Sanjači

ta beseda se je vedno uporabljala v slabšalni obliki.
npr
Nehaj sanjariti, postavi se v realnost.
ali
Ah, on je samo sanjač, nikoli ne bo zmogel nareiti tega.

 

Take izjave dajejo ljudje, ki živijo v trenutnem svetu, in se niti ne želijo nikamor premakniti. Oni nas učijo njihova pravila in kako so stvari urejene v svetu, po njihovo. Hkrati so to tudi ljudje, ki nočejo sprememb v svetu. Po njihovo je vse urejeno in konkretno. Vse variacije ali spremembe ogrožajo njihovo znanje, ki je do takrat veljalo za edino pravo.

Brata Wright in tudi ostali so leteli po zraku že 6 let pred njunim 'prvim' letom v Kittyhawku, ki je uradno priznan za prvi let. Kajti pred tem je bilo dobro znano, znanstveno dejstvo, da človek pač ne more leteti, in kdorkoli je trdil nasprotno je bil pač sanjač, ki ni v stiku z realnostjo. Šele peticija predsedniku zda je prepričala znanstvenike, da so to dejstvo sprejeli v uveljavljeno znanost.

Sanjači in izumitelji so vedno skozi zgodovino predstavljali grožnjo uveljavljeni znanosti in znanstvenikom. Kajti, če se nova ideja ali teorija izkaže za pravilno, izgubijo svoje mesto med znanstveniki, izgubijo financiranje projektov, pač vse privilegije, ker vse to dobi nova tehnologija. Zato uveljavljeni znanstveniki naredijo vse kar je v njihovi moči da to preprečijo.

Druga sila, ki od vedno ubija izumitelje, pa so lastniki trenutne tehnologije, ki z njo služijo denar.

Danes obstaja točno tak sanjač, ki ponuja izum, ki bi spremenil današnjo znanost, približno tako kot polet bratov Wright ki je pripeljal do poleta Space Shutla. Znanstveniki se borijo proti njemu, kot proti vsakemu drugemu ki ogroža njihovo znanje.

So pa znanstveniki pozabili na študente in vse ostale, ki vidijo v znanosti še vsekajdrugega kot to kar so jih naučili, ki se sprašujejo o resničnosti osnovnih zakonov, katerih so se naučili. Oni so sanjači prihodnosti. Oni iščejo tehnologije, ki jim bodo pomagale odgovoriti na vprašanja, ki si jih zastavljajo.

Danes bolj kot kdajkoli prej potrebujemo spremembo v načinu človekovega delovanja. Naš planet je v težavah, del težav pa je sigurno nastal, zaradi neekonomične energije ki jo vedno več porabimo.

Najti moramo sanjače in izumitelje da nam pomagajo pri spremembah danes --- ne čez 5 let, ne čez 1 leto, ampak danes.

 

original text