Gru Gru wrote on 06.10.2003 at 11:47:36:Vsaka vera, ki ti jemlje svobodno voljo ni dobra, tista prava vera.
Svobodno voljo ti konec koncev nihče ne more vzeti. Če pa pod tem smatraš spoštovanje zapovedi in priporočil (ne glede na njihovo rigidnost, če verjameš, da boš imel od njih korist), menim, da je tako "jemanje svobodne volje" legitimno.
Gru Gru wrote on 06.10.2003 at 11:47:36:Danes se verstva zelo prilagajajo mislim, univerzalne miselnosti. Ta pa ne vključuje nobenih omejitev, v nobeno smer.
Kot rečeno, zapovedi so omejitve, etika je omejitev... Edino, kar je brez omejitev je anarhija - pa še ta je omejena z neobstojem kakršnegakoli reda. Glede prilagajanja verstev sem skeptičen - zakaj bi se verstvo moralo prilagajati? Dovolj je izbire, da vsak posameznik lahko najde svojo pot do Boga. Znana je paradigma, če poskušaš združiti dva principa (morda nek verski sistem s tradicijo in nov, liberalen pogled) ne dobiš na koncu ene stvari, ampak tri. Prvi dve in tretjo. Nova verstva tako ali tako nastajajo, stara pa imajo tradicijo. Če ta tradicija pritegne sledilce, naj bo. Imajo vso pravico do tega.
Gru Gru wrote on 06.10.2003 at 11:47:36:Zakaj pa se potem, če se jim zdi, da so tako najboljše (govorim za vse vere), z orožjem borijo za svoj obstoj. No poleg orožja so še tudi drugi prijemi. Vpletanje v vodenje države, v politiko, vzgojo, šolstvo, manipuliranje z javnostjo....
Vse zgoraj našteto je zlorabljanje verskih čustev posameznika za politično agitacijo. Najhujši zločin, če se mene vpraša, je vpletanje Boga v vojno.
Gru Gru wrote on 06.10.2003 at 11:47:36:Kaj pa je Islam naprednega naredu pa glih ne vem.
Obstaja pojem "temačni srednji vek". Ta velja za Evropo. V istem obdobju je islamska kultura proizvedla svoje najčudovitejše izdelke arhitekture, poezije, filozofije in drugih znanosti - dosežki, ki so popolnoma primerljivi z evropsko tradicijo, marsikje pa tudi nad njo.
Gru Gru wrote on 06.10.2003 at 11:47:36:Vem, pa da če si nekdo vzame pravico, da mi samo noht odreže v imenu vere, da je zgrešil.
Islam ne ločuje vere in vsega ostalega. Za vernega muslimana pobožnost ni nekaj, kar opraviš ob molitvi, ampak življenje po določenih pravilih. Saj tako je pravzaprav za vsakega resničnega vernika, ne glede na vero. Sem seveda spada tudi pravni sistem. Toda zopet je zelo očitna razlika med liberalnimi in ortodoksnimi deželami - vsi se zavedajo, da je islam 1500 let star in da se nekatera pravila danes ne bi smela razumeti dobesedno. Vendar država, ki želi v svoje ljudstvo vsejati strah (npr. Afganistan pod talibi), da jih bo lažje obvladala, bo počela prav to - sekala roke, pulila jezik in kar je še tega. Zopet primer zlorabe vere za politične cilje.