Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 6800 times)
vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

VZHOD IN ZAHOD
03.10.2003 at 10:17:47

Da demokratičen sistem kolikor toliko deluje, potrebuje levo in desno usmerjene posameznike. Medtem ko naj bi bili levi naravnani bolj materialno, velja za desne bolj duhovno (klerikalno). Sistem kot tak za svoj obstoj ne potrebuje celovitega, zdravega človeka, pač pa takoimenovano "ovco".
Na vzhodu, v islamskih državah je drugače. Vera je vpeta v vse pore življenja, pomembna je vloga družine. Prav tako je vera vpeta v državni sistem kot tak, saj ta (šeriatsko pravo) vsebuje zapovedi in prepovedi.  
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Re: VZHOD IN ZAHOD
Reply #1 - 03.10.2003 at 10:24:17

Se strinjam, da je tako.

Vida, zdaj pa daj na tehtnico ovco in družino v islamu. In če gledaš iz tvojega (ženskega) vidika, kaj imaš rajši?

V islamu ti ne bi takole postala po internetu. Saj veš kakšno vlogo imajo tam ženske.

Če bi pa pri nas cerkev imela še večjo vlogo, bi bili še večje ovce.
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #2 - 03.10.2003 at 10:36:40

To, da sistem potrebuje ovce drži povsem. In po moje tudi povsod. Vzhod po mojem ni izjema v tem pogledu.

Ogromno kritik je slišati na račun prepletanja vere in države. Sam menim, da to samo po sebi ne bi bil problem, če bi bila to dejansko vera. Vendar največkrat ni tako. Gre za dejstvo - in zdaj ne govorim izključno o islamu - da verske avtoritete izkoriščajo svetopisemski (kateregakoli svetega pisma) besednjak zato, da dosežejo boljšo politično pozicijo. Gre torej za izkoriščanje verskih občutij za politične cilje. Kar je narobe. Pa, kot rečeno, to počnejo tudi pri nas, kjer sta Cerkev in država ločeni. Desnica mora obstajati, ampak sem bolj za laično desnico. Verske avtoritete pa naj skrbijo za dušo (in tu ni nobenega cinizma, zgolj obžalovanje, da temu velikokrat ni tako).

vida wrote on 03.10.2003 at 10:17:47:
Na vzhodu, v islamskih državah je drugače. Vera je vpeta v vse pore življenja, pomembna je vloga družine. Prav tako je vera vpeta v državni sistem kot tak, saj ta (šeriatsko pravo) vsebuje zapovedi in prepovedi.  

Res je, islam je del življenja - ni nekaj, kar opraviš v nedeljo zjutraj v eni uri in pol, potem pa pozabiš (vsem, ki hodijo k maši s srcem in dušo, se opravičujem). Kar je v redu, če si musliman. Vse uredbe te usmerjajo k temu, da si bolj Bogu všečen. Ni pa več tako v redu, če nisi musliman. Čeprav mislim, da obstajajo določene izjeme za nemuslimane...ampak nisem siguren. Vem pa, da je veliko odvisno od liberalnosti/ortodoksnosti državne politike.

Menim, da so vsi množični shodi in podobne akcije v islamskih deželah, ki jih na TV prikažejo v informativnih oddajah, tako množične in ognjevite ravno zato, ker agitatorji (verske avtoritete ali laiki) za svoje politične cilje igrajo na karto verskih čustev naroda. Kar ni fer, ampak politika je pač k*rba. Potem pa vsi na Zahodu vpijemo, da so muslimani fanatiki. Kar spet ni ne fer, ne res!
Back to top

Beatus, qui venit in nomine Domini!

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #3 - 03.10.2003 at 12:14:38

vida wrote on 03.10.2003 at 10:17:47:
Prav tako je vera vpeta v državni sistem kot tak, saj ta (šeriatsko pravo) vsebuje zapovedi in prepovedi.  

V iraku vlada menda trenutno vojna med siitskimi teologi. Vsi bolj znani in priznani imajo hujso zascito kot George Bush, sicer jih zastihajo, nastavijo bombico in explodirajo ipd.

V luci gornjega zapisa je jasno zakaj. Ker bodo ti ljudje s svojo (bolj ali manj uceno ali poljubno) interpretacijo svetih spisov dolocali, kaksna bo prihodnja druzba.

Glede na to, da je po mojem pamet v povprecju podobno porazdeljena po zemeljski kugli, se tudi tam najde podobno stevilo pametnih ljudi, kot kod drugod. Razlika med frajgajstom in med ovco pa je v veri, predvsem v tistem nereflektiranem sledenju navodilom taksne ali drugacne avtoritete, svetih spisov, gurujev, mojstrov, predsednikov, parlamentov in podobnih cudnih reci, ki smo si jih ljudje zmislili.

Dejte mi raje povedat, zakaj se vsak medijsko izpostavljen Slovenec, ki ima pet minut casa, pizdi proti referendumom?

bp
Back to top

IP Logged

stoychi
5

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Postojna
Reply #4 - 03.10.2003 at 12:37:09

Smiley
Dejte mi raje povedat, zakaj se vsak medijsko izpostavljen Slovenec, ki ima pet minut casa, pizdi proti referendumom?

odgovor:
ker je pač volja oligarhije , da imamo slovenci še premalo medijsko sprane možgane in da bodo oni za nas še bolje koruptivno poskrbeli, če bomo tako lepo kooperativno sodelovali, kot smo doslej Grin
Back to top

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #5 - 03.10.2003 at 14:19:10

Quote:
Vida, zdaj pa daj na tehtnico ovco in družino v islamu. In če gledaš iz tvojega (ženskega) vidika, kaj imaš rajši?

Rajš družino kot ovco, verjem  Wink
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #6 - 06.10.2003 at 01:01:55

vida wrote on 03.10.2003 at 14:19:10:
Rajš družino kot ovco, verjem  Wink

Pa čeprav vedno z ono ruto okoli glave? In delitev moža še z dvema ženama? Tudi takšna družina? In brez volilne pravice in še mnogo drugih pravic?  ??? Roll Eyes
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #7 - 06.10.2003 at 08:45:57

Naštel si samo negativne lastnosti  Roll Eyes
Res, vse to mi ni všeč.
Imajo po tud pozitivne lastnosti, ki jih sedaj ne bom naštevala.
Skratka, nekaj vmes bi moralo bit, al kaj  ???
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #8 - 06.10.2003 at 10:24:13

Quote:
Pa čeprav vedno z ono ruto okoli glave? In delitev moža še z dvema ženama? Tudi takšna družina? In brez volilne pravice in še mnogo drugih pravic?  ??? Roll Eyes

Harry,

A zamenjas volilno pravico za stalno sluzbo (recimo pri tajni policiji) ze narejeno hisko in pa zagotovljeno pokojnino s katero se bos lahko zares prezivel na stara leta (kot sem zadnjic videl na TV v oddaji o Dubaju)?

Wink

bp (samo se nafto moramo najt, pa bi se verjetno tudi kaj takega dalo zmenit)
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #9 - 06.10.2003 at 10:56:53

Quote:
Harry,

A zamenjas volilno pravico za stalno sluzbo (recimo pri tajni policiji) ze narejeno hisko in pa zagotovljeno pokojnino s katero se bos lahko zares prezivel na stara leta (kot sem zadnjic videl na TV v oddaji o Dubaju)?

Wink

bp (samo se nafto moramo najt, pa bi se verjetno tudi kaj takega dalo zmenit)

Samo, za koliko njih? ???

Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot

Celje
Reply #10 - 06.10.2003 at 10:58:11

vida wrote on 06.10.2003 at 08:45:57:
Naštel si samo negativne lastnosti  Roll Eyes
Res, vse to mi ni všeč.
Imajo po tud pozitivne lastnosti, ki jih sedaj ne bom naštevala.
Skratka, nekaj vmes bi moralo bit, al kaj  ???

No daj naštej jih nekaj, tako za informacijo, v čem vidiš pozitivne lastnosti ženske v Islamu? ???
Back to top

IP Logged

vida
5

I love YaBB 1G - SP1!

Reply #11 - 06.10.2003 at 11:08:48

Quote:
No daj naštej jih nekaj, tako za informacijo, v čem vidiš pozitivne lastnosti ženske v Islamu? ???

Veš, govorila sem o družini  Smiley

Back to top

IP Logged

Gru Gru
5
p

Reply #12 - 06.10.2003 at 11:47:36

Vsaka vera, te slej ali prej pripelje do njene ograje, kjer jasno piše, prehod pelje v Pekel.

Vsaka vera, ki ti jemlje svobodno voljo ni dobra, tista prava vera. Danes se verstva zelo prilagajajo mislim, univerzalne miselnosti. Ta pa ne vključuje nobenih omejitev, v nobeno smer.

Zakaj pa se potem, če se jim zdi, da so tako najboljše (govorim za vse vere), z orožjem borijo za svoj obstoj. No poleg orožja so še tudi drugi prijemi. Vpletanje v vodenje države, v politiko, vzgojo, šolstvo, manipuliranje z javnostjo....

Vera je osebno prepričanje. Vera ni nekaj za prijet, vera ni bankovec za 1.000 EUR. Ampak vera to spodbuja in ga kopiči, ker za svoj obstoj ne zna prilagotiti tistih par enostavnih pravil, ki so stara in predvsem zastarela.

Kaj pa je Islam naprednega naredu pa glih ne vem. Vem, pa da če si nekdo vzame pravico, da mi samo noht odreže v imenu vere, da je zgrešil.
Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #13 - 06.10.2003 at 11:58:47

Glede položaja ženske v islamu - ni pametno preveč posploševati, ker je spekter vseh možnih ureditev tega (ali kateregakoli drugega) položaja zelo širok. Po razlikah v teh ureditvah delimo zahodnjaki številne islamske dežele na liberalne ali ortodoksne.

Ženska v islamu (kot verskem sistemu in kulturi) je zelo spoštovana. Točnih citatov qur'ana nimam, vendar vem, da se govori npr. o tem, da je "raj ob nogah matere". To ni edini primer, naj bo zato zgolj ilustrativen. Tako kot pri vsaki stvari, realnost večkrat odstopa od ideala - tako je tudi pri obravnavanju žensk. Vendar, kot rečeno, ne povsod in ne vedno. Zahodnjaki vidimo idejo ženske, katere naloga je, da skrbi za dom in družino, da ne oporeka možu itd. kot preživeto. Vendar ni nobenega razloga, da tudi druge silimo v to, da svet razumejo "po naše".

Ena stvar je, ko govorimo o nasilju v družini, nasilju nad ženo...tu ni pardona, to stvar je treba izkoreniniti! Ne samo na vzhodu, tudi pri nas! Vendar je situacija drugačna, če poskušamo vse naše predstave o sodobni ženski vsiliti ljudem (moških in ženskam enako), ki živijo v drugi kulturi.

Na predavanjih iz kulture islama sem imel priložnost spoznati mnenja nekaterih muslimank - neke egipčanke, ki skrbi zgolj za dom in družino, ženske (ne vem več od kod), ki je poročena in ima službo ter iranke, ki je samska in uspešna podjetnica (urednica feminističnega časopisa). VSE tri od njih se v svoji koži počutijo dobro. Same so si izbrale svoj stil življenja in so srečne. To pa je po mojem tudi cilj vsakega posameznika - občutek osebne sreče v življenju.

Sem za prostovoljno izbiro svojega stila življenja, nisem za vsiljevanje parcialnih (npr. Zahodnih) idej in mentalitete drugim. Zgoraj omenjena samska ženska, ki je urednica časopisa sama očita feministkam z zahoda, da se v vsej svoji vnemi (nedvomno z dobrim namenom) sploh ne potrudijo izvedeti, kaj si muslimanke sploh želijo. Vsi očitki iz Zahoda letijo na račun stvari, ki se Zahodu zdijo preživete. Vendar kdo pravi, da je to absolutna resnica?
Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #14 - 06.10.2003 at 12:13:01

Še nekaj malenkosti...zakrivanje glave je nekaj, kar so muslimani (pa tudi kristjani in židje) prevzeli od perzijcev in je znak spoštovanja boga. Kristjani so zadeve omilili, drugi pač ne. Njihova stvar. Zopet ne gre posploševati pravil na vse dežele, pa tudi ne na vse ženske! Nekatere dežele ne zahtevajo nošenja pokrival, nekatere so to izkoriščale za sejanje strahu med ljudmi (zloraba verskih priporočil), da bi dosegle svojo voljo. Primer je Afganistan pod talibskim režimom. Po drugi strani pa večina žensk, ki živijo v muslimanskih deželah in ki želijo biti "dobre muslimanke" sama izbira nošenje rut in vsako mladenko, ki se ne nosi tako, smatrajo za neotesano.

Glede poligamije pa je vredno reči, da je med muslimani zelo redka. Največkrat je "rezervirana" za visoke živine, poleg tega pa imajo pri moževi odločitvi glas tudi tiste, ki so že njegove žene. Nekatere sploh ne dajo soglasja. In do tega so upravičene. Pa tudi nima vsak moški želje imeti več žena - ne samo, da nima možnosti, da bi jih vzdrževal, ampak svojo prvo in edino ljubi in se ob njej počuti izpolnjen. Romantične predstave o tem, da ima vsak musliman vsaj po tri žene, so velikokrat bolj plod želja Zahodnjakov, ki o tem sanjajo, kot pa odraz realnega stanja.

Ne zanikam torej realnega stanja v posameznih deželah, ki ženskam (pa ne samo ženskam) ni vedno najbolj naklonjeno, vendar stvari ne gre posploševati na celoten muslimanski svet, niti na vse ženske. Upam, da bo islamski center v Ljubljani kmalu zgrajen in da bo imel v svojih prostorih javno dostopno knjižnico, ker se mi zdi, da bo to dober korak k medsebojnemu poznavanju dveh kultur, ki si nista sovražnici! Če tako izgleda, je to največkrat delo politike.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3