Devi
5 p

ravno prav
Dolenjska
Skorja dlani in skorja kruha
Poslavljam se. Nikamor ne odhajam - stvari same odhajajo od mene in tudi ljudje odhajajo. _ _ _ _ _
Stojim na vijugasti stezi svoje mladosti, pa se ljuba steza pod mojimi nogami širi kot v pravljici - in nazadnje je ni več. Cesta pelje od hiše do hiše. _ _ _ _ _
Gledam pašnike svoje mladosti, mirne krave in nagajivo drobnjad - zapojem jim, da se bodo raje pasli, pa jih ni nikjer več. Menda stojijo v vrstah v velikih hlevih in nobenega otroka ni nikjer, da bi jim zapel. _ _ _ _ _
Njivice in motike in cvetoči krompir, upognjeni hrbti in hrapava skorja dlani ob hrapavi skorji kruha! Še so njivice, a ne kot pozdrav soncu, dežju, vetru in ljudem. Kot narodni park nemoči ležijo majhne na visokih gričih. Stopinje volov so počasne - ostareli ljudje orjejo globoko in potrpežljivo, ko da si orjejo grob. _ _ _ _ _
In tam so gozdovi - moja prva pesem, prvi beg od ljudi, prvi obračun s seboj, želja iskalcev hodi med drevjem, pa kape z zvezdami in puške. Poslavljam se. Saj ne odhajam jaz. Oni odhajajo. Kar tako spotoma ali stoječ na straži dvignejo mah z gozdnih tal in zlezejo podenj in ni jih več. _ _ _ _ _
Mama, ljuba mama! Hodi po kuhinji in me vedno manj čuje. Vedno manj me vidi. Lepega jesenskega dne si bo oprtala koš in bo odšla po suho praprot za kozo. Ne bo se vrnila. Po najvišji, najbolj zlati praproti bo splezala v nebo, v katerega veruje. Živali bodo jokale, tudi rože in ljudje. _ _ _ _ _
Menda jočem. In nekaj blebečem: Rada vas imam! Vseeno je, če prosim in se upiram. Ničesar ni mogoče spremeniti - saj ne odhajam jaz.
|