Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 10422 times)
A.
Ex Member

Re: Ali smo Slovenci pijanci in narkomani?
Reply #15 - 01.07.2003 at 00:23:23

exsprcist
poglej tko kot večina ljudi gledaš na droge iz vidika posledic ne vzrokov.

za začetek sče te zares zanima to področje si preberi to in vse linke tam, stvar je drugje ne v negativni povratni zanki ampak v pozitivni.

http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=samanizem;action=display;num=1050...

če na hitro povem:
sedanje stanje:
pri nas je preventiva na NE jemljite droge. a mladi pridejo v stik z drogo, nihče jim ne razloži zakaj dorga je in kaj uči, pol jo vzamejo iz dolgočasja oz zabave in pol kmal ugotovijo, da se brez nje ne znajo zabavat in včasih jo vzamejo kar brez veze, pol je brez vezno, pol pa da se kaj dogaja greš po en nov joint itd... in pol se ti dogaja sam še to in zabava postane sam še to kmal se ti na drugih stvreh ne dogaj nič, pol poropadajo...
in pol naši pametni možje(v dobrem pogledu rečen, ker jih spoštujem in to res, starejše full cenim) rečejo sledeče, ok, droge so cela štala, kaj delajo naši mladini, mlade je treba obvarovat  in treba je prepovedat drogo in res prav majo, rečejo pa sledeče droge ne poznamo, najboljš da mladim skušamo preprečit stik z njo...

e pol se krog zvrti, mladim skušajo preprečit stik z njo, preventiva jih naj bi od tega preusmerila, a mladi pridejo v stik z njo, ne vejo kaj dela in kaj uči, pol se stavr potrdi in vsi rečejo je res je tko kot smo rekl...
torej negativna povratna zanka.

a zdej glej to šamani učijo svoje otroke kaj uči droga, pa je kdo narkoman, je kdo zasvojen od njih, e zakaj ne? če pa oni jejo velik težje droge in na začetku velik več kot naši mladci? če oni obvladajo lahko tudi mi, ane? modeli so osebno čisti carji, močno cenjeni v družbi, k jih vidiš veš da velik vejo, govorijo čist iz sebe in delujejo v skadu s sabo, ravno nasprotje naših uživalcev  ane?

e zdej glej poztivno povratno zvezo: mlade učijo kaj jih droga uči, spremlajo jih skozi učenje, mladi jo jemljejo z namenom in droga jim vrne znanje, drogo vzamejo v pravem ternutku in ko jih nauči je ne potrebujejo več, ne grejo ji težit za brez veze...  tako rastejo postajajo boljše osebe, z razirjeno zavestjo, samozavestnejši, z uvidom v svet s spoštovanjem sebe in sveta, pol iz tega sledi pozitivna povratna zveza, preventiva je usmerjena v prenos znanja kaj droge učijo, tako je vsaka genergacija boljša in ima večja zavedanje in spoštovanje do življenja in prednikov.

le kej se je to pri nas zgubilo?

sem pa pripravljen o tem javno spregovorit in tudi sem s krekom itd,... ko sm ta zakon o drogah sprejmal, pa še na kakšni od okrglih miz...

če bi kdo rad, da pridem kam in predstavim te stvari se bom z veseljem odzval vabilu.
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #16 - 01.07.2003 at 15:40:41

Mi kdo zna odgovorit zakaj iskati omamo v alkoholu in drogah? Briga me legalizacija in ostale poante ter dolgovezno moraliziranje, kaj je prav in kaj narobe, ter razlike med mehko in trdo drogo; prosim odgovorite mi na zgornje vprasanje!
Back to top

IP Logged

Gru Gru
5
p

Reply #17 - 01.07.2003 at 15:57:29

No pa ti, kot avtor tega threada, povej zakaj ti iščeš omamo?
Back to top

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #18 - 01.07.2003 at 15:59:32

http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?board=knjige_filmi;action=display;num=1...

Meni se zdi tukaj podana dobra razlaga vzrokov zasvojenosti.

In poleg tega; ne ne mislim, da smo Slovenci narkomani in pijanci.
Mislim pa, da tako nalepkanje, ki ljudi razvršča v "narkomane" in "pijance" ne da bi segalo do vzrokov teh posledic, nikamor ne vodi, vsekakor pa ne k reševanju Tongue
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #19 - 01.07.2003 at 16:10:50

Totalka zmotno, da se tu mi Slovenci oziroma Evropejci, natancneje ljudje tukaj na tem forumu skusate poistovetit s pradavninskimi kulturami, ki se ukvarjajo s samanizmom, skratka za te reci ste vi nedorasli, zeleni kot kumarice, ker mi zahodnjaki ne poznamo ne njihove tisocletne tradicije, ne nacina zivljenja, cisto nic, vse gledamo s svoje potrosniske perspektive; torej s pomocjo "omrtvicenja" mozganov ne bos nic bolj moder, niti ne bos dobil vpogleda v cetrto dimenzijo, se manj pa dar jasnovidnosti in prerokovanja, kvecjemu se bolj bos zatopljen v svoj svet sanj, halucinacij in praznoverja. Bog nam je dal mozgane, da jih koristimo (izkoristek je zal zelo nizek), ne pa ganjo/alkohol. Jasno, da vidis Boga, ko ti je lepo in bluzis tja v en dan.

Se kako je zmotno, da si iscete miselenosti/filozofije po "pomeri", v lezernosti, katere vam odgovarjajo (so cool) in si mislite, da vam bo odslej zivljenjska cesta posuta s cvetjem, ter da ste novodobni guru/razsvetljenec. MI SMO DRUGA KULTURA, MADONCA. Ne zivimo v Indiji, kjer so ljudje srecni samo zaradi enega samcatega razloga, ampak to niso droge in iskanje visje zavesti, ampak zgolj revnejsi nacin zivljenja, z malim so zadovoljni in ne poznajo zahodnokapitalisticne kuge, gonje za denarjem in materialnimi dobrinami, ki nas skurupirata.

Pjah, visja zavest, povejte to strokovnjau za droge in boste malone sposobni visjo zavest dozivljat v ustanovah zaprtega tipa. Zgledujte se rajsi po budistih, ampak kaj, ce vam ta vera ne odgovarja, ni po meri, ker ne uzivajo opojnih substanc, kajneda? Tu tici vrabec, sem vedel!

OBILO USPEHA V ISKANJU IMAGINARNE "VISJE ZAVESTI", ko jo najdete ne skoparite prevec z njo in se meni dajte malo vstran, da bom bolj pameten. Wink
Back to top

IP Logged

ARS
5

Preveč dobrega je lahko
... čudovito. (Mae West)

daleč od rodne barjanske grude
Reply #20 - 01.07.2003 at 17:09:50

"Ali smo Slovenci pijanci in narkomani?"

exorcist wrote on 28.06.2003 at 19:19:17:
Slovenci smo nezrel, zapit in neodgovoren narod, ki beži v nekakšne omame in kratkoročne užitke, izživljanja, nesoočanja s stežavami, s pomočjo najboljšega kompanjona povprečnega Slovenca, "flaše" in drog ...

Povsem enakega mnenja sem.
S to razliko, da se mi zdi, da smo narkomani približno "en glih" z ostalimi Evropejci.

exorcist wrote on 01.07.2003 at 15:40:41:
Mi kdo zna odgovorit zakaj iskati omamo v alkoholu in drogah?

Osebno ne najdem prav nobenega razloga, da bi iskala omamo v alkoholu ali drogah,
saj je včasih že brez omame težko imeti jasne misli ...   Wink

Se mi pa zdi, da razloge za omamo vedno lahko najdeš, če želiš; pa tisti, ki jo furajo, najverjetneje teh razlogov niti ne iščejo. No, če drugega ne, z omamo človek najverjetneje lahko "pobegne" od marsikatere ali pa prav od vsake "bolečine" in dolgčasa; za določen čas. Ali pa si popestri življenje. Ali pa si ga, za določen čas, namala takega, kot misli, da bi moral biti. Ali pa ...

Veš kaj, je pa res, da vse do dandanes nisem našla prav nobenega razloga za mojo odvisnost od nikotina, razen da gre za navado. Sem probala vsaj razumet, brez očitnega razloga ... pa nikamor ne pridem, razen da dobrohotnost do sebe furam. In ker imam občutek, da bom razlog težko našla, ali pa morda nekje v nedoločljivi prihodnosti, in ker me moti, da kadim, sem se odločila, da bom ... preprosto ... nehala. In se bom najverjetneje kmalu soočila s svojim "razlogom" ... in prevzela še to odgovornost. Ali pa zgolj meni negativno navado zamenjala z meni pozitivno oz. neškodljivo. No, pa da vid'mo.

Nam želim moč, da brez "zunanje omame" življenje živimo in uživamo,
Smiley
ARS
Back to top

Knowing what's right doesn't mean much unless you do what's right. (neznan(a)

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #21 - 01.07.2003 at 18:39:31

exorcist wrote on 01.07.2003 at 15:40:41:
Mi kdo zna odgovorit zakaj iskati omamo v alkoholu in drogah?

sicer si vprašanje popolnoma narobe zastavu, pa ti bom vseen povedu ... zarad kontrole.

pa ni to glih tko da bi kdo isku omamo, večina nas pa iščemo neki več in tisto neki več, tistega pač ni za videt - občutit s čutili. dočim, ko egu odvzameš kontrolo nad čutili, ko v bistvu premakneš zbirno točko - vidiš da obstaja neki več.

mam par lepih textov zate exorcist, textov ki bi ti razjasnili marsikatero vprašanje, ker pa sm ugotovu da te ti texti ne zanimajo ti jih tud ne bom vsiljeval.

tko da ... išči naprej ... educate yourself ...
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

A.
Ex Member

Reply #22 - 01.07.2003 at 20:08:35

bl kot it razlagamo, da ni point iskanje omame, bolj nam to hočeš vpeljat...
a se ne damo a  Grin

point je zakaj razširjati zavest z drogo?
odgovor ker si se tako odločil, kot bi se lahko odločil tudi drugače in oboje je v redu.

predvem pa bi te popravil, da eden nabolj glasnih argumentov za poistovetenje z šamani, v evropski zgodovini še kako šteje?  Grin samo da jim nismo tako rekli...

dragi moj, exorcist, v evropi so bili grki(če pogeldava samo njihovo najbolj znano zadevo delfi) rimljani, kelti, slovani, pogani, celo kristjani(ti sploh v zadnjem času) in vsi so imel stik z drogo ooooo in to kašen stik oooooo

če pa želiš še kakšno povezavo ti lahko pokažem na tisočletno evropsko zgodovino čarovništva, ki je zdej zaradi negativne povratne zanke mal čudn tretirano, a spet vsponu... (herry potter pa to, univerza v Londonu, doktorske študije...) tko da ...

poleg njih pa, da ti majčken čist majčken odprem oči, v Sloveniji se dobi in uproablja že dolga tisočletja, sledeče stvari: rdeča mušnica, volčja češnja, kristavec ali datura, rženi rožički in še se bi dal naštet

poleg tega pa psilosibila simeltiana psYlo gobica...

kar se tiče povezav naše tradicije z drogo je ta povezan tako močno, če ne celo bolj, kot v drugih celinah, samo da so jo eni zaradi znanih razlogov (a ne napačnih, sam so jo raje pospravil pod preprogo kot učil kaj vse nudi)
Predvsem v zadnjem obdobju a se tudi tu stanje močno popravlja...

drugač pa po moji oceni je vsaj 20 % polulacije je skozi vsa obdobja šlo skozi ta učenja, da ne govorim o vsesplošno razširjeni drogi za učenje alkoholu, vsaj 90% je to dost? in to alko, ki je bil tu precej pred tobakom... ki smo ga dobili od šamanov kot pipo miru, žal, žal je postalo vse prej kot to...

e res je, tu se kaže še posebej nazorno kolk je prav, da se zaraven orodja prenese tudi znanje za rokovanje. ane?  Wink
Back to top

IP Logged

exorcist
Ex Member

Reply #23 - 01.07.2003 at 21:33:25

Zal se vedno vidim v drogi:

- beg pred vsakdanjimi tezavami in stisko
- beg pred navelicanostjo samega sebe in okolico
- beg pred praznino cloveske duse
- eksperimentiranje, ki ti daje zmoten vtis o Bogu
- strah pred vsakdanom in kaj poraja prihodnost
- beg pred razclovecenostjo danasnje druzbe
- beg pred samoto sodobnega cloveka v vrvezu ljudi
- iskanje nekaj "nadrealisticnega", ki ti daje "kick"

Droga je utvara - halucinacija, posoda brez dna, ki te popelje v svet izkrivljenih podob in laznega dozivljanja sveta. Res je, svet je krut, zato nam droga vsaj za hipec odpelje v brezkoncno uzivanje in krakotrajno svobodo. Zal smo navadni strahopetci, ki se samo skrivamo pod njenim zavajajocim okriljem brezmejnosti.

Back to top

IP Logged

Gru Gru
5
p

Reply #24 - 01.07.2003 at 21:45:15

Gru Gru wrote on 01.07.2003 at 15:57:29:
No pa ti, kot avtor tega threada, povej zakaj ti iščeš omamo?

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #25 - 02.07.2003 at 09:44:20

Quote:
Zal se vedno vidim v drogi:

- beg pred vsakdanjimi tezavami in stisko
- beg pred navelicanostjo samega sebe in okolico
- beg pred praznino cloveske duse
- eksperimentiranje, ki ti daje zmoten vtis o Bogu
- strah pred vsakdanom in kaj poraja prihodnost
- beg pred razclovecenostjo danasnje druzbe
- beg pred samoto sodobnega cloveka v vrvezu ljudi
- iskanje nekaj "nadrealisticnega", ki ti daje "kick"

Droga je utvara - halucinacija, posoda brez dna, ki te popelje v svet izkrivljenih podob in laznega dozivljanja sveta. Res je, svet je krut, zato nam droga vsaj za hipec odpelje v brezkoncno uzivanje in krakotrajno svobodo. Zal smo navadni strahopetci, ki se samo skrivamo pod njenim zavajajocim okriljem brezmejnosti.  

Jest vidim tud predvsem  to dokler vidim v njej predvsem to,  bo vsake sorte droge  name tko tud delovala in se je zato  nočem niti pritaknit. Totalna abstinenca je zame edina možna zaščita pred negativnimi posledicami tovrstnega dojemanja droge, ampak to jemljem kot osebni manjko pa kapitulacijo, ne pa za nevem kakšno krepost, ki jo je treba z ognejm in mečem uturavat vsem okrog sebe. Ta moj  osebni hendipek je v  veliki meri posledica prav  kulture, ki droge ne zna integrirat vase tko, da mi ne bi delala problemov.  Nektere kulture so droge znale integrirat in  tako njihovo pridelavo kot konzumacijo znale skultivirat  brez negativnih  posledic  za osebnostno rast in razvoj ob hkratni integraciji posmeznika v skupnost. Tko da res ne vidm razloga, zakaj bi se treba tako izkljujoče spravljat na poskuse fantov tle gor, ki v totalni abstineci, tabuiziranju  in prohibiciji ne vidjo edine poti za rešitu problema. Jest se nasprotno zelo zanimam za to, kako si obstoječo  kulturo prizadevjo spreminjat in jih pri tem tud podpiram, jamstvo za to, da delajo prav, pa so itak oni sami. Če kljub konzimiranju drog niso eskapisti pred real lajfom, pred drugimi in samim sabo, so pač iznjadl eno kulturo kunzumiranja drog,  ki jo vsaj jest nimam pravico  sesuvat zato, ker je men ni uspel ... Undecided      
Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #26 - 02.07.2003 at 17:26:46

Po moje je še vedno dejstvo, da narkomani in pijanci naredijo na tem svetu manj škode, kot pa recimo pristaši raznoraznih ver in ideologij, da o tistih, ki svoj uspeh merijo s količino dobička sploh ne govorimo.

Kot simptomatičen primer pa lahko navedem zdravljenega alkoholika Georga Busha mlajšega: mar ne bi bilo za vse nas in celoten planet bolje, če bi ga pobrala ciroza (pa kljub temu, da bi pretepal ženo in otroke).

na zdravje!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

DylanDog
5

somewhere in space..
Reply #27 - 02.07.2003 at 18:29:58

Exorcist ti pišeš vse to o "drogah" iz izkušenj al  iz knjig in TVja?    just ask...
Back to top

Think P O S I T I V E
WWW WWW  
IP Logged

stoychi
5

Osmisli življenje s tem,
kar od sebe daš
Postojna
Reply #28 - 02.07.2003 at 23:08:19

Smiley
naj še sam nekaj malega dodam na to temo.
Sam se nisem nikoli drogiral, niti nisem kadil cigaret, edino kar sem občasno počel, je to, da sem spil kako pivo ali vino. Bil sem nekajkrat v veseli družbi pijan, ampak nikoli toliko, da ne bi vedel kaj počnem.
Prvo kot prvo bi rekel sledeče:
To, da imamo človeško telo in to življenje je darilo Boga nam, to kar pa sami počnemo z njim, je naše darilo nam.
Nihče nima pravice zaradi uporabe droge soditi komurkoli, dokler ta nikomur ne povzroča nobene škode.
Zakaj se ljudje drogirajo?
Iz istega razloga, kot pijejo alkoholne pijače.
Eni zato, da bi se imeli bolj "fajn", drugi zato, da bi pozabili na vsakodnevne težave, tretji pa morda zato, da bi prišli do nekih spoznanj, ali resnice, saj pregovor pravi, da je v vinu (drogi) resnica.
Ne glede na to, kako imenujemo to pomanjkanje po notranjem spoznanju, pa v osnovi gre pri vsem tem za dejstvo, da vse človeške duše podzavestno hrepenijo po tem notranjem spoznaju, oziroma notranjem zadovoljstvu, oziroma notranji izpolnitvi, ali višjem jazu, ali po domače rečeno Bogu.
Droga kot taka, je lahko najhitrejši način za dosego tega cilja.
Ko pa večina ljudi enkrat pride do tja, enostavno ne vedo, kaj naj s sabo takrat počno, da o ciljih kakih koristnih uvidov sploh ne govorimo.
Problem se pojavi potem, ko je nekaterim ljudem stanje njihove zavesti takrat tako všeč, da enostavno stalno hočejo ostati tam in postanejo od nje odvisni.
Ampak tako kot vsaka stvar je tudi droga hudo nepredvivljiva. Ima lahko good mood, ali pa hud bad mood.
Znanec mi je pravil, če ga enkrat ne bi rešili prijatelji, ko je plezal nevede skozi okno, bi skočil iz petega nadstropja, ko je bil čisto zadet od LSD.
Danes obstajajo naravni načini za dosego notranje izpolnitve, ena od teh načinov je metoda Spoznanja Prema Rawata Maharajija, ki jo brezplačno ponuja ljudem.
Sam osebno poznam kar nekaj ljudi, ki so bili na heroinu, katerim je njegova metoda pomagala osvoboditi se te hude droge.
Enemu od njih sem pomagal sam premagovati krize tako, da sem se dolge ure pogovarjal z njim.
Ko je prišel k meni je imel samo 38 kil in je bil živ okostnjak, danes je srečno poročen in ima dva otroka. Iz mesta se je odselil na podeželje kjer ni dilerjev, ki bi mu lahko ponujali drogo.
Problem droge so samo tisti verižni dilerji, ki že otrokom v osnovnih in srednjih šolah vsiljujejo drogo, ali jim jo podtikajo z namenom, da jih pridobijo za bodoče stranke.
Vsak človek je svobodno bitje in ima svobodno voljo, kaj počne sam s sabo. Vsak je samemu sebi lahko najboljši prijatelj, kakor tudi najhujši sovražnik.
Nihče nima pravice kogarkoli soditi, lahko pa sočloveku pomaga tako ali drugače iz njegovih težav.
Sam mislim, da smo Slovenci krasni ljudje in da smo lahko brez sramu ponosni nase. Jaz sam sem. Smiley
Back to top

Dih ti je dan, dih ti je svet,&&spoznaj ta sveti kraj, &&preden ti bo vzet.&&Le kdor zadiha iz srca,&&njega blaženost spozna. Smiley

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #29 - 03.07.2003 at 11:14:25

Iz telih postov je za  razbrat, da se droge konzumirajo in  delujejo v skupnem polju z idelogijo in  religijo. Lahko da med sabo pridejo v eno ubijalsko resoncco, lahko se iz tabiziranja ene razbohotijo druge, lahko pa se s tabuiziranjem  vseh ubije eno življensko energijo v celot. Njihovo doziranje je v celoti odvisno od trenutne kulture, vsi našteti dejavniki pa so zlo dober senzor vitalnsti te kulture. Če jih ne bi blo, bi si jih blo treba zmislt, saj se razbohotjo točno tam, kjer s svojo kulturo zadeve ne znamo pokrit pa uravnovesti.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3