ZLATO ŽE OD NEKDAJ VELJA KOT ČUDODELNO ZDRAVILO, PRAV TAKO SO RAZNIM "ŽAVBAM" DODAJALI TUDI ŽIVO SREBRO

Meso bogov

Na Dunaju je že nekaj časa odprta razstava Zlato faraonov, ki nam ponuja pogled na neprecenljivo bogastvo

Meso bogov, ta, na prvi pogled čuden izraz so v starem Egiptu uporabljali za zlato, kovino, ki je v dolgih tisočletjih svetovne zgodovine prinesla človeštvu več gorja kot veselja, če seveda izzvzamemo tiste srečneže, ki niso izgubili trezne pameti, ko se jim je nasmehnila sreča, da so v svoje roke dobili večjo količino te svetleče gmote.

 

Morda se kateri od sodobnih "pametnjakovičev" celo nasmehne "neukosti" davnih prebivalcev doline Nila, ki so v svoji nepoučenosti razglašali, da so mišice bitij, ki so jim pripisovali vsemogočnost, pravzaprav iz toge in mrzle kovine. Radovednež, ki mu prva razlaga ni čisto po volji, bi v svoji vnemi lahko celo sklepal, da so bila nadnaravna bitja v svojem telesnem ustroju od navadnih smrtnikov tako različna, da je presnovnemu traktu najbolj ustrezalo zlato in so zato najraje uživali prav to kovino, ki jim je teknila podobno kot nam meso. Nekatere sodobne filozofske izpeljanke nedvomno razmišljajo v tej smeri, saj vse pogosteje beremo o "čudodelnih" zdravilnih eliksirjih, pri katerih je bistvena sestavina prav zlati prah. Kaj bodo o takšnih "zdravilih" menili medicinski strokovnjaki, je sicer vprašanje, a prav lahko bi celo ugotovili, da takšni pripravki nič kaj blagodejno ne vplivajo na presnovne organe. Še celo več. Morda bodo kot pri živem srebru, ki je v preteklosti predvsem zaradi alkimističnih nasvetov pristalo v prenekateri "žavbi", celo menili, da so takšni napoji strupeni. Še vedno se torej lahko sprašujemo, zakaj si je zlato prislužilo tako nenavadno ime.
Uradni vodiči v dunajskem Kunsthistorisches Museum (Umetnostni muzej), ki vas popeljejo po priložnostni, še dva meseca trajajoči razstavi z naslovom Zlato faraonov, vam ne pozabijo povedati, da so bili vsi razstavljeni predmeti najdeni v grobovih nekdanjih veljakov večno zelene doline Nila. To so torej grobni dodatki, kakršne poznamo skozi s"koraj vso zgodovino človeških civilizacij, za nekakšno popotnico pokojniku, ki naj bi mu služila v večnosti. Razlaga je pravzaprav zelo logična, saj je večina predmetov kopija stvari, ki jih je preminuli uporabljal v vsakdanjem življenju, in ker so izdelani iz "večne" kovine, je osnovna ideja več kot potrjena.

Samo statusni simbol?
To dokazujejo tudi pisni viri zgodnje Evrope in marsikateri filozofi, ki so iz tega izpeljali mogočne razlage o simboliki zlata ter "praznovetju" posameznih kultur, ki naj bi "brezčasni" material uporabljale za dokazovanje svojega položaja v družbi. Bolj ko je bil osebek ovešen s svetlikajočim nakitom, večja naj bi bila njegova moč in z njo povezani ugled. V bližnji zgodovini bo to nedvomno držalo, saj umetniški portreti veljakov te razlage potrjujejo. Ta navada sega celo v današnji čas, saj jo lahko zasledimo pri kraljevskih družinah, prav tako bi v to skupino lahko uvrstili ogrlice županov in rektorjev univerz. Do tu je torej vse v redu. A pozoren poslušalec bo nedvomno zastrigel z ušesi, ko bo izvedel, da stari Egipčani zlata v vsakdanjem življenju niso uporabljali. Še celo tako imenovano "zaslužno zlato", ki so ga posamezni visoki uradniki dobili od faraona za dobro opravljeno delo, je služilo svojemu namenu šele po smrti obdarovanca. V najstarejših časih so bili torej statusni simboli živečih smrtnikov iz povsem drugačnih materialov, šele pozneje je to vlogo, morda tudi zaradi (napačnih?) filozofskih razlag, prevzelo zlato. Kaj bi torej lahko bila tista pomembna naloga, ki jo je imelo v začetku?

Namig visi na ušesu
Stoletja dolgo so mornarji nosili v ušesni mečici obešen zlat uhan. Ne kot znak pripadnosti cehu, temveč iz zelo preprostega razloga. Ta okrasek je bil namenjen plačilu pogrebnih stroškov, če je morjeplovec umrl v tuji deželi. V marsikateri zgodbi o morskih volkovih so pijanega junaka, ki je v daljnem pristanišču negotovo "vozil barko" po suhem, nepridipravi oropali do golega, pustili so mu le uhan. Kdor si ga je drznil vzeti, je menda klical nesrečo sam nase in kaj takšnega so si privoščile le najbolj "kosmate duše".
Pomorščaki so idejo za ta običaj morda dobili v starogrških mitih, kjer je zapisano, da mora umrli za vstop v Had plačati brodnino staremu čolnarju Haronu, da ga prepelje prek reke Stiks, ki loči svet živih od sveta mrtvih. Da ne bi bil pokojnik v zadregi, so mu pred pokopom dali med zobe zlati obolos, s katerim si je zagotovil takojšen prehod temačnega vodovja. Kdor ga ni imel, je bil obsojen na večno tavanje po meglenih in blatnih obalah.
Kaj če so starodavni častilci boga Zevsa to navado kot toliko drugih stvari prinesli iz Egipta, katerega kultura je bistveno starejša? Misel, da umrli. potuje prek reke, bi lahko izvirala od tam, saj so bile vse grobnice starega Egipta na zahodni obali Nila, "kjer umira bog Ra sončna obla". A pokojnik je to pot opravil, preden so, ga položili k počitku. Zakaj' bi mu torej služila še dodatna "potnina"? Mar res le za "vsakdanjo rabo" v večnem življenju? Če bi to držalo, potem je razlaga imena "meso bogov" bolj daleč kot kadar koli.
V nasprotju s sodobnimi verovanji, ki govorijo o tem, da le človekova duša odpotuje v nebo, so bili Egipčani prepričani, da se med zvezde poda tudi telo, kar je pravzaprav edinstvena ideja, ki je niso prevzeli niti Grki, saj so svoje mrtve preprosto napotili v podzemlje.

Povsem nora misel
Morda imajo prav vsi tisti ki pritrjujejo "noremu Švicarju" Erichu von Danikenu in njegovi teoriji, da so bili "bogovi" pravzaprav le astronavti, od katerih so si nekateri celo privoščili, da so vladali na našem svetu kot faraoni, inke in še drugače imenovani kralji. Če so umrli tukaj, so njihovo truplo balzamirali, da je počakalo na naslednji obisk, ko so jih odpeljali v večni počitek domov "med zvezde". Stroški transporta so bili "priloženi" v zlatu, ki ga je transportno plovilo, med domorodci čaščeno kot božanstvo, "použilo" in potem zadovoljno zabrundalo ter se povzpelo kvišku. Večina nepoučenih bi lahko menila, da je zlato nujna hrana "boga", nekakšno meso za nasičenje njegovega drobovja.
Obiski so prenehali, mumije s priloženim "mesom", ljubeče in z velikim mojstrstvom izdelanimi umetninami, v katerih je vgrajeno obilo skritih informacij, so tisočletja čakale na odhod v nebo, a so dočakale prihod "tatov", ki trupel ne pošljejo med zvezde, "potnino" pa kljub temu vpišejo med svojo lastnino in jo občasno razkazujejo vesoljnemu svetu

 

 

 

 

 


Kar 6,3 kilograma zlata so porabili za izdelavo te "ovratnice", najdene v grobnici Psusenesa I.
Pet obročev je izdelanih iz več kot pet tisoč majhnih obročkov, ki so med sabo povezani s trapezoidnimi sponkami. Delo potrpežljivih mojstrov, ki so se spogledovali s svetim številom 5!

 


Že sama izdelava tega pasu iz ametistovih biserov in dvojnih panterjevih glav iz zlata je občudovanja vredna, povrhu ima še številčni pomen. Sedem velikih glav in sedemkrat po dve mali nas nehote spomnijo na 21 velikih ter 14 malih arkan tarota, ki naj bi izviral iz Egipta.

 


Enaindvajset (število velikih arkan oziroma skrivnosti tarota!) povsem enakih zapestnic so našli pod piramido kralja Sechemcheta v Saqqari. Vsaka je izdelana iz 388 zlatih dvojnih školjk, ki so nanizane na deset nitk in med sabo ločene z navidez nelogično postavljenimi ploščicami. A tudi ta "nered" bi lahko imel svojo logiko. Ob strani je dvakrat po 14 školjk (male arkane oziroma male skrivnosti tarota!?), znotraj pa jih je še 360, kar bi lahko kazalo na število enot, na katere je razdeljen krog. Da ideja morebiti ni povsem nora, kaže "nesmiselna" razporeditev. Med C in D jih je 90, kar je četrtina kroga, med A ter B pa jih najdemo 45, kar je osmina kroga. Še zanimivejše je, da jih je v nizu E 18, med F in G ter G in H po 36, med H ter I jih je 54, med B in C pa 72. Vse to so koti zlatega reza, ki je bil osnova gradnje v starem Egiptu. Je torej mhnerično sporočilo vsaj tako pomembno kot tržna vrednost izdelka? Morda celo bolj! o

 

 

 

Nedeljski 20. JANUAR 2002; IVAN MOHORIČ