LE KDO SE JE SPREHAJAL PO ZEMLJI,
KO NAJ NE BI BILA NASELJENA

Zmešana zgodovina

Čudne krogle Južne Airike in nenavadna cev iz Francije - uganki za zgodovinarje - Zanimiv posvet strokovnjakov v San Marinu

Sodobna znanost preživlja težke čase, saj ima skorajda vsak dan opraviti z novimi skrivnostnimi odkritji, ki jih ne more stlačiti v trenutno veljavno časovno lestvico razvoja našega planeta. Šolska znanost se sicer še vedno kot pijanec plota drži zgodovinske lestvice, ki je bila zasnovana pred stoletjem, a bo morala, kot vse kaže, prej ali slej popustiti pod težo dokazov, ki se vse bolj kopičijo. Prav o teh je bil govor na letošnjem simpoziju o protislovjih v arheologiji konec marca v San Marinu. Priznani strokovnjaki iz ZDA, Anglije, Švice, Nemčije, Avstrije, Italije in Egipta so predstavili kar nekaj arheoloških dokazov, ki govorijo v prid temu, da bo treba osnovno časovno lestvico, ki jo poznamo iz šolskih klopi, verjetno že v kratkem kar precej pretegniti po širini in tudi po dolžini.

 

 

 

Eden tistih, ki je požel veliko zanimanje, je bil tudi Američan Michael A. Cremo, saj je govoril o ugotovitvah; ki jih je z Richardom L. Thompsonom objavil v knjigi Forbbiden Archeology (Prepovedana arheologija). Ugotovitve, ki sta jih nabrala po svetovnih muzejih, ko sta stikala za namenoma pozabljenimi najdbami, so tako noro nenavadne, da si zaslužijo malo več pozornosti, saj jih praktično ni mogoče umestiti na sedaj veljavno časovno lestvico razvoja človeške vrste. Poglejmo si samo nekaj najbolj nenavadnih najdb.

Čudne krogle
Južna Afrika je sicer res priznana zibelka človeka, .vendar nas vedno znova preseneča in nam meša lepo poravnane štrene. V zadnjih letih so južnoafriški rudarji izbrskali na stotine kovinskih krogel in jih seveda izročili pristojnim strokovnjakom. Nekaj jih je pristalo tudi v muzeju Klerksdorp, kjer si z njimi zaman belijo glavo. Kustos Roelf Marx pravi, da česa takega še nikoli ni videl, saj je skorajda prepričan, da so plod človeških rok, čeprav v času njihove izdelave na našem planetu ni moglo obstajati inteligentno življenje. Vse krogle so bile namreč tesno vklenjene v plasti profilita, razmeroma mehke sekundarne kamnine (trdota 3 po Mohsu), katere starost geologi cenijo na 2,8 milijarde let! Naša Zemljica se tedaj še niti ohladila ni dodobra. Profesor geologije na univerzi v Potchefstroomu A. Bischoff je skušal najti ihod iz zagate in je postavil hipotezo, da so te krogle pravzaprav skupki limonita, ki se sicer zelo rad pojavlja v podobnih oblikah (bobovec!). Vendar ima ta hipoteza šibko točko. Limonit ima namreč običajno trdoto med 4 in 5,5 po Mohsovi lestvici, nemarnice iz davnine pa se kljubovalno upirajo graviranju z jeklom, kar njihovo trdoto pomika vsaj .za dva razreda više. Da bi bila zmeda še večja, imajo dve pojavni obliki. Bolj enostavne so homogena telesa, druga, bolj zapletena zvrst pa ima na sredini mehko, spužvasto polnitev iz doslej še neugotovljene snovi. Pravi posladek je nekoliko sploščena kroglica, ki ima po ekvatorju tri vzporedno tekoče zareze. Tej bi že težko rekli, da je lusus naturae, muhavost narave, kar tako radi trdijo strokovnjaki, ko jim pride v roke kaj, kar je težko pametno razložiti, še težje pa časovno umestiti.
Če že zdrava .pamet nekako ne more verjeti, da je v tistih davnih časih resnično nekaj bolj, inteligentnega lazilo po našem planetu, potem bi morda na pomoč poklicali znanstveno fantastiko in enostavno rekli, da so vse te šibre del topovskega rafala, ki je v galaktičnem spopadu medzvezdnih ladij zgrešil cilj in se zaril v mehko kainnino mladega sveta. Toda tudi ta povsem nora pomisel ima svojo šibko plat. V okrožju Dorchester v ZDA so namreč že leta 1852 med razstreljevanjem predkambrijskih kamnin našli v kamen zaraščeno kovinsko posodo, ki jo je eksplozija sicer prepolovila, vendar so jo ponovno sestavili. Zlitina vsebuje precej srebra, vrček je bil izredno lepo graviran s cvetlicami in vrezi za polnjeni s čistim srebrom. Tako umetnino bi seveda težko pripisali enoceličarjem tistega zgodnjega obdobja!

Uganke Evrope
Dežela, ki je dandanašnji nekakšna sopomenka za umetnost in kulturo, skriva premnoge zgodovinske uganke. Pa ne mislim le tistih izpred osmih stoletij, ko je v krvavih obračunih zatrla ogromno znanje templjarjev in katarov, ampak na njene skrivnosti mnogo starejšega datuma. V mislih imam seveda Francijo. Leta 1968 so v kamnolomu Saint-Jean de Livet prišle na dan kovinske cevi pravokotno-ovalne oblike. Dimenzije so bile različne, oblika pa je bila pri vseh enaka. Tako natančno so bile izdelane, da so osupnile tudi strokovnjake. Y. Druet in H. Salafi, ki sta o najdbi napisala poročilo, sta jih izročila univerzi v Caenu, nato pa so pozabili nanje. Ko sta pisca knjige Forbidden Archeology Michael A. Cremo in Richard L. Thompson, ki sta prebrala poročilo o najdbi, pisno prosila za natančnejše podatke, jima z ugledne ustanove v Caenu niti odgovorili niso. Verjeten vzrok je starost kamnine, v kateri so našli cevi; saj je ocenjena na 65 milijonov let!
Vendar ta najdba ni edina te vrste v Franciji. Konec osemnajstega stoletja je grof Bournon pisal o čudnih odkritjih kamnosekov v kamnolomu bili, da je nekdo v davni preteklosti že lomil kamen na tem mestu in delovišče zapustil v naglici, ne da bi vzel svoje orodje s sabo. Nove plasti, ki so se naložile prek njega, so ga ohranile za prihodnost. Ena izmed možnih razlag, ki se nekako vsiljuje, je seveda ta, da se je v tistem času zgodila velika katastrofa. Prav lahko bi bila velika poplava, zaradi katere so ljudje morali zelo hitro zbežati na varnejša tla (morda jih je celo odplavilo) in ki je verjetno trajala kar nekaj časa, saj je usedlinska plast gline neobičajno debela. Tudi ostanki školjk v tem sloju govorijo v prid tej tezi, saj so te živalice verjetno živele na tem mestu in umirale precej dolgo obdobje.
In kdaj naj bi se to zgodilo? Po geološki dataciji je apnenec na globini petnajst metrov, kjer je bilo " najdeno okamnelo orodje, star nekaj deset milijonov let. To je čas, ko na tem planetu še naj ne bi bilo inteligentnih bitij, vsaj po sedaj veljavni časovni lestvici ne. In če je ta morda napačna, bi se bilo smiselno vprašati, ali so orodje tedaj tam v naglici pustili tedanji delavci ali pa so ga morda (kar bi sodobni žnanstveni klasifikaciji bolj ustrezalo) navihani škrati potisnili skozi mehko glino in nam s tem kar malo zagrenili življenje? No, vsaj nekaterim!

IVAN MOHORIČ

NEDELJSKI DNEVNIK ; 30.4.2000