Welcome, Guest. Please Login or Register
Forum Svet pogovorov gape.org
Sončeve pozitivke
pilcom.si

HomeHelpSearchMembersLoginRegister  

Pages: 1 2 3 4 5 
(Read 14786 times)
Anuk
Ex Member

Re: Vesolje-mi-vi in odkod smo vodeni
Reply #45 - 23.08.2002 at 15:54:58

gape wrote on 23.08.2002 at 15:42:57:
???
lahko da se tud motim, se mi pa še zmeraj zdi, da si naredu en labsus pri navedku v prvem odstavku posta pred tem zgoraj - sam to
Anuk
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #46 - 23.08.2002 at 17:06:45

Samson wrote on 22.08.2002 at 20:58:18:
Jaz čutim pomoč pri vodenju samega sebe skozi moje življenje. In to "vodenje" je v meni, izvira iz moje notranjosti, je tam, kjer po mojem verovanju v meni prebiva moj osebni Bog (jaz sem); gre v bistvu za uresničevanje moje osebne svobodne volje ob asistenci Boga, ki je v meni, kot seveda v vseh nas. Vodi me nekako z mojo vestjo (intuicija), ki pa je včasih kaj nezanesljiva varuhinja, pa se pogosto ne strinjam sam s seboj.
...
Ni potrebno, ker se sam v sebi čutim varnega in je moje hrepenenje nekako vezano na mojega Boga. Tako pač pri meni. Zato menim, da vkolikor sem voden jaz, da sem voden od tega Boga, ki je prisoten tako v meni kakor v celotnem vesoljstvu. Prva in zadnja zakonitost obstoja vsega, kar je, je preprosta božja zakonitost, je osebni Boga sam, Volja, ki je vse to ustvarila in vzdržuje.

kje vidiš problem?
al ni tuki problema?
je problem drugje?

interpretacija je druga, to pa je tud vse ...
Back to top

Lahko pa da se tudi motim ...

The Administrator of this yabb and domain.
WWW WWW  
IP Logged

Anuk
Ex Member

Reply #47 - 24.08.2002 at 08:00:03

gape: interpretacija je druga, to pa je tud vse ...

gape: kr precej dobr si ga pocilu samson

problem vidim, ko opazujem  z vidika INPUT  -  PROCES  -  OUTPUT
se mi zdi, da ne smem zanemarit dejansko s/t/anje Embarrassed

Sreča ni razdiralna, kvečjemu človek, ki hoče imeti srečo.
In tudi navade so navade, ego se potem prav nič ne spreminja. Kaj pa se spremeni, da nas enostavno ne pobere? Kdo pri tem dojema?

Jst: Ljudje se mi zdi, da se pogosto ne zavedajo, da zivljenje ne tece linearno, temvec tece v ritmu. In tega se mi zdi, da se se najmanj zavedajo ravno tisti, ki niso razvili niti najmanj lastne volje, ..
Lp
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #48 - 24.08.2002 at 08:26:46

jest preprosto ne štekam kaj hočeš (mi) (do)povedat
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Anuk
Ex Member

Reply #49 - 24.08.2002 at 09:49:48

Quote:
gape: interpretacija je druga, to pa je tud vse ...
gape: kr precej dobr si ga pocilu samson
problem vidim, ko opazujem  z vidika INPUT  -  PROCES  -  OUTPUT
se mi zdi, da ne smem zanemarit dejansko s/t/anje Embarrassed

v RKC - sam TO, gape
Back to top

IP Logged

Thot
4

Reply #50 - 24.08.2002 at 10:16:15

In kaj je razlika med teboj in RKC Anuk, jaz je ne vidim, razen da si ti dopoveduješ, a si svobodna.
Jst, tista tvoja kontra Wink, ne vem če drži-mislim, da so ravno ljudje pred zlomom se možni oprijeti vsake bilke in tu manipulantje vidijo potencial, ker so obupani in so pripravljeni sprejeti vse, brez razmišljanj, medtem ko človek, ki ima alternativo, lahko pogleda z drugega vidika.
LP
T.
Back to top

IP Logged

Anuk
Ex Member

Reply #51 - 24.08.2002 at 11:29:12

Quote:
In kaj je razlika med teboj in RKC Anuk, jaz je ne vidim, razen da si ti dopoveduješ, a si svobodna.
T.

Kaj bi rad poleg tega?  Da ti še napake koristijo?

Ker me že vabiš, Toth, bom še kakšno rekla v zvezi s to temo. Res bi te rada potolažila, kker nekje se zalomi, potem pa ni važno , ali je to PRI RIMU V MIRU ??? al´pač  mogoče  PRI MIRU V RIMU   Grin  [Anuk]
Back to top

IP Logged

Thot
4

Reply #52 - 24.08.2002 at 12:08:28

Še nisem srečal človeka, ki se ne bi smatral za duhovitega.  Grin
SHAW
LP
T.
Back to top

IP Logged

Samson
5

RKC je zakon!!!

Reply #53 - 24.08.2002 at 19:39:08

Quote:
v RKC - sam TO, gape

Anuk, nikakor ne morem razbrati, kaj te na meni tako zelo moti. Prosim, pojasni mi, da bom vedel. Jaz sem dal le svoj pogled glede na to temo, ki je eden od mnogih, in to ravno zato, ker se mi je zdelo tvoje razmišljanje zanimivo. Pač razmišljam mogoče malo drugače, to je pa tudi vse.  Smiley

Lep pozdrav!

Samson
Back to top

Prijateljski pozdrav!&&&&KRISTUS NAS VSE LJUBI! &&Nikoli ne pozabi tega!&&&&Samson

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #54 - 24.08.2002 at 23:42:17

Quote:
v RKC - sam TO, gape

v rkc je res bogo stanje, v samsonu pa je stanje kr kul, vsaj una razlaga od katere naprej se ne razumemo ...
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Anuk
Ex Member

Reply #55 - 25.08.2002 at 02:17:37

Jaz stvari razumem na način, da ne smem mimo stanja, ki je, ne morem mižat pred dejstvi in hkrati odpirat oči; posamezna razlaga se mi ne zdi bolj pomembna

[ Quote:
Zanimiva tema to, od kod smo vodeni.

Drugo je, živeti določeno vero zares, ti ljudje so običajno človeško zelo zreli in jih "vodenje" verskih norm preprosto ne moti. Obenem ne potrebujejo niti spogledovanja z vesoljstvom, da bi odkrivali od kod so vodeni.
Jaz čutim pomoč pri vodenju samega sebe skozi moje življenje.

Hvala Samson. Da je moje razmišljanje zanimivo? Potem tudi ni zelo slabo, če je človek kritičen.
Rada bi bila čimbolj precizna v svoji kritiki. Zavzemam se za pravico do nestrinjanja. Nestrinjanje še ni moteče? Upam da tu ni nesporazuma, ker sem resno vzela to, da različnost mišljenja pomeni pestrost.
Kaj nas druži ali bolje kaj mene druži z RKC?
Nič.
Spoštujem tradicijo, dejstva, ki so se dogajala na naših tleh, čudim se sakralnim objektom. Kadar ni bogoslužja prav rada skočim noter, je tako spokojno in svečano. Kaj pa duhovni učitelji? Popoln dizaster. "Običajni" primerki bitij brez lastnega mnenja, moralisti, brez poudarka na ljubezni do sočloveka in otrok.  Njihovo zanimanje je reducirano predvsem na imetje cerkve in imetje v cerkvi.
Sama sem ravno v teh letih, da sem hodila k verouku v časih ko nas je bilo še malo in ni bilo zelo primerno. Mama še danes hodi v cerkev, ni imela dovolj priložnosti hoditi v šolo. Danes se kot manj obremenjena lahko vprašam: Kaj ji je dala ta cerkev? In kako bi v duhu bolj odprti pogledi na svet vplivali na mojo mamo?
Odnos do življenja - volja do življenja in vera v prihodnost?; Odnos do spolnosti?
Komu nadškof očita neodgovorno stališče do življenja in sebično, nedoraslo, neresno, površno in moreče pojmovanje spolnosti? Kaj pa je bolj morečega v pojmovanju spolnosti kot to, da ženskam ni dovoljena pravica do splava. Če zanosi mlado dekle z duhovnikom npr., kako ji bo prav ta razložil pravico do življenja , spoštovanje, voljo in vero v prihodnost? Nikoli še ni ta cerkev rekla, da je spolnost človeku v užitek.
Šola, ki je bila omogočena meni, je trčila z vrednotami katoličanov kot institucija, nikoli pa ne z aspekta posameznikov. Niti privrženim ateistom niso bile spotakljive ali predmet posmehovanja duhovne dobrine krščanstva (verjetno ignoranca), pa kljub temu: kar naprej pa poslušam obratna kritična razmišljanja. In tole v Rodetovi pridigi ob prazniku device Marije, na Brezjah: "Šola nas nasilno ločuje od naših kulturnih in duhovnih korenin; je nesprejemljiva in nerazumljiva anomalija v evropskem prostoru." Kdaj, s kakšnim odnosom in kakšnim namenom človek zavzame kritično stališče?  
Za zdravo pamet?

Sem pa zadovoljna, da si se vključil v to temo, Samson. Še posebno, če je res - da si do cerkve zelo zelo kritičen, kot praviš.
Back to top

IP Logged

Jst
Guest

Reply #56 - 25.08.2002 at 20:07:19

Hi,

Anuk wrote:
Sreča ni razdiralna, kvečjemu človek, ki hoče imeti srečo.
In tudi navade so navade, ego se potem prav nič ne spreminja. Kaj pa se spremeni, da nas enostavno ne pobere? Kdo pri tem dojema?

Eh, ta ego... Ni bistvo v sami navadi. Bistvo problema je v tem, kako je nek posameznik sposoben neko navado, kot avtomatizem, zaveden ali nezaveden spoznati in koncno v koliksni meri jo je sposoben odpraviti in pa po potrebi osvojiti nove pozitivne navade, pa zopet ko te odsluzijo svojemu namenu zopet odpraviti in zopet osvojiti nove.

Naj razlozim kaj sem hotel povedati. V mislih imam bolj kontrolo uma, saj se v njemu vse zacne. Jaz sam pri sebi v bistvu precej delam na tem. Na osvojitvi novih navad. Ko dobim neki zunanji drazljaj mi avtomaticno vskoci v um neka misel. To misel poskusam ozavestiti in ce ugotovim, da mi ta misel ni vsec (ker pa sem clovek navade mi ob istih drazljajih vskoci vedno ista misel), jo sprva vedno ob pojavu zunanjega drazljaja zavestno nadomescam s pozitivno mislijo in po dolocenem obdobju mi te nove pozitivne misli skocijo avtomatsko same v miselni ekran. Tako nadomestim staro miselno navado z novo miselno navado, ki v koncni fazi vpliva tudi na moje custveno reakcijo in pa koncno fizicno reakcijo.

Namrec, nekaj je potrebno vedeti. Pa ce je tvoja reakcija na nek drazljaj se tako hitra, avtomatska in kaj jest vem kaj, je se vedno pogojena s miselnim procesom, nekim programiranim miselnim avtomatiznom. Dober primer za to so ucenci borilnih vescin, ki en gib ponavljajo toliko casa, da mu med bojem pride "v kri" in ga izvaja avtomatsko, oz. nanj ne misli, pa vendar je pogojen kljub temu, da nanj ne misli, s programiranimi mislimi.

Na celo zadevo gledam predvsem iz prakticne smeri in cim manj iz stalisca egota. Ce ga prav stekam mu je po moje zelo vsec, da se clovek cim vec ukvarja z njem, dokler ni totalno obseden z njem.

Na RKC pri tem pa niti pomislil nisem, saj gre zgolj za drobno psiholosko finto, ki da postane ucinkovita ti mora priti v navado (evo, ze spet). Je pa silno ucinkovita, sploh ce jo pri odpravi slabih misli NPR., ob pogledu na lepo zensko telo, podkrepis s srebrnim "sprogramiranim" krscanskih krizem okoli vratu. Zadeva je preverjeno zelo ucinkovita.

Sploh pa, ce odpravis vse navade in si v bistvu splab improvizer zna to biti majcken zacetek nereda.

Pa tudi, ce recem, da je rutina sestra navade...
Tudi ta ni vedno slaba. Jaz osebno si sel dosti raje pod noz h kirurgu, ki je rutiner, kot kirurgu, ki je nagnjen k improvizaciji.

Samson:
Ko pravis, da iscem pomoc na Vzhodu... Naj ti recem, da sva morda celo kdaj skupaj sedela v Stolnici. Ce je tvoj namen udelezbe raznih procesij in ostalih RKC ritualov zgolj spoznavanje Boga sva si zelo blizu. In jaz verjamem, da sva si. Edino kar naju zelo loci pa je nacin oz. postopek spoznavanja Boga na enem takem ritualu. Tu sva si pa verjetno precej vsak sebi, vendar mene to ne moti. Zato se tudi ne pridruzujem splosni gonji zoper RKC na temu forumu, saj verjamem, da ima duhovni del RKC se vedno silno notranjo moc. Zal je sedaj dalec prevec v ozadju, kar pa nas redkih nepravovernih RKC kristjanov, ce lahko tako recem, v izvajanju duhovnosti toliko ne moti kot ostale, ki RKC zanikajo in ji nasprotujejo in sploh nocejo imeti nobenega opravka z njo...

Za tiste, ki niste zasledili... V prilogi Dela Polet in v Delu iz 22.08.2002 sta bila objavljena clanka o velikem RKC svetiscu. Cerkvici Sv. Janeza iz Janzevskega Vrha nad Podvelko. To je tisto kar mene vabi v RKC in ne Rodetove pridige. Jih ne maram in ga ne maram, pa vendar... Pac me politika ne zanima.

Lp
Back to top

IP Logged

gape
YaBB Administrator
p

I love YaBB!
The Land of YaBB
Reply #57 - 25.08.2002 at 20:54:05

fajn si ti jst
Back to top

WWW WWW  
IP Logged

Andres
5

Reply #58 - 25.08.2002 at 21:11:22

Quote:
Za tiste, ki niste zasledili... V prilogi Dela Polet in v Delu iz 22.08.2002 sta bila objavljena clanka o velikem RKC svetiscu. Cerkvici Sv. Janeza iz Janzevskega Vrha nad Podvelko. To je tisto kar mene vabi v RKC in ne Rodetove pridige. Jih ne maram in ga ne maram, pa vendar... Pac me politika ne zanima.

Jst!  Kje pa je Janezevski vrh nad Podvelko.  Me zanima, ker tam v oklici, morda radius 5 km je vsaj se ena cerkev.  Me zanima, ker tisti krizi ki so na strehi vsake cerkve niso le navadni krizi. No ja. So navadni krizi, ampak igrajo doloceno funkcijo. Verjamem, da tako je..

Andres
Back to top

IP Logged

Anuk
Ex Member

Reply #59 - 25.08.2002 at 21:58:07

Jst, hvala, da si dregnil ob moja prizadevanja. S tvojim hladnimi odgovori deluješ kot spolirano jeklo, pa se lahko gledam v mozaiku tisočanuk. Kljub temu vem, da bom še večkrat preletela tvoj post, ne samo ker vsebuje precej sveže kombinirane misli, tudi konstruktivno se mi sliši. Samo danes ne bi več poglabljala v duhu, je bilo dovolj, kar se mene tiče.

Samson oprosti, če se sliši moj odgovor kot direkten očitek tebi. Nočem, da je tako. Je očitek vsem tvojim in tebi, ker pa si samo ti tukaj deležen konfrontacije, verjamem da si špica tam med njimi.

lp anuk
Back to top

IP Logged

Pages: 1 2 3 4 5