Miro
Ex Member
|
Herby!
Tudi jaz mislim, da bi Slovencem dotikanje koristilo, prav tako izražanje čustev. Tukaj bi se od Američanov res lahko kaj naučili, čeprav se mi zdi tista njihva odprtost vse prevečkrat zaigrana, neresnična.
Šestdeseta so pa fenomen zase.. Po mojem se je spolna odprtost sesula takrat, ko so gibanje prevzeli dolarji in ga začeli prodajat. Če pa nekaj prodajaš, mora biti sprejemljivo za čim širše mase ljudi, da je več keša. S tem gibanje izgubi naboj in končno tudi svoje bistvo. Drugi razlog je seveda aids, ki ga konservativci dobro izkoriščajo.
Hipiji so bili verjetno predzadnje gibanje, ki je nastalo iz ljudi in ne iz kapitala. Zadnji je bil punk, ki pa ga je kapital hitro prevzel in naredil iz njega plastičen šmorn. Nato je kapital sam začel producirati nova 'gibanja', npr. grunge, ki po mojem ni bil nobeno gibanje, ampak marketinški trik. No, danes mi daje malo upanja ta upor proti globalizaciji trga, samo da se ne bo preveč sprevrgel v nasilje.
Sam izhajam iz posthipijevske generacije, ki je prevzela njihovo filozofijo in moram reči, da se čudim, ko opažam, da ima danes mularija (v glavnem, da ne bo pomote), moralne standarde moje babice, ki je bila še v ranjki Avstroogrski rojena. Pogled na svet ni nič boljši: zunanji videz, keš, upogljivost in siljenje v platično povprečje. Enoumje, ki bi ga bil vsak komunizem vesel.
Bom malo nostalgičen pa se bom vprašal, kdaj in kje se bo novi Woodstock zgodil, mislim tak pravi, ne tisti MTVjevski.
|