ana
5 p

Kranj
Florinda Donner Grau Kolo usode Predgovor je napisal Carlos Castaneda
Florinda Donner je stopila v svet čarovništva in zdravilcev, ki si predajajo starodavna vedenja, med bivanjem pri doni Mercedes Peralta v nekem mestecu na severu Venezuele. Kot je Carlos Castaneda predajal nauke dona Juana, nas Florinda popelje v srce in dušo duhovne zdravilke in natančno poroča o dogodkih, v katerih tudi dejavno sodeluje. Njena pripoved se odlikuje po izjemno natančnih opisih sveta, v katerem se zdravilec in bolnik sporazumevata v jeziku čarovništva in sanj.
Nekaj misli iz knjige:
Dona Mercedes mi je z zgodbami hotela pokazati, da čarovnice, pa tudi običajni ljudje, lahko uporabljajo izjemne sile, ki obstajajo v univerzumu, za spreminjanje toka dogodkov, toka lastnega življenja in življenja drugih ljudi. Tok dogodkov je imenovala »kolo usode«, postopek vplivanja nanj pa »čarovniška senca«.
Ženske, ki sledijo bojevniški poti, se ne počutijo pomembne, kajti pomembnost odplakne neusmiljenost. Ženske na bojevniški poti so neusmiljene. V vseh okoliščinah ostajajo neusmiljeno ravnodušne. Ničesar ne zahtevajo, pa vendar so pripravljene dati vse od sebe. Neusmiljeno iščejo znamenje duha stvari v prijaznih besedah, primernih kretnjah; in ko ga dobijo, izrazijo hvaležnost tako, da podvojijo svojo neusmiljenost. Ženske na bojevniški poti ne sodijo. Neusmiljeno se skrčijo na nič, da bi poslušale in opazovale, nato pa zmagajo in so ponižane s svojo zmago ali pa so poražene in spodbujene s svojim porazom. Ženske na bojevniški poti se ne vdajo. Poražene so lahko tisočkrat, a nikoli se ne vdajo. In najpomembneje, ženske na bojevniški poti so svobodne.
V neznanem okolju sem se morala naučiti učinkovitosti in hitrega prilagajanja na okoliščine zunaj meja tistega, kar sem znala, sprejemala in zmogla predvideti. Spopad z družbeno neznanim je najustreznejši način za prebujanje skritih moči. Življenje v hiši done Mercedes in moji odnosi z njenimi bolniki in prijatelji so bili to družbeno neznano. Ko je človek v običajnem okolju, se lahko vede na različne načine, a ko je sam, v nevarnosti, v temi, mu ostane samo eden: pot bojevnika. Pod vplivom neznanih življenjskih okoliščin sem spoznala, da nepokornost prinaša svobodo, da izbris samopomembnosti spodbuja neukrotljiv pogum in da zmaga nad moralnimi sodbami poraja spokojno skromnost, ki ni hlapčevstvo.
|