Quote:Že de Mello se je na veliko razpisal o tem: "Niste ne dobri, niste ne slabi. Enkrat boste klošarju na cesti dali denar, drugic ne..."
Vsi smo egoisti. Kaj pravite na to?
Nekoc se mi je vtisnil stavek nekega modreca: "Odreci vsako pomoc od drugih, skratka nikoli ne prosi zanjo..." In verjamem, da je to pot do resnice. Sama stopam po podobni. Le bojim se, da je prevec enostranska.
Potem pa veckje naletim na trditve, da so takšni, ki si ne dovolijo pomoci drugih veliki sebicneži in ljudje, ki pocasi umirajo v sebi.
V meni se bije bitka. Želim si poguma, da bom našla svoj košcek miru in prostor pod soncem.
Ja Mello je lepo pisal, pisal iz svojega izhodišca in stanja in ni edini tako pisal. Tako je pisalo še mnogo modrecev. Tako tudi piše v hermeticnih spisih (uf, jih skor v vsakem postu omenjam), tako piše Grabar,...
Vsekakor dobro, slabo je clovekova domena, zacetek Morale, zacetek ki ga postavi nad živalsko vrsto. Žival ne ve - dobro - slabo. Žival živi, po svojem notranjem vzgibu, enako rastline.
Zato LittleStar, svoj košcek pod soncem imaš, le mir rabiš. Mir boš našla s sprejetjem življenja takega kot je. Veš kaj si želiš, kaj te moti, kaj bi popravila. Nekako si si sama napisala odgovor.
Trditev, da ne dovoliti si pomagat, pomeni sebicnost in umiranje v sebi, lahko drži ali pa tudi ne. Odvisno od vsakega posameznika. Saj kaj pa je sploh pomoc. Da ti nesem vrecke iz štacune. Da ti recem, zdej pa zmoli 10 zdravih marij in bo boljše. Preberi to in to knjigo. Vse to lahko naredim, ampak edina prava pomoc so vrecke iz štacune, vse ostalo je tvoja odlocitev, molitve, branje, vaje. In s tem ti pomagam? Mogoce, toda ce sama ne vzameš v roke knjigo, molitev, meditacijo, mantro? Tudi lahko jih vzameš, pa je spet vprašanje ce jih razumeš tako kot tisti, ki ti predlaga. Torej za pomoc se vedno odlociš sam. Ko si pripravljen svoj problem reševat, ga rešuješ, okolica ti je le v oporo.
Tukaj je zanimivo postavit skupaj dva izreka:
"Odreci vsako pomoc od drugih, skratka nikoli ne prosi zanjo..."
"Ko je ucenec pripravljen, se pojavi ucitelj..."
zlo zanimivo, kateri modrec je zdej moder, mogoce smo le mi zeleni, he he?
Edi