Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 6791 times)
bogglefreak20
3

Re: VZHOD IN ZAHOD
Reply #15 - 06.10.2003 at 12:35:05

Gru Gru wrote on 06.10.2003 at 11:47:36:
Vsaka vera, ki ti jemlje svobodno voljo ni dobra, tista prava vera.

Svobodno voljo ti konec koncev nihče ne more vzeti. Če pa pod tem smatraš spoštovanje zapovedi in priporočil (ne glede na njihovo rigidnost, če verjameš, da boš imel od njih korist), menim, da je tako "jemanje svobodne volje" legitimno.

Danes se verstva zelo prilagajajo mislim, univerzalne miselnosti. Ta pa ne vključuje nobenih omejitev, v nobeno smer.

Kot rečeno, zapovedi so omejitve, etika je omejitev... Edino, kar je brez omejitev je anarhija - pa še ta je omejena z neobstojem kakršnegakoli reda. Glede prilagajanja verstev sem skeptičen - zakaj bi se verstvo moralo prilagajati? Dovolj je izbire, da vsak posameznik lahko najde svojo pot do Boga. Znana je paradigma, če poskušaš združiti dva principa (morda nek verski sistem s tradicijo in nov, liberalen pogled) ne dobiš na koncu ene stvari, ampak tri. Prvi dve in tretjo. Nova verstva tako ali tako nastajajo, stara pa imajo tradicijo. Če ta tradicija pritegne sledilce, naj bo. Imajo vso pravico do tega.

Zakaj pa se potem, če se jim zdi, da so tako najboljše (govorim za vse vere), z orožjem borijo za svoj obstoj. No poleg orožja so še tudi drugi prijemi. Vpletanje v vodenje države, v politiko, vzgojo, šolstvo, manipuliranje z javnostjo....

Vse zgoraj našteto je zlorabljanje verskih čustev posameznika za politično agitacijo. Najhujši zločin, če se mene vpraša, je vpletanje Boga v vojno.

Kaj pa je Islam naprednega naredu pa glih ne vem.

Obstaja pojem "temačni srednji vek". Ta velja za Evropo. V istem obdobju je islamska kultura proizvedla svoje najčudovitejše izdelke arhitekture, poezije, filozofije in drugih znanosti - dosežki, ki so popolnoma primerljivi z evropsko tradicijo, marsikje pa tudi nad njo.

Vem, pa da če si nekdo vzame pravico, da mi samo noht odreže v imenu vere, da je zgrešil.

Islam ne ločuje vere in vsega ostalega. Za vernega muslimana pobožnost ni nekaj, kar opraviš ob molitvi, ampak življenje po določenih pravilih. Saj tako je pravzaprav za vsakega resničnega vernika, ne glede na vero. Sem seveda spada tudi pravni sistem. Toda zopet je zelo očitna razlika med liberalnimi in ortodoksnimi deželami - vsi se zavedajo, da je islam 1500 let star in da se nekatera pravila danes ne bi smela razumeti dobesedno. Vendar država, ki želi v svoje ljudstvo vsejati strah (npr. Afganistan pod talibi), da jih bo lažje obvladala, bo počela prav to - sekala roke, pulila jezik in kar je še tega. Zopet primer zlorabe vere za politične cilje.
Back to top

Beatus, qui venit in nomine Domini!

IP Logged

Gru Gru
5
p

Reply #16 - 06.10.2003 at 13:45:50

bogglefreak20 wrote on 06.10.2003 at 12:35:05:
Glede prilagajanja verstev sem skeptičen - zakaj bi se verstvo moralo prilagajati? Dovolj je izbire, da vsak posameznik lahko najde svojo pot do Boga.

Ja sej sem jest tudi skeptičen. Ena lepa prilagoditev vere je krščanstvo. Seveda precej togo, počasno ampak gre. Govorim o krščanstvu kot inštituciji sami.

Ma ne mine teden da ne rinejo in stokajo, kok jim zdejšnja oblast nič ne dovoli. Kok je računov za nazaj za poravnat. Hecno je zakaj so bili v komunizmu dolga leta ponižni in mirni. Pa si upam trdit, da so bile cerkve precej bolj polne, kot današnje dni.

No največja prilagoditev neke vere, je tisti trenutek, ko si začenja postavljat templje-oltarčke. Noben od ustanoviteljev velike vere ni težil k tašnemu načinu delovanja. En primer je Jezus, ki kot božji sin, ni zgubljal časa z grajenjem cerkva, z zbiranjem prispevkov, celo v svetem pismu piše:

"Poklical je k sebi dvanajstere ter jim dal moč in oblast nad vsemi demoni in za ozdravljanje bolezni. Poslal jih je oznanjat Božje kraljestvo in ozdravljat bolnike.  Rekel jim je: »Ničesar ne jemljite na pot, ne palice ne torbe ne kruha ne denarja; tudi ne imejte dveh oblek. V katero koli hišo stopite, ostanite tam in od tam pojdite dalje.  In kjer vas ne sprejmejo, si otresite prah z nog, ko odidete iz tistega kraja, v pričevanje proti njim.«  Razšli so se in hodili od vasi do vasi ter povsod oznanjali evangelij in ozdravljali.

... ampak je preprosto deloval. In kako se je cerkev prilagodila v teh 2.000 letih. To pa poznamo iz zgodovine. In podobni primeri so tudi v drugih verstvih.

O taki prilagodtivi govorim.

Zdej a je dobra ali slaba, VSAK POSAMEZNIK ZASE VE.
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #17 - 07.10.2003 at 09:59:51

bogglefreak20 wrote on 06.10.2003 at 12:35:05:
Islam ne ločuje vere in vsega ostalega. Za vernega muslimana pobožnost ni nekaj, kar opraviš ob molitvi, ampak življenje po določenih pravilih. Saj tako je pravzaprav za vsakega resničnega vernika, ne glede na vero. Sem seveda spada tudi pravni sistem.

Saj, sem naj bi spadal tud pravni sistem, ali kaj ...  ???

Pri nas je povsem drugače, saj je cerkev ločena od države. Kar pomeni, da zakone (pravni sistem) kreira vlada, se pravi posvetni del ...  Undecided

Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #18 - 07.10.2003 at 10:05:58

vida wrote on 07.10.2003 at 09:59:51:
Pri nas je povsem drugače, saj je cerkev ločena od države. Kar pomeni, da zakone (pravni sistem) kreira vlada, se pravi posvetni del ...  Undecided

Pri nas zakone kreirajo poslanci v parlamentu. Vlada ima pa polnomočje, da jih izvaja.

Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #19 - 07.10.2003 at 10:12:07

Naj najprej rečem, da sam razlikujem med vero, ki je stvar posameznika, verstvom ali religijo, ki je sistem zapovedi, etike itd. (npr. krščanstvo, islam, budizem...) in Cerkvijo, ki je ustanova (npr. RKC, baptistična Cerkev, evangeličanska Cerkev...). Teh pojmov ne mešam, ker se želim izogniti temu, da se veri, kot jo razumem jaz, pripisuje karkoli slabega. Menim, da vera ni nič slabega in je legitimna pravica posameznika. Jo ima ali je nima. Če jo ima, ima tako, kakršno želi imeti). Pa tudi nobeno verstvo ni krivo, če obstajajo posamezniki, ki izkrivljajo njegove nauke. Cerkev pa je inštitucija, ki naj bi imela primarno vlogo dušnega pastirstva (po mojem), seveda pa za svoj obstoj potrebuje tudi druge načine delovanja, ki pa so marsikdaj kamen spotike. Ampak tega ne gre potem mešati z vero ali z religijo.

Če Rode, ki je pri nas v tem pogledu najbolj aktualen, zine kaj neprimernega za človeka njegovega stanu, to še ne pomeni, da je katolištvo ali krščanstvo en general zgrešeno. Z vero v ljudeh samih pa to tako ali tako nič nima. Če je prava vera, seveda. Vsak, ki hodi k maši (ali pa neha hoditi k maši) zaradi župnika, po mojem ni pravi vernik.

Glede postavljanja cerkva, templjev itd. pa mislim, da človek, ki je veren in ki v sebi čuti občudovanje do Boga, želi to tudi izraziti na dostojen način. Enako kot želi umetnik izraziti svoja občutja preko glasbe ali slike ali na kak drug način, tako tudi ljudje težijo k temu, da svojim občutkom dajo zunanjo formo. Strinjam se, da so vsi veliki duhovni učitelji težili k skromnosti, kar je prav. Vendar je Kristus, kot sam praviš, imel 12 učencev in nekaj sledilcev...morda 100, 200... Takrat cerkve, kjer bi se zbirali niti niso potrebovali, da ne rečem, da bi jim jo bilo tako ali tako nemogoče postaviti, ker so bili preganjani. Cerkev kot prostor za zbiranje ima danes torej povsem praktičen namen. Nekako si ne predstavljam, da bi dandanašnji župnik sedel na hribu, okoli njega zbrana množica, on pa bi pridigal o blagrih. Kaj menite ostali?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #20 - 07.10.2003 at 10:18:03

Quote:
Nekako si ne predstavljam, da bi dandanašnji župnik sedel na hribu, okoli njega zbrana množica, on pa bi pridigal o blagrih. Kaj menite ostali?

Mislim, da bi bilo to edino pravilno. Če je celo sam Kristus lahko pridigal s hriba, zakaj ne bi mogli tudi njegovi nasledniki.   8)

Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #21 - 07.10.2003 at 10:24:58

Saj, sem naj bi spadal tud pravni sistem, ali kaj ...  ???

Pravni sistem ureja delovanje posameznika na vseh ravneh. Določa, da se ne sme nag hoditi po ulici, da se ne sme krasti v trgovini, da se ne sme prebutati nemočnih stark itd. Za vse to so predvidene kazni za morebitne kršitelje. In če je islam način življenja, od tega, kako se je treba umiti pred molitvijo, do tega kako se pozdravi na ulici, do tega ali je dovoljeno barvanje las, do tega ali trgovec lahko goljufa, potem islam nujno vsebuje pravila, pravo, pravni sistem.

Vsa pravila, pa naj izgleda še tako absurdno imajo (ali so imela pred 1500 leti, ko so bila zapisana) svoj praktični namen. Če se tega namena zavedamo, je lahko islam (ali katerokoli drugo verstvo, ki ima za sabo par stoletij) aktualen v vsakem času - vendar se razlikujejo mnenja o teh raison d-etre.

Pri nas je povsem drugače, saj je cerkev ločena od države.

Prav si povedala...PRI NAS!   Smiley Saj v tem je štos, da imamo vsi v glavi, da je tisto, kar je naše, tudi edino pravilno. To velja tako za raven posameznika kot za družbeno raven. Sleherne družbe. Pri spoznavanju druge kulture je potrebna velika mera tolerance in iskanje vzrokov današnjega stanja, da bi se izognili prehitrim sodbam.
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #22 - 07.10.2003 at 11:00:27

Bardo_Thodol wrote on 07.10.2003 at 10:18:03:
Mislim, da bi bilo to edino pravilno. Če je celo sam Kristus lahko pridigal s hriba, zakaj ne bi mogli tudi njegovi nasledniki.   8)

V redu ! Ampak pod pogojem, da se v tem primeru tud vlada in parlament na hrib preselta  Cheesy
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #23 - 07.10.2003 at 11:20:15

vida wrote on 07.10.2003 at 11:00:27:
V redu ! Ampak pod pogojem, da se v tem primeru tud vlada in parlament na hrib preselta  Cheesy

Da bo tudi to v skladu s tradicijo, naj gredo naši oblastniki h knežjemu kamnu ...     Cheesy

Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #24 - 08.10.2003 at 12:18:24

Bardo_Thodol wrote on 07.10.2003 at 11:20:15:
Da bo tudi to v skladu s tradicijo, naj gredo naši oblastniki h knežjemu kamnu ...     Cheesy

Me zanima kaj bi imel HAider za povedat ob tem  Grin
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #25 - 08.10.2003 at 12:23:36

bogglefreak20 wrote on 08.10.2003 at 12:18:24:
Me zanima kaj bi imel HAider za povedat ob tem  Grin

Haider bi šel pa v Ameriko za guvernatorja (tako kot Arni)  Grin 8)

Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #26 - 08.10.2003 at 12:45:11

t wrote on 08.10.2003 at 12:23:36:
Haider bi šel pa v Ameriko za guvernatorja (tako kot Arni)  Grin 8)

Kok bi bli mi prikrajšani, če tebe ne bi imel  ... Roll Eyes
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #27 - 08.10.2003 at 12:53:03

vida wrote on 08.10.2003 at 12:45:11:
Kok bi bli mi prikrajšani, če tebe ne bi imel  ... Roll Eyes

Nad kom bi pa sicer ti z ocmi zavijala  Roll Eyes

bp
Back to top