Uporaba kristalov za zdravljenje

Zdravijenje s kristali pomeni uporabo kristalov in dragih kamnov, da bi vzpostavili ravnavesje in harmonijo na vseh ravneh energijskega sistema - fizični, čustveni, duševni in duhovni.
To ravnotežje prinaša zdravje.

 

 

 

Povzeto po :::

Stephanie Harrison in Barbara Kleiner

MOČ KRISTALOV

 


 

KRISTALI

Kristale ljudje že zelo dolgo uporabljamo, od železne dobe naprej, uporabljali so jih tudi Maji in Egipčani. Kristali lahko aktivirajo, stopnjujejo in povečajo vse, s čimer so povezani, kadar jih uporabljamo zavestno in pravilno. Vsak kristal je edinstven, vsebuje posebno sporočilo in ima svojo lastno frekvenco. Vsak človek se na kristale odziva drugače.
Kristale na splošno cenimo kot predmete, ki izžaredvajo moč in lepoto. Stari so na stotine milijonov let. Nsatali so globoko v zemlji. Besedo kristal z lahkoto razumemo v številnih jezkih - izhaja iz grške besede kristallos, ki pomeni led. V vseh civilizacijah jih cenijo zaradi njihove lepote in magične ali zdravilne moči.
Kristali so minerali, ki nastajajo v zemlji in se v ustreznem okolju lahko razvijejo v čudovite naravne geometrične oblike. Po natančni definiciji (geološki) je kristal mineral s pravilno atomsko strukturo, zaradi katere se izoblikuje v pravilne geometrične oblike z ravnimi površinami.
Kristal je izraz, ki se na splošno uporablja za vse vrste mineralov, za katere sploh ni nujno da so kristali. Četudi niso kristali imajo minerali enako odzivnost kot kristali.
Kristali imajo različne stopnje prosojnosti in različne barve, včasih tudi primesi, to vse ustvarja različne frekvance kristalov.

SPOSOBNOST KRISTALOV
Za kristale velja da so vzorci popolnosti (zaradi zgradbe), ki energetskim poljem dajejo ravnotežje in popolno skladnost. Tudi ljudi navdihujejo, kot lepa pokrajina ali lepa glasba, lahko lepota kristala odpre zavest za širša obzorja. Barve nekaterih kristalov ustrezajo barvam čaker in jih tudi uravnavajo.

ČIŠČENJE KRISTALOV
Kristali so izjemno občutljivi na misli, predstave in vibracije tistih, ki z njimi delajo. Zato jih moramo redno čistiti. Ob čiščenju vspostavite stik in krepite vašo povezanost z njimi. Pred uporabo za nek določen namen jih vedno očistite.
KAKO?
Obstaja več načinov.
1. Pranje kristalov v hladni vodi: Kristale podržite pod tekočo vodo ali pa jih za nekaj minut namočite v mirujočo mineralno vodo ali pa navadno vodo kateri ste dodali ščepec soli, saj ima ta očiščevalne lastnosti.
2. Čiščenje z dimljenjem: Držite jih v roki, vse skupaj ali vsakega posebej, in jih ponesite skozi dim gorečih zelišč, kot sta žajbelj ali limonska trava, ali skozi dim kadila.
3. Luna in sonce: za nekaj ur nastavite kristale luni ali soncu, saj svetloba ravno tako čisti.
4. Vizualizacija: V glavi si zamislite podobo in jo prinesite v kristal. lnk vizualizacija
Vse opisane metode so enako dobre, sledite občutku - intuiciji. Osredotočite se na svoje misli, med čiščenjem imejte v mislih svoj namen, da jih očistite.

POSVETITEV KRISTALOV
Če so kristali posvečeni delujejo le v dobre namene. Kristali ki so bili posvečeni se ne morejo pomotoma navzeti negativnih vibracij. Čiščenje pa je še vedno potrebno. Ko kristali stojijo dlje časa neuporabljeni ali ob večjih spremembah v vašem življenju jih je dobro ponovno posvetiti. Vsakič ko posvetite kristal povetite tudi del sebe.
KAKO?
Držite kristale v eni ali obeh rokah in na glas ali v mislih izgovarjate besede:
"OD TEGA TRENUTKA NAPREJ NAJ SE KRISTALI UPORABLJAJO LE V IMENU LJUBEZNI IN SVETLOBE, VEDNO ZA NAJVIŠJE DOBRO IN V KORIST VSEM."
Uporabljate lahko tudi besede, ki imajo za vas pomen in v katere verjamete, bistvo pa naj ostane enako (LJUBEZEN - SVETLOBA - DOBRO - VSEM). Pri posvetitvi bodite kolikor je mogoče iskreni in zbrani.

 

SIMBOLI

Simbole najdemo vsepovsod v življenju. So učinkovit in hiter način sporočanja abstraktnih zamisli. Sporazumevajo se z našo podzavestjo in v naši duševnosti delujejo kot sprožila, ključi ali alarmi. Nekateri imajo za posameznike zelo oseben pomen, drugi pa prinašajo bolj univerzalna sporočila. Simboli niso nujno geometrični ali slikovni, lahko so tudi gibanje ali pa npr. simbolna dejanja.
Simboli dvanajstih astroloških hiš (Mezopotamija, stari Egipt), dvanajst znamenj zodiaka (planeti), runa/e (skandinavski sistem)

 

 

 

 

 

 

Tole sem pa kar ocrju ker vsebuje mnogo znanja na kupu; mogoče se bere malo čudno ker je to knjiga ki govori o zdravljenju in vedeževanju s kristali in texta nisem nič spreminjal (če kdo hoče vedeti še o tem česar v tem ocrju ni naj si pač kupi ali sposodi knjigo) dočim to kar je ocrjano je splošno znanje o čakrah, območjih zavesti in elementih.

 

ČAKRE

V človeškem energijskem sistemu obstaja sedem poglavitnih čaker ali enerijskih središč. Vsaka čakra se nanaša na del telesa, organ ali žlezo; vsaka ima hkrati tudi svojo funkcijo in je povezana z določeno barvo ter enim izmed petih čutov. Poleg tega je vsako energijsko središče povezano z eno izmed sedmih ravni aure, ki jim včasih pravimo subtilna telesa.
Beseda "čakra" izhaja iz besede za kolo v sanskrtu. Psihično dojemanje je sicer zelo osebno, toda večina jasnovidcev se strinja, da je za opis čakre primerna analogija s kolesom energije. Čakre so velikokrat simbolizirane tudi kot cvetovi - lotos s tisoč cvetnimi listi je najbolj priljubljen simbol temenske čakre na vrhu glave. Ta energijska središča pa so lahko upodobljena tudi kot storži ali čaše. Za temensko čakro je pogosto v uporabi simbol keliha.

ČAKRE KOT ENERGIJSKA SREDIŠČA
Čakre so točke združene energije, ki nam pomagajo sprejeti in oddajati življenjsko silo ali energijo. Včasih jih opisujejo kot transformatorje energije. Ti naj bi nadzorovali količino energije, ki vstopa in izstopa iz energijskega polja. Glede na okoliščine in stanje energijskega polja se lahko čakre zdijo otrple in počasne ali pa živahne in prekipevajoče. V idealnih razmerah je vsaka
čakra uravnotežena s preostalimi šestimi, tako da se energija enakomerno pretaka skozi ves sistem. Kljub temu je povsem uravnotežen in skladen sistem čaker redek; nekaj neravnovesja je celo nujnega za dosego sprememb in duhovnega razvoja. Zato moramo taka neravnotežja razumeti kot znamenje rasti in ne kot vzrok za skrb in preplah.
Kristali na krogih s čakrami lahko pomagajo na številne načine. Čakro lahko spodbudijo, da laže sprejema vitalno življenjsko energijo, ki je v vesolju ves čas na voljo, in tako pospeši njeno sposobnost sprejemanja energije. Pripomorejo lahko tudi h krepitvi povezovalne strukture čakre, da lahko učinkoviteje povezuje in prenaša energijo med telesnimi in duhovnimi razsežnostmi. Poleg tega lahko nežno upočasnijo prehitro razširjanje občutljive čakre, ki doživlja duhovni preobrat, in ji tako pripomorejo k udobnejšemu in bolj mirnemu prehodu od počasnih energij k visokim frekvencam.
Oglejte si lastnosti kristalov, ki so padli na kroge s čakrami. Tako boste laže razumeli, kakšna vrsta neravnovesja je nastala v energijskem središču. Kristali lahko kažejo na to, da je treba čakro odpreti in razširiti ali pa zapreti in skrčiti. Lahko potrebuje okrepitev in varstvo ali pa jo je treba očistiti starih in odvečnih energijskih vzorcev.
Da boste uravnovesili čakro, lahko pustite kristal, na svojem mestu na kolesu zdravljenja - zdravljenje čakre se bo začelo samodejno.
Če želite biti pri zdravljenju bolj dejavni, lahko vzamete kristal v ro ke ali ga premaknete proti središču čakre. Morda si boste zaželeli vizualizirati barvo, ki je povezana s čakro (glejte spodaj), nositi to barvo ali si izbrati kristal iz vašega kompleta, ki se ujema s tem barvnim odtenkom. V opisih posameznih čaker lahko najdete nadaljnje namige, kako uravnovesiti in ozdraviti določen vidik energi jskega pol ja

Pomembno: Tradicionalno povezovanje žlez z določenimi funkcijami se pri različnih sistemih in filozofijah nekoliko razlikuje. Tu so zapisana le osnovna navodila. Če želite o posamezni čakri izvedeti več, še posebej, če se pri zdravljenju redno pojavlja, preberite kakšno dobro knjigo 0 čakrah.

 

SEDEM ČAKER

Mesto korenske čakre, v sanskrtu imenovane "muladhara", je na trtici - skrajnem spodnjem koncu hrbtenice - ali, kot trdijo nekateri, na presredku. Barva, povezana s to čakro, je rdeča. Korenska čakra vpliva na vonj.
Korenska čakra usmerja fizično telo, izražanje in sposobnost ozemljitve energijskega polja. To je vir nagona za preživetje in življenjske sile. V njej so zasidrane korenine vaše individualnosti, stabilnosti in notranjega miru. Od stanja vaše korenske čakre je odvisno, kako delujete v fizičnem svetu.
V korenski čakri je vitalna življenjska sila, iz katere črpate voljo do življenja. V njej je začetek energijskega polja in ta čakra lahko zaznamuje šok ob rojstvu, občutke samote in stres. Vpliva na nadledvične žleze, stopala, noge, kosti in debelo črevo ter na sposobnost izražanja zamisli in občutkov.
Korenska čakra je povezana z mineralnim območjem in elementom zemlje. Če ne deluje pravilno, se lahko poslabša vaša sposobnost delovanja v fizičnem svetu. Lahko postanete preveč navezani na fizične stvari ter preveč pozornosti namenjate lastnini in materialnemu uspehu. To lahko privede do težav, kadar je treba te stvari opustiti, da bi lahko stopili na nova področja - spremembe so lahko polne izzivov. Lahko pa tudi postanete preobčutljivi in za vas vsakdanje življenje postane skoraj boleče nevzdržno.
Kadar korenska čakra ni dovolj odprta in jasna, da bi lahko prizemljila energijski sistem, se pojavijo občutki "iztirjenosti" in zmedenosti. Fizični simptomi so lahko motnje pri prehranjevanju, zaprtost, išias in težave s stopali, nogami ali spodnjim delom hrbta. Če vam primanjkuje energije in vitalnosti, če se na zemeljski ravni počutite neudobno, je verjetno vaša korenska čakra neuravnotežena.
Da boste ozdravili in uravnotežili korensko čakro, poiščite poti za okrepitev vaše povezave z zemljo: pri tem velikokrat pomaga sprehod v naravi, morda pa vam bo koristila tudi masaža določenih točk na stopalih ali rokah. Koristne so lahko tudi telesne dejavnosti, kot sta tajči ali ples. Vzemite si čas za praktične in posvetne naloge: opravljanje vsakdanjih in domačih fizičnih del je koristna tehnika ozemljitve.
PREŽIVETJE - OZEMLJITEV - IZRAŽANJE

 

Križnično čakro ali "svadisthano" imenujemo tudi vranično čakro ali čakro vranice, vendar je to poimenovanje nekoliko zavajajoče, saj je približno 5-10 centimetrov pod popkom. Včasih jo imenujejo tudi "hara", saj jo imajo v japonskih in kitajskih borilnih veščinah za središče moči in ravnotežja. Barva križnične čakre je oranžna. To energijsko središče vpliva na okus.
Križnična čakra usmerja čustva, presnovo in spolno energijo. je središče ženskosti in ravnotežja, pa tudi središče poželenja, ki vas lahko motivira ali prevzame. Vaš nagon in vaši čustveni odzivi na svet so pod vplivom stanja vaše križnične čakre.
Križnična čakra je povezana s telesnimi tekočinami ter tako vpliva na krvni obtok in izločanje seča. Vpliva tudi na jajčnike in moda, na spolnost in razmnoževanje. Nekateri menijo, da korenska čakra usmerja spolno in razmnoževalno energijo, vendar strokovnjaki o tem še razpravljajo in se prerekajo.
Križnična čakra je povezana z rastlinskim območjem in elementom vode. Če ne deluje pravilno, imate lahko težave s prebavo in se počutite oslabljene. Lahko se pojavi bolezen, povezana z mehurjem, ledvicami ali spolnimi organi. Če je križnična čakra neuravnotežena, lahko občutimo velika poželenja in hrepenenja.
Občutki čustvene prevzetosti ali nesposobnost dojemanja vsega, kar vas obdaja, kažejo na to, da je križnična čakra preobremenjena. Morda se mora malo skrčiti in okrepiti. Če postane stisnjena in negibčna, boste morda imeli težave pri zaznavanju občutkov ali pri prebavi in vsrkavanju vitalne življenjske energije iz hrane. Na križnični čakri so vidne tudi težave v spolnosti. Kadar deluje uravnoteženo, vam pomaga priti iz stanja razdvojenosti v stanje enotnosti.
Da bi to središče ozdravili in uravnotežili, poiščite poti za izboljšanje svoje sposobnosti presnove in prebave vsega tistega, na kar naletite. Lahko se odločite za spremembo prehrane, ali pa se morate naučiti, kako se drugače odzvati na življenjske izkušnje in izzive. Morda se boste morali naučiti, kako se učinkoviteje spopasti s stresom. Pijte veliko mineralne vode in se začnite zavedati zdravilne moči očiščenja. Poiščite varne poti za seznanitev s svojimi negativnimi občutki in strahovi, nato pa jih sprostite.
PRESNOVA - SPOLNOST - ČUSTVA

 

V sanskrtu se čakra solarnega pleksusa imenuje "manipura". Njeno mesto je na zgornjem delu trebuha, približno 10 centimetrov pod spodnjim koncem grodnice. Tej čakri pripisujejo rumeno barvo, ki se lahko razvije v čudovito zlato. Nekateri sistemi pripisujejo čakri solarnega pleksusa vpliv na vonj, nekateri pa na vid.
Čakra solarnega pleksusa usmerja duševne in intelektualne vidike energijskega polja. Kadar je ta čakra močna in ura vnotežena, se boste počutil i osredotočene in varne ter boste imeli jasen občutek, kdo in kaj ste.
To središče je vir vaše osebne moči in vas lahko vodi k samoobvladovanju.
Čakra solarnega pleksusa vpliva na trebušno slinavko, metabolizem in duševno usmerjanje čustvenih procesov. "Srčno bolečino" pogosto občutimo prav na tej čakri, saj se navadno prek nje povežemo z drugimi in tudi občutimo bolečino ob ločitvi ob koncu kakega razmerja.
Čakra solarnega pleksusa je povezana z živalskim območjem in elementom zraka, lahko pa tudi z ognjem. Če ne deluje pravilno, imate lahko fizične težave, kot na primer čir na želodcu, sladkorno bolezen, težave z živci, ali pa ste izčrpani. Na nefizični ravni lahko izgubite občutek identitete, ali pa se začnete preveč zavedati sam i h sebe.
Kadar čakra solarnega pleksusa ni v ravnovesju, se pojavi občutek ranljivosti. Ob soočanju z izzivi vam lahko primanjkuje dobrega razpoloženja, volje in upanja. Če je to središče poškodovano, lahko to povzroči nagnjenje k odvisnosti ter končno zasvojenosti z mamili ali alkoholom, lahko pa privede tudi do duševne obsedenosti. Če postane ta čakra začasno preobčutljiva, imamo lahko nepričakovan izbruh jeze. Prizadevajte si biti zvesti sami sebi in naj vas ne skrbi, če niste taki, kot si vas zamišljajo drugi. Kadar je čakra solarnega pleksusa v ravnotežju, je za vas lahko vir poguma in moči.
Da bi ozdravili in uravnotežili to čakro, vnesite v svoje življenje smeh in veselje. Poskusite terapije, ki vključujejo krepitev samozavesti in skupinsko delo, saj vam bo to pomagalo razviti samospoštovanje, obenem s spoštovanjem občutkov in potreb drugih. Poiščite varne poti, po katerih boste lahko sprostili občutke razočaranja, jeze in zamere. To središče lahko pomiri in poteši globoko dihanje s prepono. Da bi ogreli in pomirili to čakro, uporabite olja za aromaterapijo i n masažo.
MOČ - VOLJA - EGO

 

Srčno čakro ali "anahato" najdemo na sredi prsnega koša v višini srca. Njena barva je zelena, velikokrat pa je povezana tudi z rožnato ali s kombinacijo teh dveh barv. Srčna čakra vpliva na tip.
Srčna čakra leži na sredi sistema čaker. To je točka ravnovesja in hkrati prehod med fizičnim in nefizičnim svetom. S sočutjem in brezpogojno ljubeznijo je tudi na zemeljski ravni mogoče doseči duhovne vibracije.
Prek srčne čakre izražamo sočutje, najdemo ravnovesje in spoznavamo, kako smo povezani z drugimi območji, življenjskimi oblikami in Ijudmi. Pravijo, da je srčna čakra zadnje središče, ki se odpre. To je točka, iz katere zdravilci oddajajo zdravilne frekvence. Z odprto srčno čakro postanete eno z vsem, kar obstaja. Pri tem doživite stanje duhovne ekstaze.
Srčna čakra je povezana s človeškim območjem in elementom ognja, pa tudi z elementom zraka. Vpliva na priželjc, pljuča in roke, pa tudi na srce, krvni obtok in kri. Če ne deluje pravilno, lahko nastanejo težave pri dihanju, na primer astma ali bronhitis, pojavijo pa se lahko tudi pljučne in srčne bolezni, visok krvni pritisk ali kap. Pri srčni čakri se lahko pojavi prenapetost in občutek, da ste pod velikim pritiskom; čakra pa pogosto deluje kot varnostni ventil, ki eksplodira, kadar je v sistemu preveč energije in ni primernega odtoka.
Neravnovesje srčne čakre lahko privede do neravnotežij pri dajanju in sprejemanju. Če se ne cenite, lahko dajete veliko več, kot sprejemate, posledica pa je, da rezerve vaše energije zelo hitro skopnijo.
Da bi ozdravili srčno čakro, poiščite tehnike sprostitve, ki vam ustrezajo. Pri tem lahko pomaga joga, saj z vajami raztegujete hrbtenico, prsni koš in roke, ta sprostitvena tehnika pa vključuje tudi vaje z globokim dihanjem. Potrudite se, da boste oprostili sebi in drugim za storjene napake. Skušajte razumeti, kdaj naredite kako napako zaradi svoje ranljivosti, in si nato prizadevajte občutiti sočutje. Utrj u jte se v brezpogoj nem dajanju in sprejemanju.
BREZPOGOJNA LJUBEZEN - ENOTNOST - SOČUTJE

 

Grlena čakra, znana kot "visuddha", je na vratu, ob adamovem jabolku, ter pokriva grlo in žlezo ščitnico. Barva grlene čakre je svetlo modra ali modra, pogosto pa jo povezujejo tudi s turkizno. Vpliva na sluh.
Ta čakra se premakne z materialne ravni in vpelje energijski sistem v nebeške razsežnosti svetlobe. lz tega središča izhaja sposobnost zaupanja, da nas bo vesolje podprlo na vseh področjih. Uaša grlena čakra vam bo pomagala spoznati duhovno resnico in vašo vlogo v vesoljnem načrtu.
Grlena čakra vpliva na sporazumevanje na številnih ravneh, tudi na govor, slušno razumevanje (tako nebeških kot zemeljskih zvokov), simbolizem in telepatijo. Vpliva na žlezi ščitnico in obščitnico, vrat in ramena ter na sposobnost izražanja, sporazumevanja in ustvarjanja. Kadar je v ravnovesju, nam daje vpogled v bolj duhovna območja našega bivanja.
Grlena čakra je povezana s planetarnim območjem in elementom etra. Nepravilno delovanje grlene čakre lahko povzroči bolečine v grlu, dušenje, ali pa zavre ustvarjalnost. Tudi trd vrat ali ramena in težave s ščitnico, sluhom ali ušesi so lahko znamenja, da to središče nekaj ovira.
Preveliko sočustvovanje z drugimi lahko kaže na potrebo po samostojnosti. Ta potreba lahko izvira iz območja vratu. Kadar je namreč grlena čakra zaprta, lahko izgubite občutljivost za zvok ali imate govorne težave. To področje je lahko središče globoko zakoreninjenih strahov, da niste dovolj dobri, in nepripravljenosti, da bi prevzeli odgovornost za svojo lastno eksistenco, dolžnost, ki ji lahko rečemo tudi duhovna zrelost. Če v življenju niste sposobni videti lepega ali nimate navdiha ali zamisli, morate morda ozdraviti grleno čakro.
Da bi ozdravili in uravnotežili grleno čakro, poiščite drugačne načine izražanja samega sebe. Morda se morate vprašati, ali govorite svojo resnico in ali vas drugi slišijo. Umetnostna terapija vam lahko pomaga sprostiti svojo ustvarjalnost, ta sprostitev pa lahko pripomore k odstranitvi tistega, kar ovira vaše grlo. Učinkovita je lahko tudi zvočna terapija, pa naj bo to skandiranje, petje ali preprosto poslušanje glasbe, ki vas navdihuje. Poskrbite, da bo vaše življenje resničen izraz vašega duhovnega jaza.
SPORAZUMEVANJE - USTVARJALNOST - VPOGLED

 

Čelna čakra, velikokrat imenovana tudi "tretje oko" ali "ajna" (v sanskrtu), je na sredi čela na točki v višini nosnega korena. Pri vsakem človeku je na drugem - mestu. Barva čelne čakre je indigo modra. Nekateri zdravilci ji pripisujejo vijolično - tradicionalno barvo temenske čakre - ker so prepričani, da je temenska čakra povsem bela ali brezbarvna. Čelno čakro, ki je povezana z vizualizacijo, imaginacijo in jasnovidnostjo, z lahkoto povežemo s "šestim čutom".
Čelno čakro imajo za sedež modrosti in mesto, kjer je shranjen spomin duše.
To je središče duhovnega videnja, intuicije in dojemanja. Celna čakra vam pomaga razumeti stvari na univerzalni ravni. Prek te točke lahko razvijete razsodnost in sposobnost udejanjanja misli.
Pravijo, da grlena čakra predstavlja zadnja vrata, skozi katera gremo, preden vstopimo v edinost vesolja, v katerem opustimo kakršnokoli obliko individualnosti. Iz te čakre izvira Ijubezen do svetlobe, barve in lepih podob. Tu je sedež vaše intuicije in pravijo, da so tu zapisana vsa prejšnja življenja, zato ob aktiviranju tega središča lahko dobite prebliske daljnega spomina.
Čelna čakra je povezana z angelskim območjem. Vpliva na možganski privesek in avtonomni živčni sistem. Nekatere šole povezujejo češariko s čelno čakro in možganski privesek s temensko čakro.
Če se počutite zmedeni, čelna čakra morda ni v ravnovesju. Če ta čakra ne deluje pravilno, lahko nastanejo motnje vida - v fizičnem pomenu je to lahko slepota, napetost v očeh ali zamegljen vid; drugače pa so to lahko prividi in halucinacije. Lahko nastanejo tudi glavoboli in druge težave z očmi. To središče lahko kaže gonilno silo vaše duše. Tu lahko vidite pot vaše duše in se zavežete, da ji boste služili. Če čutite, da je vaš duh zmeden, si boste morda zaželeli ozdraviti čelno čakro.
Da bi ozdravili to središče, je pomembno najti ustrezno tehniko meditacije. Vendar pa morajo tisti, ki se redno ukvarjajo z meditacijo, to za nekaj časa prekiniti, saj se čelna čakra lahko prenapne. Če se še nikoli niste ukvarjali z meditacijo, je za vas bolje začeti s preprostimi metodami, meditacija pa naj bo kratka (za razlago glejte peto poglavje). Na čelo ni priporočljivo polagati kristalov, saj je to območje posebej občutljivo.
VIDENJE - IMAGINACIJA - INTUICIJA

 

Temenska čakra, znana kot "sahasrara" ali "lotos tisoč cvetnih listov", je na vrhu glave ali na točki tik nad njo. Nekateri učijo, da njeno mesto ustreza mečavi ali "mehki točki" na lobanji in je fizična vhodna ali izhodna točka za duha. Temenski čakri navadno pripisujejo vijoličasto barvo, včasih pa tudi barvo čistega zlata, ki ponazarja modrost bogov. Pogosto tudi pravijo, da je v resonanci z belo svetlobo, ki vsebuje vse barve spektra.
Temenska čakra je povezava z božjim, saj povezuje fizično in nebeško. Skoznjo vstopata nebeška modrost in navdih. To je točka, v kateri se združi in uskladi celotni energijski sistem. Temenska čakra je središče neomejenih možnosti in neskončnih priložnosti za duhovno rast.
Prek temenske čakre lahko prejmete duhovno vodstvo in razumevanje - lahko ju sprejmete ali zavrnete. Kadar je to središče odprto in močno, je vaša povezava z nebeškim območjem čista, občutite vodstvo in podporo ter ste v vsakdanjem življenju sposobni črpati moč iz duhovnih vrednot.
Temenska čakra je povezana s krogom "vse, kaj je" in z angelskim območjem. Pravijo, da vpliva na češariko, nekateri pa trdijo, da vpliva na možganski privesek. Še do nedavnega so mislili, da češarika nima nobene vloge; zdaj pa so prepričani, da vpliva na razpoloženje, možgansko "kemijo" in da je zelo občutljiva na svetlobo.
Če temenska čakra ni v ravnovesju, vas lahko prevzamejo občutki odtujenosti, potrtosti ali zmedenosti. Lahko se počutite odrezani od vira božjega navdiha in ne morete razumeti vzorcev, ki oblikujejo vaše življenje. Duhovne zadeve vas lahko zmedejo. To čakro pogosto ponazarjajo s kelihom - čaka vas, da se zaveste njene navzočnosti in jo znova spravite v pogon, ko ste pripravljeni. Povezanost z božjim je lahko le popolna - zelo redko je poškodovana. Te povezave se moramo zavesti in jo sprejeti.
Da boste ozdravili in uravnovesili temensko čakro, poiščite poti, da boste v svoje življenje uvedli meditacijo. Če pa se z meditacijo že redno ukvarjate, boste morda morali znova razmisliti o tem, kako jo izvajate. Poiščite "sveta mesta" ali si vzemite čas za duhovni počitek. S tem boste obnovili in okrepili svojo povezanost z božjim. Poiščite tisto, kar vam pomaga prekoračiti meje čutnega sveta. Dovolite, da se v vas zgodi preobrazba. Poiščite skupine, ki vas bodo podprle pri iskanju prvotnega ustvarjalnega zagona.
TRANSCENDENCA - MEDITACIJA - RAZSVETLJENJE

 

 

SIMBOLIKA
Čakre na kolesu zdravljenja so predstavljene s ~oenostavljeno različico hindujske simbolike. Korenska čakra je ponazorjena kot lotos s štirimi cvetnimi listi, v katerih je kvadrat, tradicionalni simbol zemlje, in navzdol obrnjen trikotnik. Križnična čakra je predstavljena kot lotos s šestimi cvetnimi listi, znotraj katerih je naraščajoča luna, klasični simbol ženskosti, negovanja in plodnosti. Čakra solarnega pleksusa je ponazorjena kot lotos iz desetih cvetnih listov in navzdol obrnjen trikotnik. Srčna čakra je upodobljena kot lotos s dvanajstimi cvetnimi listi in dvema sekajočima se trikotnikoma, ki s svojimi šestimi konicami dajeta vtis zvezde, ki se razprostira na vse strani. Grlena čakra je prikazana kot lotos s šestnajstimi cvetnimi listi in navzdol obrnjenim trikotnikom, v katerem je krog, ki simbolizira govor. Čelna čakra, znana tudi kot tretje oko, je, zanimivo, ponazorjena le z dvema lotosovima cvetnima listoma. Za to obstaja veliko razlag: nekateri pravijo, da se lista nanašata na krila, ki so potrebna za polet k duhu; drugi menijo, da sta to dve fizični očesi. V lotosu je navzdol obrnjen trikotnik. Sedmo, temensko čakro velikokrat imenujejo "lotos s tisoč cvetnimi listi". Število tisoč naj bi pomenilo neskončnost in ker je temenska čakra brezmejna, jo primerno simbolizira lotos z neskončnim številom cvetnih listov.

 

 

 

OBMOČJA ZAVESTI

Območja zavesti se nanašajo na različne ravni bivanja. Da bi bil medsebojni vpliv med vesoljem in nami popoln in celosten ter da bi lahko povezali življenjske izkušnje, se moramo v vsakem izmed teh različnih svetov počutiti sproščeni. Vendar je normalno, da se v nekaterih območjih počutimo veliko udobneje in da so nam bolj domača. V idealnih razmerah z lahkoto prehajate z ene ravni bivanja na drugo. Cilj je, da se udobno počutite v kateremkoli delu vesoIja! Ali se lahko enakovredno sporazumevate s kamni in drevesi, planeti in angeli ter soljudmi?
Če vam gre pri sporazumevanju večinoma dobro le v nekaterih izmed teh območij, se lahko ta "prenapnejo". V idealnih razmerah imate energijo razporejeno in ste enako dobro povezani z vsemi razsežnostmi vesolja. Včasih moramo okrepiti svojo vez z omenjenimi območji, da bi bolj razumeli druge ravni bivanja. Kristali, ki padejo na eno izmed območij, kažejo na potrebo po uravnoteženju vaše povezave s to ravnijo bivanja.

SEST OBMOČIJ KOLESA ZDRAVLJENJA
Na kolesu zdravljenja je ponazorjeno šest območij zavesti. Mineralno območje je povezano z izražanjem in dejanji, rastlinsko območje z mislimi in občutki, živalsko območje pa vpliva na instinkt in intuicijo. Človeško'območje vpliva na našo sposobnost bivanja s soljudmi ter smisel za bratstvo in sestrstvo, planetarno območje pa nam pomaga, da se zavemo majhne, toda vitalne vloge, ki jo imamo v veliki celoti. In končno, angelsko območje nam kaže velike duhovne razsežnosti našega bivanja.

OBMOCJA KOT ŽIVLJENJSKI VZORCI
Sestavni del vseh območij so spomini na preteklo bivanje, globoko zakoreninjena čustva in strahovi ter spomini na pretekle izkušnje - te je morda treba izgnati iz vaše duše. Območja vsebujejo tudi lekcije, izzive in zapise nedokončanih nalog. Raziščite različna območja in odkrijte, kje se počutite varno in domače. Ugotovite, ali ste s kakimi območji v boljšem stiku kot z drugimi. Morda vam kakšno območje ni všeč ali pa se v njem počutite neudobno. Območje, ki se mu najbolj upirate, lahko sčasoma postane vaš največji zaveznik. Podzavestno verjetno veste, da se v tem območju skrivajo številni izzivi, lekcije in nerešena vprašanja!
Mogoče ste tudi preveč zatopljeni v eno območje na račun nekaterih drugih. Številni Ijudje morajo, na primer, ozdraviti svojo vez s človeškim območjem - velikokrat se bolje počutijo z živalmi, rastlinami ali angeli. Zdravljenje človeškega območja jim lahko pomaga, da najdejo smisel svojega lastnega bivanja in izboljšajo odnose z drugimi Ijudmi.

 

OBMOČJA V AURI
Vsako območje zavesti je sorodno eni ravni aure

Mineralno območje se ujema s prvo ravnijo aure. To raven navadno imenujemo eterično telo in je subtilno telo, ki je najtesneje povezano s fizičnim - na tej ravni se lahko zapišejo vzorci možnih bolezni in neravnotežij, preden se zares izrazijo na fizičnem telesu. Pomembno je, da je ta del energijskega sistema zdrav in poln vitalne življenjske sile.
Rastlinsko območje je povezano z drugo ravnijo aure, znano kot čustveno telo ali včasih astralno telo. Ta raven aure je precej gibljiva in voljna. Fizičnega telesa ne odseva tako kot eterično telo, vendar je še vedno razmeroma gosta in v njej so lahko čustva. Če čustveni vzorci na tem območju zastanejo, se lahko pojavi bolezen.
Živalsko območje se nanaša na tretjo raven aure. To raven navadno imenujemo mentalno telo, vendar to ime lahko zavaja, saj se nanaša bolj na instinktivne misli kot na razum.
Človeško območje je povezano s četrto ravnijo aure, ki ji včasih pravimo intuitivno telo. To mesto v sistemu subtilnih energij pogosto razumejo kot prehod med fizičnim in duhovnim območjem.
Planetarno območje se nanaša na peto raven aure, ki jo pogosto imenujejo kavzalno telo. Na tej ravni naj bi bil "načrt" za utelešenje duše. Tu je lahko shranjena zmožnost učenja in obvladanja življenjskih lekcij, ki se aktivirajo in oddajo svoja sporočila v najpomembnejših trenutkih življenja duše.
Zadnje, angelsko območje, je povezano s šesto ravnijo aure, ki jo včasih imenujemo duhovno telo. To mesto je končni prehod med vibracijo posamezne duše in skupnimi nebeškimi frekvencami.

POVEZAVE IN MEDSEBOJNE ODVISNOSTI
Na kolesu zdravljenja so območja v medsebojni odvisnosti s čakrami in elementi ter z ravnmi aure. Vsako območje simbolizira slikovna ponazoritev.
Mineralno območje je prikazano kot kremenov grozd s sedmimi konicami in sedmimi znamenji notranje rasti ali "fantomi" v osrednjem kristalu. Kristali naj bi bili najčistejši minerali, sedem pa je sveto število, ki se ujema tudi s sedmimi čakrami. Rastlinsko območje je prikazano kot "kozmično drevo" z dvema debloma iz ene osrednje korenine, kar simbolizira dvojnost in enotnost, ter staroegipčanski hieroglif papirusa iz let okoli 3000 pr. n. š. Živalsko območje predstavlja več živali: orel predstavlja krilate živali in transcendenco; lev, po tradiciji vladar, predstavIja kopne živali; kača, simbol preobrazbe in moči, označuje plazilce; delfin, Ijubljeno in spoštovano bitje, pa zastopa živali, ki živijo v morju. Človeško območje prikazuje podoba univerzalnega človeka, povezanega z univerzalno mrežo zavesti, ki predstavlja medsebojno povezanost celote. Krožeči planeti, ki predstavljajo planetarno območje, nas spominjajo, da je Zemlja le en del večje celote. Angel, obdan z žarišči svetlobe, pa nas spominja na duhovno razsežnost, na katero se lahko obrnemo.

 

Mineralno območje vpliva na fizično razsežnost. Nanaša se na temelj, na katerem gradite svoje življenje in vse življenjske strukture. To območje je izhodišče in temelj vse ustvarjalne sile v območjih. 1/se, kar lahko vidite in česar se lahko dotaknete, kar ima obliko, je zajeto v mineralnem območju.
1/ tem območju lahko ugotovite več o svojem V odnosu do Zemlje in vseh fizičnih vidikov
življenja. Naučite se, kako se počutiti varno v svojem telesu in na tem planetu. Odkrijte zmožnosti vašega fizičnega bitja. Skale, kamni in kristali so gradbeni material planeta, mikrokozmični delci teh mineralov pa so tudi v človeškem telesu in v njem oblikujejo zapletene vzorce "svete geometri je".
Mineralno območje je povezano s korensko čakro in elementom zemlje. Kristali, ki padejo na to območje, vas lahko spodbujajo k osredotočenju na vaše fizično telo. Morda se vaše telo celo pomlaja ali pa vas kristali opozarjajo na to, da morate začeti živeti bolj uravnoteženo - izogibajte se stresu in prevelikemu naprezanju.
Če se v tem območj u ne počutite udobno, se morda želite izogniti posvetnim vidikom življe
nja ali pa se vam fizične spretnosti zdijo izjemno zahtevne in nezadovoljive. Vaše telo tedaj izgubi svojo gibkost - kot bi se kristaliziralo - lahko imate trde sklepe, vnetje sklepov, ali pa morate prenašati bolečine. Vašemu telesu lahko primanjkuje pomembnih mineralov in je lahko slabotneje ter bolj krhko kot po navadi.
Da bi okrepili svojo vez z mineralnim območjem, si oglejte zdravljenje, ki je priporočeno za korensko čakro in element zemlje. Zelo koristna je lahko hoja po pesku z bosimi nogami. Telovadite, da boste okrepili telo, in se gibajte, da boste izboljšali pretok energije - tajči ali joga sta lahko še posebej koristna. Ukvarjajte se s kostmi in strukturo svojega telesa ter razmislite o terapijah, kot je lobanjsko-križnična osteopatija. Morda vam bodo pomagali soli in dodatki mineralov.
SVET URESNIČEVANJA IN DEJANJ

 

Rastlinsko območje vpliva na vašo sposobnost, da občutite in instinktivno veste, kaj se dogaja okoli vas. Vpliva na odnos med vami in okoljem ter na vaš čustveni odziv na ljudi in položaje. Pomaga vam tudi sprejeti različne stopnje življenja in brez težav iti naprej.
1/ tem območju se lahko naučite doživljati V vsa čustva, od velike radosti do globoke žalosti, od jeze do razigranosti, ne da bi se kakšnega čustva oklepali, ko ni več čas zanj. Rastlinsko območje se nanaša na križnično čakro in element vode. Vaš odnos do tega območja se bo izrazil v življenjskem in delovnem okolju, ki ste si ju izbrali, ter v vaših odzivih na nevidne, vendar resnične občutke in instinkte.
Če se vam rastlinsko območje zdi tuje, imate morda čustvene probleme. S temi problemi se morate spopasti. Nesposobnost sprejemanja hranilnih snovi in podpore iz hrane in iz življenja kaže na potrebo po uravnoteženju tega območja. Kadar je to območje krhko, se boste morda upirali spremembam in se ne boste pripravljeni premakniti na novo stopnjo življenja. Če ste nezadovoljni z ozračjem v svojem domu ali na delovnem mestu, skušajte vzpostaviti ravnovesje; morda boste to dosegl i s tem, da boste v prostor namestili nekaj zelenja.
Da boste okrepili svojo vez z rastlinskim območjem, lahko uporabite zeliščna zdravila iz rastlinskih izvlečkov rož in dreves ali olja za aromaterapijo. Razmislite o svoji prehrani in se prepričajte, da vsebuje dovolj sadja in zelenjave. Objemanje dreves je neverjetno učinkovito; bolj vsakdanji pristop pa je vrtnarjenje - posadite nekaj grmov, rož ali dreves. Med sprehodom po gozdu al i travn i ku, pol nem rastl i n ja, zavestno poskušajte vdihovati življenjsko silo, ki jo oddaja rastlinsko območje, da boste tako nahranili svoje bitje.
SVET ČUSTEV IN OBČUTKOV

 

Živalsko območje vpliva na instinktivno razmišljanje, na vašo sposobnost soočiti se z najglobljimi strahovi in sprejeti svojo lastno moč V tem območju so rezerve življenjske moči, instinkta in nagona za preživetje. Prebudite prvinsko moč svojega živalskega vidika, da vas bo opogumljala, vodila in varovala.
V tem območju se naučite krotiti živalsko V moč v vas tako, da si jo pokorite z Ijubeznijo. Sprejmite ta vaš instinktivni vidik. V številnih kulturah - na primer pri ameriških Indijancih - imajo živali za zaščitnike in svete voditelje.
Živalsko območje je povezano s čakro solarnega pleksusa in elementoma zraka in ognja. V tem območju se lahko pojavijo podedovani vzorci, to pa je lahko bodisi koristno bodisi škodljivo. Najprej ugotovite, kakšni so, nato pa se odločite, ali jih želite odstraniti iz svojega energijskega polja.
Če težko vzpostavite povezavo z živalskim območjem, se morda težko instinktivno odzivate. Verjetno raje počasi in previdno razmislite, preden kaj storite. Največkrat zaustavite prvinski nagon, ki je v nas vseh. Zaradi ovir v tem območju lahko nastanejo divji izbruhi in zloraba oblasti. Kadar to območje ni v ravnotežju, lahko izgubimo sposobnost za nadzor nad pohlepom in poželenjem. Deli duševnosti, ki jih zatiramo, ignoriramo ali zanemarjamo, lahko nenadoma začnejo povzročati velike težave v tem območju.
Preprosta, a učinkovita metoda, kako okrepiti svojo povezanost z živalskim območjem, je preživljanje časa z različnimi živalmi in opazovanje njihovih naravnih nagonskih vzorcev obnašanja. Pobožajte hišnega Ijubljenčka! Naučite se spoštovati živali in razumeti modrost, ki se je sčasoma razvila pri različnih vrstah. Igrajte se s kartami, na katerih so upodobljene živali, in odkrijte, katere živali vas varujejo. Ugotovite, kateri vzorci obnašanja so vaši lastni in katere ste podedovali ali sprejeli od drugih in vam ne koristijo. Naučite se spoštovati živali kot sebi enaka bitja, s katerimi si delite vesolje.
SVET NAGONOV IN MISLI

 

Človeško območje vpliva na našo povezanost s soljudmi. Kadar je vez močna in čista, lahko čutimo sestrstvo in bratstvo. Lahko se dvignemo nad predsodke in razlike v kulturah ter začutimo, da smo del velike ljubeče družine.
V tem območju se naučimo brezpogojno IjuV biti, sprejemati ranljivost nas samih in tudi drugih Ijudi ter se naučimo odpuščanja. Tu se lahko naučimo umetnosti, kako Ijubiti in biti obenem samostojen.
Človeško območje je povezano s srčno čakro ter elementoma ognja in vode. Prek tega območja lahko občutimo enost; to je lahko prehod, kjer se duhovni svetovi srečajo z bolj fizičnimi območji. Zato je pomembno, da je ta razsežnost čista in da prosto lebdi okoli vas.
Če se v človeškem območju ne počutite udobno, imate lahko težave s samospoštovanjem in se težko sprejmete takšne, kot ste. Morda si ves čas prizadevate, da bi spremenili svojo podobo in osebnost ter se ne zavedate povsem, kdo in kaj ste. Mogoče do drugih ne občutite sočutja in jih raje obsojate, ali pa se z njimi preveč poistovetite ter občutite bolečino, žalost in trpljenje vsega sveta in se tako utapljate v žalosti, da ne morete več normalno delovati.
Da bi poglobili svoje razumevanje človeškega območja in okrepili svojo vez z njim, poskušajte najti področja, na katerih ste si enotni s človeštvom na sploh; poiščite tisto, kar nam je vsem skupno. Razmislite o tem, da vse, kar nekdo občuti, na neki ravni čutijo vsi Ijudje na Zemlji. Tako si delimo izkušnje in imamo, če smo združeni, čudovito priložnost za duhovno rast. Odkrijte, da imate, kadar prostovoljno poklanjate Ijubezen vedno več Ijudem, tudi sami vse več Ijubezni, ki jo lahko razdajate. Okusite združevalni občutek brezpogojne Ijubezni.
SVET BREZPOGOJNE LJUBEZNI IN SOČUTJA

 

Planetarno območje vas poveže s svetom skupnosti. Predstavlja večjo celoto, v kateri ste le en del. To je razsežnost, kjer je razprostrt načrt duše.
Ko se povzpnete nad osebno v skupno, lahko odkrijete svoje duhovno poslanstvo v tem življenju.
Naj se vas planetarno območje globoko dotakne. Priznajte si skrivnost velike neznanke in poiščite svoje mesto v vseobsegajočem vesoIju. To območje vpliva na globalno zavest in na prepoznavanje vloge, ki jo vsako živo bitje igra v vesoljnem načrtu.
Planetarno območje je povezano z grleno čakro in elementom etra. V tem območju se naučimo slišati duhovno vodstvo in najdemo svoje mesto v vesolju. V tem energijskem območju je prikazan vaš neponovljiv energijski odtis in kristali, ki pristanejo na tem območju, lahko sprožijo vnaprej določena sporočila, ki vas opozarjajo na vaše poslanstvo na Zemlji.
Če je vaša vez s planetarnim območjem potrebna okrepitve, se lahko počutite izgubljeni in zmedeni, morda imate občutek, da je vaše živIjenje brez pomena. Če v univerzalnih življenjskih vzorcih in nepretrganih ciklih ne vidite modrosti in sklenjenosti, vam pri vašem iskanju lahko pomaga planetarno območje. Če to območje ni skladno, ste morda sebični in nočete sodelovati v skupinah ter si deliti stvari z drugimi. Nevede lahko ravnate v skladu s starimi spomini in izkušnjami iz prejšnjih življenj, ki v tem živIjenju niso več pomembni.
Da boste okrepili svojo povezanost s planetarnim območjem, si vzemite čas za razmišljanje in redno meditacijo, da boste tako odkrili svojo edinstveno vlogo v vesoljnem načrtu. Naučite se spoštovati druga območja in razumeti, zakaj je vaša vez z nekaterimi Ijudmi boljša kot z drugimi. Posvet pri astrologu lahko poglobi vaše razumevanje planetarnih vplivov, ki sprožijo delovanje delov vašega življenja.
SVET VESOLJNE SKUPNOSTI

 

Angelsko območje vpliva na duhovno razsežnost in vašo povezanost z božjim. Uaša sposobnost slišati božja sporočila in prepoznati navzočnost vaših nebeških zaščitnikov je povezana z vašim odnosom do tega območja. Dovolite angelskim vodnikom, da razširijo vaše duhovno obzorje in nagradijo vaša prizadevanja.
V tem območju se naučimo, da svet ni sestavljen samo iz tistega, kar je mogoče fizično izmeriti. Odkrijemo duhovne vrednote in se zavemo, kako pomembno je razvijati duhovne razsežnosti. Če želimo uravnotežiti fizično, duševno in čustveno raven našega bitja, moramo razviti duhoven pogled na stvari.
Angelsko območje je povezano s temensko in čelno čakro. Na tem območju lahko poslušate božja sporočila, ki so vam poslana. Angeli so čudovita prispodoba lepote in dobrote, ki sta navzoči v vsem - naj vas navdihnejo.
Če se v angelskem območju ne počutite dobro, morate morda dvigniti frekvenco svoje energije in se povezati z bolj duhovnimi vidiki življenja. Po drugi strani pa ste lahko preveč občutljivi za grobe vibracije - zavarujte se, dokler ne najdete časa in primernega okolja, da bi raziskal i to občutl j ivost. Morda se boste moral i naučiti postati bolj zaupljivi. Prikličite nazaj nedolžnost in čudenje, ki sta vas spremljala v otroštvu. Povečajte svojo sposobnost odpuščanja.
Da bi okrepili svojo povezanost z angelskim območjem, si oglejte delovanje angelov in jih skušajte posnemati - odkrijte, kako lahko postanete božji sel, nosilec svetlobe in sočutja. Ali lahko postanete angel na zemlji? Uporabljajte angelske karte in si vsak dan izberite po eno. Pojdite na sveta mesta, morda na počitnice, in se prepričajte, da je mesto "sveto" v vašem pomenu besede. Zapomnite si, da morate pred začetkom postopka prositi za ozdravljenje. Posvetujte se le s terapevti, za katere intuitivno čutite, da delujejo na najvišjih in najčistejših ravneh vibracij terapevt je pomembnejši od terapije!
SVET BOŽJEGA DUHA

 

 

 

ELEMENTI

Elementi so snovi, iz katerih je sestavljeno naše bitje. To so osnovni gradbeni kamni in temeljne energije vesolja. Zahodna tradicija pozna štiri elemente: zemljo, vodo, zrak in ogenj, poleg teh pa še eter, iz katerega izhajajo ti štirje. Vseh pet elementov je navzočih v vsakem energijskem sistemu, toda razmerja med njimi in načini, kako se izražajo, so pri vsakem človeku povsem drugačni.
V Tibetu obstajajo strukture, ki jih poznamo kot "stupe". Temelj je široka kocka, ki predstavlja zemljo; na njej je krogla, ki pomeni vodo; sledi struktura v obliki spirale, ki naj bi bila ogenj; na vrhu je polmesec, ki simbolizira zrak; v njem pa je majhna krogla, prispodoba etra. Eter je tibetanska beseda za prvinsko silo, iz katere izhajajo drugi elementi.
Zahodna astrologija uporablja štiri elemente za razvrščanje dvanajstih znamenj zodiaka. Oven, lev in strelec so ognjena znamenja; zemeljska znamenja so bik, devica in kozorog. Na raka, škorpijona in ribi vpliva voda; dvojčka, tehtnica in vodnar pa so zračna znamenja.
Kitajska tradicija pozna pet elementov: ogenj, zemljo, vodo, kovino in les. Elementi so na različne načine prikazani v vsaki kulturi.

PET ELEMENTOV KOLESA ZDRAVLJENJA
Elementi nam lahko dajejo'moč, nas podpirajo in nam pomagajo razumeti nastali položaj. Če kristal pade na neki element na kolesu zdravljenja, odkrijte, kako lahko uporabite njegovo moč in zdravilne sposobnosti, da si z njim pomagate. Pomembno je poskrbeti, da bo vsak posamezni element v vas uravnotežen. Zemlja namreč vsebuje energijo in ponuja oporo, lahko pa tudi pokoplje ali postane pretrda. Voda vzdržuje in oddaja energijo, umiva in čisti, lahko pa tudi utaplja. Zrak spodbuja sistem; pomaga nam dihati, lahko pa tudi duši. Ogenj greje in nam daje energijo, lahko pa tudi žge. Eter je sposoben združiti vse elemente v celoto, lahko pa vodi v razpad i n kaos.
V večini Ijudi je več različnih elementov. V različnih položajih, pri različnih Ijudeh in v različnih stopnjah življenja se pokažejo različne značilnosti elementov. Pri sebi in drugih je zanimivo opazovati, kako neki element postane značilen za posameznikovo obnašanje in značaj. Ugotovite lahko, da ste z nekaterimi elementi bolj v soglasju kot z drugimi.
Ognjeni Ijudje so dinamični, toda nepotrpežIjivi. Komaj čakajo, da začnejo delati na projektu, in so na začetku polni navdušenja in vizije. Vendar se hitro prenaglijo, ne da bi prej dobro razmislili o stvari.
Zemeljski Ijudje so praktični, gradijo in skrbijo zase in za tiste, ki jih obkrožajo. Potrebujejo varnost i n stabi I nost. So čudoviti pri jatel j i, vendar so lahko včasih malce dolgočasni in preveč konvencionalni.

Vodni Ijudje nihajo tako, kot se morje viša in niža pod vplivom lune. Brezpogojno skrbijo za druge in jih podpirajo ter so pogosto čudovito umetniško nadarjeni. Izjemno dobro so dojemljivi za občutke - svoje lastne ali občutke drugih to pa lahko vodi do muhastega obnašanja in nezanesl j ivosti, al i pa tud i do vel i kega vpogleda i n intuicije.
Zračni Ijudje veliko premišljujejo in opazujejo. Mislim dajejo prednost pred čustvi. Včasih se težko odločijo med intuicijo in sočutjem.
Pravi eterični Ijudje so redki. Zdi se, da živijo v dveh svetovih hkrati; imajo angelske lastnosti, vendar obenem živijo posvetno življenje. Navdihujejo vse, s katerimi pridejo v stik. Velikokrat jih imamo za zasanjane in se nam zdi, kot da niso povsem v stiku z resničnim svetom, a morda le živijo po drugačnih načelih.
Ugotovite, kateri elementi prevladujejo v vas, da boste lahko zavestno črpali moč iz elementa, ki ga v nekem položaju ali ob nekem izzivu potrebu jete. Če žel ite začeti nov projekt i n potrebujete pogum, se obrnite na element ognja. Ko je za ta projekt treba izdelati podroben načrt in ga uresničiti do konca, črpajte iz elementa zemIje. Da bi pridali umetniški navdih in se intuitivno odzvali na potrebe drugih Ijudi, se obrnite na element vode. Za nepristransko razmišljanje črpajte iz razumskih moči elementa zraka. Nazadnje črpajte iz elementa etra, da bi v svoj projekt vnesli duhovne razsežnosti.

LEKCIJE ZA DUSO
Pravijo, da vsak element daje lekcijo duši. Element zemlje vas izziva, da v svojem fizičnem bivanju izrazite božje. Ste sposobni uporabiti svoja duhovna načela v vsakdanjem življenju? Lekcija, ki jo element vode daje duši, uči, kako postati miren in miroljuben. Ali ste sposobni vzdrževati mirno, gladko vodno površino, da postanete drugim vir tolažbe in navdiha? Element zraka vas izziva, da se naučite obvladovati razum. Ali razlikujete med intelektualnim človeškim razumom in modrostjo božjega uma? Lekcija za dušo, ki jo daje element ognja, uči o Ijubezni. Ali lahko odkrijete, kako silna je lahko ustvarjalnost, kadar jo vodi čista in absolutna Ijubezen? Eter vas izziva, da se naučite živeti na zemlji skladno z duhovnim zakonom. Ali (ahko spoštujete duhovne vibracije in obenem živite telesno življenje na zemlji?

SIMBOLIKA
Na kolesu zdravljenja so elementi zemlje, vode, ognja in zraka ponazorjeni z več tradicionalnimi zahodnimi simboli. Uporabili sva štiri simbole, ki predstavljajo štiri barve v tarotu: peterokraka zvezda kot simbol za zemljo, kelih ali kupa za vodo, meč za zrak in palica za ogenj. V vsakem krogu so tudi okrasni simboli, ki prikazujejo gibanje ali pretakanje elementov: pravilno pravokotno gibanje Zemlje je v nasprotju z vrtinčastimi vodnimi valovi, valujoče gibanje zraka pa z vročekrvnimi konicami ognja. Dva navzdol obrnjena trikotnika ponazarjata zemljo in vodo, dva ženska elementa, ki se razlikujeta po tem, da trikotnik zemlje prečka vodoravna črta. Dva navzgor obrnjena trikotnika ponazarjata moška elementa zrak in ogenj. Tudi zrak se razlikuje od ognja po tem, da ga prečka vodoravna črta. Ti trikotniki so klasični zahodni simboli za elemente. Eter naj bi bil vir drugih štirih elementov. To je praznina, ki jo napolni duh, zato je ponazorjen s sedmimi odprtimi središči ali vrtinci, iz katerih svetloba seva v vesol je.

 

Element zemlje daje telesno in duševno moč in vpliva na sposobnost, da ste v stiku z resničnostjo vsakdanjega življenja. Nesposobnost ozemljitve in obvladovanja vsakdanjega življenja na Zemlji ali prevelika pozornost, namenjena materialnim zadevam, so znamenja, da element zemlje ni v ravnotežju.
Če kristal pade na element zemlje, vas opozarja, da razmislite o svojem odnosu do sveta. Razmislite o svoji sposobnosti ozemljitve in obvladovanja posvetnih opravil. Poskrbite, da se ne boste pogreznili v posvetna poželenja, saj tako ne boste več sposobni videti širših obzorij.
Element zemlje je povezan s korensko čakro in mineralnim območjem. Preverite, ali je vaše fizično telo zdravo, še posebej podporna struktura, kot so kosti in mišice. Izdelajte si načrt, kako si povrniti zdravje - zgolj premišljevanje o tem, kaj bi storili, ni dovolj! Kristali, ki padejo na element zemlje, vas lahko okrepijo, v vsakdanjem življenju vam pomagajo živeti po vaših duhovnih načelih ter vam omogočijo, da se na Zemlji počutite varni.
Kadar potrebujete vztrajnost, pasivno moč, zanesljivost ali popolno delovno vnemo, črpajte moč iz elementa zemlje. Kadar bo ta v ravnotežju in bo v vas deloval skladno, boste ugotovili, da imate dar za uresničevanje, kar pomeni, da se stvari zgodijo tako, kot hočete in kadar hočete. Da bi izrabili zdravilne moči zemlje, se lotite praktičnih dejavnosti, saj vas bodo postavili nazaj na trdna tla in v stik z zemljo. Hoja v naravi, najbolje z bosimi nogami po travi ali pesku, je zelo učinkovita. Priporočljivo je vrtnarjenje, pa tudi vsakdanja hišna opravila so lahko zelo koristna. V svojo zdravilno vizualizacijo (glejte peto poglavje) vključite podobe zemlje, kot so rastline, drevesa ali travniki. Odločite se za terapije, ki temeljijo na dotikanju, kot sta masaža telesa in masiranje določenih točk na stopalih ali šiatsu, da boste prišli v stik z svojim telesom.
PRAKTIČNOST - MOČ - VZTRAJNOST

 

Element vode hrani in oskrbuje vaše bitje. Povezan je s čustvenimi vidiki vašega energijskega sistema, z delom, ki občuti in sprejema vtise o svetu. Ce čutite, da ste preveč občutljivi ali če vas dušijo čustva drugih ljudi, je to področje treba zdraviti.
C e je nakazan element vode, morate morda postati bolj dojemljivi za občutke drugih.
Ko boste razvili to sposobnost, boste lahko okoli sebe čutili bolj subtilne vibracije - zaznali boste tudi neizgovorjene misli in občutke soljudi.
Voda je povezana z občutki in vtisi. Navadno se nanaša na križnično čakro in rastlinsko območje. Vpliva na vsebnost telesnih tekočin v telesu, na krvni obtok in izločanje žlez. Prevelika občutljivost lahko povzroči, da ne veste več, kje so vaše meje, in izgubite občutek identitete. Kristali, ki padejo na element vode, vas lahko pomirijo in potešijo, tako da postanete sami vir tolažbe in navdiha za druge.
Če čutite, da je čas za odpravo starih strahov, žalosti in bolečine, poiščite v sebi element vode.
Tam se lahko skrivajo čustva, s katerimi si ne morete več pomagati; odstranite jih, da boste lahko začeli na novo. Ko je ta del v ravnotežju, lahko čustva učinkoviteje izrabite in se zaveste pravih vprašanj, skritih pod površino.
Da bi izkoristili zdravilne sposobnosti vode, pijte veliko mineralne vode in plavajte. Ko ste v vodi, si recite, da vas bo ta fizično in duhovno očistila. Predstavljajte si, da stojite pod očiščujočim slapom ali plavate v bazenu svetlobe. Luna in njen ciklični učinek na plimovanje sta povezana z elementom vode. Opazujte svoj osebni odnos do luninih men prek svojih sanj in meditacije. Uporabite vodne rastline in zmlete drage kamne, raztopljene v tekočini. Poiščite načine, kako izraziti in sprostiti čustva.
ČUSTVA - OSKRBOVANJE - OBČUTLJIVOST

 

Element zraka vpliva na moč misli in spodbuja duševne procese. Način vašega razmišljanja in zamisli, ki se vam porajajo, so odvisni od vaše povezanosti z zrakom. Nerealne zamisli in prevelik poudarek na razumu lahko kažejo na potrebo po uravnoteženju elementa zraka v vas.
Če je nakazan element zraka, preverite, ali ste sposobni biti neodvisni, ali lahko jasno razmišljate in se izražate. Poskrbite, da boste enako cenili čustva in razum, da bodo vaše zamisli izvedljive in cilji realni. Morda ste občutljivi za mnenje drugih Ijudi in hitro postanete zmedeni ali zdolgočaseni.
Ta element je povezan s čakro solarnega pleksusa in srčno čakro ter z živalskim in človeškim območjem, vpliva pa na pljuča in živčni sistem. Neskladnost v tem elementu se lahko pokaže kot stres, duševna neuravnovešenost, čudaštvo, fanatizem ali nerazumljiv upor proti različnim omejitvam. Kristali, ki padejo na element zraka, vam pomagajo razviti razsodnost, tako da se znanje prelevi v modrost.
Če morate razviti sposobnost jasnega razmišljanja, zbranosti ali razsodnosti, črpajte iz elementa zemlje. Kadar se morate jasno izražati, početi več stvari hkrati ali hitro misliti, naj bo vaš zaveznik ta element. Če bo element zraka v ravnotežju in skladno vpet v vaš energijski sistem, boste dosegli modrost, da se boste lahko povzpeli nad bolečino in trpljenje ter duhovno resnico in svobodo razlikovali od iluzij.
Da bi izkoristili zdravilno moč zraka, morda lahko koristno uporabite zvok kot zdravstveni pripomoček. Poskusite s petjem, poslušanjem glasbe ali igranjem na kak inštrument. Pomembno je, da izražate svoje misli in čustva. Razmislite o tem, da bi se s kom posvetovali, ali pa svoje zamisli zapišite v dnevnik. Koristno je lahko tudi redno ponavljanje pozitivnih trditev. Globoko dihajte, da boste sprostili telo in se osvobodili starih miselnih vzorcev. Morda boste potrebovali več različnih terapij, da bi ugodili mnogostranosti elementa zraka.
MIŠLJENJE- KOMUNIKACIJA - ZAMISLI

 

Element ognja je povezan z vitalno življenjsko silo v vašem bitju. To je vaš dinamičen del, ki podžiga vaše navdušenje, spolnost in urstvarjalnost. Kadar je ognjene energije preveč, lahko "izgorite'; premalo te energije pa povzroča izčrpanost in pomanjkanje vneme.
Če je nakazan element ognja, si oglejte ravni vaše energije in poskusite živeti bolj zmerno. Verjetno je, da v življenju pretiravate, to pa lahko privede do izčrpanosti ali hiperaktivnosti. Morda boste ugotovili, da počnete stvari, ne da bi prej o njih dobro razmislili, ta impulzivnost in naglica pa lahko povzročita probleme vam in tistim, ki vas obkrožajo.
Ogenj navadno povezujejo s človeškim in živalskim območjem ter srčno čakro in čakro solarnega pleksusa, vpliva pa na sposobnost čutenja predane Ijubezni do drugih. Kristali, ki padejo na element ognja, vas lahko spodbudijo, da združite magične ustvarjalne moči in brezpogojno Ijubezen, da bi na Zemlji izrazili strast živIjenjske moči.
Uporabite element ognja, če morate dušo očistiti starih misli in vedenjskih vzorcev - "požgite" dvome in strahove. Zavedajte se svoje nagnjenosti k temu, da se stvari hitro naveličate, da ste nestrpni in razdražljivi, ter se tega izogibajte. Kadar je element ognja v ravnotežju, lahko začnete uresničevati čudovite načrte, lahko navdihujete druge s svojo samozavestjo in razdajate Ijubezen vsem okoli sebe.
Da bi izkoristili zdravilne sposobnosti ognja, poiščite ustvarjalna opravila, ki spodbujajo vašo domišljijo, in odprite srce "Ijubezenskim žarkom". Poiščite obliko gibanja ali telovadbe, da boste porabi I i odvečno energi jo. V obrede ozdravljenja samega sebe vključite ogenj in dim pripravite dim iz zelišč ali kadilo, prižigajte sveče, drznejšim pa bo morda ustrezala hoja po ognju! Tudi toplotne terapije, kot so na primer savna ali parne kopeli, so lahko koristne. Občasno boste morda morali iti v bolj sončne kraje, mogoče pa bo za vas koristna uporaba svetlobne ali barvne terapije.
VITALNOST - NAVDIH - USTVARJALNOST

 

Eter pojmujejo kot vir - prvotno, oblikovalno silo - iz katerega izhajajo preostali štirje elementi. Vse izvira iz etra in se vanj vrača - to je osnovni material vseh fizičnih oblik. Kadar bi radi okrepili svojo povezanost z duhovnim, poskrbite, da bo v vas uravnotežen element etra.
Če je nakazan element etra, morate nahraniti svojo dušo in si vzeti čas za duhovna opravila. Znova vzpostavite svoje duhovne stike in vezi ter razmislite, kako lahko izpopolnite svoje življenje, da bi združili božje s telesnim.
Eter povezujejo z grleno in čelno čakro ter planetarnim in angelskim območjem. To je energijska vez med nebeškim in fizičnim območjem. Kristali, ki padejo na ta element, vam lahko pomagajo, da se naučite, kako na Zemlji živeti skladno z duhovnimi zakoni in univerzalnimi načeli.
Črpajte moč iz zdravilnih žarkov etra, kadar se vaše nebeške vibracije spreminjajo ali kadar želite združiti nebeški vpliv s svojim posvetnim življenjem. Kadar se vaš energijski sistem spreminja in čakate, da se bodo oblikovali novi vzorci vibracij, eter zavzame prostor in ustvari praznino za pritok novih vibracij. Čeprav je eter brezobličen in ni tako otipljiv kot drugi štirje elementi, odločilno vpliva na vaše počutje, saj pronica skozi vaš celotni energijski sistem. Eter oblikuje vzorec možnosti, ki jih lahko izkoristi vaša duša.
Da bi izrabili zdravilne lastnosti etra, poiščite terapije, ki se bolj nanašajo na dušo kot na telo. Preizkusite tehnike zdravljenja z vibracijami, kot so zvočna terapija, barvna terapija, homeopatija ali Bachova cvetna zdravila. Zapomnite si, da so vibracije terapevta pomembnejše kot terapija sama, zato se prepričajte, da terapevt deluje na duhovni ravni, da je njegov namen čist in da je njegova vez jasna in polna svetlobe. Vzemite si dovolj časa in prostora za združitev različnih energij, ki so navzoče v vašem življenju.
VIR - NAVDIH - SPOJITEV

VSE KAR JE

Ta krog na kolesu zdravljenja je edinstven. Ne nanaša se na določen del vašega energijskega sistema, temveč zajema celotni sistem in vse dele vašega bitja, tudi elemente, območja in čakre.
krog "vse, kar je" je ponazorjen z jantro in besedo "om" iz sanskrta. Jantra je tradicionalni pripomoček za meditacijo, podoben mandali. Tistega, ki meditira, popelje prek vseh ravni zavesti, od najbolj fizičnih zunanjih vidikov do najbolj duhovne središčne točke. Om je znan kot vrhovni zlog in simbolizira večno celoto. To je ustvarjalni zvok, iz katerega izhaja svet.
Ta krog je najtesneje povezan s temensko čakro, toda njegov vpliv je še močnejši in velikokrat nakazuje temeljite življenjske spremembe. Kadar kristal pade na ta krog, morate njegove zdravilne moči vsrkati na vseh ravneh zavesti in z vsakim najmanjšim delcem svojega bitja. Oglejte si lastnosti posameznega kristala in ugotovite, kakšne energijske spremembe se dogajajo, kakšno je zdravljenje in kakšen pomen imajo te spremembe za vas. Ukvarjajte se s tem kristalom na vse mogoče načine. Lahko ga nosite v žepu, z njim meditirate ali ga ponoči položite pod blazino. Zadostuje tudi, če kristal pustite na mestu na kolesu zdravljenja ali pa ga položite na krog, ki je natisnjen v knjigi, in nato z vsem svojim bitjem vpijate zdravilne frekvence.
DOVRŠITEV - ŽIVLJENJSKE SPREMEMBE - ABSOLUTNO - UNIVERZALNO