Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 
(Read 16827 times)
veronika
5

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno

Re: Mesojedci le še zgodovina?  
Reply #15 - 08.11.2002 at 15:44:05

Iz večih vzrokov.
!. ker so vsi okrog mene ne vegetrjanci
2. ker je to njena odločitev ne moja in ko bo dovolj star, se bo že sama odločila

Kar se pa navade tiče, ne mislim, da se je jesti meso, tako težko odvaditi. Jaz sem do 7 razreda OŠ normalno jedla meso, pol sem pa enkrat v Auri brala en članek in sem se odločila, da ga ne bom več jedla. In sek, kot bi odrezal, nisem več jedla mesa. Sploh ni bilo težko.
Vem, da so navade železne srjace, ampak če nekaj res hočeš, to lahko tudi narediš. Le v glavi in domišljiji moraš razpucati. Ker vedno zmaga domišljija.

Pa ne mesni pozdravček.

Kiss Kiss
Back to top

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

IP Logged

veronika
5

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno

Reply #16 - 08.11.2002 at 15:47:31

In še to, moja pot je samo moja pot. Skozi vsa leta odraščanja, me bo gledala in videla, da ne jem mesa in jaz ji nimam namena ničesar vsiljevati. Ne tega, naj ne je mesa, ne tega naj je meso.
Ji delam levjo uslugo? Mogoče, mogoče pa ne, to bo pokazal le čas, jaz pa vseeno slabe vesti ne bom imela.  Smiley
Back to top

IP Logged

Gru Gru
5
p

Reply #17 - 08.11.2002 at 16:09:30

Sida, in zakaj nebi smel otrok jesti meso?
Back to top

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #18 - 08.11.2002 at 18:26:29

Quote:
Med tem, ko pri meni doma, vsi drugi jedo meso, tudi moja hčerka. Ko bo strejša, ji bom samo pokazala pot, po kateri sem jaz šla, sama se bo pa za svojo odločila.

Veronika, mislim da si se pravilno odločila. Ko bo velika, bo res izbrala svojo pot. In ni to medvedja usluga. To je pravilno ravnanje. Moja hči ima 13 let in vedno manj je meso, čeprav ji tega ni nihče odsvetoval. Sama ve, kaj ji najbolj odgovarja.

LP Harry
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Amstel
5
p

Reply #19 - 08.11.2002 at 20:28:30

Okrog 24 leta starosti sem bila štiri leta vegica ... nisem jedla nobenega mesa. Enostavno sem začutila odpor. Morda zato, ker sem se v to poglabljala. Enkrat, preden sem doživela tisti... klick, je blo kot bi vidla.. v "dušo živalim". Ne znam razložiti.  Enostavno sem se zavedala, da so živa bitja, ki so tu, kot trupla na krožniku. Bljak.

Kasneje sem jedla ene 3 leta meso občasno. Redko, redko.
Danes pa, tako mi paše, ga jem pogosto, redko.. nič, redko... kot nanese.

In ja, gre za stanje zavesti.
Počutje... je bilo okej in je tudi sedaj. Tko, da tle nimam kake filozofije.
Back to top

Naj se zgodi, kar se mora.

IP Logged

BonSens
3

prestolnica
Reply #20 - 08.11.2002 at 20:29:50

=st tut nimam tle nbene filozofije, jem kr mi paše, tut meso.
Back to top

IP Logged

Petra.
Global Moderator
p

All IS Full Of Love

Reply #21 - 09.11.2002 at 03:28:43

Sama sem tudi pojedla ogromne količine mesa. Kakih 5 let nazaj, sem začela zmanjševat količino mesa. Vedno manj sem ga jedla. Kmalu mi je meso začelo smrdeti. Živali so se mi tako ali tako že od nekdaj smilile. Vendar sem bila prehuda mesojedka (krvna skupina 0, mesojedci pa to), da bi lahko v trenutku odnehala. Nato sem še ugotovila, da sem alergična na vse meso, razen rib in piščančjega. Tako sem nehala jesti meso. Mleko in mlečne izdelke, ter morsko hrano še jem, vendar redko.
Tako, da je bilo pri meni mešanica vsega skupaj, zakaj sem nehala jesti meso. Sedaj, ko ne jem mesa 2 leti, ne morem sploh več pomisliti, da bi pojedla kak zrezek. V bistvu prihajam v fazo, ko me vedno bolj mineva tudi do morske hrane.
Zdaj pa, če je vegeterijanstvo v modi, sem tega zelo vesela. Koliko manj trpljenja bi bilo na naši zemljici, če bi vsi nehali jesti meso. Sploh pa ne bi trdila, da je zdaj to in duhovnost "v modi", te stvari sedaj pač SO, ne zaradi mode, ampak zaradi vedno večjega števila ljudi, ki jim NI VSEENO.
Back to top

you cant look in the mirror and expect it to smile first

IP Logged

sidha
4

Reply #22 - 11.11.2002 at 11:01:27

veronika wrote on 08.11.2002 at 15:47:31:
In še to, moja pot je samo moja pot. Skozi vsa leta odraščanja, me bo gledala in videla, da ne jem mesa in jaz ji nimam namena ničesar vsiljevati. Ne tega, naj ne je mesa, ne tega naj je meso.
Ji delam levjo uslugo? Mogoče, mogoče pa ne, to bo pokazal le čas, jaz pa vseeno slabe vesti ne bom imela.  Smiley

Zdej ga pa mal biksaš.
Kdo je pa ponudil tvojemu otroku prvi košček mesa in nato drugi in tretji..., če ne ti. Torej je šlo za vsiljevanje, saj dvomim, da je otrok sam od sebe prvič segel po mesu.
Tvoje pisanje mi bolj diši na prelaganje odgovornosti.
Pa brez zamere Grin
Back to top

Živim za trenutke, od zdele naprej.

IP Logged

sidha
4

Reply #23 - 11.11.2002 at 11:03:13

Quote:
Sida, in zakaj nebi smel otrok jesti meso?

Preber si mal raziskave !!!
Zdej, če to želiš svojmu otroku, pol je v redu...
Back to top

Živim za trenutke, od zdele naprej.

IP Logged

Igor P.
Global Moderator
p

Če ne mores živeti, kot
bi hotel, živi, kot zmoreš

Celje
Reply #24 - 11.11.2002 at 11:56:10

Quote:
Zdej ga pa mal biksaš.
Kdo je pa ponudil tvojemu otroku prvi košček mesa in nato drugi in tretji..., če ne ti. Torej je šlo za vsiljevanje, saj dvomim, da je otrok sam od sebe prvič segel po mesu.
Tvoje pisanje mi bolj diši na prelaganje odgovornosti.

Lahko izhajamo tudi iz dejstva, oz. tradicionalnega načina hranjenja, kjer je sestavni del tudi meso. In tukaj ne vidim nobenega vsiljevanja. Otrok bi segel tudi po strupu, če mu ga bi dala. Vsiljevanje bi bilo, če bi otroku skušala od malega vcepiti vegeterijanstvo. Takšno je moje mnenje.

LP Harry

P.S. Danes sem za malico pojedel en velik zelenjavni krožnik. Je prav teknil. Grin
Back to top

Če bi tisti, ki me obrekujejo, natančno vedeli, kaj si o njih mislim, bi me še mnogo bolj obrekovali.

IP Logged

Valentinaa
5

V iskanju svojega ORIGINALA.

Reply #25 - 11.11.2002 at 12:01:09

sidha wrote on 11.11.2002 at 11:03:13:
Preber si mal raziskave !!!
Zdej, če to želiš svojmu otroku, pol je v redu...

Raziskave so ene in druge, tko da jaz se ne oziram kej dost nanje.

Živimo pač v enem okolju, in tukaj ljudje že stoletja jedo pač lokalno pridelano hrano, kar se mani osebno še najbolj naravno zdi. Pri nas na Gorenjskem so na jedilniku pač zaseka in klobase. Moj ded je na zimo pojedel 25 litrsko dežo zaseke, pa ene 100 parov klobas, pa pečenko je rad jedel, pa živel je 82 let. Je pa jedel tud kislo zelje in repo, pa krompir v oblicah, pa žgance z mlekom... in je meso lepo skompenziral. Seveda je pa pridno delal, in vso hrano tud pokuril.

Torej, meni pomeni to, da moramo biti samo zmerni, kolikor rabmo, tolk pojejmo. Če jaz delam v pisarni, imam zaseke pač dost enkrat na 2 tedna, klobaso pa enkrat na mesec. Meso je zame tud samo ena hrana zraven, ne pa osnovno živilo, zabela je pa itak samo začimba.

Saj včasih so povprečne družine jedle meso 1 krat na teden, drugač so bli pa skor vegetarijanci (skor pravim zato, ker z ocvirki so pa vseen radi zabelili), pa mislim da so bli kar se tega tiče kar zdravi, kdor je pa pretiraval, je pa putiko dobil.

Živimo in otroke vzgajamo pač v enem lokalnem okolju, z eno tradicijo, damo jim pač meso, kar ni nič narobe, kako bodo pa živel kot odrasli, naj se pa sami odločijo. Tud jaz bom ravnala podobno, kot je napisala Veronika, moji so pač sedaj stari 6 in 3 leta. Če bi se pa rodili v Indiji, v vegetarijanskem okolju z vegetarijansko tradicijo, bi pa ravnali drugače, povečini pač v skladu s tradicijo, kot Eskimi pa spet drugač. Vse je v bistvu prav, najbolj naravno se mi pa pač zdi v sozvočju z naravo in okoljem v katerem živimo.

Back to top

Bog ni maščevalen in ne kaznuje.

IP Logged

veronika
5

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno

Reply #26 - 11.11.2002 at 12:43:49

Ne vem, v mojem slovarju je razlika med ponuditi in vsiljevati. Jaz Hčirkici nisem nikoli vsiljevala mesa, sem ji ga samo ponudila, če ga ni jedla prav, če ga pa je pa tud prav.  Pol bi lahko rekli isto, za katero koli drugo hrano, tudi za materin mleko. Saj sem ji dala požirek. >Sem ji s tem vsiljevala?
Ne vem, jaz tega ne  vidim tako. sedaj je še premajhna, da bi se sama čist odločila, kaj bo in kaj ne bo.
Back to top

IP Logged

Moonlight
5

You are the master of
ure Body and  ure soul.

MEDVODE
;DRe: Mesojedci le še zgodovina?  
Reply #27 - 13.11.2002 at 10:41:14

Quote:
kar se tiče rastlin, pa pejte spomlad mal po Sorškem polju, ki lepo smrdi in se po njem vozijo traktorji s polnimi rezervarji pesticidov, in mnogih drugih kemičnih preparatov.

Aha... zato pa se jaz raje po njem sprehajam pozimi... Grin

Nič ne smrdi...  Wink

Živali pa lahko mirno tekajo sem ter tja, brez da bi uživale kaj "kemikalij" na tleh, seveda...

oh, kaj ko bi vedno bilo tako... Wink

mesojedci... ???

Back to top

Your soul has WINGS.

IP Logged

ana
5
p

Kranj
Reply #28 - 16.11.2002 at 22:40:13

nisem vegeterijanka, vendar pojem zelo malo mesa
sem pa prejšnji teden, ko sem bila na Jesenicah v bolnici, z užitkom sprejela vegeterijanski jedilnik in bila prav navdušena nad pestrostjo in tudi očnim izgledom pripravljene hrane

Vedno, ko se zgovarjamo o vege, poudarjam, da Aborigini, Indijanci, črnci..., ki so res živeli v stiku z naravo, niso bili vege...

Vendar - njihov odnos do živali se bistveno razlikuje od odnosa belega (civiliziranega) človeka do živali. 'Divjaki' so se vedno zahvalili ubiti živali, ker z njeno pomočjo živijo dalje.

Zelo lepo je napisala Valentina, kar se tiče naše gorenjske prehrane. V parih desetletjih smo popolnoma spremenili način dinamike življenja, in tudi prehrana naj bi temu sledila.

Ne verjamem, da bi lahko postali vsi vegeterijanci. Dalaj Lama je poskusil, pa je zbolel in sedaj uživa meso. V knjigi Jedini planet izbora se navaja, da je ravno živina zelo velik onesnaževalec planeta oz. ozračja: človek spusti na dan v zrak pol litra plinov, ena krava pa 10 l itd...

vsak ma svojo pot, vedno pravim
povrh so pa še vse ta prave Grin
Back to top

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.

IP Logged

ana
5
p

Kranj
Reply #29 - 16.11.2002 at 22:43:33

aja, da ne pozabim

moja filozofija je taka

svet je tak, kakršen je

kaj je prav in kaj ne, odločamo v našem umu, na podlagi tega, kar smo prebrali, slišali, doživeli, se zavestno odločili....

svet samo je, brez + ali -
Back to top

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.

IP Logged

Pages: 1 2 3