Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
(Read 1542 times)
Enej
1
*
Offline

Nikoli ne obupaj
Posts: 6
Ljubljana
Gender: male
Jezusovo gibanje - Komunizem (Podobnosti)
23.10.2002 at 12:07:24
 
Zakaj je Katoliška vera postala iz naprednega gibanja, skoraj levičarskega za tisti čas,(prva stoletja našega štetja), nazadnjaško gibanje?

Preprosto vprašanje, ki pa bo dalo nešteto odgovorov.

Moja teza je ta, da je vsaka organizacija napredna do takrat, dokler je mogoče svobodno izražanje svojih idej. Ko ta organizacija oblikuje monarhično vodstvo, ki skrbi vsaj za svoj položaj, takrat je izražanje idej zelo problematično. Takrat začne zadeva zaostajat za "konkurenco".

Po mojem znanju zgodnjega krščanstva se je dogajalo ravno to. V krščanski "pomladi" so bili vsi kristjani po statusu enaki, ni bilo nobene hierarhije (ni bilo duhovnikov, bili so le učitelji - guruji in navadni ljudje). Edine razlike so bile le v poznavanju verskih principov in učenja je lahko razlagal vsakdo. Bili so usmiljeni do tlačenih in ubogih, skratka zelo jih je skrbela sociala večine ljudi. In uspelo jim je. Zrušili so takratni red (Klasični rimski imperij), vendar jim zadeva ni uspela, ker so postali nazadnjaški in skoz capljajo za "konkurenco".

En preprost primer. Mladina s prestopom cerkvenih vrat prestopi iz sveta video igric, v svet srednjega veka. Danes se večina informacij sprejema VIZUALNO, v cerkvi pa se informacije še vedno podajajo ZVOCNO. Torej ocitno zaostajanje. Kdaj bo prisel cas, ko bodo biblicne zgodbe predstavljene v cerkvi v obliki video igric.

Utopicno, a mogoce odlucujoce za prezivetje cerkve.

Zelo podobno zgodba se je dogajala komunistom v 20 st. Zavzemali so se za tlačene, uspela jim je revolucija, pozneje pa je vse skupaj postalo preveč togo in je zadeva zamrla.

Torej, lahko povežemo zgodbi dveh socialnih gibanj. Jezusovo gibanje in Komunistično gibanje.

Se strinjate?
Back to top
 

SREČA - to je tisto, kar vsi iščemo.
WWW WWW  
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Re: Jezusovo gibanje - Komunizem (Podobnosti)
Reply #1 - 03.11.2002 at 18:46:46
 
jest se ... čeprov bi namesto komnizma napisu socializem
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1