MIKE
5
Sonce :)
Ljubljana
Vsem nam v pomoč: -------------------------------------------------------- Buda ni dosegel razsvetljenja
Vsako vaše zadovoljstvo ali trpljenje sta povezana s samo enim pojavom: želiti ohraniti zadovoljstvo in se obenem zaščitit pred trpljenjem. Iščete nemogoče. Zato je težko. Vendar v bistvu ni težko; to je nemogoče. Nekaj takega se vam nikoli ne bo zgodilo. Karkoli delate, bo lažno – skozi takšen poizkus-trud, ne bo rezultatov. Iz vsega ustvarjate upanje, svoj umetni raj. S poslušanjem mene, Bude ali Jezusa, je rojeno upanje. Ampak, ne rodim ga jaz, temveč vi sami. V moje besede VI projucirate upanje. In tu tiči problem; vsako upanje, ponovno, je hrana za ego. Tudi upanje za dosego božanskega stanja, tudi upanje za razsvetlitev je samo upanje, ponavljam, hrana za ego. Kdo je tisti, ki se trudi postati razsvetljen? Tisti ki se trudi je v bistvu problem. Nikdar in nikoli nihče ni postal razsvetljen. Razvetljenje se zgodi, toda nihče se nikoli ni razsvetlil. Šele ko ste prazni, kot prazna soba, se zgodi razsvetljenje. Šele takrat, ko ni nikogar ki se trudi, da bi se razsvetlil, pride. Mi govorimo: Gautama Buda je dosegel razsvetljenje. To je laž. Gautama Buda ni nikoli postal razsvetljen. Buda je ostal nerazsvetljen. Ko njega ni bilo, šele ko je postal prazen, se je zgodilo razsvetljenje. Ko je nenadno nekega dne ugotovil, da samo sledi stare skice, absurdne sheme, ko je dojel:“Jaz sem problem in karkoli delam povečujem problem. To ni problem napačnega ali pravilnega delovanja, tega ali onega. Kakršnokoli delovanje izberete, bo to jačalo vaš ego. Ko je Buda to dojel – in za to so mu bila potrebna leta – ko je do konca razumel:“Karkoli delam, vse to bo pomagalo mojemu egu, da postane močnejši – je odvrgel delovanje. V tem trenutku je Buda postal ne-delovanje, postal je absolutno tih. Zapomnite si, to je problem:“Vi lahko tudi od lastne neaktivnosti, naredite aktivnost in obratno; Od aktivnosti lahko naredite možnost, da se prihod neaktivnosti pospeši. Seveda, takrat lahko vsekakor zgrešite. Lahko stojite mirno, sedite v tišini, toda če v to vlagate napor, da postanete takšni, je vaš trud ničen. Vi takrat ne stojite, temveč se gibate. Če mirno sedite, in je napor vsega tega, da se trudite biti samo tiho, je vaš trud ničen, vaša tišina je lažna. Ko je Buda dojel, da je on sam ta problem, ko je dojel, da bo vsako njegovo delovanje dalo večjo substancionalnost egu, je enostavno vse odvrgel. Takrat ni več vlagal nobenega napora v svojo tišino. Absolutno Ni poskušal ničesar več. In vse kar se mu je zgodilo, se je zgodilo samo po sebi.
by OSHO
|