Ma, v bistvu niti ne vem, kje naj začnem ... zato kar bom.

Mi petnajstletnica družbo dela ... in jaz njej ... in vse ostalo vmes. No, dobrih 15 in pol ima ...
Kot najverjetneje marsikater bodoč starš, sem že med nosečnostjo precej knjig prebirat začela, pa mi v bistvu nobena ni prav potegnila. So ble vse nekak dolgočasne, pa moralistične, al pa pridigajoče. Skratka, men mem. In sem rekla, da bom že ...
In smo rodil na tujih tleh, tko da je blo treba mrbit bolj kot ne po knjigah odgovore na kaka vprašanja iskat. Ko danes nazaj gledam, sem mela prav srečo - si niso ena bolj kt ta druga pametna kljuke podajale vsak dan, dan za dnem ... In men je vse (beri: vse!!!) dileme na začetkih "poklica starš" sproti in povsem razrešil Benjamin Spock. No, skupaj z "najinim" odličnim pediatrom.
Pojma nimam, kakšen je pravi naslov knjige, a "vsi" jo poznamo pod nazivom "Dr. Spock" (tudi v slovenščini je izšla). Je moj izvod knjige romal že v boh ve kolk družin, ker ga nikol ni blo nazaj. Me prav zanima, če je še danes uporabljana in priporočana ter citirana ta veleslavna knjiga ...
In kasneje je kar precej knjig na temo starševstva in vzgoje čez moje roke šlo, praviloma meni neuporabne oz. natančneje: neblizu. Najbolj uporabna se je pri mojih izzivih starševstva izkazala primerjalna analiza odzivov/mnenj/nasvetov na kak konkreten "moj primer" ali vprašanje. V bistvu dovolj.
In pol pride ... puberteta. Saj ne da je štala, daleč od tega - se trenutno predvsem oz. še zabavam, ampak vseeno, glede na svoje davne "lastnokožne" izkušnje, sem pričakovala in pričakujem, da zna bit tut tole moje hčere obdobje precej pestro ... Človk nekak ne more amnezirat čist vsega, saj sami veste.

In že neki cajta čutim in se zavedam, da mi vse pogosteje "teksta", razumevanja in idej ter sape umanjka ... Zato je torej v moje roke prišla, anede:
Michael L. Bradley: YES, YOUR TEEN IS CARZY!Prva knjiga po Spocku (ki ima z otroki & s starševstvom opravit), ki mi je blizu. Je vame tudi neprijetno zavrtala, ne le kimala k že znanem, da ne bo kakega nepotrebnega natolcevanja.
In čeprav sem trenutno šele na njeni sredini, jo iz vsega srca priporočam vsaj staršem (najstnikov) v branje in razmislek ter tistim, ki jim v dopoldanskih urah znanja "servirate"; vsaj vam. Predvsem zato, da boste (svojega) najstnika in njegove morebitne "muhe" lažje in bolje razumeli ... in sebe ... in vajin/vaš odnos. In kot njen podnaslov doda, "Loving your kid without losing your mind"!
Uf, grem naprej brat & razmišljat,

ARS
PS: Ne, nobenih procentov od prodaje te knjige nimam obljubljenih al pa zagotovljenih.