Sreda, 18.8.1999
 
DNEVNIK Online Zadnje spremembe:     
28.8.1999 ob 12:36     

 

Včeraj ob 1.25 streljali na kranjski avtobusni postaji – trije udeleženci ranjeni

Spopad v gorenjski prestolnici

Dževdet, Elvis, Alen, Nenad proti Afrimu, Mentorju, Sebastjanu, Davidu, Goranu

KRANJ, 18. – Še včeraj v filmu, že danes v vašem mestu! Žalosten reklamni slogan za pravi pištolarski spopad v samem središču Kranja med dvema kriminalnima združbama. Da bo ironija večja, se je vse dogajalo dobesedno na dvorišču policijske uprave, streljaj od sodišča. A sodišča in policija so ob tem izbruhu resnega kriminala – nemočni?

"Mi smo komunalci, ki moramo čistiti ulice. Takega nasilja ne moremo dovoliti, jutri jo lahko skupi nedolžen mimoidoči. Toda nam manjka 90 policistov, preiskovalni sodnik pa je pred kratkim (manj kot mesec dni) zaradi streljanja v podobnem obračunu sedaj hudo ranjenega Dževdeta po zaslišanju izpustil!" je povedal bistvo direktor policijske uprave Kranj Jaka Demšar.

Po besedah komandirja policijske postaje Kranj Borisa Marčetiča obe skupini spremljajo že od leta 1995! "Vedno bolj nasilni so, vedno več je kriminala, od preprodaje mamil do nasilja nad drugimi," trdi komandir. In izkupiček tega "opazovanja": posamezni udeleženci imajo na vesti od sedem do petnajst kaznivih dejanj in od petnajst do devetindvajset prijav sodniku za prekrške! Toda kdaj bodo odgovarjali za svoje početje, ko pa sta se od konca julija do srede avgusta v Kranju zgodila dva pištolarska spopada med dvema združbama? Obračun tolp v ameriških mestih nekoč in "rivalstvo" med Planino in Zlatim poljem (dve gosto naseljeni območji Kranja) – in podobnost je tu!

"Vse se je začelo mirno. Jaz sem rekel fantom, da zapiramo. Šli so ven, potem pa sem slišal pokanje. Bilo je več strelov, skril sem se v skladišče," pravi Vinko (Cene) Krivec, ki vodi lokal Bus Pub, ki je tako kot bližnja trgovina odprt pozno v noč. "Obračun se je začel, ko so se na postajo pripeljali Dževdet K. (31), Elvis K. (20) ter Alen F. in Nenad A. Alen in Elvis sta odšla proti trgovini, iz Bus Puba pa so prišli Afrim (22) in Mentor S.(18), Sebastjan (24) in David J., poleg je bil še Goran Č. (19), ki je edini doma zunaj Kranja, iz Medvod.

Začelo se je s prepirom, potem s pretepom Elvisa in Alena, na koncu je Afrim ustrelil Elvisa v glavo in ko je padel, še v ramo. Iz vozila sta prišla na pomoč Dževdet in Nenad, avto je Sebastjan premaknil proti trgovini. Dževdet je pritekel k avtu in s palico za baseball udaril po avtu, eden od dvojice (Sebastjan in Mentor) pa je ustrelil Dževdeta v nogo. Dževdet in Elvis sta v bolnišnici v Ljubljani," je povedal prve izsledke Boštjan Sladič, vodja Urada kriminalistične službe PU Kranj.

Policisti in kriminalisti so za 48 ur pridržali Afrima, Mentorja, Sebastjana in Zorana, po tulcih sodeč je bilo v "akciji" več kosov orožja, ovadili pa jih bodo za poskus umora in vplivali na tožilstvo, da zahteva pripor do začetka sodnega postopka. Zanimivo je, da imajo udeleženci naslednji spisek kaznivih dejanj (ovadbe seveda niso doživele sodnega epiloga): Dževdet – sedem kaznivih dejanj, petnajst prekrškov, Afrim – petnajst kaznivih dejanj, devetindvajset prekrškov, Elvis – pet kaznivih dejanj, deset prekrškov in tako naprej.

Kranj je že dlje časa mesto, kjer cvete trgovina z mamili, mladina se brezciljno zbira in kasneje oblikuje tudi ulične tolpe. Obračun dveh takih je resen opomin vsem v tem okolju. Policija je bolj ali manj nemočna, pištole pa "govorijo" še o marsičem drugem!


MIRAN ŠUBIC

  Copyright Dnevnik, 1998, 1999 (C)