Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 8654 times)
bogglefreak20
3

Aikido v vsakdanjem življenju?
03.09.2003 at 13:55:24

Torej... Shocked

Kot začetnik (eno leto treninga za mano) v Ki Aikidu se sprašujem v kolikšni meri ostali morebitni učenci poskušate svoja spoznanja uveljaviti v vsakdanu in v kolikšni meri vam to tudi uspeva.

Sam vidim zaenkrat največji "uspeh" na fizičnem področju (boljša telesna drža, sproščenost telesa, rame sproščene in ne zategnjene gor...), v boljših refleksih in manj "paničnih" reakcijah na stresne situacije. Slednji efekt je primerljiv z učinkom rednih vaj iz avtogenega treninga, ki sem ga tudi treniral. Dovolj vzpodbude za nadaljevanje treninga!  Grin

Eden od japonskih mojstrov (pudabu ime  Embarrassed ) je na vprašanje o vplivu rednega treninga Aikida na dolžino življenja dejal nekaj takega:

"Eat right, excercise regularly, die anyway."

Ta misel se mi zdi zabavna in zelo življenjska, ker mi potrjuje resnico, da ni važna dolžina življanja, marveč njegova kakovost.
Kaj pa ti meniš o tem?

Lep dan vsem po vrsti!  8)
Back to top

Beatus, qui venit in nomine Domini!

IP Logged

aryan
Ex Member

Re: Aikido v vsakdanjem življenju?
Reply #1 - 03.09.2003 at 14:00:46

bogglefreak20 wrote on 03.09.2003 at 13:55:24:
Kot začetnik (eno leto treninga za mano) v Ki Aikidu se sprašujem v kolikšni meri ostali morebitni učenci poskušate svoja spoznanja uveljaviti v vsakdanu in v kolikšni meri vam to tudi uspeva.

kje pa treniras ti Ki Aikido, kater klub v Lj, ker jih je kr ene par? a to sledite Kenjiru Yoshigasaki-ju?

za katera konkretna spoznanja te zanima, ce jih kdo uveljavlja v vsakdanjem zivljenju?
Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #2 - 03.09.2003 at 14:04:17

Ki dojo drustvo.

Trener je Stane Kirbis, Kenjiro Yoshigasaki je imel pa maja seminar pri nas. Pa ti?
Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #3 - 03.09.2003 at 14:05:32

Aja...glede spoznanj - nimam konkretnih predlogov, ker Aikido vsak malo po svoje dojema. Vsaj sodeč po pogovorih s kolegi.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #4 - 03.09.2003 at 14:05:52

bogglefreak20 wrote on 03.09.2003 at 14:04:17:
Ki dojo drustvo.

Trener je Stane Kirbis, Kenjiro Yoshigasaki je imel pa maja seminar pri nas. Pa ti?

jz ne treniram Ki Aikida. sem pa ze videl Kenjira in tudi Staneta. no, na katera spoznanja si prej mislil?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #5 - 03.09.2003 at 14:06:48

bogglefreak20 wrote on 03.09.2003 at 14:05:32:
Aja...glede spoznanj - nimam konkretnih predlogov, ker Aikido vsak malo po svoje dojema. Vsaj sodeč po pogovorih s kolegi.

lej, v prvem postu si spraseval, ce uveljavljamo spoznanja v vsakdanjih zivljenjih, in jaz sem te samo vprasal na katera konkretna spoznanja si mislil, ko si postavljal vprasanje?
Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #6 - 03.09.2003 at 14:12:03

Ok, pardone mua  Smiley

Npr. ohranjanje teže na spodnji strani. To bi bilo že eno, pomeni pa, da nek določen del svojega telesa ne siliš navzgor ampak, da ga sprostiš in zavestno ohranjaš težo na spodnji strani. Omenjal sem svoje rame. Ponavadi me je ob pisanju za računalnikom začel bolet hrbet. Po treh mesecih treninga in konstantnega prigovarjanja, naj rame sprostimo, pa sem to težavo odpravil (skoraj) v celoti. Kar pomeni, da se le še redko zalotim v neudobni drži, če pa že se, tudi vem kako odpraviti vzrok. To bi bil primer.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #7 - 03.09.2003 at 14:19:28

bogglefreak20 wrote on 03.09.2003 at 14:12:03:
Po treh mesecih treninga in konstantnega prigovarjanja, naj rame sprostimo, pa sem to težavo odpravil (skoraj) v celoti. Kar pomeni, da se le še redko zalotim v neudobni drži, če pa že se, tudi vem kako odpraviti vzrok. To bi bil primer.

kaj vam pa se kej druzga "prigovarjajo" tam, kar se ti zdi koristno za vsakdanje kakovostno zivljenje?
Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #8 - 03.09.2003 at 14:34:08

Prigovarjajo marsikaj - vsekakor preveč, da bi tu našteval. Kaj kdo sliši in kaj presliši, pa je osebna odločitev. Vsekakor velja, da vsak Aikido dojema po svoje.

Kaj pa ti treniraš? In kje? In kakšen je tvoj vtis?
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #9 - 03.09.2003 at 14:48:38

bogglefreak20 wrote on 03.09.2003 at 14:34:08:
Prigovarjajo marsikaj - vsekakor preveč, da bi tu našteval. Kaj kdo sliši in kaj presliši, pa je osebna odločitev. Vsekakor velja, da vsak Aikido dojema po svoje.

Kaj pa ti treniraš? In kje? In kakšen je tvoj vtis?

jz sm najprej treniru sankukai karate, pol pa se nanbudo kr neki casa.

men so vse borilne vescine dobre, a hkrati mi nbena ni. vsaka ima svoje dobre in slabe strani. ce pozornost usmerim na dobro stran so mi vse vescine vsec, ce pa pozornost usmerim na slabe pa mi ni nbena. ko lahko opazis harmonijo med dobrimi in slabimi lastnostmi takrat postanes umirjen. scasoma pa ti tudi ta umirjenost ni vec dovolj, in hoces izpolnjenost/zadovoljstvo. da pa dobis izpolnjenost/zadovoljstvo pa ni vazno katero borilno vescino treniras, ampak za kaj jo treniras, oz. za koga.
Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #10 - 03.09.2003 at 14:56:31

Quote:
scasoma pa ti tudi ta umirjenost ni vec dovolj, in hoces izpolnjenost/zadovoljstvo. da pa dobis izpolnjenost/zadovoljstvo pa ni vazno katero borilno vescino treniras, ampak za kaj jo treniras, oz. za koga.

Imaš prav. Menim pa, da če že treniraš moraš to početi predvsem zase in za cilje, ki si jih sam postaviš - ti so pa odvisni največ od tega kakšen človek si in kam želiš v svojem življenju iti.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #11 - 03.09.2003 at 15:27:55

bogglefreak20 wrote on 03.09.2003 at 14:56:31:
Menim pa, da če že treniraš moraš to početi predvsem zase in za cilje, ki si jih sam postaviš - ti so pa odvisni največ od tega kakšen človek si in kam želiš v svojem življenju iti.

ja poceti moras to zase, za svojo vecno dobrobit. ampak kaj ko so ponavad nasi cilji, ki si jih postavmo le zacasne narave, torej nas v koncni fazi ne morjo izpolnit, "nas", ki smo vecni.

nas izvorni problem je misidentifikacija sebe, in iz tega izhajajo vsi ostali.
Back to top

IP Logged

ViSiON
Ex Member

Re: Aikido v vsakdanjem z<caron>ivljenju?
Reply #12 - 04.09.2003 at 08:05:28

Tudi sam sem treniral KI AIKIDO kar precej let, in med drugim tudi pri Stanetu (bolj na zacetku ustanavljanja KI AIKIDA in sicer se v Jugoslaviji), in moram reci da sem takrat naredil zelo velik napredek v svojem zivljenju. Predvsem se mi je to poznalo pri nacinu razmisljanja oz. spremenil se mi je pogled na dolocene stvari v zivljenju.

Pa vendar sem zaradi dolocenih problemov (ne v zvezi z AIKIDOM) kasneje opustil trening in se zaradi ostalih smernic v mojem takratem obdobju nisem vrnil na trening.

V zivljenju vedno pride do razhajanj med mnenji ljudi, prav zato je tudi prvoten klub KI AIKIDA v ljubljani delno razpadel oz. so se nekateri njihovi ucitelji odlocili iti na svoje.

Saj kot sem ze omenil ljudje stvari razlicno dojemamo in nekareri cilji nekomu pomenijo vec drugemu manj.

In prav zato imajo ljudje razlicna mnenja in poglede na te zadeve in tako pri istem ucitelju nekdo absorbira ene informacije, nekdo drug pa cisto druge, se pravi pot ki ti je ljubsa. Osnovna ideja pa naj bi bila vedno enaka, v tem primeru nauciti se AIKIDA.
Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #13 - 04.09.2003 at 09:23:08

Quote:
Osnovna ideja pa naj bi bila vedno enaka, v tem primeru nauciti se AIKIDA.

biti v harmoniji z Vsem, je smisel Aikida, ce se ne motim, a ne?
Back to top

IP Logged

bogglefreak20
3

Reply #14 - 04.09.2003 at 11:27:54

Quote:
Saj kot sem ze omenil ljudje stvari razlicno dojemamo in nekareri cilji nekomu pomenijo vec drugemu manj.

In prav zato imajo ljudje razlicna mnenja in poglede na te zadeve in tako pri istem ucitelju nekdo absorbira ene informacije, nekdo drug pa cisto druge, se pravi pot ki ti je ljubsa. Osnovna ideja pa naj bi bila vedno enaka, v tem primeru nauciti se AIKIDA.

Popolnoma se strinjam. Ki Aikido je res vsakomur nekaj lastnega - kot sem že dejal na nekem drugem mestu: vprašanje je kdo si, kam greš v svojem življenju in kakšna sredstva izbiraš za svojo pot.

Quote:
biti v harmoniji z Vsem, je smisel Aikida, ce se ne motim, a ne?

Ja, tudi tako bi lahko rekel. MENI je Ki Aikido pot do svojega bistva, svojega mesta v svetu, svojega načina kmunikacije z drugimi, svojega načina reševanja stresnih in konfliktnih situacij. TEBI je lahko nekaj drugega. Poudarjanje različnih aspektov, ki jih posameznik lahko najde znotraj Aikida zveni že kot lajna, ampak je eno najbolj očitnih dejstev, ki ga opazi razmišljujoči človek (in tega ne gre posploševati na vse ljudi tega sveta, žal).

Lep pozdrav!
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2