t
5 p
Ride si sapis!
Kozmos
Nedelanje je tehnika zaustavljanja sveta kot ga poznamo - je postavljanje "resnice" v oklepaj in dopuščanje novih možnosti. Možnosti videnja sveta na način vidcev.
don Juan o tem spregovori takole:
"Nedelanje je sila preprosto in sila težavno. Tu ni česa razumeti; samo obvladati ga moraš. Krona prizadevanj vsakega vedca je seveda videnje, do tega pa pride šele, ko ustavi svet, in sicer s tehniko nedelanja."
"Delanje je tisto, zaradi česar je tista skala skala in tisti grm grm. Delanje je tisto, kar dela tebe tebe in mene mene." "To, vidiš, pa je težava pri govorjenju," je rekel. "Človek zmeraj vse pomeša, če govori. Če začneš govoriti o delanju, nazadnje zmeraj govoriš o nečem drugem. Zato je boljše samo delovati. Tistale skala, na primer. Če jo pogledaš, je to delanje, če pa jo vidiš, je to nedelanje." "Tistale skala je zate skala zato, ker je to vse, kar si lahko o njej misliš." je rekel. "Temu jaz pravim delanje. Vedec, recimo, pa ve, da je skala skala samo zaradi delanja, in če noče, da bi bila skala skala, mu ni treba storiti drugega, kot da se oprime nedelanja. Razumeš zdaj, kaj hočem reči?" "Svet je svet zato, ker poznaš delanje, ki je potrebno, da je takšen," je rekel. "Če ne bi poznal tega delanja, bi bil pač drugačen."
Pokazal je na podolgovat balvan, ki je stal naravnost pred nama. "Oglej si senco tega kamna. Njegova senca je kamen, pa vendarle to tudi ni. Če gledaš ta kamen zato, da bi videl, kaj kamen je, je to delanje, če pa gledaš njegovo senco, je to nedelanje. Sence so kakor vrata, vrata nedelanja. Vedec, na primer, takoj prepozna najgloblja človekova občutja, samo da pogleda njegovo senco.” "Je v njih kakšno gibanje?" sem vprašal. "Lahko bi rekel, da je gibanje v njih, ali pa, da se v njih zrcalijo obrisi sveta, ali pa, da iz njih prihajajo občutja." "Ampak kako lahko občutja prihajajo iz senc, don Juan?" "Če meniš, da so sence zgolj sence, je to delanje," je pojasnil. "Takšno mnenje pa je nekam bedasto. Poglej na to takole: v vsaki stvari na tem svetu se skriva še toliko vsega, zakaj torej ne tudi v sencah? Navsezadnje se nam zdijo sence sence samo zato, ker jih delamo za sence."
"Ko si začel sanjati, si uporabljal mojo osebno moč, zato ti je šlo lažje. Zdaj si pa prazen. Toda truditi se moraš še naprej, vse dokler ne boš imel sam dovolj moči. Vidiš, sanjanje je nedelanje sanj, in ko boš napredoval v nedelanju, boš napredoval tudi v sanjanju. Gre samo za to, da si ne nehaš pogledovati v dlani, pa četudi ne verjameš, da je v tem, kar počneš kakšen smisel. Kot sem ti že rekel, bojevniku sploh ni treba verovati, saj dokler deluje, ne da bi veroval, v resnici nedela."
Don Juan je pripomnil, da moje telo ve precej več, kot se mi sanja, saj je sila, ki naju zasleduje, na moji desni. Tiho, z zaupnim glasom je pripomnil, da se mi je zaveznik tistega dne že dvakrat tako zelo približal, da je moral posredovati in ga ustaviti. "Podnevi so sence vrata v nedelanje," je rekel. "Ponoči, ko je spričo teme na delu le malo delanja, pa je senca prav vse, z zavezniki vred. Sploh pa sem ti že pravil o tem, ko sem te učil teka moči." "Vse, kar sem ti doslej povedal, je bil vidik nedelanja. Bojevnik vse na tem svetu gleda skozi ta vidik, in vendar ti ne morem povedati nič več, kot sem ti danes že povedal. Zdaj moraš še svojem telesu pustiti, da odkrije moč in občutek nedelanja." "Neumno je od tebe, da zaničuješ skrivnosti sveta samo zato, ker pač veš, kako se to dela," je rekel z resnobnim obrazom.
"Pa je vse to res, don Juan?" "Če bi pritrdil, bi bilo to delanje, če bi zanikal, ravno tako. Ker pa se učiš nedelanja, ti moram reči le to, da sploh ni pomembno, ali je vse to res ali ne. Ravno v tem je bojevnik v prednosti pred navadnim človekom. Navadnemu človeku je vedno veliko do tega, da bi vedel, ali je kaj res ali ne, bojevniku pa prav nič. Navaden človek ravna z rečmi, za katere meni, da so resnične, tako, z rečmi, za katere meni, da niso resnične, pa drugače. Če za nekaj velja, da je res, se tistega loti in verjame temu, kar počne. Če pa za nekaj velja, da ni res, potem se tistega sploh ne loti ali pa, če se vendarle, ne verjame temu, kar počne. Bojevnik pa se loti dejanja v obeh primerih. Če za tisto, kar počne, velja, da je res, potem to počne zato, ker hoče delati. Če pa počne nekaj, kar ne velja za resnično to počne zato, ker hoče nedelati. Razumeš zdaj, kaj bi rad povedal?"
|