To, da sistem potrebuje ovce drži povsem. In po moje tudi povsod. Vzhod po mojem ni izjema v tem pogledu.
Ogromno kritik je slišati na račun prepletanja vere in države. Sam menim, da to samo po sebi ne bi bil problem, če bi bila to dejansko vera. Vendar največkrat ni tako. Gre za dejstvo - in zdaj ne govorim izključno o islamu - da verske avtoritete izkoriščajo svetopisemski (kateregakoli svetega pisma) besednjak zato, da dosežejo boljšo politično pozicijo. Gre torej za izkoriščanje verskih občutij za politične cilje. Kar je narobe. Pa, kot rečeno, to počnejo tudi pri nas, kjer sta Cerkev in država ločeni. Desnica mora obstajati, ampak sem bolj za laično desnico. Verske avtoritete pa naj skrbijo za dušo (in tu ni nobenega cinizma, zgolj obžalovanje, da temu velikokrat ni tako).
vida wrote on 03.10.2003 at 10:17:47:Na vzhodu, v islamskih državah je drugače. Vera je vpeta v vse pore življenja, pomembna je vloga družine. Prav tako je vera vpeta v državni sistem kot tak, saj ta (šeriatsko pravo) vsebuje zapovedi in prepovedi.
Res je, islam je del življenja - ni nekaj, kar opraviš v nedeljo zjutraj v eni uri in pol, potem pa pozabiš (vsem, ki hodijo k maši s srcem in dušo, se opravičujem). Kar je v redu, če si musliman. Vse uredbe te usmerjajo k temu, da si bolj Bogu všečen. Ni pa več tako v redu, če nisi musliman. Čeprav mislim, da obstajajo določene izjeme za nemuslimane...ampak nisem siguren. Vem pa, da je veliko odvisno od liberalnosti/ortodoksnosti državne politike.
Menim, da so vsi množični shodi in podobne akcije v islamskih deželah, ki jih na TV prikažejo v informativnih oddajah, tako množične in ognjevite ravno zato, ker agitatorji (verske avtoritete ali laiki) za svoje politične cilje igrajo na karto verskih čustev naroda. Kar ni fer, ampak politika je pač k*rba. Potem pa vsi na Zahodu vpijemo, da so muslimani fanatiki. Kar spet ni ne fer, ne res!