Bostjan PCM
1

Bodi pozoren.Bodi srecen.
Bled
Mujo&Haso 2
Sede Mujo i Haso nekde pored mora u Boki Kotorskoj. Kaže Mujo Hasi: "Vidi, Haso, prijatelju, tamo netko tone u moru !" Haso njemu: "Pa šta." Mujo: "Pa mi sedimo." Haso: "Pa šta, očeš da legnemo ?"
Dolazi jedan kod mesara i pita: "Imate li žilu od vola za bas gitaru ?" Mesar odgovara: "Jok, nemam, al' imam pi... od krave za usnu harmoniku !"
Sedi Mujo sam v parku na klopi. Pride mimo Haso in ga vpraša: "Šta to radiš Mujo, sjediš i misliš ?" Mujo: "Ma jok, samo sjedim."
Pripelje Fata k doktorju Mujota. "Gospodine doktore, boli ga oko " - kaže Fata. "Fato, kao oblog, stavi mu jaje na oko." - pravi doktor. Čez nekaj dni Fata spet pride z Mujom k doktorju. "Gospodine doktore, a sad ga boli sve!" "Pa jesi li mu stavila oblog?" - vpraša doktor. "Ma nek ide do vraga, ja stigla tek do pupka, a on već vrišti !"
Nekega dne gre Haso mimo Mujotove hiše, ko skozi okno zagleda poznane tenis športnike in vstopi, ter vpraša Mujota kaj vsi ti tenisači delajo pri njemu. Pa pravi Mujo: "Našao sam zlatnu ribicu, ali je malo nagluha". Haso pravi: "Odvedi me k njoj, da i ja nešto zaželim." Mujo: "Dobro ali rekao sam ti da je nagluha." In si Haso zaželi 100 kun, a se pred njim pojavi 100 mil (sapun). Na to pravi Haso: "Mujo ali ja sam tražio 100 kuna a ne 100 sapuna." Mujo: "Znam, Haso, ribica je nagluha. Nisam niti ja tražio VELIKI TENIS."
Odide Mujo na dopust v Egipt. Bilo je vroče, zato se odloči, da se okopa v Nilu. In prav tisti trenutek, ko se spusti v vodo se pred njim pojavi krokodil. Mujo pogleda krokodila in mu reče: "Nemoj Lacosta, majke ti."
Pride Mujo na avtobusno postajo in zahteva: "Daj mi povratnu kartu." "Dokle?" - vpraša prodajalec. "Pa do ovdje, što misliš !"
Mujo zboli in ker ni imel zdravstvene izkaznice, jo posodi od svojega prijatelja, Hasota. Pride k doktorju, kateri ga vpraša: "Dakle, što je tebi, Haso ?" - "Najbolji prijatelj"
Mujo in Haso na uri zemljepisa. Pokliče učiteljica Hasota in mu reče: "Haso, pokaži mi di je Amerika." Haso gleda i čez petnajst minut pokaže na Ameriko. Učiteljica: "Bravo, na mjesto.Tri." Pokliče Mujota: "Mujo, kaži ti meni tko je otkrio Ameriku." Mujo se zamisli i reče : "Pa, Haso !"
Mujo stoji pred avtomatom za Coca Colo. Not'r vrže kovanec, ko ven pade Coca Cola. Mujo spet vrže not'r kovanec in spet ven pade Coca Cola. In tako Mujo v nedogled, ko se eden iz kolone, ki se je naredila za njemu, vpraša: "Oprostite gospodine, i mi želimo doći na red - prestanite !" A Mujo reče na to: "Jok dok Mujo dobiva, Mujo igra ! "
Mujo koplje rov, Haso gre nekaj metrov za njemu in zametava rov. Vidi to eden od sprehajalcev in vpraša: "Što to radite ljudi? Nema logike - jedan kopa , a drugi zatrpava!" Pa pravi Mujo: "Ma ima logike, al' nema Mehe da stavlja cijevi !"
Sredi noči budi Fata Mujota. Mujo, Mujo, probudi se brzo, nisi popio tabletu za spavanje..."
Kupi Mujo avto. Jugo 45. Pa se gre malo vozit. Pride do avtoceste, a lej ga, skrene v napačno smer. Malo pozneje po radiju javljajo novico: "Mole se vozači da pažljivo voze na autoputu M-12, jedno vozilo se kreće u kontra smjeru." Na to pravi Mujo: "Ma šta jedno, tisuće !"
Včlani se Mujo v klub padobrancev. In pride čas za njegov prvi skok. Inštruktor mu daje napotke: "Kad skočite, prvo izgovorite 'GERONIMO', pa povucite ručicu za otvaranje padobrana." Tako skočijo vsi, ko se čez pol minute Mujo dere in maha z rokami: "Ej, kako se zvao onaj Indijanac ??"
Odpre Mujo tekoči račun na banki, dobi čeke, katere troši na vse strani. Čez nekaj časa ga pokličejo na banko in mu pravijo: "Gospodine Mujo, jel vi znate da ste u takvom minusu da bi mogli u zatvor otići ?" "Ne, nije moguće. Pa što da radim ?" - se ustraši Mujo. "Ništa, samo trebate vratiti sve novce." "Uf, što si me prep'o, čovjeće, evo odmah ću ti napisati ček."
Se špancirata Mujo in Haso po New Yorku in iščeta Fato, ki se je zgubila. Tako hodita in se dereta na vse strani: "FAATOOO! FATOOO!" Pride mimo Slovenec in jima pravi: "Što ste tako nekulturni, pa se derete na ulici ?. I ja sam izgubio Mojcu, pa sam lijepo otišao u policiju i dao im njen opis: Visoka oko 180, duga crna kosa, izrazite zelene oči, izraženije grudi, duge noge" Na to pravi Mujo: "Ma jebeš ti Fatu, ajmo mi tražit Mojcu !" Mujo in Haso odpreta restavracijo. tako jima nekega dne pride tujec, se vsede in želi nekaj naročiti: "Do you speak english ?" Mujo i Haso ne razumeta in samo skomigneta z rameni. "Sprechen Sie Deutsch ?" - je upoten tujec. Mujo in Haso zopet nič, gledata ga čudno. "Parlez vous francais ?" - je še vedno uporen tujec. Mujo in Haso zopet nič. Tujec ves jezen odide. A Mujo pravi Hasi: "Bolan, Haso, trebalo je da naučimo neki strani jezik" "Ma da, eto i on zna, pa je opet ostao gladan."
Potuje častna sestra na avtoštop. Štopira že 3 ure, pa nič. Naenkrat se pripelje Mujo, se ustavi in jo vzame v avto. V avtu, mu častna sestra reče: "Kako to Mujo da si ti stao, ja stopiram već tri sata, i ti si prvi ?" Mujo se obrne k njej in ponosno odgovori: "Svaki Batmanov prijatelj je i moj prijatelj."
Haso gre prvič v življenju v gledališče. Pride domov, kjer ga Mujo vpraša kako je bilo. "Ma ne pitaj, dosadno, jedva sam izdržao. Jedino je dobro bilo na kraju, kad su dijelili kapute, .... ja sam uzeo tri komada."
Gre Mujo po ulicah New Yorka, ko zagleda Indijanca, ki leži na tleh z uhom prislonjenem na cesto in ponavlja: "Cadillac... Bez krova... Plavi... Vozač... Muško... Veliki kovčeg... Californijska registracija ... . Mujo ves presenečen Indijancu: "Zar si to sve saznao samo osluškujući cestu !?" - "Ne, takav me upravo pregazio."
Pravi Mujo: "Čuo sam, da na Kosovu ima menstruacije." Haso: "Ne kaže se menstruacije, budalo, nego demonstracije !" Mujo: "Nije važno, ipak neko krvoproliće."
Mujo izgubi dežnik in oddide na urad za izgubljene predmete. Vprašajo ga kdaj je opazil, da dežnika nima. "Čim je kiša prestala, htio sam ga zatvoriti."
Prime Mujo zlato ribico, ki mu reče: "Mujo, pusti me, ispunit ću ti jednu želju !" A Mujo ribici: "A koju ?"
Vozita se Mujo in Haso ponoči skupaj na motorju. Zagleda Mujo nasproti prihajajoče luči in pravi Hasotu: "Sada ćeš vidjet kako ću proći izmedju ova dva motora" in nagazi na pedal za plin, ko poči. Motor totalka, Mujo v bolnici, Hasotu nič. Naslednji dan pride Haso Mujotu na obisk. Mujo ves v povojih. Pa ga vpraša Haso, kako kaj ? A Mujo njemu: "Jebeno Haso, jebeno. Nego znaš šta? Kad ozdravim, jebat ću ja mater onom trečem što nije upalio svijetlo !"
Mujo ima dva sina - dvojčka. Obema da ime Huso. Pa ga vpraša prijatelj: "Pa zašto si to učinio? Zašto obojicu ?" "He, kad dođem doma, ja kažem Huso - pivo, a kad tamo, dva piva !"
Vprašajo Mujota katera je najgenijalnejša stvar na svetu. "Termos" - odgovori on. "Šta termos ?" "Pa vidiš, ljeti ja odem na more, stavim hladnu pivu unutra, odem se okupati, ona još uvijek hladna. A zimi odem na skijanje, stavim čaj unutra, malo proskijam, vratim se, a on još uvijek topao." "Pa što je tu čudno ?" "E, kako on zna da li je zima ili ljeto ?"
Pride v Mujino trgovino Kitajc in pravi: "Chin, chan-wo chun Pepsi". A Mujo njemu začudeno: "Limenku čeeega !?"
"Ej Mujo, jesi li čuo da Haso živi s majkom ?" "Ne. A jel imaju djece ?"
Gre Mujo na tržnico, ko mu neki prodajalec ponudi ribo in pravi: "Ajde Mujo, kupi malo ribe, od ribe pamet raste !". Mujo kupi ribo, no na drugemu koncu tržnice zagleda drugega prodajalca, ki prodaja ribe za nižjo ceno. Vrne se k prodajalcu, ki mu je prodal ribo in ga vpraša: "Zašto si mi ti prodao ribu duplo skuplje ?" Trgovac mu odgovori: "Eto vidiš Mujo, već si pametniji !"
|