Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si
 
  HomeHelpSearchMembersLoginRegister  
 
Page Index Toggle Pages: 1
(Read 3179 times)
picola2
Guest
starši
01.10.2002 at 18:42:28
 
Moja starša sta si zelo odtujena.Ali imam pravico posegati v njuna življenja in jima odpreti oči,kar se tega tiče ali pa mislite,da ima vsak svojo pot in da ju moram pustiti pri miru in naj rešita te težave sama,oz.če jih sploh kdaj rešita.Hudo mi je za njiju,saj bi lahko bila oba bolj srečna pa me zanima vaše mnenje.Hvala lepa že v naprej in lep dan želim vsem.
Back to top
 
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Re: starši
Reply #1 - 01.10.2002 at 19:03:08
 
jest sm pristaš resnice
zato
mislim da je treba jim(a) povedat kar si misliš
itak je slabo če
delaš razlike med mislimi, besedami in dejanji

zdej zlo pomaga če znaš presodit kdaj rečt kaj
jest preprost delam tko da ko se komurkoli od njiju kej zareče, na to opozorim, seveda vedno v konfliktu ipade kot da se postavljam na stran enega od njiju, kar panima veze, ker rečem da to velja za oba.
zdej to da te poslušajo, to je itak tanajtrši oreh, ponavadi ko sprevidita da govoriš resnico ni več blemov, nikoli pa ne smeš 'napadat' tanajtrših vzorcev, pri mojih k ista 'verna' je to recimo reinkarnacija, še kadarkoli sm jo fotru omenu, je blo pogovora konc ... zato, preden kej blekneš globoko udahn ...

ker dejstvo je tud to da smo en drugemu učitelji in če jima zgleda ne moreš dat, jima morš vsaj povedat kaj si misliš ...

vso srečo ...
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
Amstel
YaBB Moderator
p
*****
Offline


Posts: 2844

Gender: female
Re: starši
Reply #2 - 01.10.2002 at 20:58:47
 
Quote:
Moja starša sta si zelo odtujena.Ali imam pravico posegati v njuna življenja in jima odpreti oči,


Picola, verjetno se že zavedata, da sta si odtujena. Odpreti jima oči, ja, morda najbolj s tem, da jima poveš, kako je tebi o tem. Škoda je seveda, da se ne izvlečeta iz te situacije.
Če imaš pravico posegati v njuna življenja? Hm, tu bi rekla tako. Pravico imaš povedati kaj zate to pomeni. Ti pa ne priporočam, da bi si ustvarila idejo o moči vpliva, ki ju morebiti imaš nanju, ker bi lahko bila razočarana. Predvsem pa ti ne priporočam, da se počutiš odgovorne za to, da sta onadva nesrečna, kar očitno sta.
Srečno.
Back to top
 

Naj se zgodi, kar se mora.
 
IP Logged
 
Moonlight
5
*****
Offline

You are the master of
ure Body and  ure soul.

Posts: 1189
MEDVODE
Gender: female
Re: starši
Reply #3 - 01.10.2002 at 23:25:16
 

Imata svoj svet....eden od njiju se pač ne strinja z nečem... dobor je to, da dasta nekaj jeze ven in si povesta kar mislita in seveda s tem bosta prišla tudi do nekega spoznanja, kaj in kako....

Razume se, da trpiš najbolj ti, a lahko jima  poveš, kaj čutiš in še najbolj pomembno je, da jima poveš koliko ju imaš rada in kaj lepega ste preživeli...


nisi pa edina, ki moraš to prenašati, vendar verjemi mi, to se bo slej ko prej umirilo, daj si upanje...


......da nekdo jima "mora odpreti oči", to si lahko ti..... SmileyBack to top
 

Your soul has WINGS.
 
IP Logged
 
gape
YaBB Administrator
p
*****
Offline

I love YaBB!
Posts: 13541
The Land of YaBB
Re: starši
Reply #4 - 02.10.2002 at 00:10:10
 
nič ne trpiš
zakaj bi trpel/a
ljubiš
...
nedeluješ - samo si - govoriš resnico - če nimaš kej pametnga za rečt, si tih - če je treba zapreš oči - preden kej rečeš vdihneš - globoko
Back to top
 

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged
 
lumpy
3
***
Offline

akobane
Posts: 136
vesolje
Gender: female
Re: starši
Reply #5 - 02.10.2002 at 07:23:13
 
picola2

Ali ona dva vesta, da ti veš, da sta si odtujena?

Verjetno ne, če jima nisi to že povedala.
Starši velikokrat mislimo, da naši otroci določenih stvari ne opazijo in vztrajamo pri neki medsebojni igri, da ne bi
tega sploh opazili in da ne bi trpeli.

Pravico in dolžnost(saj si vendar njun otrok) jima imaš povedati, kaj ti opažaš in kako ti razmišljaš, brez da se postaviš na katerokoli stran.

Mislim da bo tudi njima lažje rešiti medsebojni odnos, ko ju bo mogoče zbodlo prav to, da njun otrok vse to čuti.

Sicer pa sama najbolj poznaš svoje starše in veš kako začeti in kje.

Res globoko vdihni sapo in izdavi. Menim, da situacije ne moreš poslabšati, lahko se le začne razpletati.


akobané

lumpy
Back to top
 

Pot je ena - cest pa tisočero.
 
IP Logged
 
veronika
5
*****
Offline

angeli letijo zato, ker
se ne jemlejo resno
Posts: 1502

Gender: female
Re: starši
Reply #6 - 02.10.2002 at 08:36:59
 
Strinjam se z večino. Najbolje in verjetneje najtežej se je z njimi vsedit za mizo in jima povedat kaj čutiš. Ampak ne pričakuj preveč. Mogoče se lahko odločita, da bosta zaradi tebe probala, vendar to ni pogoj za srečo.

Včasih je tako, da je bolje če gresta dva narazen, namesto da trpijo vsi. To je na začetku boleče in težko uje narediti, a dolgoročno gledano je bolje, kot pa živeti otpelo življenje.

Kakor koli, za začetek dialog, potem pa naj sama najdeta pot.

Želim ti veliko sreče, da bi bila ta pot skupna, a odločitev je vseeno še vedno njuna. Kiss
Back to top
 

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.
 
IP Logged
 
Miska
5
*****
Offline


Posts: 1599

Re: starši
Reply #7 - 02.10.2002 at 09:03:48
 
Tudi jaz bi se kar strinjala z večino že napisanega. Bi pa dodala še to, da vsako stvar vedno sprejemamo, doživljamo in vidimo s svojega zornega kota. Kar pomeni, da ti, picola2, lahko doživljaš odtujenost med njima, onadva pa morda sploh ne. Onadva sta se morda na ta način življenja navadila in ga pač živita tako, kot zmoreta in znata.

Če je tvoje mnenje takšno, da se tebi zdita odtujena, tudi jaz pravim, da je prav, da jima to poveš. Seveda bi jaz izhajala iz tega, da ju JAZ tako doživljam, da JAZ tako vidim zadeve in da je to samo MOJE mnenje. Ne bi se preveč vtikala v njun odnos, na miren in lep način pa bi jima samo povedala, kaj JAZ čutim in doživljam.

Zna se zgoditi, da te sploh ne bosta razumela, kaj jima govoriš. In da te bosta morda čudno gledala, saj onadva zadeve sploh ne doživljata tako, kot jo ti. Če pa se odtujenosti svojega odnosa zavedata, potem imata verjetno kakšen vzrok, da imata takšen odnos. Ali pa sta takšna od nekdaj? Ne vem, se mi pa zdi, da v obeh primerih ne boš dosegla prav veliko. V prvem primeru, če imata torej vzrok, da sta odtujena, bosta morala onadva sama pogledati in razrešiti situacijo, ki ju je odtujila, v drugem primeru, če sta odtujena že od nekdaj, pa je to njun način življenja, ki izhaja že od nekdaj in bi morala imeti onadva veliko ene volje in energije, da bi to spremenila. V primeru, da pa se odtujenosti med njima zavedata in da odnos tudi želita spremeniti, si jima pa tudi ti, s svojim mnenjem in svojim videnjem zadeve, lahko v veliko pomoč. Skozi pogovore z njima.

Na njiju je, da izbereta svojo pot in se odločita za način njunega življenja. In če tebe njuna odtujenost teži, jo seveda lahko deliš z njima. Tudi prav bi bilo tako.

Srečno!
m.
Back to top
 
 
IP Logged
 
titud
5
p
*****
Offline

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Posts: 6736
Markomur
Gender: male
Re: starši
Reply #8 - 02.10.2002 at 09:05:43
 
Glej, tamala, poznam dost primerov, da otroc, ko opazjo, da pr tastarih nekaj ne štima, na to začnejo na dost ektremne načine opozarjat. Ponavad tko, da sami sebe  nardijo za osnovn problem tastarih tko, da jih  zavestno al pa z enim nezavednim namenom začnejo izzivat: s frizuro, stilom oblačenja, izostajanja od doma, popuščanjem v šoli, čudnimi prijatli, drogo/alkom... Pol tastari kar nenkrat sopet dobijo en skupen motiv pa skrb, ta idila pa ponavad ne traja dolg. Se ponavdi tastara prav hitro obrneta v obtoževanje drug drugega, kdo je sfalil pa kdo je kriv, da se je mulc tko pokvaru. Jih poznam kar nekaj tastarih, ki so šli  zarad tega narazen, mulc pa se je dejansko pa skor da upravičeno  počutu krivga, čeprav tega res ni hotu. Tko je namest dveh mal čudaških tastarih dobu enga precej razrvanga, ki mu je strašno žal, da se je to zgodl, da zdaj mora samo z njim živet  in drugega razrvanega, ki mu je tud  strašno žal, da nemore z njim živet.

Tko da, tamala, po moje je prav, da si spregledala, da med tastarmi ni nujno, da je vse v redu, ampak ti res ne svetujem, da to začneš 'izkoriščat', ker nikol ne veš, kako se bo to iztekl. Bod rajš bolj pozorna na tist, kar med njima je v redu, in iz tega črpaj svoj gut filing. Ne poglabljej se v to, česar ni, ker tega jim tud po moje ne moreš dat, samo moriš se brez veze. Verjem, da je med njima dost stvari, samo ti si mal zrastla,  pa jima je to morda nerodno pred kao prznat pa pokazat. Bod zvita, potrjuj ju v tistem, kar med sabo mata, pa bosta ta predsodek pred tabo zgubla. Te bosta vzela nazaj v svoj krog, iz katerga si tud izšla, in živeli boste srečno in zadovoljno do konca dni... Se hecam, ampak po moje je tko res boljš, kot pol na kakšnih ruševnah ugotavljat, kaj vse ste imel, pa si tega niste priznal.
Back to top
 
 
IP Logged
 
ana
5
p
*****
Offline


Posts: 1223
Kranj
Gender: female
Re: starši
Reply #9 - 02.10.2002 at 10:20:48
 
jest bi dodala še to:
picola2 vidi, kaj je med njenima staršema narobe, a njena vizija o tem, kako bi moralo biti  med njima, ziher ni taka, da bi se skladala z vizijo njenih staršev o njunem odnosu

tudi naši starši so samo ljudje, in v življenja drugih nimamo pravice posegati, če zato nismo naprošeni, kljub temu, da delujemo dobronamerno

samo, kadar se pokaže prilika za pogovor, se lahko marsikaj navrže, vendar v Kristusovem stilu - nikoli ni grajal neposredno, nikoli ni kazal s prstom, vedno je rekel: kdor more, naj razume.

tudi pri svojih (nesrečnih, vsak na svoj način) starših ubiram tako taktiko. Mogoče imam dodatno smolo (ali pa onadva), da se sestri in brat radi postavijo v vlogo zaščitnika enega in napadajo drugega, drugič si malo vloge zamenjajo. Jaz pa pobegnem.  In starši so se navadili, da vsaj takrat, ko jaz pridem na obisk, v miru spijemo kavo. Danes lahko govorimo o vsem, še pred nekaj leti pa so me za vsako izgovorjeno besedo znali popasti in raztrgati. Vedela sem, da to ni toliko odpor do mene kot hčere oz. sestre, temveč bolj izraz njihovega strahu, ker sem si upala ločiti, oni pa vztrajajo v svojih nesrečah. In povrh pričakujejo še pohvalo za to. Za vztrajanje v svojem trpljenju. Malo morgen.

sej vem, da nisem povedala nič novega, a imelo me je, da kljun odprem Grin
Back to top
 

Ljubezen ozdravlja vse - tiste, ki jo dajejo in tiste, ki jo prejemajo.
 
IP Logged
 
ARS
5
*****
Offline

Preveč dobrega je lahko
... čudovito. (Mae West)

Posts: 2510
daleč od rodne barjanske grude
Gender: female
Re: starši
Reply #10 - 02.10.2002 at 13:09:52
 
Ma, Ana (tut Gape) mi je najbolj bliz ubesedla, spodnje pa sploh, tako s perspektive (tvojih) staršev kot tvoje lastne (ali kogarkoli drugega), draga Picola:
   
Če bi me vprašali,
kaj mislim o delanju vtisa,

vam lahko odgovorim,
da je tisto, kar ste,
veliko močnejše od tistega,
kar želite, da bi si drugi mislili o vas.

A je vseeno, kaj si drugi mislijo o nas.
Je največkrat neodvisno od naših dejanj in naših besed.
Je odvisno le od iskrenosti in poštenosti njih.


In se lohk spet citiram, da "je najbolš ta malo žličko vzet in se svojga vrta lotit okopavat". Se za vsakega vse pošlihta točno tako, kot je zanj prav.
Back to top
 

Knowing what's right doesn't mean much unless you do what's right. (neznan(a)
 
IP Logged
 
Valentinaa
5
*****
Offline

V iskanju svojega ORIGINALA.

Posts: 1101

Gender: female
Re: starši
Reply #11 - 02.10.2002 at 16:23:25
 

Moja dva sta si tud odtujena, pa ne samo to, še sovražna sta si včasih.

Kaj storim jaz? Nič drugega, kot da ju imam obadva rada, in jima to tudi pokažem. Ne drznem si ju spravljati na "pravo" pot, pa saj sta odrasla, sama si morata pomagati. Niti ne mislim, da sem zmožna jima odpreti oči, onadva v bistvu živita v svojem svetu, ki se samo v enem koščku prekriva z mojim. Se pa tudi nikoli ne postavljam na nobeno stran, oba sta moja starša, oba imam rada, in v bistvu sploh ni fer, da se od mene pričakuje, da se postavim na eno stran. Seveda sem žalostna da je tako, jima povem, da sem žalostna, ampak ju ne sodim.

Jaz se v bistvu ne čutim zmožno, pa tudi ne dolžno posegati v njuno intimo.

Tako jaz, ti picola2, pa sama presodi, kaj bi bilo najbolše v tvoji družini.

Back to top
 

Bog ni maščevalen in ne kaznuje.
 
IP Logged
 
Anuk Karmen
Ex Member
Re: starši
Reply #12 - 02.10.2002 at 18:08:31
 
Quote:
Moja starša sta si zelo odtujena.Ali imam pravico posegati v njuna življenja...

Pravica ti je bila dodeljena, ko si pogledala v svet, pa tudi odgovornost. Enkrat boš sama mama/oče, takrat ti ne bo vseeno, če prej ne.
Ne vem picola2, zakaj nisi kar picola, si pa mislim, da bi rada gledala na svet z obeh strani, torej:
kot tud hčera te lahko podprem v tolk, da je led včasih pretopu za moja stara, pa sem si (vedno lažje mi je) začela pomagat s tem, da jima čimbolj zaupam svoja čustva; mogoče besede same ne igrajo tolk, so stvari, ki jih pod razno ne smem izustit, ker bi blo isto, kot da si sama namerno škodujem, zato (vaja dela mojstra), globokih resnic jima ne skrivam in dajem jasno vedet moje stališče, želje in strahove;
ker je mama tud samo ena, upam, da se moja otroka upata izrazit bolje, da jima ni treba tega le s frizuro kazat, še manj pa s prikritim strinjanjem! Da se ne bi njima zgodilo, da mi dajeta "izrazito podporo" navzven povdarjeno in samo zaradi enega globokega občutka sočutnosti v sebi...brrrrrr!
Bo kar prav, da jima poveš, picola2, držim pesti.

Anuk Karmen

Back to top
 
 
IP Logged
 
picola2
Guest
Re: starši
Reply #13 - 15.10.2002 at 16:22:28
 
Evo mene nazaj po pavzi(bolniška pa to...).Hvala vsem za vaše odgovore.Hja...Kje naj začnem.V bistvu smo se z očetom in mamo vsedli že pred nekaj časa,bistvo razprave je bil moj odnos z očetom,s katerim sva totalno odtujena in potem odnos mame in očeta.Potem smo imeli malo težav z mojimi izpadi in prevelikimi pričakovanji,ampak zadeve se začenjajo počasi urejati.Mama je dojela stvar,tako da smo tudi midve izboljšale najin odnos,čeprav tudi prej ni bil tako slab,začela je razmišljat o vsem tem,veliko smo se pogovarjale in mi je priznala,da ji je hudo,ker je tako med njima,ker rabi ljubezen pa je ne dobi,zato ji je blo še tolk bl hudo,ko sem šla od odma,ker potem pa res ni imela nobenga več,da bi se pogovarjala z njim...No,foter se je tut začel popravljat,sicer zelo počasi,ampak napredek je viden...kar se tiče mene in moje mame.Mislim,da ima nasplošno problem z ženskim spolom,zato menim,da obe z mami lahko naredimo veliko,če sodelujemo.Zdej je edini problem,ki se ga še nisem dotaknila,odtujenost z bratom,ki pa tudi pride na vrsto.Mami pravi,da sem si zadala veliko nalogo,ki jo bo pri takih odnosih težko uspešno naredit,ampak se trudim(o).Da pa ne bo videt,da obdelujem samo sosedove vrtičke,ogromno časa posvetim 'obdelavi' sebe,avtogenemu treningu, iskanju odgovorov,tako da ne bo kdo reku,da z vtikanjem v starša bežim pred sabo.Ravno nasprotno:mislim,da ko bom rešila težave s fotrom(zanemarjanje v otroštvu in tudi sedaj),takrat bodo tud minile moje osebne težave(in težave,ki jih imam zaradi tega v odnosu s partnerjem).En lep pozdrav vsem skupaj.
Back to top
 
 
IP Logged
 
Page Index Toggle Pages: 1