ENGLISH

 

Na Lesnem Brdu pri Vrhniki je prekrasen opuščen kamnolom, nekakšen naravni amfiteater. Prostor je nadvse pomirjujoč in navdihujoč. Da bi ljudi spomnili na spokojnost, ki jo daje narava, smo s Kulturnim društvom Drenov Grič – Lesno Brdo v njem pripravili pesniško razstavo s podnaslovom Človek v naravi – narava v človeku, ki si jo je bilo mogoče ogledati od 13. do 23. julija 2006.

Na prozorne folije je bilo natisnjenih triindvajset pesmi različnih avtorjev – slovenskih in tujih, znanih in neznanih, iz preteklosti in sodobnih. Ker so vse pesmi na tak ali drugačen način povezane z naravo, so bile tudi po prostoru nameščene tako, da se je med branjem za besedilom videlo del narave: kamen, nebo, drevesa ali grmovje.

Razstavo je ob sončnem zahodu uradno odprl tenorist Uroš Petrač, ki je diplomiral na Kraljevem konservatoriju v Haagu na Nizozemskem. Zapel in zrecitiral je nekaj pesmi na temo narave. Da pa je bilo – tako kot v naravi – tudi človeško delovanje uravnoteženo, je moški glas dopolnil ženski: Alenka Saksida je prebrala pesem in nekaj misli o naravi. Po kratkem uradnem delu so lahko svoje pesmi ali misli z vsemi prisotnimi delili tudi obiskovalci.

Pred leti so na delavnicah ob tem kamnolomu kiparji ustvarjali kamnite kompozicije in skulpture. Nekatere od njih zdaj krasijo kamnolom in njegovo okolico ter nam kažejo, kako lahko človek in narava živita in ustvarjata v sožitju.

 

Mateja Bartol

slike

pesmi

spremno besedilo

vabilo

 

DOMOV