Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 7158 times)
m
5
p

dan brez mesa
20.03.2003 at 14:35:24

PRIJATELJI ŽIVOTINJA ORGANIZIRAJU AKCIJU U CIJELOJ HRVATSKOJ MEATOUT WORLD DAY - SVJETSKI DAN BEZ MESA

Prva simultana akcija podružnica Prijatelja životinja u 10 gradova diljem Hrvatske

Svjetski dan bez mesa je dan koji u svijetu obilježavaju i organiziraju potrošači,zaštitnici prirode, ekolozi i zaštitnici životinja i životinjskih prava s ciljem promoviranja bezmesne prehrane. Cilj je da se na prvi dan proljeća, koji simbolizira ponovno rođenje i obnovu prirode potrošačima pomogne u razvitku zdrave, nenasilne prehrane zasnovane na povrću, voću, mahunarkama i žitaricama.

Na ovaj dan nudimo potrošačima da razmisle o svojoj prehrani, da razmisle žele li nastaviti sudjelovati u bezoenom klanju nevinih životinja i konzumiranju njihovih leševa ili žele prijeći na nenasilnu, zdravu, ekološku i etičku prehranu - vegetarijanstvo.

Akcija će se održati u svim gradovima gdje postoji podružnica Udruge, a cilj akcije je informiranje javnosti putem transparenata, dijeljenja letaka, uzoraka vegetarijanske hrane i slično.

Kako je 22.ožujka Svjetski dan voda, na akciji ćemo dati osvrt i na štete koje mesna industrija uzrokuje u problemu voda na planetu.

Mnogo je razloga za vegetarijanstvo i na današnji dan diljem svijeta brojne organizacije mole potrošače da razmisle o svojoj budućnosti. Mi, Prijatelji životinja molimo hrvatske potrošače da razmisle o vegetarijanstvu.

ZBOG SEBE
Prestankom jedenja mesa smanjit ćete rizik dobivanja srčanog oboljenja, kapi, raka i drugih kroničnih bolesti koje onesposobljuju i ubijaju preko 3 milijuna ljudi godišnje, a što je dokumentirano i potvrđeno stotinama studija. Također ćete na taj način podići >stupanj svoje energije, pojednostaviti pripremu obroka i smanjiti račun za hranu, da ne spominjemo čistiju savjest.

ZBOG SVOJE DJECE
Izbacivanjem mesa pomoći ćete zaštiti tla, vode i drugih izvora proizvodnje hrane koji su značajni za opstanak vaše djece i njihove djece.

ZBOG GLADI
Izbacivanjem mesa omogućit će se pšenici i drugoj zrnatoj hrani kojom se sada tove životinje da se prehrane i spase gladni ljudi u svijetu. Za jedan kilogram mesa potrebno je 60 kilograma pšenice, a na površini od veličine 5 nogometnih igrališta, odnosno 10 hektara >može se uzgojiti mesa za samo dva čovjeka, dok kukuruza za 10 ljudi, žita za 24 ljudi ili soje za 61 čovjeka. Jedenjem mesa indirektno se >podržava glad i svijetu i neravnopravna distribucija hrane.

ZBOG PRIRODNIH RESURSA
Za četveročlanu obitelj koja konzumira meso potroši se goriva dostatno za 6 mjeseci vožnje automobilom. Na istom komadu zemljišta potrebnom za proizvodnju 1kg mesa može se proizvesti npr. 200kg krumpira ili 160kg rajčica i to u istom vremenskom periodu. Isto tako >umjesto 50kg govedine možemo dobiti 1000kg trešanja, 6000kg mrkve ili 4000kg jabuka. Na istom dijelu tla koje je potrebno da se prehrani >jedan "mesojed" može se prehraniti 20 vegetarijanaca!

ZBOG ZRAKA
Plin amonijak koji dolazi iz štala gdje se drže goveda uzrokuje više štete nego svi automobili i tvornice na svijetu zajedno.

ZBOG VODA
Za kilogram mesa potrebno je 10000 litara vode, a za kilogram pšenice samo 100. Količina vode za deset odrezaka jednaka je količini vode koju prosječna obitelj konzumira u cijelog godini. Samo u SAD-u mesna industrija zagađuju vodu koliko sve industrije i svi gradovi zajedno. Oko 50% zagađenja vode u Europi uzrokovao je masovan uzgoj stoke, a 50% od ukupne svjetske potrošnje vode troši se u istu svrhu.

ZBOG ŠUMA
Od 1970. više od 20 milijuna hektara tropskih šuma pretvoreno je u pašnjake. Milijuni hektara tropskih šuma uništavaju se godišnje radi pašnjaka što ubija i ugrožava mnoge životinjske i biljne vrste, ali i tamošnje stanovništvo. S obzirom na ogromne potrebe >mesne industrije za 40 godina tropskih šuma neće biti! Već se 1/3 Zemljine površine koristi za stočne pašnjake, a stočne farme uzrokuju 85% ukupnog isparavanja dušika u obliku amonijaka koji se
Smatra glavnim uzročnikom umiranja šuma.

ZBOG ZEMLJE
Izbacivanjem mesa pomoći ćete zaštiti naše šume, pašnjaka i druga prirodna staništa i smanjiti zagađivanje vodenih tokova česticama prašine, gnojiva i pesticida. Najveći uzrok zagađenja voda i zraka je mesna industrija, zbog koje se i najviše sijeku tropske prašume i uzrokuje globalno zatopljenje znatno više nego npr. automobilska industrija.

ZBOG ŽIVOTINJA
Izbacivanjem mesa spasiti ćete nevina, osjećajna bića od zatočeništva, izolacije,obespravljenosti, trovanja, sakaćenja, zlostavljanja i klanja. Životinje imaju pravo na život, a trenutno milijarde bića živi u strahovitoj patnji u farmama diljem svijeta. >Izolirane i zatočene čekaju svoj red na klanje. A kolju ih zbog >potrošača koji kupuju meso i mesne prerađevine. Stanite tome na >kraj, spriječite patnju i klanje životinja - postanite >vegetarijanci.

ŽELITE LI POMOĆI SEBI SAMIMA, GLADNIM LJUDIMA, PRIRODI, ŽIVOTINJAMA I CIJELOM PLANETU PRESTANITE JESTI MESO
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Re: dan brez mesa
Reply #1 - 20.03.2003 at 20:07:10

Ja, začet je treba nekako. Wink
Drgač pa kaj vem kolk majo take enodnevne akcije sploh efekta?
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

ana
5
p

Kranj
Reply #2 - 20.03.2003 at 22:23:26

Petra. wrote on 20.03.2003 at 20:07:10:

če mene prašaš, je to približn tko kot pri čebelah: gledaš eno ubogo revo, ki se matra tam po cvetkih, pa si misliš, le kwa ona lohk nardi.

Ampak u končn faz je pa medu tolk, da se lohk ves folk z njim futra, pa še čebelam ga ostane Grin
Back to top

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #3 - 20.03.2003 at 23:51:15

To je res, samo saj veš, zakaj ne bi bil vsaj 1 dan na teden brez mesa.Wink
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

m
5
p

Reply #4 - 21.03.2003 at 09:19:10

Petra. wrote on 20.03.2003 at 20:07:10:

Osveščanje. Wink
Back to top

Joj kolk radi drug drugemu izdiramo iveri iz oči! Cheesy

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #5 - 21.03.2003 at 09:27:15

Ce najdes motivacijo samo za en dan, je to nekaj, kar dolgorocno vodi k spremembi.
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Reply #6 - 21.03.2003 at 15:18:05

Devi wrote on 16.03.2003 at 19:56:02:
Sem dojela en dan, da v odpovedovanju ni nobene vrline.

Še nisi docela tega dojela? Wink
Back to top

Why? There is no why! Why is a mind f**king word!

IP Logged

tomi
5

Kaj pa če je vse RES???

MB
Reply #7 - 21.03.2003 at 16:01:29

Petra. wrote on 20.03.2003 at 23:51:15:
To je res, samo saj veš, zakaj ne bi bil vsaj 1 dan na teden brez mesa.Wink

Komu pa sploh je 7 dni na teden do mesa  ???
Privoščijo si to lahko verjetno le premožni...

Ok, če klobas cenenih ne štejem zraven.. Tisto pa itak ni meso  Undecided
Back to top

Pametni razpravljajo o idejah,&&povprečneži o dogodkih,&&omejeni pa o ljudeh. &&(Hyman Rickover)&&

IP Logged

Devi
5
p

ravno prav
Dolenjska
Reply #8 - 21.03.2003 at 16:46:18

himynameis wrote on 21.03.2003 at 15:18:05:
Še nisi docela tega dojela? Wink

Sem, ker se nicemur ne odpovedujem. Za mene na nek nacin meso ze dolgo ni vec hrana.
Back to top

Nobena čarovnija ne more ničesar spremeniti v kaj drugega, tega ni; sprememba v predstavi v srcu čarovnije je spoznanje, ne ustvarjanje.&&(S. Palwick)

IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Reply #9 - 21.03.2003 at 17:03:30

Devi wrote on 21.03.2003 at 16:46:18:
Za mene na nek nacin meso ze dolgo ni vec hrana.

Seveda ne, če se mu odpoveduješ. Wink
Back to top

IP Logged

Io
4

Ljubljana
Reply #10 - 21.03.2003 at 17:42:18

Razlika je med odpovedovanjem in med tem, da se nečemu preprosto odrečeš. Smiley
Odpovedovanju posledično nekaj primanjkuje. Čutiš pomanjkanje zaradi odpovedovanja. Sad
Če pa nekaj kar vidiš da ti ničemur ne služi, daš stran od sebe, čutiš osvoboditev Cheesy

Jaz ne jem mesa, je dosti druge hrane.

Kar  se pa enega dneva tiče, pa bolje nekaj kot nič!

Back to top

Sem kar sem...vem pa da sem del tebe
WWW WWW irenabartol  
IP Logged

EvaZh
Ex Member

Reply #11 - 21.03.2003 at 19:00:30

A ni tale argument v tekstu, da se zarad iztrebkov ful amonijaka sprošča mal ne-na mestu? A ne bi te žvali še naprej srale tud če jih bi nehal jest. In a ma kdo kako idejo, kaj bi blo z živino, če bi se jo nehal jest? Govedi, svinje, perutnina? Kaj bi ljudje nardil s temi žvalmi, ko jih enkra trn bi več gojil - ko tole sprašujem mam v mislih to, da bi se vse to precej nenadoma zgodil, pa tut če se ne bi... A bi te žvali kr spustil v naravo... pa bi po cestah skakljale? al bi ostale na planinah? krave recimo... ker to so domače živali, al bi ble pol vse obravnavane kot ljubljenčki? hudo velik ljubljenčkov za ene farmerje, ki ne vem, če bi jih bli prpravljeni še obdržat.. v glavnem.. kaj bi potlej blo z vsemi temi živalmi?
???
Smiley
Back to top

IP Logged

tomi
5

Kaj pa če je vse RES???

MB
Reply #12 - 21.03.2003 at 19:20:24

Quote:
A ne bi te žvali še naprej srale tud če jih ne bi nehal jest. In a ma kdo kako idejo, kaj bi blo z živino, če bi se jo nehal jest?

Grin
Po moje bi se zorganizirale in bi začele z amoniakom iztrebljat človeštvo.. Potem bi zavladale svetu in začele ljudi gojiti za hrano...

Quote:
Jaz ne jem mesa, je dosti druge hrane.

Jaz, če ne jem mesa kak teden, zbolim... Tako kot tudi brez kakšne druge hrane (zelenjave, sladkorja...)..
Mislim, da se mesa nikoli ne bom mogel odvadit... Sem že poskušal, pa ne gre... Pa ne zaradi ubogih živalc ampak kao zaradi lažje prebave pa to.
Vseeno pa raje jem meso, kot pa kakšno plastično sojo, ki je vsa en sam emulgator..
Back to top

Pametni razpravljajo o idejah,&&povprečneži o dogodkih,&&omejeni pa o ljudeh. &&(Hyman Rickover)&&

IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Reply #13 - 21.03.2003 at 19:26:29

Jaz jem meso, zelenjavo... skratka vse, kar je dobro. Drugih razlik ne delam. Wink
Back to top

IP Logged

himynameis
5

Equilibrium.
Earth
Reply #14 - 21.03.2003 at 20:10:33

Ne smete pa pozabit, da so rastline tudi žive. Tako dejansko ubijate zelenjavo. Vegeterjanci pa sploh. Grin
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3