Ego - Nepravi center

Osho

 

Kaj je ego?

Rodi se otrok. Ob rojstvu je brez znanja, brez zavedanja samega sebe. Med prvimi stvarmi, ki se jih začne zavedati, ni on sam - najprej se začne zavedati drugih. To je razumljivo, saj so oči odprte navzven, roke se dotikajo drugih, ušesa slišijo druge. Vsa čutila so obrnjena navzven.

Tako je ob rojstvu. Otrok pride na svet in zaznava okolje. Odpre oči in vidi druge. Najprej se začne zavedati matere, sčasoma prepozna svoje telo, a tudi to je zunaj, je nekaj, kar pripada svetu.

Tako otrok raste in se počasi začne zavedati samega sebe. Toda to je zrcalno zavedanje. Ne ve, kdo je on sam. Ve samo, kaj mati misli o njem. Če se mu nasmehne, če ga spoštuje, če mu reče 'Lep si', če ga objame in poljubi, se otrok dobro počuti sam s sabo. Ego je rojen. Skozi spoštovanje, ljubezen, skrb čuti, da je dober, čuti, da je vreden, pomemben.

Center je rojen.

Ampak ta center, ego, je zrcalni center. Ni njegovo pravo bitje. Ne ve, kdo je; enostavno ve, kaj drugi mislijo o njem. In to je ego: zrcalna slika tistega, kar mislijo drugi. Če vsi mislijo, da ni otrok za nobeno rabo, če ga nihče ne spoštuje, se mu nihče ne nasmehne, potem je rojen tudi ego - bolni ego: žalosten, zavrnjen, z občutkom manjvrednosti.

Prva je mati, kajti mati na začetku pomeni svet. Potem se pridružijo še drugi, in svet raste in raste. In bolj ko raste, bolj zapleten postaja ego zaradi mnogih mnenj, ki jih zrcali. Ego je davek, ki ga plačamo zato, ker živimo z drugimi. Če otrok odrašča popolnoma sam, ne bo nikoli razvil ega. Ampak to mu ne bo pomagalo. Ostal bo kot žival. To ne pomeni, da bo sedaj spoznal pravega sebe. Nikakor ne.

Pravo je lahko spoznano samo skozi nepravo, torej je ego potreben. Skozi to moraš iti. Resničnost je lahko spoznana le skozi iluzijo. Ne moreš prepoznati resnice neposredno. Najprej spoznaš, kaj je ne-resnica. Če spoznaš laž za laž, bo resnica prišla sama od sebe.

Ego je družbeno potreben, je stranski proizvod družbe. Družba je vse, kar je okoli tebe: ne ti, ampak vse ostalo. Vse minus ti je družba. In vse ti govori, kdo si. Greš v šolo, kjer ti učitelji sporočajo, kdo si. Prijatelji ti bodo povedali, kdo si. Sčasoma vsak naloži svoj kos na tvoj ego in vsak te poskuša oblikovati tako, da ne bi postal družbeni problem. Družba ni zaskrbljena zate, družbo skrbi za samo sebe. In tako je prav.

Ni v njenem interesu, da bi ti postal samo-poznavalec. Zanima jo samo to, kako boš postal učinkovit del mehanizma. Tako ti drugi dajo ego, ki sovpada z družbo. Naučijo te morale. In če se je ne držiš, boš vedno neprilagojen. Zato dajemo zločince v zapor. Ne zato, ker so storili kaj narobe ali ker bi jih hoteli poboljšati, ampak zato, ker ne ustrezajo družbi. Njihovega tipa ega družba ne priznava.

Če človek ubije nekoga - je morilec.

In potem isti človek v vojni ubije tisoče ljudi - postane veliki heroj.

Družba ustvari ego, ker je ego lahko kontrolirati. Jaz pa nikoli ne more biti kontroliran. Nemogoče je upravljati z človekovim pravim jazom. In otrok potrebuje center, svojega pravega centra se ne zaveda popolnoma. Družba mu da center in otrok je prepričan, da je to njegov pravi jaz - ego, ki mu ga jedala družba .
Otrok pride domov iz šole in če je prvi v razredu, je vsa družina srečna. Objamejo ga, poljubijo, dajo na ramena, plešejo in rečejo :'Kako čudovit otrok. Ti si naš ponos.' Dajo mu ego. In če otrok pride domov potrt in se počuti kot zguba, ker nečesa ni naredil, potem ga nihče ne ceni in otrok se počuti zavrnjenega. Naslednjič se bo bolj potrudil, saj je center ogrožen. Ego se vedno počuti ogroženega, vedno je v iskanju tega, da bi ga kdo cenil. Zato vedno išče pozornost.

Tako imaš dva centra: z enim si se rodil in je dan z samim obstojem, drugega pa so ti dali. To je velika zvijača. Skozi ego te družba nadzoruje. Obnašati se moraš na določen način drugače te družba ne sprejme. moraš hoditi na določen način, se smejati na določen način, sledit moraš določenim olikam. Samo takrat te družba sprejme in ceni. In če te ne bo ego ogrožen in ti ne veš več kje si kdo si.

Poskusi to doumeti globoko kot lahko, kaji to mora biti zavrženo. In dokler ne odvržeš, ne boš sposoben doseči samega sebe. Ker si zasvojen z egom se ne moreš premikati, biti nekaj drugega, ne zmoreš videti se.
In bilo bo vmesno obdobje, ko bo ego razbit, ko ne boš vedel kdo si, ne boš vedel kam greš in vse meje se bodo stopile. Enostavno boš zmeden, kaos. Zaradi tega se bojiš zgubiti ego. Ampak tako je prav. In če si pogumen bo obdobje kratko. Če pa si prestrašen, se boš vedno znova vračal k egu in lahko traja zelo dolgo, mnogo življenj je lahko uničenih.

Človek potrebuje nekaj za kar se prime, nekaj pod nogami, da nisi v vakumu, praznini. Lahko si nesrečen ampak vsaj SI. Tudi če si žalosten ti to da občutek 'Jaz sem'. Če se odmakneš od tega, strah prevlada, bojiš se neznane teme - kajti družba ti je počistila samo majhen del tebe. To je tako kot v gozdu. Posekaš gozd in narediš majhno čistino, sezidaš hiško in postaviš ograjo in poseješ trato in počutiš se v redu. Za ograjo pa je gozd, divjina. Tukaj je varno, vse je načrtovano. Družba je naredila malo poseko v tvoji zavesti in jo ogradila. In počutiš se dobro. Vsa kultura teži k temu, da ti očistijo del kjer se počutiš doma. Ampak potem se počutiš ogroženega. Za ograjo je nevarnost. V ograji si ti, za ograjo si ti in tvoj zavedni del je samo košček tvojega bitja; ostalo čaka v temi.

Potreben je pogum, stopiti je treba v neznano in za hip vse meje izginejo, za hip si zmeden. Če ne greš nazaj na ego ampak naprej in naprej te nekje čaka skriti center znotraj tebe, ki si ga nosil mnogo življenj. To je tvoja duša, tvoj jaz.

Razlika je kot med živo in plastično rožo. Ego je plastična roža - mrtva. Zgleda kot prava roža, pa ni. Ni življenja v njej. Toda ti si zadovoljen z plastičnim egom. In je več razlogov zakaj si zadovoljen. Mrtva stvar prinaša mnogo prednosti. Kot prvo, nikoli ne more umreti - nikoli ni bilo živo. Torej lahko imaš plastično rožo in je dobra na nek način - je stalna. Ne večna ampak stalna. Prava roža zunaj na vrtu je večna, ne stalna. Na videz izgleda, kot da roža umre - nikoli ne umre. Enostavno menja telesa, tako da je vedno sveža. Pusti staro telo in vstopi v novo. Cveti nekje drugje. Tega mi ne vidimo.

Ego je zlahka dobiti - drugi ti ga dajo. ne rabiš ga iskati. Zato, razen če ne postaneš iskalec neznanega, ne postaneš posameznik. Si samo del množice. Če nimaš pravega centra kako si lahko posameznik? Ego ni individualen je družbeni fenomen, je družba - ne ti. Toda da ti funkcijo v družbi. In če si zadovoljen z tem, boš zamudil priložnost, da bi našel samega sebe.In zato si tako nesrečen.

Kdo bi pa lahko bil srečen z plastičnim življenjem?

Si že opazil kako vse vrste nesreče vstopajo skozi ego? Ne more te narediti srečnega. Kadarkoli trpiš, poskusi gledati in analizirati in našel boš, da je nekje ego kriv za to. Si egoist kot vsak. Nekateri so res grdi takoj na površju, in oni niso tako težavni. Nekateri pa so zelo skriti, on so problem.

Ta ego kar naprej prihaja v konflikte z drugimi zato ker je vsak ego zelo nesiguren glede sebe. Mora biti - saj je lažniva stvar. Če nimaš ničesar v roki in samo misliš, da imaš nekaj potem je to problem. Če nekdo reče tam ni ničesar se takoj začne prepir, ker sam dobro veš, da tam ni ničesar. Kadar to rečejo zadenejo v rano, govorijo resnico - in nič ne boli bolj kot resnica. Moraš se braniti, ker če se ne kdo si? Si izgubljen. Identiteta je zlomljena.

Ego vedno išče težave. Zakaj? Če ti nihče ne posveča pozornosti ego postane lačen. Hrani se z pozornostjo. Torej tudi če je kdo jezen nate je to dobro. Če te kdo ne ljubi je tudi jeza dobra. Ampak če se nihče ne zmeni zate, niče ne misli da si pomemben, različen, kako boš potem hranil ego?

Na miljon načinov iščeš pozornost drugih ljudi: oblačiš se na določen način, želiš biti lep, si prijazen, se spreminjaš. Ko začutiš določeno situacijo se takoj spremeniš tako da ti ljudje posvečajo pozornost. To je hudo beračenje. Če ti pobegne žena, se loči od tebe, si popolnoma uničen - zato ker ti je izkazovala pozornost, skrb, ljubezen in ti je pomagala da si se počutil kot nekdo. Celo tvoje kraljestvo je izgubljeno. Razmišljaš o samomoru. Zakaj? Zakaj , če te žena zapusti, bi moral storiti samomor? Zato ker nimaš pravega centra v sebi. Žena ti je dajala center.

Tako ljudje bivajo, tako ljudje postanejo odvisni eden od drugega. To je veliko globoko suženjstvo. Ego MORA biti suženj. Je odvisen od drugih.

In začni gledati za egom - ne v drugih, to ni tvoja stvar, ampak v sebi. Vsakič ko se počutiš nesrečnega, takoj zapri oči in poskusi najti od kot prihaja občutek nesreče in vedno boš najdel nepravi center, ki je trčil z nekom. Pričakuješ nekaj in se ni zgodilo.

Vzroki niso zunaj tebe. Glavni vzrok je vedno znotraj tebe, ti pa vedno iščeš zunaj, sprašuješ se:
Kdo me dela nesrečnega?
Kdo je razlog moje jeze?
In če iščeš zunaj boš zgrešil.
Samo zapri oči in zmeraj glej od znotraj.
Vir vse tvoje žalosti, jeze, besa je skrit znotraj tebe v egu. In če najdeš vir se boš zlahka premaknil mimo njega. Nihče ne more nositi vir bolečine s sabo če ga razume, pozna.

In pomni, ni potrebe da bi odvrgel ego.

Ne moreš ga odvreči.

Če ga poskušaš odvreči, poš pridobil skriti ego, ki bo govoril:'Jaz sem ponižen.'. Ne poskušaj biti ponižen. Nihče ne more ustvariti skromnosti z svojimi lastnimi napori. Ne. Ko ega ni več skromnost pride k tebi. To ni stvaritev, to je senca pravega centra. In pravi ponižni človek ni ne ponižen ne egoističen.

Preprosto je preprost.

Niti zaveda se ne da je ponižen. Če se zavedaš da si ponižen, je ego že tukaj. Poglej ponižne osebe... Tukaj jih je milion, ki mislijo da so zelo ponižni. Prikanjajo se zelo globoko, toda glej jih - so zelo prikriti egoisti. Zdaj je skromnost njihov vir hrane. Rečejo: 'Jaz sem ponižen.' in potem te gledajo in čakajo da jih boš cenil. 'Zelo si ponižen.', bi te radi slišali govoriti. 'Pravzaprav si najbolj ponižen človek na svetu; nihče ni tako ponižen kot ti.' In potem boš videl nasmeh na njihovem obrazu.

Tako ego deluje. Zelo je prikrit. Zelo, zelo moraš biti buden, samo takrat ga boš opazil. Ne poskušaj biti skromen. Samo opazuj vso bolečino in jezo, ki prihaja skozenj. Samo opazuj, ni ga treba odvreči.

Ne moreš ga odvreči. Kdo ga bo odvrgel? Potem tisti, ki ga je odvrgel, postane ego. Vedno pride nazaj. Karkoli narediš stoj zunaj in samo opazuj.

Karkoli počneš - ponižnost, skromnost, preprostost - nič ne bo pomagalo. Samo ena stvar je mogoča in to je da samo opazuješ in uvidiš kaj je vir bolečine.

Če boš stalno čutil in opazoval, boš nekega dne opazil, da je izginil Nihče ga ni odvrgel - nihče ga ne more odvreči. Razumevanje je smrt ega.

In ti si tako pameten v opazovanju ega v drugemu. Vsak lahko vidi ego drugega. Ko pa pride do tvojega lastnega, potem pa nastane problem - ne poznaš ozemlja, nikoli nisi potoval po njem.

Vse potovanje k božanskemu, neskončnemu, mora iti skozi ego. Napačno mora biti prepoznano kot napačno. Vir bolečine mora biti spoznan kot vir bolečine - potem enostavno izgine. Če veš da je strup - izgine.
In potem nikdar ne rečeš: 'Odvrgel sem ego.' Potem se samo smejiš celi stvari, šala pa je o tem, da si bil ves čas ustvarjalec bolečine.

Problem postane pomnožen, ker je veliko ljudi, ki bi radi pomagali na isti ladji. In radi bi pomagali, ker če pomagaš nekomu se ego počuti zelo dobro, zelo, zelo dobro - ker si veliki rešitelj, veliki guru, mojster; pomagal si mnogim ljudem. Ampak si v isti ladji - ne moreš pomagati. Prej boš škodil. Ljudje ki imajo še vedno svoje probleme ne morejo pomagati. Na Zahodu, je veliko šol psihoanalize, veliko in nobena pomoč ne doseže ljudi. Zato, ker ljudje, ki poskušajo pomagati so na isti ladji.

..Težko je videti svoj ego . Zelo lahko je videti ege drugih. Ampak ne moreš jim pomagati.

Poskusi razumeti ego. Samo opazuj ga. Ne bodi v naglici da bi ga odvrgel. Bolj ko opazuješ bolj postajaš sposoben. Nekega dne poš opazil, da ga ni več. In ko odpade sam od sebe, samo takrat odpade.
Odpade kot mrtev list. Drevo ne počne ničesar - samo vetrič, situacija in mrtev list enostavno odpade. Drevo se niti ne zaveda da je list odpadel. Nič nisi naredil in zato ne moreš trditi, da je to tvoja zasluga. Vidiš da je izginil in takrat se pojavi pravi center.

In pravi center je duša, Jaz, bog, resnica ali pa karkoli boš imenoval. Je brez imena zato so vsa imena dobra. Lahko poimenuješ kakor hočeš.

 

Beyond the Frontier of the Mind by Osho

angleški original ...