Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 16 17 18 19 20 ... 30
(Read 180520 times)
titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Re: Fajn filmi
Reply #255 - 25.01.2008 at 09:35:16

Dayaran wrote on 24.01.2008 at 14:35:21:
titud wrote on 19.07.2007 at 13:05:03:
Blouberry

http://www.rtvslo.si/kultura/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_me...

gledljiva mešanica psihoanalize in šamanizma...

pišuka, gledu Blueberry včeri. Sicer film za moj okus rahlo amatersko posnet (scene pa to), ampak kr zanimiva zadevca. Te kr prime, da bi šel čez kakšen tak proces/ritual.

Kar se stripovske scene tiče, tam je  estetika je drugačna od klasične  filmske, slikca zarad slikce skratka.

Kar pa se tripovske scene tiče, trip zaradi tripa deluje zaradi omenjenje stripovske tehnike delanja/gledanja filma. Kar pa zmotno navaja na to, da je trip zgolj estetski, tko rekoč rekreativen, kar sveda ni: je kemično pogojen način soočenja z življensko usodno  travmo/stresom  in je lahko učinkovit le, če je potovanje samo  življensko usodno (možnost 'vrnitve' iz potovanja ni v neprej zahotovljena oz. je odvisna od razrešitve psihološke drame)... tko da tak proces/ritual bi se blo po moje za spustit le  v primeru, da tko ali tko nimaš več kaj za zgubit, ne pa zarad estestke fascinacije...    
Back to top

IP Logged

smil3y7
1
*

Reply #256 - 25.01.2008 at 09:39:08

titud wrote on 25.01.2008 at 09:35:16:
Kar pa se triposke scene tiče, trip zaradi tripa deluje zaradi omenjenje stripovske tehnike delanja/gledanja filma. Kar pa zmotno navaja na to, da je trip zgolj estetski, tko rekoč rekreativen, kar sveda ni: je kemično pogojen način soočenja z življensko usodno  travmo/stresom  in je lahko učinkovit le, če je potovanje samo  življensko usodno (možnost 'vrnitve' iz potovanja ni v neprej zahotovljena oz. je odvisna od razrešitve psihološke drame)... tko da tak proces/ritual bi se blo po moje za spustit le  v primeru, da tko ali tko nimaš več kaj za zgubit, ne pa zarad estestke fascinacije...    

Oprosti, o čem ti to...?  Huh
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #257 - 25.01.2008 at 09:45:45

smil3y7 wrote on 25.01.2008 at 09:39:08:
Kar pa se triposke scene tiče, trip zaradi tripa deluje zaradi omenjenje stripovske tehnike delanja/gledanja filma. Kar pa zmotno navaja na to, da je trip zgolj estetski, tko rekoč rekreativen, kar sveda ni: je kemično pogojen način soočenja z življensko usodno  travmo/stresom  in je lahko učinkovit le, če je potovanje samo  življensko usodno (možnost 'vrnitve' iz potovanja ni v neprej zahotovljena oz. je odvisna od razrešitve psihološke drame)... tko da tak proces/ritual bi se blo po moje za spustit le  v primeru, da tko ali tko nimaš več kaj za zgubit, ne pa zarad estestke fascinacije...    

Oprosti, o čem ti to...?  Huh

O razmerju med stripom in  filmom, med fantazijsko estetiko in psihološko realnostjo,  med globinsko psihoanalizo in jemanjem halucinatorih drog...

Aja, morda bi moral dodat informacijo, da je film delan po stripu (pejd na moj link).
Back to top

IP Logged

smil3y7
1
*

Reply #258 - 25.01.2008 at 10:00:05

titud wrote on 25.01.2008 at 09:45:45:
O razmerju med stripom in  filmom, med fantazijsko estetiko in psihološko realnostjo,  med globinsko psihoanalizo in jemanjem halucinatorih drog...

Aja, morda bi moral dodat informacijo, da je film delan po stripu (pejd na moj link).

Sem ravno iskal podatke in ugotovil, da je narejen po stripu.  Smiley

Kar se tripa tiče, pa v nobenem primeru ni zgolj estetski in rekreativen, kot praviš (sicer ne vem, ali je posledica ayahuasce ali san pedra...), je pa vsekakor zanimiva kombinacija globinske psihoanalize in jemanja halucinogenov.  Smiley
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #259 - 25.01.2008 at 10:11:34

smil3y7 wrote on 25.01.2008 at 10:00:05:
titud wrote on 25.01.2008 at 09:45:45:

Sem ravno iskal podatke in ugotovil, da je narejen po stripu.  Smiley

Kar se tripa tiče, pa v nobenem primeru ni zgolj estetski in rekreativen, kot praviš (sicer ne vem, ali je posledica ayahuasce ali san pedra...), je pa vsekakor zanimiva kombinacija globinske psihoanalize in jemanja halucinogenov.  Smiley

Zmaji, kače in druge fantazijske kreature/pokrajine v barvitem  prepletanju/menjavanju privlačijo s svojo  lastno estetiko morda bolj kot obijajo zaradi svoje grozljivosti oz. bolje povedano:  delajo grozljivsot kot moralno odbojno  čustvo spjemeljivo v  estetskem smislu.
Back to top

IP Logged

smil3y7
1
*

Reply #260 - 25.01.2008 at 10:53:21

titud wrote on 25.01.2008 at 10:11:34:
Zmaji, kače in druge fantazijske kreature/pokrajine v barvitem  prepletanju/menjavanju privlačijo s svojo  lastno estetiko morda bolj kot obijajo zaradi svoje grozljivosti oz. bolje povedano:  delajo grozljivsot kot moralno odbojno  čustvo spjemeljivo v  estetskem smislu.

Za moje pojme si zakompliciral do onemoglosti.  Shocked  No, če sva še vedno pri filmu, imaš mogoče celo prav.
Back to top

IP Logged

Dayaran
4

I am who I am.
Ljubljana
Reply #261 - 25.01.2008 at 15:01:44

Quote:
Po moje življenje samo človeka potisne v določene procese, kadar je čas zrel za to.

Točn tko, s takimi rituali pa temu procesu dodaš še malo (ali veliko!) zagona  Wink

...seveda pa je treba upoštevat tud to:

Quote:
gre za boleče stvari, na katere mora biti človek pripravljen.

LP!  Wink
Back to top

IP Logged

Dayaran
4

I am who I am.
Ljubljana
Reply #262 - 25.01.2008 at 15:08:53

Kar se stripovske scene tiče, tam je  estetika je drugačna od klasične  filmske, slikca zarad slikce skratka.

aaa, nisem vedu, da je iz stripa. Zdej štekam, zakaj taka scena. Odpuščam  Smiley

Kar pa se tripovske scene tiče, trip zaradi tripa deluje zaradi omenjenje stripovske tehnike delanja/gledanja filma. Kar pa zmotno navaja na to, da je trip zgolj estetski, tko rekoč rekreativen, kar sveda ni: je kemično pogojen način soočenja z življensko usodno  travmo/stresom  in je lahko učinkovit le, če je potovanje samo  življensko usodno (možnost 'vrnitve' iz potovanja ni v neprej zahotovljena oz. je odvisna od razrešitve psihološke drame)... tko da tak proces/ritual bi se blo po moje za spustit le  v primeru, da tko ali tko nimaš več kaj za zgubit, ne pa zarad estestke fascinacije...    

Vsekakor se strinjam. Če nisi pripravljen na life or death, da greš do konca, nima smisla se v to podajat. Omenit pa je treba tud vodnika. Blueberry ni šel v to sam, ampak ga je vodil šaman, Runi. Pri teh zadevah je to po moje precej pomembno in še kljub temu moraš bit pripravljen na vse ali nič, life or death.
Back to top

IP Logged

Dayaran
4

I am who I am.
Ljubljana
Reply #263 - 25.01.2008 at 15:15:31

titud wrote on 25.01.2008 at 10:11:34:

To je pač gledano samo s stališča gledalca filma, ampak tist, k je kdaj že mel kakšne notranje izkušnje soočanja s svojo temo, ve, da te simboli (kače ipd.) niso samo filsmko igračkanje s fantazijo, ampak zelo konkretne sile, ki so v teb. Seveda ni rečen, da bo vsak vidu kače in škorpijone itd. Gre za soočenje s svojo temo, s svojim najbolj eksistencialnim strahom. Ravno zarad tega je tak ritual lahko boj na "life or death".
Back to top

IP Logged

plesnamesecu
Ex Member

Reply #264 - 25.01.2008 at 16:13:53

Dayaran wrote on 25.01.2008 at 15:15:31:
. Ravno zarad tega je tak ritual lahko boj na "life or death".

Itak. Zato pa je bilo tudi vse tisto prej povedano: da moraš imeti prekleto dobre razloge, da se podaš v kaj takšnega.
Back to top

IP Logged

Dayaran
4

I am who I am.
Ljubljana
Reply #265 - 25.01.2008 at 16:24:26

Quote:

Itak. Zato pa je bilo tudi vse tisto prej povedano: da moraš imeti prekleto dobre razloge, da se podaš v kaj takšnega.

Kaj je lahko boljš razlog kot to, da premagaš vso svojo temo?  Cool
Back to top

IP Logged

snow
Ex Member

Reply #266 - 25.01.2008 at 16:25:31

Ne razumem zakaj tako zapletanje z razlaganjem filma. Kače in zmaji pomojem dodajo prej neko arhetipsko simboliko oz. kot pa da so tja postavljeni zaradi lepega.

Pa izkušnje s halucinogeni kot je meskalin, niso vedno razsvetljujoče, to mora vsak vzeti v zakup preden se poda v to Smiley
Back to top

IP Logged

snow
Ex Member

Reply #267 - 25.01.2008 at 16:27:15

Dayaran wrote on 25.01.2008 at 16:24:26:
Quote:

Kaj je lahko boljš razlog kot to, da premagaš vso svojo temo?  Cool

Svojo temo premagaš tudi tako da pravilno živiš tako v povezavi z okolico kot v povezavi s sabo. Temne strani se skozi pravilno življenje same pucajo in odkrivajo.
Back to top

IP Logged

plesnamesecu
Ex Member

Reply #268 - 25.01.2008 at 16:32:01

No, je že Snow povedal  Smiley. Sicer pa: moraš biti pripravljen oz. zrel za soočanje s svojo temo.
Back to top

IP Logged

snow
Ex Member

Reply #269 - 25.01.2008 at 16:43:41

Lahko vam tako povem....sem se peljal z meskalinovim vlakcem smrti in ko gledaš Blueberry, ga lahko začutiš.

Zase lahko povem da ta izkušnja, tudi če je bila verjetno potrebna, ni bila smiselna. Poznam par ljudi ki so tudi dali to čez in se tudi radi vračali, ampak zame to pač ni bilo.

Za nekoga je bolje če hodi 1x na teden na jogo Smiley
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 16 17 18 19 20 ... 30