Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 ... 3 4 5 6 7 ... 12
(Read 43020 times)
t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Re: Ali verjamete v Boga?
Reply #60 - 13.02.2003 at 10:54:58

Quote:
Ateistu je predmet obravnave Bog, ne glede na to, ali ga zanika, ali pravi, da nekdo vanj samo verjame, torej ga ni, kar pomeni, da OBSTAJA (njihov predmet obravnave).

Teistu je predmet vere bog, vera pa še ni dovolj za dejanski obstoj predmeta.

Recimo, da ten-nej verjame, da je Little Star, spodaj črna, zgoraj pa blond - trdnost te njegove vere pa še ne dokazuje obstoja dejanskega stanja stvari.

In če je predmet njegove vere obstoj zlate gore, to še ne pomeni, da ta predmet obstaja. Seveda pa je dejstvo, da obstaja ideja "zlate gore" in ideja "Boga", obstoj ideje ali besede pa na žalost ne pogojuje dejanskega obstoja stvari ali stanja stvari, ki naj bi obstajalo.
Pravljična bitja pač obstajajo samo v pravljicah.
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

LittleStar
Ex Member

Reply #61 - 13.02.2003 at 10:55:42

Bardo_Thodol wrote on 13.02.2003 at 10:53:18:
Sicer bi pa še enkrat povzel Lao Tzeja, ki je rekel, da; kdor VE, o tem ne govori, o tem (jaz dodajam, veliko) govori, kdor ne VE

Kdor ne išče pa ne najde.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #62 - 13.02.2003 at 10:56:59

Quote:
Kdor ne išče pa ne najde.

Iskanje in govorjenje sta dve različni stvari.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #63 - 13.02.2003 at 11:17:56

bardo : kako pa to da ti je tok vsec ta rek? a ga uporabljas sam takrat kadar ga potrebujes za svoj bran, al na splosno tko mislis?

zakaj recimo tist k ve, ne bi govoru o tistem, a ker ga je sram, al ker semu zdi da drugi ne bi razumel al kaj? sej ce VE bo najdu tud nacin kako razlozit, drgac ne mors rect da VE.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #64 - 13.02.2003 at 11:22:12

Quote:
bardo : kako pa to da ti je tok vsec ta rek? a ga uporabljas sam takrat kadar ga potrebujes za svoj bran, al na splosno tko mislis?

zakaj recimo tist k ve, ne bi govoru o tistem, a ker ga je sram, al ker semu zdi da drugi ne bi razumel al kaj? sej ce VE bo najdu tud nacin kako razlozit, drgac ne mors rect da VE.

Od Lao Tzeja mi je sploh vse všeč, vendar ta rek nekako ravno sem paše.

Sicer pa ni bilo govora o vedenju ampak o VEdenju, ker gre bojda za neizrekljivo. Vse izrekljivo so le neuporabni približki.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #65 - 13.02.2003 at 11:30:14

Bardo_Thodol wrote on 13.02.2003 at 11:22:12:
ker gre bojda za neizrekljivo. Vse izrekljivo so le neuporabni približki.

a "neizrekljivo" pa ni izrecen priblizek?  Wink

v vedah tud pise da se absolutne resnice z besedam ne da opisat, ampak nekateri opisi so boljsi priblizki kot drugi. drgac pa v vedah pise da samo z katerimikoli opisi ali priblizki ne bos realiziral resnice, ampak le z prakso, meditacijo. tj. zaznavo onkraj zmogljivosti materialnih omejenih cutili in omejenim razumom. s tem se vsi strinjajo. pol mas pa spet dve vrsti meditacij. ene ti razkrijejo trancendent (onkraj) delno, nekatere pa v celoti. ponavad so delne meditacije ciljane na prikaz odnosa na splosno spirita z materijo. popolne pa razkrivajo variacije znotri spirita.

glede raznoraznih priblizkov pa si prosim preber na 3ti strani tega topika en angleski text ki sem ga postu ten-neju, tocno o tej zadevi.
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #66 - 13.02.2003 at 11:58:58

Quote:
v vedah tud pise da se absolutne resnice z besedam ne da opisat, ampak nekateri opisi so boljsi priblizki kot drugi. drgac pa v vedah pise da samo z katerimikoli opisi ali priblizki ne bos realiziral resnice, ampak le z prakso, meditacijo. tj. zaznavo onkraj zmogljivosti materialnih omejenih cutili in omejenim razumom.

Le da je Lao Tze  to bolj koncizno povedal in tako nakazal, da ni preveč naklonjen dolgoveznemu nakladanju in visokoletečim besedam.

Back to top

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #67 - 13.02.2003 at 12:15:19

Bardo_Thodol wrote on 13.02.2003 at 11:58:58:
Le da je Lao Tze  to bolj koncizno povedal in tako nakazal, da ni preveč naklonjen dolgoveznemu nakladanju in visokoletečim besedam.

v vedah so nekateri priblizni opisi absoluta identicni temu kar govori Lao Tze, ampak so v vedah oznaceni kot primerni za manj "zavestne" ljudi, ki so se prevec podvrzeni vzorcem ki jih dobijo skoz nepopolna cutila. scasoma ko se jih osvobodijo, pa pridejo na vrsto bolj popolni priblizki absoluta in te nam tud nudijo drgacno podlago za prakso meditacije kot prejsni. prva vmesna podlaga in meditacija razkrije le delna aspekta absoluta, druga pa absolut tak kakrsen je.

si prebral tist angleski text?    
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #68 - 13.02.2003 at 12:44:37

Če se hočeš naučiti že relativno enostavega opravila, kot je naprimer vožnja z biciklom, ti pri tem ne more pomagati niti cela knjižnica raznih modrih spisov, ampak se je treba vsesti na kolo in poskusiti. Spisi te sicer z lepimi slikcami in opisi tehničnih detajlov različnih modelov koles lahko le vzpodbudijo k večjemu zanimanju,  kar je pa še vedno daleč od konkretne vožnje. Dejansko je mogoče začeti voziti celo brez predhodnega ogleda vseh tistih lepih slikc in opisov.
Nekaj začetnih navodil je sicer potrebnih, vendar je mogoče vse povedati že v par stavkih ali pa enostavno pokazati.

Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #69 - 13.02.2003 at 13:00:27

Quote:
v vedah tud pise da se absolutne resnice z besedam ne da opisat, ampak nekateri opisi so boljsi priblizki kot drugi. drgac pa v vedah pise da samo z katerimikoli opisi ali priblizki ne bos realiziral resnice, ampak le z prakso, meditacijo. tj. zaznavo onkraj zmogljivosti materialnih omejenih cutili in omejenim razumom. s tem se vsi strinjajo. pol mas pa spet dve vrsti meditacij. ene ti razkrijejo trancendent (onkraj) delno, nekatere pa v celoti. ponavad so delne meditacije ciljane na prikaz odnosa na splosno spirita z materijo. popolne pa razkrivajo variacije znotri spirita.

Quote:
Le da je Lao Tze  to bolj koncizno povedal in tako nakazal, da ni preveč naklonjen dolgoveznemu nakladanju in visokoletečim besedam

Izzražanje z besedami, govorjenje ali pisanje , po moje ni namenjenenu direktnemu linkanju na neizrekljivo, pa naj bo to kratko al pa raztegnjeno. Mata pa lahko kratkost s svojo šokantnostjo al pa dolgoveznost s svojo pomirljivostjo svojo obrobno fukcijo: ustvarjata  potrebno vzdušje, tisto potrebno stanje zavesti, v katerem  ta zvest lahko vzpstav link z neizrekljivim. Da človek pride k seb, včasih rabi človk brco vrit, včasih pa uspavanko. Jest bom zmerom trdu, da so besede sredstvo za ustvrjanje vzdušja, ne pa izrekanje resnice. Je pa res, da brez ustreznega vzdušja resnice skor da ni možno uvidet.
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #70 - 13.02.2003 at 13:11:08

1. Me sploh ne zanima kaj je rekel, ker kol filozof, ker jih nikoli nisem brala in jih tudi verjetno ne bom, ker me ne zanima, kaj je en pametoval pred 100 leti, mi že klele na forumu ne znese vseh vaših filozofiranj predelat, Wink.

2. ten nej, si še enkrat dokazal, kako zelo ogroženega se počutiš, če se kdo ne strinja s tabo. Glede prehrane sem izrazila svoje mnenje, ker ne boš verjel, se nisem rodila kot vegeterijanka. S tem, da se izmikaš realnosti trnove poti vseh šniclov, ki jih pol dobiš na krožnik. In sebe sploh ne vidim, da bi kaj preveč moralizirala, sem zgolj dejstva naštela.

3. Človek je na vrhu lestvice, mal še premeditirajta o tem Robi (mislium, da si ti to pisal).  Btw, z menoj nihče ne manipulira, kar pa ne vem, če ne drži za vaju, da sta zmanipulirana (mal razmislita o vsem skupaj). Oz. naj vama vladajo mravlje in poskrbijo za vaju, če tako hočeta. Se spet samo izmikata odgovornosti človeka do vsega živega s stem intelektualiziranjem. Aja, če se vidva klele kregata, se dajta še naprej. Jst se trudim izražat svojo notranjost, in dajem vsem svobodo, da se izrazijo.

4. Hvala Bogu, da imamo različne poglede na stvari, če ne bi res tale forum že zdavnaj sekta ratal.

5. Zaradi vere v Boga, še ne pomeni, da ne razmišljam s svojo glavo in ne vem kaj vse ste mi že naprej vrgli na ta račun... Jst nobenga ne silim, naj verjame v Boga. Še dobro, da nam je Bog dal svobodno voljo in si lahko sami izberemo pot...

Sploh pa folk, a ste prepričani, da pišete iz SRCA?
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #71 - 13.02.2003 at 13:25:31

Bardo_Thodol wrote on 13.02.2003 at 12:44:37:
Spisi te sicer z lepimi slikcami in opisi tehničnih detajlov različnih modelov koles lahko le vzpodbudijo k večjemu zanimanju,  kar je pa še vedno daleč od konkretne vožnje. Dejansko je mogoče začeti voziti celo brez predhodnega ogleda vseh tistih lepih slikc in opisov.
Nekaj začetnih navodil je sicer potrebnih, vendar je mogoče vse povedati že v par stavkih ali pa enostavno pokazati.

se strinjam. tud vede pravjo da se ne bos naucil vozit samo z branjem knjig. to jz ze skos govorim.

ampak zmeri ko te vprasam kater kolo ti vozis se spretno kao-neopazno izognes odgovoru (ceprav indirektno je to zelo ocitno Wink ). vedno pa si najglasnejsi ko je treba povedat katerega kolesa ljudje ne smejo vozit. pa si sigurn da poznas ze vsa kolesa oz. si jih probal vozit, da si tok pogumen pri dajanju nasvetov glede koles?  Wink

se enkrat te sprasujem, a si prebral tist angleski text?
Back to top

IP Logged

Bardo_Thodol
5

Reply #72 - 13.02.2003 at 13:38:48

Quote:
ampak zmeri ko te vprasam kater kolo ti vozis se spretno kao-neopazno izognes odgovoru (ceprav indirektno je to zelo ocitno Wink ).

Nič se ne izmikam, bom kar direktno povedal, Rogovega vozim  Smiley

Quote:
vedno pa si najglasnejsi ko je treba povedat katerega kolesa ljudje ne smejo vozit. pa si sigurn da poznas ze vsa kolesa oz. si jih probal vozit, da si tok pogumen pri dajanju nasvetov glede koles?  

Predvsem odsvetujem kolesa z enim kolesom, pa taka brez zavor in luči tudi. Sicer se ne spomnim, kdaj sem bil "najglasnejši", vendar bi pri tem res bilo potrebno biti malce bolj glasen.

Quote:
se enkrat te sprasujem, a si prebral tist angleski text?

Tule gor si že toliko copy-pastov prilimal, da res ne vem, katerega imaš v mislih. Sicer sem pa že povedal, da načeloma angleških copy-pastov sploh ne berem in imam raje, če kdo kaj s svojimi besedami pove.

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #73 - 13.02.2003 at 13:44:09

Petra. wrote on 13.02.2003 at 13:11:08:
2. ten nej, si še enkrat dokazal, kako zelo ogroženega se počutiš, če se kdo ne strinja s tabo. Glede prehrane sem izrazila svoje mnenje, ker ne boš verjel, se nisem rodila kot vegeterijanka. S tem, da se izmikaš realnosti trnove poti vseh šniclov, ki jih pol dobiš na krožnik. In sebe sploh ne vidim, da bi kaj preveč moralizirala, sem zgolj dejstva naštela.

Dejstva?:ten nej, ti želim dober tek še naprej... bi pa bilo zanimivo, če bi po TV vsak dan začeli kazati dokumentarce, kako živali na poti v klavnice pretepajo, mučijo, na kakšen način jih prevažajo, in pol bi mogli še cel proces pokazat do krožnika...

Toliko o dejstvih in moraliziranju ter ogroženosti.

3. Človek je na vrhu lestvice, mal še premeditirajta o tem Robi (mislium, da si ti to pisal).  Btw, z menoj nihče ne manipulira, kar pa ne vem, če ne drži za vaju, da sta zmanipulirana (mal razmislita o vsem skupaj). Oz. naj vama vladajo mravlje in poskrbijo za vaju, če tako hočeta. Se spet samo izmikata odgovornosti človeka do vsega živega s stem intelektualiziranjem. Aja, če se vidva klele kregata, se dajta še naprej. Jst se trudim izražat svojo notranjost, in dajem vsem svobodo, da se izrazijo.

Človek je na vrhu lestvice, na katero se je postavil sam - po svojih merilih.
Če vzameš neka nepristranska merila - recimo življenje zadeva sploh ni več tako razvidna; saj smo tako kot vsa živa bitja zapisani minevanju ibn smrti - in smo v tem oziru enako visoko kot recimo mravlja ali katerakoli rastlina. Živimo in umremo.  
Meditacija, ki ti predstavi takšne lestvice pa je lahko edimo meditacija na ego. Le večni in nespremenljivi ego se namreč lahko uvrsti na vrh lestvice.
In kje na lestvici je tvoj bog - zraven človeka, pod ali nad. Mogoče bi morala še malo pomeditirati

Sploh pa folk, a ste prepričani, da pišete iz SRCA?

Kaj pa ti - zdi se mi, da od nekje prepisuješ.
Vse te lestvice in hierahije - v mojem srcu jih nisem našel.
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

aryan
Ex Member

Reply #74 - 13.02.2003 at 13:50:07

Bardo_Thodol wrote on 13.02.2003 at 13:38:48:
Predvsem odsvetujem kolesa z enim kolesom, pa taka brez zavor in luči tudi. Sicer se ne spomnim, kdaj sem bil "najglasnejši", vendar bi pri tem res bilo potrebno biti malce bolj glasen.
npr. tole
Quote:
Tule na forumu je bolj težko kaj takega prakticirat, da bi pa začel klofat ene mantre, pa najbrž tudi ne bi imelo nobenega haska.  

Sicer bi pa še enkrat povzel Lao Tzeja, ki je rekel, da; kdor VE, o tem ne govori, o tem (jaz dodajam, veliko) govori, kdor ne VE

Quote:
Tule gor si že toliko copy-pastov prilimal, da res ne vem, katerega imaš v mislih. Sicer sem pa že povedal, da načeloma angleških copy-pastov sploh ne berem in imam raje, če kdo kaj s svojimi besedami pove.

mislu sm angleski text na 3tji strani tega topika, ki govori o opisovanju absoluta z nacinom "kaj to ni", in da tak nacin v koncni fazi ni zadovoljiv, je pa delno vcasih potreben. ampak to ne pomen da za ceno tega indirektnega priblizka zanikamo direktni priblizek.

ti svetujem da ga preberes, ker je tud en lao tze simpatizer trdil na podoben nacin kot ti. ten-neju je pa ob tem jeza privrela na dan, upam da se je zdej ze mal pomiril.
Back to top

IP Logged

Pages: 1 ... 3 4 5 6 7 ... 12