Celo znanstveniki so presenečeni, kako hitro se talijo ledeniki in ledene plošče na Antarktiki

Antarktika se segreva najhitreje

Če bi se morska gladina zvišala za pol metra, bi to prizadelo tudi Slovenijo, zlasti piran in soline

LJUBLJANA, 21. - Kar se je zgodilo z gigantsko ledeno ploščo Larsen B na Antarktiki, ko se je v dobrem mesecu dni preprosto razdrobila in se je v morje pogreznilo 720 milijard ton ledu, je na dramatičen način pokazalo, kakšne posledice ima segrevanje ozračja. Presenetilo je celo znanstvenike, ki tudi v najbolj pesimističnih napovedih niso pričakovali tako velikih in hitrih vplivov na okolje.

 

Temperatura na Antarktiki se je v zadnjih 50 letih presenetljivo povečala za 2,5 stopinje Celzija, kar pomeni dvakrat hitrejše naraščanje temperature kot drugod po svetu. Od leta 1950 se je območje, stalno prekrito z ledom, zmanjšalo za 45 odstotkov, jezera so brez ledene skorje mesec dni dlje, temperatura vode v jezerih se je samo v zadnjih 20 letih zvišala za celo stopinjo, povprečna temperatura jezer pa se je povečevala trikrat hitreje kot temperatura zraka. Trije največji ledeniki na Antarktiki so se samo v zadnjih 10 letih stanjšali za 45 metrov, 150 kubičnih kilometrov ledu se je stalilo v ocean. Če bi se led popolnoma stalil, kar se lahko po sedanjih trendih zgodi v 150 letih, bi se lahko samo zaradi tega gladiria morja po vsem svetu dvignila za več kot meter. Druge študije kažejo, da se bo gladina morja v tem stoletju dvignila za pol metra samo zaradi podnebnih sprememb po svetu in povečanega črpanja podtalnice. Če pa bi upoštevali še taljenje ledu na Antarktiki, bi se gladina dvignila za meter in pol.
"Vedeli smo, da se je proces taljenja ledu začel, a smo bili prepričani, da bi za to, da se posamezna ledena plošča razdrobi, moralo miniti slabih sto let. V raziskavi sem dokumentiral, kako sta se ledeni plošči Larsen A in Larsen B razgradili v borih desetih letih, preostalim grozi enaka usoda," je izjavil strokovnjak za ledenike iz univerze v Coloradu Ted Scambos. Domneva, da k tako hitremu drobljenju ledenih plošč v veliki meri pripeva voda z nekoliko višjo temperaturo. Ta steče v razpoke ledenih plošč in učinkuje kot ogromna sekira, ki razkolje ledeno gmoto.
Če bi se gladina morja zvišala samo za pol metra, bi države z nizko nadmorsko višino, kot je denimo Bangladeš, izgubile 17 odstotkov svojega ozemlja, pri meter višji gladini pa kar polovico površine. Izginila bi vrsta otoških državic, milijoni ljudi, ki živijo ob deltah velikih rek (Misisipija, Rena, Nila, Amazonke, Gangesa...), bi se morali preseliti, veliko škodo bi utrpela velika prištaniška mesta po svetu, zaradi višje gladine morja bi imeli težave v gosto naseljenih nižinskih predelih Nizozemske, Belgije in Nemčije. Tudi Slovenija ne bi ostala neprizadeta. Naraščanje morske gladine bi prizadelo obalna mesta, Matjaž Ravnik z Inštituta Jožefa Stefana omenja Piran in Sečoveljske soline, ki bi ju morje zalilo najprej.


Satelitska slika Antarktike kaže, kako se je v zadnjih letih spreminjala podoba te ledene celine.

ALENKA VILFAN ; dnevnik ; 21.3.2002