Svet pogovorov
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
General >> Knjige & Filmi & Slike & Glasba >> Vrata zaznavanja
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1010579998

Message started by titud on 09.01.2002 at 13:39:58

Title: Vrata zaznavanja
Post by titud on 09.01.2002 at 13:39:58

Mogoče bodo koga pritegnili citati iz knjižice Vrata zaznavanja (Doors of perception) Aldusa Huxleya, ki jo je ta sicer Nobelov nagrajenec za literaturo napisal že v 50-letih. V njej se je inspiriralo hipijevsko gibanje (The Doors so dali svojemu bandu ime po naslovu tega eseja). Njegovo najbolj zano delo je sicer Krasni novi svet, srhljiva futuristična zadeva.  Iz Vrat zaznavanja pa za poskušino en krajši citat:

Da si razsvetljen, pomeni, da se zmeraj zavedaš popolne resničnosti v njeni imanentni drugosti - da se zavedaš, pa vendar ostaneš sposoben, da preživiš kot žival, da misliš in čutiš kot človeško bitje, da se zatečeš, kadar se splača, k sistematičnemu razmišljanju. Naš cilj je odkriti, da smo zmeraj tam, kjer moramo biti.

Več je gape postavil na http://www.gape.org/svetpogovorov/vrata_zaznavanja.htm, celoten esej  je on-line objavljen  na  http://www.druglibrary.org/schaffer/lsd/doors.htm, več o avtorju pa na http://somaweb.org/.

Title: Re: Vrata zaznavanja
Post by herby on 09.01.2002 at 14:03:01

Super knjiga. Priporočam vsakemu, ki expirementera z psihadeliki!
Bistvo te knjige je pa ideja, da so možgani filter, ki omejuje dražljaje in nam(zavesti), prepusti samo določen del informacij, kolkr smo se naučil(škratov ni, je vzorec, torej škratov ne vidiš). Fora psihadelikov pa je, da pipico odpre do konca in da se ti odprejo duhovni svetovi, oz. intelekt narave...

Title: Re: Vrata zaznavanja
Post by titud on 09.01.2002 at 15:21:19

Se knjigca res dobro bere,  ampak mene se hipijevstvo kot gibanje s psihadeliki ni dotaknilo, bolj z enim "off" stališčem, odštekanostjo od družbe. Noter v knjigici je v spremni besedi omenjeno, da je gibanje njegov esej zlorabilo, saj je on priporočal ekperimentiranje z drogo le izgrajenim osebam za dodatno intelektualno izkušnjo. Se mi zdi, da so današnji časi za takšno huxlejevo pojmovanje Vrat  boljši, ker so bolj "up",  ker  so experimentatorji bolj naklonjeni  duhovni nadgradnji družbe. Sploh pa mislim,  in zato sem knjigco tud priporoču, da osebno sploh ni treba niti  experimentirat, da enemu intelektulno pa čustveno zgrajnemu človeku taka literarna izkušnja ene take svetovne avtoritete lahko prav lepo in na široko odpre svet za Vrati.  ;)

Title: Re: Vrata zaznavanja
Post by herby on 10.01.2002 at 22:52:27

(Ne)naključno si je moja punca sposodila dans to knjigo in je v dodatku to ...
...da, npr je CO2 tud halucinogen in je npr. konstantno petje ali pa mantranje tudi, nacin kako odpreti ventil, isto je jogijsko dihanje, isto je stroboskop, potem npr. bicanje povzroca tudi vizije, isto post...

kaj hocem povedat: da so vse to nacini, ki so kao priznani (razen bičanja) imajo pa namen spremeniti za trenutek kemično sestavo v možganih, da bi prišlo do mističnih doživetij oz. transcedence.

seratonin je podoben LSD, meskalinu in psilocibinu torej te spojine lahko sami proizvedemo,

zakaj torej obsojanje nekaterih, da je nacin da vzamez drogo za raziskovanje sebe in sveta manj vredno?
)

Title: Re: Vrata zaznavanja
Post by ana on 11.01.2002 at 11:39:22


herby wrote on 10.01.2002 at 22:52:27:
(
zakaj torej obsojanje nekaterih, da je nacin da vzamez drogo za raziskovanje sebe in sveta manj vredno?
)


takoj moram rečt, da izkušenj z drogo nimam
Problem pri drogi je predvsem ta, da ga mladi ne vzamejo kot način za raziskovanje zavesti (al kar že češ), ampak jim je to v prvi vrsti beg od odgovornosti vsakdanjega življenja in pa dokazovanje - uporništvo.

meni osebno se fučka, kako živijo drugi (si pa želim, da bi bili vsi po vrsti srečni), dokler seveda ne poskusijo s prepričevanjem mene, kako moram jaz živeti

v tvojem primeru je pač droga samo ena od bergel, ki jo uporabljaš za raziskovanje
je bergla nevarna? doker ne treščiš sebe ali koga drugega po buči, že ne. Če jo znaš uporabljati, že ne.

Zraven samo še navedek iz knjige Ann Barbare Brennan Moč zdravilnih rok, ki pravi, da ima občasni uživalec mamil še po nekaj dneh v svoji auri umazano sluz. Ta je seveda moteča za njega. Zdaj pa vprašanje. Če vzameš drogo kot sredstvo za doseganje drugih svetov, ali je možno, da se metabolizem človeka odziva drugače na mamilo kot če bi vzel mamilo zaradi, recimo, dokazovanja drugim, kaj  si upaš?

Title: Re: Vrata zaznavanja
Post by herby on 11.01.2002 at 13:42:55

Ana ravno o tem sem govoril: droge so ravno taka bergla (ce ze tako imenujes) kot vse ostale tehnike. Zato vsako obsojanje drog pripelje samo do zlorabe le teh... pa se to :
zadnje case nekaj vec meditiram in po nekaj minutah padem v stanje ki je podobno zadetosti, in verjetno se sproscaju tudi kaksne kemicne snovi v mozganih, tako da kje je razlika? med eno berglo in drugo?  ce pa ze uporablja  clovek naravne halucinogene: gobe ali pa pejotl le ti ne poskodujejo telesa ne fizicnega ne energetskega, (nič bolj kot pir in klobase)

Svet pogovorov » Powered by YaBB 2.3!
YaBB © 2000-2008. All Rights Reserved.