ARS
5

Preveč dobrega je lahko ... čudovito. (Mae West)
daleč od rodne barjanske grude
Došao James Bond u Sarajevo i predstavi se Bosancu: Ja sam Bond... James Bond, a Bosanac ce: * Ja sam Tafa... Mus Tafa. *********************************************************************** Ulazi gazda u štalu pa pita Muju. Mujo, jesu li svi konji na broju?, a Mujo ce: Sad jesu. ********************************************************************** Pita Mujo Fatu šta ima za veceru, a ona mu odgovori: * Imaš paštete i kruha, pa ti uzmi šta god oceš.... ********************************************************************** Dolazi Fata sa dva paketa doma, djeca je susrecu i pitaju: Mamo, jel' to babo poslo' iz Njemacke? Kakav babo, da sam njega cekala ni vas ne bih imala! *********************************************************************** Kaže Mujo doktoru na samrti: Recite da sam umro od SIDE! Zašto? Zato da mi nakon smrti ne diraju ženu, a oni koji vec jesu, da umru od straha! ********************************************************************** Fata pakira kofere. * Kamo ceš? - pita Mujo. Odoh ja u Ameriku. Cula sam da tamo placaju 100 dolara za ono što tebi dajem džabe... * E, baš me zanima kako ceš živjeti sa 200 dolara godišnje. ********************************************************************** Moj Haso, znaš li da su ženske nekad trcale za mnom? A zašto sada ne trce? * Ne kradem više torbice! ******************************************************************** Ulazi Mujo u kafic i zatekne Hasu kako tužan sjedi za šankom i pije. Pride mu i pita ga: * Haso, što ti je? * Ma, ništa. U prosincu mi je umrla majka i ostavila mi 10.000 maraka. * Uh, nisam znao, moje saucešce.. * Zatim mi je u sijecnju umro babo i ostavio mi 15.000 maraka. * I babo ti je umro? Žao mi je... * Onda mi je u veljaci umrla tetka i ostavila mi 20.000 maraka. * Tri clana familije u tri mjeseca? Sigurno ti je jako teško. * Kako ne bi bilo? Ovaj mjesec ništa! Ni pfeninga! *********************************************************************** Došao Mujo kasno navecer kod Hase i kaže: Daj, molim te, posudi mi 1000 eura, vracam ti odma ujutro. Može, al' ceš kod mene prespavati...! *********************************************************************** Dobio Mujo na lutriji milijun maraka. Ne zna što ce od srece, pa dode kuci i vice: * Fato, Fato, dodi da vidiš naših milijun maraka! Dode Fata, pogleda torbu punu maraka, ne vjeruje ocima, srce joj otkaže i sruši se mrtva na pod. Mujo je gleda, pa kaže: * E, tako je to, kad ti sreca krene, onda ti stvarno krene. ********************************************************************** Dode Mujo na kiosk i pita prodavacicu: Do you speak english? Prodavacica zbunjeno kaže: NE ! Mujo, razocaran, okrene se i ode... Dode on na drugi kiosk i opet pita: Do you speak english? Opet isti odgovor NE...! Dode on na treci kiosk pa opet pita: Do you speak english?, a prodavacica kaže: Yes. A Mujo ce: Marlboro. ********************************************************************** Fato moja, cuo sam da me varaš sa cijelim selom...!, a Fata cenjemu: E, jes' ti to neko selo. Samo 25 kuca... ********************************************************************* Uciteljica je ispitivala djecu o prethistorijskim životinjama. * Mujice, reci ti nama jednu prethistorijsku životinju. * Mmmmm... Mamuti! * Dobro, a sad ti Harise...? * Mmmmm...Tatuti! ********************************************************************* Šeta Haso ulicom kad ugleda Muju kako vodi dva lijepa velika psa. Kaže njemu Haso: - Uh, Mujo što ti ovi psi imaju lijepu dlaku, jel' ih ti cešljaš? * Ovog desnog cešljam. * A lijevog? * I njega. * Stvarno su dobro razvijeni. Treniraš li s njima? * S ovim desnim treniram. * A sa lijevim? * I sa njim. * Bolan Mujo, jel' ti mene zafrkavaš, što uvijek prvo kažeš za desnog, a kasnije i za lijevog? * Zato što je ovaj desni moj. * A lijevi? I on je moj. ****************************************************************** Pitali Muju, sta je najgenijalnija stvar na svetu. * "Termos," kaze Mujo. * "Zasto termos?" * "Pa, vidis, leti, odem ja na more, sipam ladno pivo unutra, odem da se kupam, vratim se, ona jos uvek ladna. A vidis, zimi, odem ti ja na Jahor'nu, sipam caj ili kavu u njega, odem da se iskijam, vratim se, kad on jos uvek topao." * "Pa sta je tu cudno?" * "E, kako on zna da li je zima ili leto?" ********************************************************************** * Kaži mi Haso, kako da se riješim Fate. O razvodu nece ni da cuje, a meni se vec popela preko glave! Pa plati joj vozacki ispit i nakon toga kupi joj kola. Znaš kako žene loše voze. Prije ili kasnije negdje ce se slupati i nema šanse, da preživi! Mujo oduševljen napravi sve što mu Haso kaže. Nakon nekog vremena opet su se sreli i Haso pita: Jesi li ucinio, kako sam ti rekao? Ma jesam. Kad je položila ispit kupio sam joj i mali jugo ali ništa. Vozi jako sporo. Kupi joj onda nešto jace! Jaguar na primjer! Nakon par mjeseci Haso opet sretne Muju. Jesi li ucinio, kako sam ti rekao? opet pita. Jesam i odlicno je ispalo. Nema više Fate! A jaguar? Eno ga, tamo šece po dvorištu ...
|