Natalija
1
Kamnik
Čer!
Dolgo časa nisem nič pisala, predvsem zato, ker ste sami pametni in izobraženi ljudeki tule, pa mi niti ni bilo treba. Ampak danes so me zasrbeli prstki. Vrnila se bom na čisto osnovni topic, ki se nanaša na same programe šol.
Visoka šola za zdravstvo. 1. letnik =) 19 izpitov...16 pogoj za napredovanje od tega 3 obvezni 2. letnik =) 14 izpitov 460 ur vaj na klinikah, od tega obvezni vsi izpiti 1 letnika in 4 drugega vseh 6 kolokvijev in 460 ur vaj. 3. letnik =) 5 izpitov 560 ur vaj na klinikh , obvezni vsi izpiti 2 letnika in 6 kolokvijev in 560 ur vaj.
Končaš, diplomiraš, prideš na oddelek in......NIMAŠ POJMA!
Kako se je lahko to zgodilo? Saj smo imeli malo morje izpitov, vaj tolko, da bi morali miže stvari obvladovat. Pa? Še vedno nimamo pojma. ZAkaj? Ker enostavno ni program narejen tako, da bi lahko mi to znanje ali neznanje pokazali ali se ga celo sramovali. Ko končno enkrat prideš na oddelek, delaš zdr. nego (ki sem jo delal že vsa leta srednje šole in verjemite da je ni zadeve, ki je ne znam) in ko se kdo zbuni, da bi bilo lepo, da bi končno počeli nekaj takega kar smo se v teoriji učili na predavanjih, ti mentorica reče: "Tudi nege se je treba naučiti" Kri ti zavre, ampak kaj boš? Nimaš kaj mirno delaš naprej, vmes pa upaš, da ti bo kakšna prijazna oddelčna sestra dovolila, da ji malo škiliš pod prste, da boš vsaj videl kako se kri jemlje, če je že sam ne smeš jemat.
Pustimo to da smo nazadnje ugotovili, da mentorji sploh niso počeli na oddelkih nič drugega kot pripravništva...Se pravi je možno da vejo manj kot mi in se tako enostavno zavarujejo pred kakšno prehudo sramoto.
Lepe pozdravčke...
|