Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 
(Read 13937 times)
karel
Guest

Re: Izobraževalni sistem
Reply #30 - 07.09.2002 at 13:43:45

Oldi: je univerzum takšen kot je, absolutn, kaotičn al pa kakršn koli, tut če ga ni. Druga stran je pa interpretacija tega univerzuma (mikro/makrokozmoz in podobne dualistične finte si verjetn že slišal). O univerzumu takšnem kot je se ne mormo pogovarjat, ker ga nihče ne pozna, mamo sam informacije o njem oziroma izkušnje, ki smo si jih nabral skoz žiuleje in te lahko primerjamo. Po moje edino ta proces interakcie med mikro in makrokozmosam zasluž ime bog, bolj primerno se mi zdi sicer rečt zavest. In informacije so iz informacij zgrajene, mreža informacij, nevronska mreža v možganih, kaj se ti tukaj ne zdi logično?

Gape: računalniki bojo verjetn še kr napredval in na obzorju vidm cajte, ko bojo software gojil, ne več pisal. Bomo vidl... Smiley Učasih so misl de je srce središče človeka, zdej mislmo de je to ena drug organ ... cajti se bojo sigurn še spremenil. Uzemmo kar lahk ponucamo de nas nardi vesele...

Lp, Karel Miklav
Back to top

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #31 - 07.09.2002 at 21:18:43

Quote:
Rezultati so zlo deterministični in na to lahk rečem sam ALELUJA! Kaj bi pa blo, če bi se naprimer noži kar tko brezveze v zraku pojavljal? Zanikanje možnosti dogajanja čudežev se mi zdi en tak pomembn korak u osebnostnim razvoju, aja, še prej se morš sevede odpovedat še ideji centralnega upravljalca. Sevede to so sam modeli; intelekt ni konsistenčn, zato je brezveze dat žiuleje za kak stavek. Celularni avtomati oziroma ideja porazdeljenga upravljanja nasploh pa je aktualna, tko u duhovnosti, kot u ekonomiji.

Porazdeljeno upravljanje v duhovnosti in v ekonomiji. Imaš kakšen nasvet ali napotek kako začet zbirat informacije s tega področja. Se mi zdi zanimivo.

Kar pa se Wolframa tiče, ima knjiga zanimiv naslov: Nova znanost oz. Nova vrsta znanosti. Pri tem spada, če prav razumem prej na področje filozofije, s klasično staro znanostjo pa nima kaj več skupnega, kot življensko pot, izobrazbo, znanje in razgledanost avtorja.

lp bp
Back to top

IP Logged

karel
Guest

Reply #32 - 07.09.2002 at 22:05:41

Ne vem kaj konkretno bi ti reku. Lej družba gre skoz proces osvobajanja posameznika, liberalizacije, se pravi uprava družbe se prestavlja iz enga vrhovnega superčloveka na male brezveznike. To ni zarad tega ker bi kdo to hotel, ampak ker se nahajamo na taki stopnji razvoja, da je to najbolj racionalno, najbolj ajnfok.

Gre za problem upravljanja in s tem problemom se srečuješ na vseh področjih. Če upoštevaš, da je znanje naložba, ti je profitno s čimmanj znanja nardit čimvečji korak. Probaj iskat pod 'organization theory'.

Lp, KM

Back to top

IP Logged

Oldio
5

I love YaBB 1G - SP1!

Kranj
Reply #33 - 07.09.2002 at 23:22:00

Quote:
O univerzumu takšnem kot je se ne mormo pogovarjat, ker ga nihče ne pozna, mamo sam informacije o njem oziroma izkušnje...

A tole naj bi bila argumentacija za teorijo, da je bazični gradnik univerzuma informacija. A nisi mal nivoje pomešal. Pol je vse o čemer kaj vemo informacija
Back to top

Sreče ne more dati človeku ne država, ne partija, ne religija, samo ljudje imamo to moč.

IP Logged

bp
Ex Member

Reply #34 - 07.09.2002 at 23:33:58

Quote:
A tole naj bi bila argumentacija za teorijo, da je bazični gradnik univerzuma informacija.

Oldi,

Te stvari so po mojem stvar vere, nečesa čemur apriori verjameš. Ni racionalne ali znanstvene utemeljitve, niti ne more biti to predmet diskurza. Ker argumentov ni. So samo verski spori ali v najboljšem primeru filozofske špekulacije.

Potem se pa na teh osnovnih prepričanjih lahko gradi teorije in zadeve zakomplicira dokler se jih še zna zakomlicirat.

Hecno se mi zdi, da velja podobno za matematiko, brez katere pa bi si težko predstavljal kakršnokoli znanost.

Razlika z matematiko pa je, da verjetno ne bomo mogli zreducirati (ali pa tudi, kaj pa jaz vem) naših različnih prepričanj, na neko množico osnovnih predpostavk, okrog katerih bi dosegli skoraj splošen konsenz.

Zato se mi zdi, da bodo tovrstne razprave podobne srednjeveškim teološkim razpravam. Enkrat se jih bomo tudi naveličali in jih zamenjali s čim bolj uporabnim.

lp bp
Back to top

IP Logged

karel
Guest

Reply #35 - 07.09.2002 at 23:55:25

Oldi, tko nekako kot ti je bp povedu. To ti je konc koncev vse religija. Zdej pa odvisno kteri kasti pripadaš...
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega
je vir vsake prave znanosti.

Markomur
Reply #36 - 09.09.2002 at 09:15:02

Znanost lahko upravlja le z besedami in simboli. Ozaveščanje, ki se prizna kot znanstveno, je lahko le tako, ki naj bi bilo empirično preverljivo in experimentalno ponovljivo ali vsaj logično utemeljeno, zakaj eperimenta ni možno ponoviti/izmeriti (subjektivnost merilca pri kvantnih delcih, šum pri uprvljanju..). Izven komunikacije znanosti ni, mistično oz neizrekljivo  je dopuščeno le v fazi intutivnega ustvarjanja povezav (enisteinova izjava, da je mistika vir vsake znanosti).

Temeljni gradnik univerzuma je dejansko informacija, če seveda univerzum diojemamo skoz  eno znanstveno paradigmo. Znanost  je prišla nazaj do svojega izhodišča, na katererem je utemljena. Na besedi: in bog je rekel luč naj bo. Literrati so to že davno pogruntal in s tem gradnik razgrajujejo že od modernistov naprej.

Bolj kot smo kot posamezniki atomiziorani, večji pomen za posameznika dobiva informacija, preko katere poteka komunikacija z družbo. Ta seveda ne more bit nevtralna ampak je vsaka nabita z enim razvidnim ali skrivnim pomenom, kodo, ki aktivira določeno razpoloženje za dejavnost, ki posameznika družbeno integrira. Nč ne mislimo, kar ni v naprej družbeno pogojeno in vsebina naše misili so toliko komplesnjše, kolkikor več prostrora si  je osvojila družba svojo kulturno/civilizacijsko dejavnostjo.

Posamezniku se zelo oža prostor, v katerem se lahko občuti in izrazi kot posameznik. V bistvu je tak samo na področju neizrekljivega, subjektivnosti svoje zavesti ali v šumu, ki si ga družba (še) ne more prilastit. Mit o čustvih kot zadnji utrdbi, ki opredljuje človekovo individulanost, je že zdavnaj padel, le da si tega nočmo priznat. Ljubezen je tako vkalupljena z družbenimi pomeni, da jo induvidulano sploh ne bi zaznavamo več, če se ne pojavi v paketu v z enim življenjskim  stilom, skozi katerega se izrazi. Pa naj bo to skoz religiozno obredje, instant sex ali posvetni ideal predmestne hišice s travco in veliko gražao.

Kapital si skuša prilastit še zadnjo utrdbo individualnosti,  intuitivni uvid v resnico, na kateri je včasih temeljila zdrava pamet in ga ni blo treba posebej  utemljevat. Zato danes ne šteje nič, če ni utemeljen s filozofsko/teološko, še bolj pa kakšno  naravoslovno teorijo in formulo. Ta pa uvidu jemlje individulanost in ga dela splošnega, instantnega, primerljivega  za uporabo tud drugih pa drugim. Dobi  svojo tržno vrednost in kot tak je po mojem 'basa', ker  je fejk,  ena ponaredba takoj, koj jo sprejmeš za svojo pa dokončno, čeprav jo nisi sam pa brez pomoči besede uvidu . Ker čar uvida je v njegovi totalni induvidulanosti, garncija njegove pravilnosti pa je v nepovezanosti posameznikovih poti do spoznanja, ki se pol magari lahko izkaže za skupno. Zato je edini garant induvidualnosti neizrekljivost, odostnost medsebojne izmenjave informacij oz. komunikacije.  

Je pa jeba za kapital, ker je dejstvo to že zdavnaj  pogruntal kot največjo tržno nišo, ne more je v svoje profitne mreže ujet, po domače povedan z dnarjem plačevat pa spodbujat, ne da bi ga hkrat zjebal. Pravega znanja v smislu uvida se po moje kapital po defoltu ne more prilastit, zato tud ne more s plačevanjem spodbujat pa ga s tem usmerjat pa nadzorovat. To je po mojem čist v redu, je pa jeba, ker zarad tega vero vanj jemlje in posameznika konzumnta umetno skreiranih resnic pa bas dela. Zarad tega, oldi,  bi  se blo po moje treba nad izobraževanjem zamislt: kako bi ga iz kapitalske logike izpregli, ne pa vanjo še bolj vključli. Al kaj?
Back to top

IP Logged

Monika Seleš
Guest

Reply #37 - 09.09.2002 at 14:17:52

da sem te v tistem osebnem pismu zajebaval. Tak stil majo ponavad kaki kritiki in res me zanima kaj si po poklicu, oziroma izobrazbi, ker bi rad boljš razumel kok ta tvoj stil funkcionira.

Da ti ne bom sam laskal naj te opomnem na kompleks glede manjvrednosti sedanjosti. A misliš, da so stvari več vredne če so bolj stare?

Res je, za človeka je bil svet vedno tako velik, kot je bil debel slovar jezika, ki ga je govoril. Če si bral kaj antropologije verjetno veš, da je to povezano s kompleksnostjo možganov in da je ta namišljeni slovar naše rase vedno bil debel tako, kot je še danes.

Lej moj zanimanje so upravne vede, moj poklic informatika. Če se jes spušam v mistificiranje v svoji stroki, ljudje trpijo in če trpijo, me tožijo, torej tudi jaz trpim. Zame je šum samo šum, ne more bit transcendenca. Če govorimo o komunikaciji med kastami, kot sm gor napisu, pol maš pa prav. Tuki transcendenca obstaja, sam samo za tiste iz nižje kaste, tisti ku so v višji jo za nižjo delajo. Višja kasta nudi usluge upravljanja nižji. Ker je firma. Ker je to kar dela biznis. Amen.

Da se mal povrnem nazaj na slovar in izobraževalni sistem. Očitno dejstvo je, da majo iste besede, ki jih uporablamo različni ljudje različn pomen. To kar pišeš ti o kapitalu se mal razlikuje od tega kar jaz razumem pod to besedo. Da bi naši pogovori bli smiselni, bi potreboval skupen slovar, kot je gape natepaval v enem drugem threadu. Edini problem ki ga vidim je, da nimamo nobenga skupnega cilja niti vizije. Lahk nardimo kvečjemu vsak svoj slovar, pa smo spet tam kjer smo bli.

Če ne drujga sem se pa mal razgovoru. Aja, pa še možnost obstaja, de od tituda kej novga zvem Smiley)

Peace,
Karel Miklav
Back to top

IP Logged

Monika Seleš
Guest

Reply #38 - 09.09.2002 at 14:20:45

titud, najprej naj javno izrazim naklonjenost in interes nad tvojim stilom razmišljanja, če si mislu da sem te v tistem osebnem pismu zajebaval. Tak stil majo ponavad kaki kritiki in res me zanima kaj si po poklicu, oziroma izobrazbi, ker bi rad boljš razumel kok ta tvoj stil funkcionira.

Da ti ne bom sam laskal naj te opomnem na kompleks glede manjvrednosti sedanjosti. A misliš, da so stvari več vredne če so bolj stare?

Res je, za človeka je bil svet vedno tako velik, kot je bil debel slovar jezika, ki ga je govoril. Če si bral kaj antropologije verjetno veš, da je to povezano s kompleksnostjo možganov in da je ta namišljeni slovar naše rase vedno bil debel tako, kot je še danes.

Lej moj zanimanje so upravne vede, moj poklic informatika. Če se jes spušam v mistificiranje v svoji stroki, ljudje trpijo in če trpijo, me tožijo, torej tudi jaz trpim. Zame je šum samo šum, ne more bit transcendenca. Če govorimo o komunikaciji med kastami, kot sm gor napisu, pol maš pa prav. Tuki transcendenca obstaja, sam samo za tiste iz nižje kaste, tisti ku so v višji jo za nižjo delajo. Višja kasta nudi usluge upravljanja nižji. Ker je firma. Ker je to kar dela biznis. Amen.

Da se mal povrnem nazaj na slovar in izobraževalni sistem. Očitno dejstvo je, da majo iste besede, ki jih uporablamo različni ljudje različn pomen. To kar pišeš ti o kapitalu se mal razlikuje od tega kar jaz razumem pod to besedo. Da bi naši pogovori bli smiselni, bi potreboval skupen slovar, kot je gape natepaval v enem drugem threadu. Edini problem ki ga vidim je, da nimamo nobenga skupnega cilja niti vizije. Lahk nardimo kvečjemu vsak svoj slovar, pa smo spet tam kjer smo bli.

Če ne drujga sem se pa mal razgovoru. Aja, pa še možnost obstaja, de od tituda kej novga zvem Smiley)

Peace,
Karel Miklav
Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #39 - 09.09.2002 at 14:32:51

Karel spet grem off topic:
Kdaj pa je Maj prijokal na svet?

P.S. Pa še slikce sem si ogledu, čudovito malo bitjece. Čestitam fotr....
Back to top

IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #40 - 09.09.2002 at 15:24:14

Quote:
titud, najprej naj javno izrazim naklonjenost in interes nad tvojim stilom razmišljanja, če si mislu da sem te v tistem osebnem pismu zajebaval. Tak stil majo ponavad kaki kritiki in res me zanima kaj si po poklicu, oziroma izobrazbi, ker bi rad boljš razumel kok ta tvoj stil funkcionira.

Da ne bova čist ouot uf topic: jest sem po izobrazbi novinar, univ. dipl., in to kar jest počnem tle gor al pa nasploh v življenju je en tipičen dokaz zgrešenosti izobraževalnega sistema. Sem dal vse faze novinarstva skoz od romantičnega zanesenjaštva do zagrenjenega cinizma, pisanja za imidž do črnjčenja za male pare pa do čist klasičnega biznisiranja za normaln denar. Sem se s politko zapel, poslovno najebal pa zaupanje v sojo profesijo čist zgubu, tko da sem zadaj čist v enmu tretjemu fohu.  Saj to bi  lahko tud  ti iz profila pa prejšnjih postov razbral se ne spomnim, da je še kaj, česar o seb nism povedal.   Se čist neč ne zajebavam in tud verjamem da me ti nis in me tud ne. Če prav razumem so tile tvoji različni niki posledica enga požarnega zidu al česa, da se ne moreš logirat in da te ni mogoče zmerom identicicirat.

Ko sem tale forum odkril, sem začutu eno veliko oljašanje, da se lahko brez odgovornosti za svojo izobrazbo pa družbeni status  odprem pa razpišem. Se lahko navzven obračam pa komuniciram tkorekoč javno, kakor me doslej ni noben nauču, pa tud seb nism uspel omogočit (sem tud sam vzdrževal en lokalni portal s forumom, v katerem se nism znov sprosti, ker sem eimel emne poslovne ambicije z njim). Zdej buta iz mene ven vse kar sem se kdaj nauču al pa  skusu, kar vem in kar verjamem, pa tud kar si domišljam da vem in verjamem. Tega je dost, se niti ne trudim organizirat, ker se mi zdi, da bi se na tak način siromašu. Komunikacija zveni zato  sfušano  pa v prazno, se pa res probam izogibat temu, da bi bla razdiralna. Če mi ne rata, me mirne duše opozor, se bom opraviču pa skušal mal nazaj potegnt. Sem opazu, da ma vačih kdaj clo kaj ima od tega pacanja mojga ega po ekranu pa da si ratujemo nekak domači, zato sem si tel spletu eno virtulano gnezdo, ki je bolj brlogu al pa štali podobno, pa jo bi vsake tolk cajta res moral preluftat pa spucat. Me je že A. parkrat skušal organizirat pa v kakšne projekte potegnt, sem se skor pustu prepričat pa še clo sam eno tovrtsno nišo zase vidu, a se nikakkor ne morem odločit pustit v ene odnose zapletat, če res ni mus. Mi ni in hvala gapetu, da me v tem smislu tolerira. Bi koj zgubu lahktno zateženost v seb, tko da se je pri kašnih bolj anagažiranih poslih po moje takoj pojav dilema ali-ali. Takih dilem mam jest v življenju  brez tega foruma dost, zato bi, če smem, tle še naprej mal bljuzil. Magari o izobraževanju, ki me je vsaj posredno tud tle gor pripeljalo.      
Back to top

IP Logged

Monika Seleš
Guest

Reply #41 - 09.09.2002 at 18:22:38

Pred petnajstim letim sm se začel vlačt po alter sceni, ker sm hotu videt kok svet funkcionira in sm mislu de ti skrivnostni tipsoni kej vejo. Hvala vsem svetnikom, da se je hmal po tistem pojavla informacijska revolucija, ki mi je preci spremenila živlenje. Lahk sm se izobražvau brez ponižvanja in praktično zastonj, lahk sm si prvošu prebrat knigo al pa dve na dan, lahk sm komuniciru s folkam s celga sveta ... uauč. Največja šola mojga žiuleja je brez učitlu.

Drugač me tale četanje že mal utruja in dezorientira...
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #42 - 09.09.2002 at 18:51:40

god bless titud
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

titud
5
p

Zaznavanje mističnega

Markomur
Reply #43 - 10.09.2002 at 07:59:34

Quote:
Drugač me tale četanje že mal utruja in dezorientira...

Saj po moje nas vse, mam vsak  teden  vsaj eno resno krizo okrog tega,  se sprašujem, a sem na ego-tripu al v spovednici v eni virtualni cerkvi, a se grem s svojimi izvajanji  enga  zakompleksanga prfoksa al pa enga kvazi umetnika, a sem tle gor  le en piflarček, ki se boji, da ga bodo enkrat   razkril, da vsega ne ve pa s plazom besed eno meglo okrog sebe dela....  Še najbolj me pa skrbi , da na  tak virtualen način sploh lahko greš eno intimnost do sebe a je vse kvazi,  a  se luščiš proti jedru a se morda ne cepič na dvoje pa več osebnosti, v katerih ti laži znese kot v eni, s katero ne dobiš prave potrditve. Tega je dost pri drugih tle gor in bi  tega sploh  opazu ne bi, če ne bi svojih bojazni  v vas vidu...

Še o znanju, da ne bom spet čist out of topic. Definitivno sem prišel do tega, da z znanjem do spoznanja ni možno prit.  To iluzijo je evropska filozofija tkorekoč uradno gojila zadnjih tristo let. Znanje je v redu, dokler  si z njim pomagš naredit svet bolj  domač, če si iz  grozljivega nepredvidljivega in hladnega okolja spletaš prijazno gnezdo. Ne moreš pa z njim   gnezdu topline vdahnt. To ni polnoma nč od znanja odvisno, tle se znanje konča pa zaupanje  v druge stvari začne. Ne vem še točno katere, po moje jih tud poimenovat ni mogoče, ker pol bi ble že v polju znanja. Bi jih začel koj uporabljat, za kar pa  niso narjene. Jih ni možno racionalno zapopast, jih je še čutit  možno samo preko senc, ki jih mečejo.

Včasih se mi zdi, da v življenju  ne počnem nč drugega, kot ene sence pred soncem skrivam. Ker če jih ne bi več blo, pol se kao sploh ne bi imel več prek česa občutit. Bi se po moje vsaj tkole, virtulano prepričal, kaj ostane, če kakšna senca  zgine. Vsaj pri drugih, če že men  ne rata...
Back to top

IP Logged

Gru Gru
YaBB Moderator
p

Reply #44 - 11.09.2002 at 15:56:34

a je kaka žogica od Monike Seleš priletela dons?
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4