Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 
(Read 9150 times)
t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Plezanje
14.12.2002 at 06:35:07

Je gibanje po vertikali. Ali ste že kdaj poskusili?

uživajte!
Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

KarmenA
Ex Member

Re: Plezanje
Reply #1 - 14.12.2002 at 07:20:43

t wrote on 14.12.2002 at 06:35:07:
Je gibanje po vertikali. Ali ste že kdaj poskusili?

uživajte!

Quote:
Modri pravijo, da je ljubezen lestev do nebes Smiley

Se strinjam.
Kaj pa če lestev stoji ob vodi ravno tako kot drevo z jabolki? In s tem ko plezamo vse višje moramo nujno videt tudi v globino?
S plezanjem smo bližje temu kar želimo. Kaj je pri tem iluzorno?
Kaj pa je potem s četrto dimenzijo ali jo dosežemo s plezanjem po vertikali? Se nekje na tej poti "zvrti v glavi"? Postane plezanje potem "varno"?

Karmen

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #2 - 14.12.2002 at 14:08:19

Pri plezanju je padec dejstvo proti kateremu se boriš, hkrati pa ti prav padec omogoča dostop do četrte dimenzije (lahko tudi dokončen).

Globina, nje gledanje in vrtenje v glavi sta simptom strahu in kot taka nezaželena pojava.

Plezanje ni nikoli varno, sicer pa, kaj v življenju sploh je "varno" (kot je rekel eden od starih: Biosu je ime življenje njegovo delo pa je smrt.)?

uživajte!

Back to top

Nič na svetu nikogar ne čaka. Nič ni dokončano, in vendar nič ne ostane nerazrešeno.
WWW WWW  
IP Logged

KarmenA
Ex Member

Reply #3 - 15.12.2002 at 05:39:43

Quote:
Pri plezanju je padec dejstvo proti kateremu se boriš, hkrati pa ti prav padec omogoča dostop do četrte dimenzije (lahko tudi dokončen).  

Jasno, drugače ne bi izumili metafizike. Hm, dokončen padec v vodo? Ja plavat je treba znat.

Pa včasih tudi to ne pomaga. Če je premalo globine imamo tudi krajšo lestev. Enostavno pa ima človek lahko smolo, da ravno prekriža pot enemu harončku na poti v podzemlje???

Bom še špekulirala.  Wink Tak padec kot pišeš zdrži le za ilustracijo, ki pa z nujo "po plezanju v življenju" nima nič skupnega. Pri premagovanje treh dimenzij, kot meni lestev zdaj ponazarja, človek s tem že "leze v globino" in hkrati je ena smer lahko samo navidezna oz. postane to na določeni višini. "Varnost" pri takem plezanju z nevarnim življenjem po sebi ima morda toliko skupnega, kot se z višino zrak hitro tudi redči.

Četrta dimenzija v tem primeru ni posledica globine pri padcu ampak kvečjemu obratno - globine pri plezanju.   Smiley

Karmen

Back to top

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #4 - 15.12.2002 at 13:54:50

S človekom je kakor z drevesom: kolikor bolj hoče navzgor, v višino in jasnino, toliko močneje mu korenine težijo proti zemlji, navzdol v temo, globino.

uživajte
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

cleo
3

življenje je čudovito

Ljubljana
Reply #5 - 15.05.2003 at 13:22:03

Drugače pa realno športno plezanje, ravno ta vikend v Vipavi oz. Gradišče pred Vipavo....smer Jumbo 4b.
Brez problema.....drugače pa se še učim.

Padci niso zaželjeni....adrenalin pa je, ko raskiraš, ali se boš dvignu in naredu tistih 10 cm več z možnostjo, da padeš 1 m navzdol, opraskaš, zlomiš noht ali še kaj drugega....vse to temelji na predpostavki, da bo štrik (že malo načet) in svedrovc zdržal, da te ne odnese tam 20 m ob skale....

Sicer je precej podobno tudi pri duhovni rasti...bolj ko te je strah....večji je efekt in ko premagaš strah (in ostalo naprej), večje je veselje in napredek....

No, ne vem, če ste imeli lih to v mislih....  Wink
Back to top

IP Logged

BRUS-LI
5

sanje so več kot sanje...

Reply #6 - 15.05.2003 at 20:19:39

sodelavec je gorski resevalec.....zelo dober plezalec....vendar slabsi v profesionalnem prostem plezanju.....ker je prevec specializirano in zahteva popolne suhce na sport misliju in specializante ki dobesedno tecejo po stenah...svaka čast......

ampak z normalno konstitucijo trazvitega človeka si to težje privoščiš. Je pa športno plezanje kot dodatek najbolj huda oblika dopolnitve k impulzivnim športom ki zahtevajo moč....nadrgradnja fitnessa.

Da o duhovnih aspektih ne govorim.....he, he.....ma ne spet s to duhovnostjo.....kjer se prevec sanja se premalo živi .......zato nazaj v lajf.
lp
brus-li
Back to top

Kar 1 neumen dobro naredi, 100 pametnih zlepa ne popravi...
BRUS-LI  
IP Logged

Jakob_Ostrjan
4

Samo srce
Kranj
Reply #7 - 29.07.2003 at 22:04:38

Prav lep dober večer voščim najprej.

Naj bo moj prvi post na temle forumu napisan prav v temi o plezariji. Že štiri leta se namreč trudim, da bi alpinizem postal način življenja, ki ga živim.

Zakaj to počnem?

Zelo verjetno bi me kakšen od učenjakov - če bi se mu dalo, seveda - uvrstil v tako imenovano vrsto alpinističnih uživačev in poslednjih romantikov ali v rod homo alpinus contentus, kot nas je poimenoval dobri stari Janko Mlakar.

No, ker pa moja svobode željna vodnarska duša niti slučajno ne prenese takšnega predalčkanja, bom pa rajši rekel, da me gore privlačijo zato, ker v njih najdem vse tisto, kar v dolini manjka: preprostost, zanesljivost in neomajnost, prvinskost in naravnost, pri svojih alpinističnih prijateljih pa iskrenost in zaupanje. V gorah ne moreš lagati. Žal živimo v svetu, ki je laž povzdignil v način življenja. Ker drugače ne znam, se proti temu "borim" ravno s hojo in plezanjem po gorah.

Pa še nekaj besed o nevarnostih in odgovornosti, ki nam ju nealpinisti vedno mečejo pod nos. Vsak človek, ki se trudi živeti naravno - to je pozitivno - prej ali slej ugotovi, da se nesreče, bolezni, težave, skratka vse slabo, najprej "zgodi" v človekovi podzavesti. Če to slabo, to zlo, ne izčistimo iz sebe s poslušanjem samega sebe, notranjim pogovorom in vztrajnim prizadevanjem za pozitivno naravnanost uma, potem se moramo "očistiti" z radikalnimi metodami. Te pa nas lahko doletijo tako v postelji ali pa v Triglavski Sfingi...

Joža Čop je imel navado reči: "Pa bohlonej, k' smo pr'jatli." Naj tole pisanje tudi zaključim z njegovimi besedami...
Back to top

PA BOHLONEJ, K' STE TOLE BRAL...

IP Logged

Amstel
5
p

Reply #8 - 29.07.2003 at 22:30:49

Jakob_Ostrjan wrote on 29.07.2003 at 22:04:38:
v dolini manjka: preprostost, zanesljivost in neomajnost, prvinskost in naravnost, pri svojih alpinističnih prijateljih pa iskrenost in zaupanje. V gorah ne moreš lagati. Žal živimo v svetu, ki je laž povzdignil v način življenja. Ker drugače ne znam, se proti temu "borim" ravno s hojo in plezanjem po gorah.

Sicer težko rečem, da v dolini vsega, kar si naštel, ni. Mi je poznan tisti občutek, da gore človeka nekako spremenijo. Poznam ob hribovskih druženjih tudi občutek nedolžne odprtosti, čistosti, dobrohotnosti, zaupanja, igrivosti, lebdenja nad vsem kar "me dela slabo".
Back to top

Naj se zgodi, kar se mora.

IP Logged

ARS
5

Preveč dobrega je lahko
... čudovito. (Mae West)

daleč od rodne barjanske grude
Reply #9 - 30.07.2003 at 08:31:36

... bom pa rajši rekel, da me gore privlačijo zato, ker v njih najdem vse tisto, kar v dolini manjka: preprostost, zanesljivost in neomajnost, prvinskost in naravnost, pri svojih alpinističnih prijateljih pa iskrenost in zaupanje. V gorah ne moreš lagati.

Zanimiv paradoks. Sem namreč prepričana, da povsod, kamor greš, lahko najdeš, čutiš, vidiš ... predvsem tisto, kar premoreš v sebi. Zatorej tudi v gorah (lahko) lažeš ... npr., ko oz. ker ne "hodiš tistega, kar govoriš".

Žal živimo v svetu, ki je laž povzdignil v način življenja. Ker drugače ne znam, se proti temu "borim" ravno s hojo in plezanjem po gorah.

"Ne znam" si zase dosledno prevajam v "ne želim", "nočem" ali pa v "me ne zanima", pa potem kar precej začutim točnejšo nianso lastnega delovanja ... ali pa ga zbezam na plano oz. se soočim z njim ... tudi med morebitno hojo navkreber.

Kiss
ARS
Back to top
« Last Edit: 31.07.2003 at 11:49:25 by ARS »  

Knowing what's right doesn't mean much unless you do what's right. (neznan(a)

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #10 - 30.07.2003 at 09:01:32

ARS wrote on 30.07.2003 at 08:31:36:
Zanimiv paradoks. Sem namreč prepričana, da povsod, kamor greš, lahko najdeš, čutiš, vidiš ... predvsem tisto, kar premoreš v sebi. Zatorej tudi v gorah (lahko) lažeš ... ko oz. ker ne "hodiš tistega, kar govoriš".

Kiss
ARS

Kadar koli sem se potepal tam okoli Triglava, in sem se ustavil na Kredarici, mi tam ni bilo všeč. Tam vedno začutim neko zlaganost, prenarejanje, snobizem. Zato še nikoli nisem spal na Kredarici. Rajši jo mahnem čez Rž do Staničeve koče pod Cmirom. Tam je še vedno tisti nezlagani planinski filing.

lp iga
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #11 - 30.07.2003 at 11:11:32

Ja res je. Niti planinci niso več to, kar so nekoč bili.

(na Triglavu še posebej na Kredarici jih je pa najmanj)

uživajte!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Amstel
5
p

Reply #12 - 30.07.2003 at 13:27:29

ARS wrote on 30.07.2003 at 08:31:36:
Sem namreč prepričana, da povsod, kamor greš, lahko najdeš, čutiš, vidiš ... predvsem tisto, kar premoreš v sebi.

Zaprmej  Grin. Gore zvabijo, kar imamo tudi v dolini...  Shocked  8)  Grin

Če v dolini tega ne vidimo, ali "nočemo, ne želimo" najti... še ne pomeni, da tega ni. Le kaj zastira pogled? Smiley Jogurt?  Grin  Grin
Back to top

Naj se zgodi, kar se mora.

IP Logged

t
5
p

Ride si sapis!
Kozmos
Reply #13 - 30.07.2003 at 14:24:23

Pa če že drugega ne, nad 1000 metrov ni več greha pa klopov.

uživajte!
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

ARS
5

Preveč dobrega je lahko
... čudovito. (Mae West)

daleč od rodne barjanske grude
Reply #14 - 31.07.2003 at 11:45:05

Amstel wrote on 30.07.2003 at 13:27:29:
Le kaj zastira pogled? Smiley Jogurt?  Grin  Grin

Srči,
kaj pa če bi na kefir prešaltala?
Je manj kompakten in se težje zatakne ... Grin

8)
ARS

Back to top

Knowing what's right doesn't mean much unless you do what's right. (neznan(a)

IP Logged

Pages: 1 2