LittleStar
Ex Member
|
Mnogo iger igra na karto skrivnosti, češ da je tisto najpomembnejše skrito in da prave resničnosti igre zlepa ne moreš dojeti. Toda to ni nič več kot zanka. Vse, kar je, je lahko tudi dostopno in zadosti očitno, da se človek prepriča. Na te igre nasedajo lahkoverneži, ki so pripravljeni vse staviti na kocko prividov. Kadar dva drug drugemu dovolita v celoti biti, ne obstaja nič skritega več, postaneta si oprijemljiva in dosegljiva. Vse skrivalnice skrivajo predvsem prazen nič, na limanice pa lovijo tiste, ki se zadovoljijo s prazno obljubo.
Odkar svet stoji, je zgrajen na igrah. Vsakovrstna dogajanja zelo strogo potekajo po pravilih iger, kakor da bi življenje bilo brezoblično in bi ga bilo treba šele z omejevanjem prav oblikovati. Poleg osnovne oblike ima večina iger še stranska vrata, oziroma svoj faul, skozi katerega spretnejši poskušajo čim hitreje priti do rezultata. Tako nastajajo še nove in nove igre. Človeku pa nič ne pomaga, če izpopolni in pretanji svoje igralstvo, ampak mu je v olajšanje in razbremenitev le to, da igre zapušča, ter si tako povrne spontanost, iz katere je bil kot otrok tudi izšel.
Zgrešena vzgoja otroka pripravi do tega, da se mu zdi najvažnejše igrati pravilno in uspešno, zato da bi ga okolica upoštevala. Mladostnik, ki karkoli določa in predvideva, s tem pripira prej na stežaj odprta vrata življenja. Odprta so tistemu, ki vse prepušča času in sočloveku. Tak človek soljudem tudi prebuja polno gledanje v igro. Ko ugotoviš, da je še tako izdelana igra nezadostna, začenja zasvojenost popuščati. Tedaj te igra ne bremeni več z egom in v njej ne iščeš več svoje rešitve in smisla.
Zares dober do človeka je isti, ki mu pusti na voljo vse možne igre, češ: »Igraj se, kakor in kolikor te je volja.« Če te kdo tako zelo sprejme, da ti dovoli vse, sploh ne veš več, katero igro bi si izbral in ne najdeš več razloga, da bi se vezal in omejeval na neko določeno igro. Zato si tako najprej rešen, kajti zaveš se lahko, da igra igro spodbija in da nobena ni v prednosti.
Igra tem bolj mori duha in duši spontanost, čim bolj izključna je in čim bolj se povzdiguje nad vse druge igre. Narod, ki dosledno uveljavlja in propagira eno samo igro kot edinstveno, z izsiljeno enotnostjo ugonablja duha. Taka zaslepljenost, ki si podreja presojo čez vse, je rak, ki napada ves organizem hkrati. Vitalno in ustvarjalno družbeno življenje je možno le tam, kjer vlada enakopravnost, odprtost do drugačnosti, kjer sme smel duh delati izlete v neznano. Ena sama ideja, ena vizija je vedno sužnost na zelo kratki verigi.
Tisti, ki ne igra več, je razorožen, praznih dlani. Vsi jih lahko vidijo, saj jih ne skriva. Tako daje tudi drugim pogum, da bi spustili svoj kamen in svojo gorjačo ter si počasi upali biti z ljudmi ljudje. Kdor je samega sebe sprejel, se ne sramuje več svoje majhnosti. Ne najde več razloga, čemu bi se še potil pod svojimi krinkami, pa če ga poslej sprejme kdo ali nihče.
Ob njem je vsaka igra brez učinka in tisti, ki imajo raje ustrezanje igri kot človeško bližino, ga zapustijo. Tak človek premore veliko trdnost in gotovost, kakršne nima nihče, ki je v igri. Pa vendar bo našel prav malo posluha, češ: »Kaj bi z njim, ta ni zame. Takega iščem, ob katerem bom zanesljivo čutil, da je moja igra prava in da se ji lahko posvetim za ceno življenja.«
Preskušen človek, ki se je v viharjih življenja izmodril, ima razumevanje za človeško slabost. Vendar je vse, kar lahko stori, to, da vsakemu pusti svoje: »Igraj se, če misliš, da je vredno tvojega življenja. Jaz ti pač ne morem opravičiti nobene igre. Če pa se sam omejuješ in bi še mene rad omejil na svojo igro, ti moram povedati, da me ni ne tu ne tam. Ker sem vsem stvarem enako blizu, ne morem biti samo tu ali tam. Če me vidiš samo na enem mestu, se varaš. Celo, če bi me hotel na tem mestu postaviti na oltar, me ni.«
Kvariti se človek začne, čim se v domišljiji odtrga od svoje preprostosti in sede na vzvišen položaj. Tedaj se ne zaveda, kako narava zahteva, da se za vsak položaj. Tedaj se ne zaveda, kako narava zahteva, da se za vsak korak naprej nekega dne spet moraš vrniti korak nazaj. Vse prednosti in povišanja čas pozabi in zbriše. V svojih ambicijah lahko odplavaš neskončno daleč, a nekega dne se boš moral vrniti. Minljivost vse izravna. Kdor napreduje zelo daleč, žal prehitro pozabi, da je začel iz nič in prestižen položaj ga lahko zasvoji, pa ob svoji uri ne prenese vrnitve na začetek.
Vsaka igra je poskus obrambe napačnega izhodišča v odnosu do življenja. Napačno izhodišče človek izbira v nevednosti in pomanjkanju izkušenj. Ohranja ga pa često iz lagodnosti in nepripravljenosti za soočenje. Tudi dobronameren človek se težko izogne nekaterim igram, ki jih kot igre ne zna prepoznati, zato je potemtakem obsojen na številne poraze.
Dokler je človek iskren in se trudi biti resničen, je na robu svojih meja in se premika naprej. Len človek, ki brezbrižno ždi, pa niti ne ve, kje so njegove meje in kaj ga muči. Lenuh je sicer v igri, se pa niti ne potrudi za rezultat in tako ne more spoznati, da ta pravzaprav ni uresničljiv. Od vseh se ravno on najteže približuje objektivnemu izhodišču, kjer bi se razvezal potrebe po tem, da bi bil nekaj drugega, kar dejansko je. Včasih se zdi, da tak človek zavrže življenje še preden ga je skusil in okusil.
V zadnjem izhodišču, ki je ničelno, nepristransko in torej objektivno, se igra več ne poraja. Predvidevanja v njem ni več in vse, kar je, je doživeto resnično. V tej poslednji točki človek kot osebnost zaspi, da bi tisto, kar ga bo prebudilo, imelo v njem polno resničnost.
|