Svet pogovorov
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
General >> Šamanizem >> ODVISNOST
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=996675563

Message started by matrix on 01.08.2001 at 16:19:23

Title: ODVISNOST
Post by matrix on 01.08.2001 at 16:19:23

pozdravljeni iskalci resnice

že ves čas, me nekaj zanima?
ali se kdo resnično ukvarja z problemom odvisnosti?

v primeru da pridemo v kontakt s predmetom, osebo od katere smo potem odvisni, se dogajajo stvari, ki navadno ne zadostujejo za odvisnot, vendar v nekaj procentih vseeno pride do stanja odvisnosti?

morda se da kaj storiti na tem da nebi šlo tako daleč?

Title: Re: ODVISNOsT
Post by gape on 01.08.2001 at 16:29:42

Q
morda se da kaj storiti na tem da nebi šlo tako daleč?
Q
to je ena od glavnih nalog - znebiti se navezanosti in odvisnosti, ki smo si jih nakopali v karmo.

ko to zmagaš si free!

Title: Re: ODVISNOT
Post by Dejana on 01.08.2001 at 16:44:51

Jaz sem imela svoje čase problem odvisnosti od hrane - s hrano sem se tolažila za vse nazaj in še zaradi strahu pred tem, kaj bo naprej. Bolj ali manj situacijo kontroliram, ampak imam dneve, ko požrem ogromne količine hrane - včasih samo sladkarije, včasih vse po vrsti. Bolj ko me daje stiska, slabše je in takrat se izmenjujejo obdobja, ko cel teden nič ne jem in potem nazaj k požrtiji.
Kaj storiti? Če bi to vedela, ne bi zapadla v odvisnost.Odvisnost se razvije kot obrambni mehanizem telesa in sicer obramba pred bolečino ali pa tolažba, če tako hočete. Recimo, v podzavesti je ogromno blokad, ki te omejujejo in te napolnijo z ogromno strahovi. Meni osebno so pri odpravljanju blokad iz preteklosti ogromno pomagale rastline moči - takrat padejo vse prepreke in vsi strahovi, ravnaš se samo tako, kot ti narekuje duša in ko se tako sprostiš, tudi duša zelo dobro ve, kam naj te usmeri, da bo zate dobro. Ko se tako skuliraš, ne nosiš nobene maske, se ne pretvarjaš ali če naj temu rečem takole - ni se ti treba delat finega, kaj si bi nekdo mislil o tebi. In potem lahko mirno uživaš.

Nisem pa še na tej stopnji, da bi stvari pošlihtala za naprej, saj me še kar mučijo strahovi kako in kaj se bo zgodilo. Vem, da tukaj delujem iz nižjega središča zavesti in tukaj mi samo pomaga to, da si govorim: kar bo, bo in kar ti je namenjeno se ti bo zgodilo, prepusti se toku. Ali eno navodilo s foruma, ki mi je zelo uporabno - Bog že ve, zakaj je to dobro in ob pravem času bom izvedela tudi jaz.

Title: Re: ODVISNOST
Post by MP3CE on 01.08.2001 at 22:12:29

Pri basanju s hrano pomaga tole:
- Skriješ si kikirikije in sladkarije. Pač rečeš ne tem zadevam.
- Bel sladkor zamenjaš z malo bolj rjavim ali trsnim sladkorjem. Še bolje pa s sadjem in suhim sadjem (rozine, suhe fige, itd)...
- Pomaga zmerna telesna aktivnost, sprememba okolje. Marsikdaj te družba resnično ovira na poti do svobode, recimo vsi okoli tebe so zasvojeni s čiki in kar padeš not...
- Ješ polnovredno hrano, ki ti nasiti telo, recimo ajdova kaša, itd...
- Obroke ješ samo na točno določenem kraju, ob določenih urah.
- Skušaš biti zavesten vsega, kar poješ...


Title: Re: ODVISNOT
Post by LittleStar on 02.08.2001 at 09:56:31

Sem navdušena nad temo, upam da se bo razvila. Tukaj nas je sicer bolj malo, pa po počitnicah in dopustih morda kaj več.

Mene ful zanima, kaj vi mislite, kje je meja sploh, ko govorimo o odvisnosti.

Odvisnosti je najmanj toliko, koliko je ljudi.

Usoda nekaterih živali je npr. odvisna od nas, kao višje razvitih. Pa se ne borijo proti tej odvisnosti. Zakaj se mi? Ali bi lahko torej definirali, da je odvisnost, nekaj, kar si sami povzročimo za lajšanje trpljenja? Zavedno ali nezavedno. Če je nezavedno, je to verjetno naša karma.

Koliko smo odvisni, če npr. zavedno nekaj počnemo, za kar vemo, da nam pomaga, pa vendar morda okolica ne sprejema tega?

Npr. nekdo ima visoke ideale, ki ga ločujejo od ostalih, zato mu s tem na nek način škodijo, na drugi strani pa kdo in kako bi sploh bil, če ne bi skušal živeti svojih sanj?

Ali ni to spet čist individualno? Vsak zase ve, kaj je dobro zanj, in kaj ne. Poskuša vedeti.

Dejana, lepo, da si tako iskreno napisala..

Kako bomo pogledali na naše življenje, v trenutku smrti? Sigurno ne bomo sojeni za naše odvisnosti, če z njimi nismo neposredno prizadeli drugega.

Ko več človek ne more 'normalno funkcionirati' - upravljati zavestno, ko si ne more pomagati, je odvisen. Uf, to je tako široko, jaz sem se kar vrgla noter v to pisanje..

Posameznik se mora najprej zavedati, da ga odvisnost uničuje in okolico, in mora si predvsem želeti rešiti odvisnosti. To je pomembno, ker kako bi lahko nekomu pomagali, če si sam ne želi.

Problem je, če si nekdo želi, pa nima moči. Ne zmore sam. Treba je imeti voljo in vztrajnost.

Drugemu človeku pomagat je tako delikatno.., to vemo, ko vemo. To bi rada še enkrat napisala, ko sem že tam pri temi o dr. Ruglju:
ČLOVEK (ZDRAVNIK) LAHKO ZDRAVI SAMO S TEM, KAR JE!

Pa še to: iz lastnih izkušenj vem, da je ni odvisnosti na svetu, kateri ne bi pomagala ljubezen in sočutje.Title: Re: ODVISNOT
Post by herby on 02.08.2001 at 10:08:49

Jz bi  pa odvisnosti zacel s te strani: odvisnost je v-red-u!
Ja odvisnost je v 'bozjem' redu!
Torej da ne zacnes apriori z obsojanjem; ... ce pomislis na nekoga povprecneza iz srednjega razreda in nekega alkoholika ki gre skozi pekel zasvojenosti (in pride ven) kdo vec odnese od zivljenja. Odvisnost te mnogo nauci , pokaze ti direkt na duso in na tisto 'crno luknjo' ki jo poskusas zapolniti z milion stvarmi pa ne gre.

Clovek se prilepi na eno stvar(ali osebo) in ta se prilepi na njega in skupaj sta dokler je potrebno...
in potrebno je drugace ne bi bila skupej.

Title: Re: ODVISNOT
Post by MP3CE on 02.08.2001 at 13:05:09

Stari, odvisnost sucks, ker pol zgubiš vse razen odvisnosti... 8) Cel lajf za naslednji šus...

Title: Re: ODVISNOT
Post by matrix on 03.08.2001 at 15:03:42

litlestar ja res lepo tole tvoje, širine si nalovdala spet morje, ampak res lepo...

poglejmo še mal v sistem odvisnosti:
v naš svet pride stvar, na katero nehote ali hote vežemo pozornost in dalj časa smo s to stvarjo, več pozornosti nam pobere in ker vse kar se dogaja, se dogaja le še s to stvarjo.
torej če gremo gledat nogomet in nas potegne, potem hodimo vedno večkrat gledat nogomet in se z vsemi zgovarjamo le še to, posledično, več kot je časa nogomet v glavi, manj je časa za druge stvari
in potem počasi trgamo vezi z vsem, kar se je prej dogajalo v glavi in imamo le še nogomet in vedno več da smo na tekočem, da se lahko pogovorjamo z drugimi.
nato pride dan, ko se ne znamo pogovorjat o ničemer drugem kot o nogometu in potem žalostno ugotovimo, da smo odvisno od njega.
saj smo zamudili in zgubili ostala področja!

tako je to, zato ostanemo v nogometu, na področju uspeha. probelm predstavlja le to da ostalo zaradi tega trpi.

pa poglejmo še enkrat kako smo prišli v stanje odvisnsti, počasi z eno tekmo in ga poglobili ker smo vezali pozornost le na to, ker smo izgubili širino!
in pa pogled percepcije, je zanimiv v tej smeri da brez napr nogometa, trave, alko ne zanmo več komunicirat z okoljem, ker jih sploh ne poslušamo oni pa ne nas, če beseda ne teče o tem.

sedaj pa ven!

ven se pride enako, kot not, nastavimo si širino, težka je ampak, nima veze tud drugi ne vejo vsega
drug fenomen je tudi vezava odločitev na ven, torej odvisni smo od tujih odločitev in priznanj, zato se moramo spet naučit sami izrazit iz sebe.

hrana je zgol nadomestilo za energijo, ki jo zgubljamo pri odnosu s stvarjo, namesto, da se rešimo odvisnosti stvari, gremo na hrano da preusmerimo mišlenje o tem in dobimo energijo.

odvisnoti ne smemo zamenjevat z nemočjo(iztopa iz družbe, situacije, tu nimamo na voljo instrumentov, kaj naj brez njih)

in ko nas vrže ven, potem jih moramo nahitro narest, zato je bolje da vemo kako se jih lepo na lep način.

pa tudi ne z navadami, vendar se strinjam z A.

q
pol ugotovim da je navada v bistvu, del postopkov, ki jih v situaciji počnemo nezavedno.
ti postopki so zapisani v spominu in če bi mi uspel sesut spomnin bi novi postopki stalno držal.

torej bi se v trenutku rešil navad za stalno. Torej teory of 1 sekond. Realno se, da v svetu mistike, tam vemo, kako,… sam razvijam brez vsega?

vem da je s tem povezana energija, ker če imaš energijo si lažje narediš, kot če je ni
q

je pa res energije rabmo za vse te primere in če je ne znamo najdt v sebi pol jo iščemo drugje, zakaj pa... kar smo odvisni energetsko od drugih, no tam pač nimamo možnosti da bomo dobl e ali ne! torej najdit e v sebi in izražat sebe in svoje delo.
če nisi v sebi in komuniciraš iz sebe in nisi vezal e nase, si odvisen.

mp3 in herbi mata prav oba:
herby res je odvisnost je ok, in sploh ni napačna, in ni je treba sedaj napast, ker rabiš nekaj, da se naučiš? samo tole vpašam, če razumeš prej stvari in sistem osdvisnsti in kaj je, potem lahko to storiš tudi brez ane? je res velik ljudi ne razume tega in to je način odvisnost pasivnih ljudi. dojemanja sebe in svata

in tuki smo v področju, kjer je doma litlestar

Title: Re: ODVISNOT
Post by matrix on 06.08.2001 at 16:38:56

kako se pride ven
ven se pride edino z resnico, v pravem trenutku in s pravim pristopom
ko ti povejo resnico, kako gre potek potem veš in ko veš greš naprej, ker enostavno nimaš več tam kaj iskati

naprimer imaš težave s šolo in in ti itak veš da maš
te lahko kritizirajo, iščeš sam pa nič, itak
ko pa pride resnica torej ti nekdo pove kako je in kako gre in v pravem trenutku in na prav način, takrat te stisne v kot, in nimaš kam, potem veš in ko veš greš, dalje, saj ne moreš bit več not, če veš, učenje traja dokler ne veš, in ko doživiš izkušnjo potem adijo, in tudi ko veš in greš vseeno dalje se ti dogaja tolk stvari, da vidiš da greš napačno in ko veš tudi to resnico potem, če nisi zabluzil preveč se, da pridt ven in dokler si živ nisi zabluzi. sreča za nekatere je da, ko doživijo vse izkušnje jih enostavno porine naprej

torej not si dokler se učiš, ko veš greš, lahko pa se tudi zgodi da izkušnej ne rabiš,
večkrat pa je treba izkušnjo doživet in v tem je smisel življenja, tudi ko vem naprej kaj se bo zgodilo grem tja da dojamem, saj se brez tega da si z gnostičnim spoznanjem(osebnim) dobil izkušnjo ne moreš predstavljat okusa banane. drugače, bi življenje bilo kratko ane?

Tole vse izhaja iz matematične osnove, ki jo je odkriv A. tako, da se, da lepo videt kje in zakaj deluje.

Title: Re: ODVISNOT
Post by gape on 07.08.2001 at 17:02:21

ni meje pri odvisnosti. odvisnost je navezanost na nekaj in tega se je treba znebit. lahko bi reku da je odvisnost vzorec, ki se ga je treba znebit. mal je mogoče zajebano zato ker smo odvisni tudi od zraka in to; kako se znebit tega??
se je tega sploh treba znebit??
če se tega ni treba znebit, se je sploh česa treba znebit??
jebeno!!!
imho, se je treba vsega znebit počas, pač ne vsega naenkrat, počas pa zihr in na koncu se je treba znebit tudi odvisnosti od fizičnega telesa.
that's the job.
ko si svoboden od vsega si zmagu prej ne. torej ne svoboda ampak svoboda od; kot bi lojze reku.

obstaja celo varijanta, da se neke odvisnosti sploh ne moreš znebit dokler je drugi (okolica) niso sposobni sprejet, ker je to del tvoje naloge, da druge navadiš da sprejmejo glih to, kar niso sposobni sprejet. na pa sm spet pršu do sprejemanja.

redkokdo ve kaj je dobro za njega, trudimo pa se ugotoviti, saj nekatere stvari izgledajo kot da niso v redu pa v bistvu so. mogoče ne zame, so pa zato nujne za druge in ker je to del moje naloge je to dobro zame, čeprav je to slabo.

seveda ne bomo sojeni za svoje odvisnosti, saj jih bomo odpravili do takrat ko bo prišel čas sodbe, saj drugače sploh ne bo prišel ta čas.

odvisnost je v-red-u --- bravo. odvisnost je tako kot vse ostalo del programa. a ni ta slovenščina fajn?


Q
napr nogometa, trave, alko ne zanmo več komunicirat z okoljem, ker jih sploh ne poslušamo oni pa ne nas, če beseda ne teče o tem.
Q
ne vem, ne vem - jest svoje odvisnosti nisem nikol tako doživljal, je pa res da ona (trava) sploh ni neka odvisnost, ampak bolj pripomoček, kot večina odvisnosti, pomaga nam da pridemo do višjih ciljev in ko tja pridemo ja čas da to 'odvisnost' odstranimo.

Title: Re: ODVISNOT
Post by MIKE on 16.08.2001 at 14:56:17

Odvisnost, hm, kako je ze rekel MELLO:

Ko si enkrat sit (navelican) svoje bolezni, se jo znebis!

Title: Re: ODVISNOT
Post by Magla on 24.08.2001 at 22:55:50

Mike maš prav, sam vseeno ni tko lahko
Gape, problem je če se nočeš osvoboditi svoje odvisnosti. Maš kakšen predlog.
Sam sem odvisen od cigaret, pa če si hočem al pa nočem priznat. fora pa je da nočem glihj spremenit frendov samo za to ker kadijo. sam ko se srečamo, ponavadi v igri niso SAmo cigarete ampak tudi jole in alkič. Alkiču z lahkoto rečem ne - izgleda da sem ga naveličenan (:)). Kar se tiče green stuffa, pa je hmmm, stvar mal bolj zakomplicirana, ker sem ODVISEN. Pa tud hočem bit, sam hočem pa met tud kotrolo, ki pa je žal nimam....:-/
kako je že s tistim, da se droga uporablja v višje namene, mal sem že pozabil kako to gre...
anybody :-/  
lahko bi rekel da sem resen odvisnik, saj se svojega problema zavedam v celoti. Pridejo pa trenutki, ko dam vse ZAVEDANJE na klin in si privoščim odvisnost.
Po drugi strani pa je možno tudi to, da moram spoznati to. Saj sta oba starša kadila, oče je kr dost spil, mati pa na drugi strani skoraj nič. Poleg tega mi muti zaradi trave ni delala težav, celo sama je poskusila... Pa z vsem tem sem začel res pozno. KAkor, da je to nekaj kar bi moral naredit, pa sem se umikal. Skratka k začnem razmišljat o tem se zgubim v možnostih...

Ja tko bo... enkrat sem celo frendom povedal, da brez njih ne bi nikoli spoznal, kaj droga je in da sem jim hvaležen. Da pa ne bo pomote, Hotu sem spoznat drogo in ne da bi me kdo silil v to...
Kdaj bom pridobil kontrolo pa zaenkrat še ne vem, pustimo se presenetiti.
Lahko povem še, da do konca srednje šole nisem pokadil več kot 20 cigaret!!! Bil sem zelo strog in ciničen do staršev....zaradi kajenja, pri očetu pa tud zaradi pijače. In kot veste, vse kar misliš se ti zgodi...In ker sem se iniciral v Reiki imam možnost popraviti napako že sedaj v tem lajfu...

kaj mislite ali samo iščem izgovore za duhovno zaveso al ma to tud eno težo...

Title: Re: ODVISNOT
Post by herby on 25.08.2001 at 12:44:12

Magla iste fore (vibe)  imamo:
furam alko furam jole ker drugega ni; "mladina se ne zna zabavat brez drog..."
vem priblizno kaj mi stvari delajo ampak zdi se mi da bodo v igri dokler ne najdem novih poti za zapolnjenje mojega zivljenja
zato iscem...

Title: Re: ODVISNOT
Post by gape on 25.08.2001 at 13:18:09

e magla jest že vidm da si ti čist taprav :)
podobni vibi in to :D

drugače pa (imho) sploh ni problem če se 'nočeš' osvoboditi svoje odvisnosti, sploh če govorimo o travi. ona ni odvisnost, sploh če je ne konzumiraš vsak dan, ona je pripomoček za doseganje višjih stanj zavesti, jeba (odvisnost) nastane samo v tem primeru če sploh nisi sposoben dosegati višjih stanj zavesti brez tega (ali drugega) pripomočka, torej dokler RABIŠ travo zato da si srečen, miren ali karkoli že pač ti ona dela, si odvisen, ko pa znaš (se naučiš) dosegati višja stanja zavesti tudi brez pripomočka in jih tudi dosegaš (jest naprimer kadar sm počen sploh ne furam raznih duhovnih reči, je prelahkoin bi zlahka postal odvisen-spet), takrat nisi več odvisen od njega ampak bi reku v tvojem primeru ti služi samo še zato, da se lažje vklopiš v družbo, ki se ji sicer sanja, ve pa ne in ti s svojim znanjem in vibracijo jim pomagaš. vsaj jest gledam na travo bolj na ta wej zadnje čase, sem bil nekih 7 let na travi bolj ali manj in zdej ne rabim več, kadar pa mi, predvsem v družbi, zapaše, pač kadim, sicer me praska bolj kot ponavadi pa nič ne de.  

s cigareti je drug blem, on zakaja (zamegljuje) srčno čakro; imam predlog: začni zvijat tobak, čimbolj light kolkr ga dobiš.

o alkotu pa sploh nebi govoru, tudi on se v mojem primeru uporablja samo še za vklop v določene frekvence, na katere se težko spustim brez njega.

Title: Re: ODVISNOT
Post by herby on 25.08.2001 at 14:12:47


gape rekel si:  jest naprimer kadar sm počen sploh ne furam raznih duhovnih reči

kaj si s tem mislil?

Jz naprimer zadnje case ful rad experimentiram ko kako jolo navijemo z energijami in zaznavanjem stvari takih kot so in spregledanju ljudi kake igre imajo in kake obrambe. Ker men odpre razne psihicne moci takrat --- pravis da lahko od tega postanes odvisen?   Da je bolje takrat samo se sproscat in zabavat v druzbi?

Title: Re: ODVISNOT
Post by gape on 25.08.2001 at 23:14:40

mislu sm glih to kar sm napisu; sej si dobr razumel in opazu očitno, ko si sprobavu, vse je preveč izi na travi ker te dvigne v višje stanje zavesti, zato takrat ne meditiram, ne dajem reikija, ne sebi ne drugim, nihalo sicer včasih pofuram, pa še to zvečine nad mobiteli, ko me ljudje sprašujejo kaj mam to gor in ha ha kaj pa tut govoriš in to ... ne pravim da nujno postaneš od tega odvisen, se pa lahko zgodi da brez ne znaš nafurat prave vibracije in potem če jo hočeš - MORAŠ navit enga, kar pa je enako odvisnosti, ker prave vibracije HOČEMO imet skoz ... ves čas ... čim več časa.

Title: Re: ODVISNOT
Post by Dejana on 26.08.2001 at 11:05:58

Point je v tem, da ko neki vzameš in si v višjem stanju zavesti, je vse OK, se ne sekiraš, problemov ni, al pa jih ne vidiš al pa se ti ne zdijo grozni, tko da si flegma, jest temu rečem, da ti pade dol maska, ki jo drugač nosiš- pa se ti jebe kaj si bojo drugi mislili. Zadeva te skulira, bolj si objektiven do sebe in drugih, pa kar je najboljš, bolj si toleranten do sebe. Se pač sprejmeš, tak kot si. Treba je samo rečt - če sem bil Ok brez maske, ko sem bil pod drogo, bom OK tud brez maske takrat, ko bom brez. Mal težje je to nardit.

Title: Re: ODVISNOT
Post by Dejana on 26.08.2001 at 11:14:44

Mene pa tuki zanima še ena stvar - kaj pa psihične odvisnosti, ne tiste od kemije? Na primer navezanosti take in drugačne - rečmo navezanost na nekega človeka, al pa da si odvisen od tega, da si z nekom (al pa obseden če že hočte)? Kako se znebit takih odvisnosti?

Title: Re: ODVISNOT
Post by S. on 27.08.2001 at 15:36:39


To je proces prepoznavanja vzrokov, ki so globje narave. To je verjetno karma, če smo psihično soodvisni od nekoga/nečesa. Osvobodi te lahko že razumevanje sebe, zavedanje. Pot ni lahka. Že sama želja po preseganju odvisnosti nas še močneje vleče k objektu/subjektu. Treba je pač razumeti, da lahko odpade. Vse je v nas, in ko smo odvisni od nekoga tega ne vemo, dokler nismo postavljeni na suho, ali pa se preprosto zavemo, da je bilo ves čas v nas, le da smo potrebovali osebo oz. karkoli, da smo to spoznali. V resnici ponavadi sami dajemo moč nekaterim, in se delamo odvisno, verjetno v želji, da bi spoznali, da je le-ta v nas.

Ko imaš dovolj, je dovolj. Ni se treba boriti proti, mislim. Velikokrat nas osvobodi ravno to, da dopustimo, da se zgodi to, proti čemur se borimo.

Title: Re: ODVISNOT
Post by matrix on 28.08.2001 at 10:36:50

Če pogledamo travo, kadiš ker iščeš
Temu sem reku enkrat v preteklosti sistem korgov(sedaj se mal drugač imenuje, je pa matematka skor ista)
Travo se neha kadit, ko najdeš vse filinge ki so not. Takrat ne moreš več not, lahko greš sam, ti gre na dol
Do tarat se siliš, pretiravaš, izumljaš priprave da bi šel dalje, vse da bi našel filinge
Vleče te not in včasih vedno globje in ne moreš nič, ker hočeš obvladat
Iščeš in rineš na vrh ko najdeš vse veš in ni se ti treba več borit, ni se treba borit, ta trenutek se podre svet in greš naprej
Ko najdeš vse nehaš, tam nimaš več kaj iskat, včasih ostaneš in živiš s travo naprej, samo v sebi veš
Prej nič nisi videl ker si tolk silil na vrh potem ko dobiš vse ni nič pred tabo potem si spet na začetku., ko si s travo prvič podru prejšni svet.Takrat si zunej.
Lepo je blo not a veš da greš naprej.

Sta pa še dve funkcije zanimivi
Iskanje in sesuvanje sveta in nevarnost
tam je tako da imamo neki uri časa ko se z vseh kotov ukvarajmo s tem vprašanjem
in spustimo eno smerno potko ter lahko vidimo tudi iz drugih strani
mora biti stvar, ki je močnejša od nas, ki sesuje vse čute in te postavi v področje kjer rečeš še 20 % je odprtega ali pa rečeš vse je še odprto in takrat začneš znova, prej siliš in nič ne vidiš drugih stvari ko te doleti pade tvoja neumnost.
Ko si zadet te misli pripeljejo do izvora in v stanju zadetosti se lahko nekaj ur ukvarjaš s problemom, ne da bi se ogrožal fizično, se ogoržaš če ne poznaš stvari samo mal se da lepo predelat in pridt ven nov.

ZOOMIRANJE
Ko si v stanju lahko poljubno prehajaš in odhajaš v situacije in ker lahko gledaš situacije iz vseh vidikov tudi odaljenosti se v določenem trenutku ko gledaš situacijo iz višine začnejo trgat vezi sploh , če veš da morda sploh ne prideš več nazaj. In v tistem trenutku si prvič spusti stvari iz rok, si svoboden močnejši, lažje oddaleč pogledaš kako gre in začneš iz znova.

Title: Re: ODVISNOT
Post by MIKE on 04.09.2001 at 14:16:43

Ja, v vseh teh debatkah tukaj, smo v glavnem neodvisneži.

Zanimivo bi bilo dobiti nekoga, ki je resnično odvisen od kake prave trde droge, kakega iz komune, ali kakega ki se je ze veckrat vracal tja in nazaj.

Title: Re: ODVISNOT
Post by Magla on 04.09.2001 at 15:00:47

poznam par prijateljev, ki so se rešili igle in par ki se niso rešili, nevem če bi se želel zgovarjat o tem... vedno dobim kurjo polt... so stvari in so posledice... Recimo en ne more glih nehat, se pa trudi biti klin, ko pa pride kriza, je reku da je hudo...sam se trudi. Ena punca k sem jo poznal, pa je že v prvo skoraj umrla (ouverdouz) čeprav je blo vse tko k mora bit...
Kar se tiče droge ne upam probat igle...

Title: Re: ODVISNOT
Post by MIKE on 04.09.2001 at 15:48:53

OK, ce tko pravis Magla, ipak bi mene zanimalo, sama odvisnost... no ce je pa prehudo, ni treba matrat prijateljev s tem.

Title: Re: ODVISNOT
Post by Magla on 05.09.2001 at 08:55:28

Sam sem itak že zamenjal družbo, če pa naletim na kakega, ga bom malo vprašal... ali pa bo celo sam kej napisu....OK

Title: Re: ODVISNOT
Post by MIKE on 05.09.2001 at 14:30:39

Hm, unaprijed ti puno fala!

Title: Re: ODVISNOT
Post by Aurora on 07.09.2001 at 14:56:30MIKE wrote on 04.09.2001 at 14:16:43:
...Zanimivo bi bilo dobiti nekoga, ki je resnično odvisen od kake prave trde droge...


Kaj pa je zate prava trda droga Mike ?  ::)

Title: Re: ODVISNOT
Post by Le-ona on 08.09.2001 at 22:41:31

Počen, zadet, omamljen od te ali one droge - da se lažje vključiš v družbo? Da dosegaš višja duhovna stanja? Da ne boli več? Ah, to je samo metanje sebi in drugim peska v oči...iskanje izgovorov za svojo odvisnost!
Prav nobenih dodatkov ne potrebuješ, če se le prepričas, da vse, česar se bojiš, zmoreš narediti sam, brez dodatnih "pospeškov"...in zanesljivo zmoreš - zaupati je potrebno najprej vase, v svojo notranjo  moč - in predvsem imeti se rad...potem zmoreš VSE!

Title: Re: ODVISNOT
Post by gape on 09.09.2001 at 11:34:50

to je zihr res ampak a je ljudstvu jasno da to zmorejo?
veliki večini pomoje ne.
droge pač odpirajo vrata v druge svetove, v druga stanja zavesti, težava postane ko od tega postaneš odvisen, odvisen od tega da nisi sposoben živeti tukaj in zdaj in odhajaš drugam, tam kjer je lažje, kjer ni toliko problemov.
itak pa smo odvisni od vse preveč stvari - pripomočkov - ne samo od raznoraznih drog.
itak zmoreš vse ampak če ne veš da sploh odstaja še kaj poleg tega kar 'živimo' kaj pa pol?
tko da ... trba je najprej ugotovit da obstaja nekaj več od tukaj in zdaj. ko to izveš se šele lahko začenš spreminjat proti temu, da zmoreš VSE.

Title: Re: ODVISNOT
Post by Le-ona on 09.09.2001 at 12:48:07

...Hmmm...no ja se strinjam, da je potrebno ugotoviti, da obstaja nekaj več kot tukaj in zdaj. Vendar, ko to ugotoviš, lahko živiš za TA trenutek, kajti JUTRI morda sploh ne pride...
Droge odpirajo vrata v druge svetove? V kakšne pa? V svet odvisnoti to je znano in v svet, ki drvi proti skorajšnjemu koncu... Zatorej menim, da lahko prideš v druge svetove tudi brez drog, brez pomoči drugih...le ZAUPATI je potrebno VASE in v svojo MOČ!

Title: Re: ODVISNOST
Post by Magla on 10.09.2001 at 23:00:48

Le-Ona ni glih tko... vsaj zame ne, pa še dosti jih poznam, k bi isto rekli.
Vsekakor je odvisnost drugačna kot neodvisnost in zdi se mi neodvisnost lepša - spet moje mnenje... Kar se pa tiče izkušenj, k sem jih dobil s pomočjo droge, pa sam  ;D ;D ;D ;D ;D , ulala, jupi, auuuuu, hahahahaha in tako naprej...

Ko bi bilo to znanje vsaj bolje razširjeno in mladi nebi jemali X-e za partije ampak bi vsi znali astralno potovati, ko bi namesto bomb N.A.T.O. metal đole, ko bi vsi verjel v svojo MOČ...
ja to bi blo res lepo...oziroma to je pa res lepo in vsak dan lepše...

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 10.09.2001 at 23:26:37

Magla ne ko BI vsi verjel v svojo MOČ...VERJETI je TREBA!...verjemi mi, kajti vsak, ki resnično verjame VASE, je zmožen storiti marsikaj... in to BREZ droge le z lastno VOLJO (voljo duha)!

Title: Re: ODVISNOST
Post by klimax on 10.09.2001 at 23:34:25

zanimivo se mi zdi, da pri nobeni uporabi trsih drog nisem ratal odvisen, ker se mi je vedno zdelo da sem pridobil dovolj novih stvari...in sem zeljo po ponovni uporabi dobil sele cez dovolj dolg casa.

Blizje pa poznam veliko ljudi, ki so prisli iz komune in vsi vedo, da se jim je zgodila najvecja mozna bedarija u zivljenju...nekateri so se sprevrgli v druge odvisnosti kot alkohol, nekateri so popolnoma nehal z vsem, nekateri normalno uporabljajo droge, za katere vedo da ne bodo postal odvisni....vsi pa imajo skupno to, da imajo pri vseh stvari visoko mejo in znajo pretiravat

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 11.09.2001 at 09:28:54

Iz prispevkov je razbrati, da v tej debati sodelujemo tudi neodvisneži in (tako je v enem izmed prispevkov pisalo)da kao nimamo pojma kaj to sploh pomeni.
Rada pa bi povedala to, da prav dobro vem, kaj pomeni odvisnost za tistega, ki ni odvisen, živi pa z osebo, ki je odvisna od droge (alkohol). Tudi alkohol spada med tki. droge in tega je, kot vemo v Sloveniji kar precej (uhuhu!!!). Ali se je že vprašal, kako se počutijo osebe (partner, otroci), ki živijo z odvisnežem (recimo, da je le-ta še nasilen). Mar niso z odvisnežem živeči neodvisneži v slabšem položaju? Kaj menite o tem? Rada bi slišala vaše mnenje. Hvala!

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 11.09.2001 at 15:31:45


Ja, to pa je pereča tema.
Bližnji odvisnika vsekakor doživljajo velike bolečine psihične in tudi prevečkrat fizične zlorabe. Otroci si ob odvisniku razvijejo nezdravo krivdo, ki jo je težko izkoreniniti; žal zaradi popačene podobe, ki jo imajo o sebi, tudi velikokrat sami pristanejo v odvisnosti...
Mislim, da se z veliko mero ljubezni in sočutja do sebe in odvisnika, ki je v bistvu bolnik, z razumevanjem vzrokov, z veliko vloženega truda vseh v okolici, se s strokovno pomočjo, da danes da uspešno ozdraviti in potolažiti ranjenega otroka v sebi.Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 11.09.2001 at 16:10:18

Little star pozitivizem je res vrlina in bodimo pozitivni! Vendar pa je resnica (vsaj iz mojih izkušenj) popolnoma drugačna. Pregovor pravi: "Pijanec se spreobrne, ko se v jamo zvrne!" in žal, je v veliki večini primerov alkoholizma res tako. Da je bolnik praviš tisti, ki je zasvojen? Se strinjam in nadalje praviš, da se z veliko mero ljubezni in sočutja do sebe in odvisnika,  z razumevanjem vzrokov, z veliko vloženega truda vseh v okolici,  s strokovno pomočjo, da danes odvisnost uspešno ozdraviti? Ja teoretično to drži - RES - a v praksi pa zeeeelo redko oz. skoraj NIKOLI (če je že preveč zakoreninjeno).
Glej Little star življenski primer: " Se zaljubiš, slišiš travo rasti, gradiš gradove v oblakih, se poročiš,imaš otroke....vseskozi pa ne vidiš, da nekdo ob tebi, za katerega bi dal življenje, drvi v prepad odvisnosti - kar tako, brez pravega vzroka... In zakaj ne vidiš? Zato, ker si zatiskaš oči, ker upaš, da bo minilo, ker MOČNO upaš, da se bo partner spreobrnil, ker za VSE kriviš SEBE! Vseskozi ga rotiš, prosiš...mu pomagaš...a dokler se SAM ne ZAVE napake - NIMAŠ moči. In kaj storiš naposled, ko je zaradi ene osebe skoraj uničenih  več življenj v družini in, ko čutiš, da ti moči že pojenjajo? Dvoje imaš na razpolago: SE PREDAŠ in se smiliš samemu sebi in gledaš, kako gre vse skupaj v propad ali PA REŠIŠ ostala ŽIVLJENJA in se BORIŠ! In jaz sem naredila slednje! Bilo je hudo a, ko si najbolj na tleh, ko te že vsi pohodijo,ko bi najraje zaspal in se nikdar več prebudil, takrat začutiš neko ogromno notranjo MOČ in vstaneš iz blata MOČAN,kot še nikoli! In takrat se zaveš, da je življenje dragoceno in, da si na ta svet poklican zato, da ne obupuješ, pač pa, da iz življenja potegneš najboljše in se tega veseliš vsaki dan ter si hvaležen za vsak trenutek življenja (življenja v miru)".
No tko, pa sem se izkašljala - ne modrujem pač pa govorim iz izkušenj in močno želim, da bi te moje izkušnje lahko koga obvarovale pred slabim, ki ga povzročijo droge vseh vrst.

Title: Re: ODVISNOST
Post by MIKE on 11.09.2001 at 18:54:02

Ja jest na koncu koncev mislim, da mora vsak sam storiti konec z odvisnostjo. Vse ostalo je trenuten,,,, časnovno nedorečen prekinitveni proces. Dokler oseba globoko v sebi tega ne odbije, ni nič.

Lahko bi pa pod to tematiko, Odvisnost, začeli kar deliti in naredili podpoglavja:
- cigarete
- alkohol
- trava
- heroin
- LSD
- denar
- ...
- ..
- .
-
Kaj praviš A. oz. gape?

Title: Re: ODVISNOST
Post by Magla on 11.09.2001 at 19:37:21

Le-ona
sočustvujem s teboj in pozdravljam tvojo odločitev... sam sem živel v družini kjer muti ni naredila odločitve da se loči, ampak se je prepustila življenju in se začela smiliti sama sebi... Tudi sam sem pobral ta vzorec in res mam malo pobrkano na podstrešju ali pa popačeno podobo o samem sebi...skoz manj
Moram pa povedat, da ni za vse kriva oseba-odvisnež, temveč tudi okolje... vlada, gospodarstvo

Alkoholizem je biznis velikega kova... Sam poglejmo koliko imamo bifetov pa zvečer vsaj za vikende so vsi polni, ali pa planica... in to vse bazira na eni sami fori - če bi pili VODO, potem ne bi bli ŽEJNI že po drugem kozarcu...
mogoče bo pa novi zakon kj izboljšal...

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 11.09.2001 at 20:49:02

Magla, hvala za sočustvovanje, ampak veš (ne zameri prosim) jaz se NOČEM nobenmu smilit, ker ne klonem in grem smelo naprej!In veš, sploh nisem vedela, da je življenje lahko tako ZELO lepo, kot je sedaj, ko sem se osvobodila more!
Zate pa ti povem (če smem), da si na dobri poti...zavedaš se, da si pobral vzorec (moja otroka ga nista-dovolj sem bila močna, da se ga nista navzela)...in prosim te, nikar ne govori, da imaš podstrešje zbrkano - ja pa jade ??? pri takšnem dobrem razmišljanju pa že nimaš nič zbrkanega! Samo več samozavesti in vere vase potrebuješ - človek zmore VSE, če le hoče in, če zaupa SEBI in svoji notranji MOČI (če si sam ne boš pomagal, ti ne bo mogel pomagati nihče)!

Le tako pozitivno razmišljaj magla-vse bo! :)

lp  

Title: Re: ODVISNOST
Post by Magla on 11.09.2001 at 21:46:41

Le-Ona
Čist tok za zapisnik, ne smiliš se mi, sam še vedno sočustvujem... Ne smiliš pa se mi zato ne, ker si naredila vse kar si lahko in za po vrhu še uspela...se pravi ker se NE smiliš sebi...

Mam pa raje kr Jezusovo skovanko :"Sam si pomagaj in bog ti bo pomagal."
Pa tko k sem rekel, gre na bolje glede podstrešja...Zakaj misliš da sem postal duhovnež?...zaradi problemov, ki pa so duševne narave in ni v praksi vsaj v Sloveniji hodit psihiču, če "veljaš" za normalnega...

pač ena "blokada"...ki jo itak sam ustvarjam...

samozavest...samo...zavest...al pa moja zavest, nevem verjetno jo mamo vsi po defaultu in je to samo en program, prej virus, v katerega verjameš ali pa ne,  da imaš oz. nimaš samozavest -

jest vem da nisem popolen in sedaj se šele začenjam učiti živeti s to "hibo" k jo mamo itak vsi...

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 12.09.2001 at 09:01:26

Le-ona. Naj povem, da morda ne bi smela označiti mojega pozitivizma kot nerealnega, saj ne govorim na pamet, ampak vem, kaj je to odvisnik. Moj ati je bil in ker je mlad umrl in moja samopodoba, bolj ali manj podzavestna, privablja situacije in ljudi, ki so v večini tudi nagnjeni k odvisnoti od raznih opojnih sredstev. Vsi ti ljudje so izjemno ranljivi, čuteči in ponavadi duševno oškodovani od staršev odvisnikov (sem štejem kakršnokoli odvisnost). S tem, ko skušam sprejemati takšne ljudi, sprejemam tudi njega in ljubezen, ki jo je kljub vsemu imel do mene. In tudi jaz bom mogla enkrat črto potegnit.

Hočem reči, da mislim, da preden lahko pride do osvoboditve, sprevidenja, mora priti tudi do nekega kritičnega trenutka - tako kot si tudi ti podala lepo prispodobo, kot bi se vstala iz blata...

Magla, se strinjam s tabo glede samo zavesti. Jaz celo ločim samozavest in samozavedanje.Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 12.09.2001 at 09:14:56

Ahm, Magla, raje maš Jezusovo skovanko? Ja no...saj nič ne rečem, ampak jaz sem večkrat, ko nisem videla izhoda razmišljala: "Pa zakaj si moram SAMA najprej pomagat, in ŠELE potem mi bo Bog pomagal? Zakaj mi ne bi najprej Bog pomagal, potem pa bi jaz nadgrajevala njegovo pomoč... ???" Potem pa sem se skulirala, napela vse sile...in GLEJ...uspela sem! (in menim, da kar brez božje pomoči...ali pa je le imel Bog prste vmes...hmm?:) )

Jp, to se pa kr strinjam, da  ni v praksi vsaj v Sloveniji hodit k psihiču, če "veljaš" za normalnega...Kako čudni smo Slovenci! Oziramo se na to kaj bodo rekli drugi (recimo sosedi, kolegi, znanci...), če bodo zvedeli, da hodimo k psihiatru...saj zato pa je toliko problemov potem...ampak treba se je požvižgat na to in delat to, kar sami menimo, da je prav... Kaj pa je to NORMALNO? Meni se zdi, da je vse, kar počnemo, kar normalno, pa čeprav ni ravno v mejah že postavljenih norm...pa saj norme se postavljajo na podlagi večkratnih pojavov (jutri bo to kar danes velja za nenormalno postalo normalno)...torej menim, da je normalno vse, kar počnemo in menimo, da je tako prav - vprašanje je le, s katerega vidika se gleda na normalnost...Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 12.09.2001 at 09:29:28

Little star, oprosti, če sem se nerazumljivo izrazila glede tvojega pozitivizma in nikakor ne menim da je NEREALEN - nasprotno - prav vesela sem, da si pozitivist, saj sem to tudi sama! Želela sem le opozoriti na razliko med teorijo in prakso - sem pač izbrala primer iz lastnih izkušenj in zaradi moje slabe izkušnje NE trdim, da ni mogoča popolna ozdravitev od odvisnosti...samo veš, na žalost to le redkim uspe - A ZAGOTOVO USPE!!!

Title: Re: ODVISNOST
Post by matrix on 12.09.2001 at 09:50:15

le ona

dorge niso umazane, ne ne tako kot ni umazano nič drugega, kar mislimo in hočemo...

če so jih drugi vrgli v blato in so sami not to ne pomeni da so umazane.

to je napisano v urejanju energije

bi te vprašal, do drog imaš stališče da jih ne rabmo?
in da se da vse doseč brez njih, res je sam gre za primerjalni sistem in za pot človeka na svetu.

do kje je meja in kje se začne sesuvat je vprašanje?

Title: Re: ODVISNOST
Post by matrix on 12.09.2001 at 16:31:29

vse dimenzije na enkrat preveri in padeš ven

Title: Re: ODVISNOST
Post by MIKE on 12.09.2001 at 19:57:22

Niso droge umazane, človek jih je take naredil. Človek postavlja meje DOBRO-SLABO, ČISTO-UMAZANO, LJUBEZEN-ZLO. In ker si to vedno znova obnavljamo se moramo vedno in vedno učiti, učiti...

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 12.09.2001 at 20:06:00

Matrix si me vprašal:"... do drog imaš stališče da jih ne rabmo?"

Odgovarjam : NE RABMO DROG!

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 12.09.2001 at 21:28:54

Q
Lahko bi pa pod to tematiko, Odvisnost, začeli kar deliti in naredili podpoglavja:
- cigarete
- alkohol
- trava
- heroin
- LSD
- denar
...
Q
mislim da ne, ker pri odvisnosti ni pomembno katera je, pomembno je da je - navezanost - na nekaj. in proti odvisnosti se lahko bori vsak sam, s sredstvi ki so skupna vem odvisnostim, neglede na vrsto.
pomemben je vzrok, ne posledica.
vzroki pa so ponavadi precej podobni, sicer se (fizična) zdravljenja ponavadi razlikujejo, pa to ni pomembno, ker ponavadi itak ne odpravijo vzrokov ampak le posledice.
mislim tudi da se odvisniki lahko ucijo(mo) eni od drugih, kar se tiče vzrokov (globljih).
čeprav nočem s tem rečt da navezanost ni tako zelo pomembna da bi si ne zaslužila svoje glavne alineje. je pomembna, se mi pa ne zdi da je toliko zanimanja za to temo da bi odprli nov topic. lahko pa odpremo nekaj nad tem, nad navezanostjo, kao
Problemi ki nas pestijo al pa kej ...

Q
... verjetno jo mamo vsi po defaultu in je to samo en program, prej virus, v katerega verjameš ali pa ne ...
Q
jest temu rečem vzorci, po baršku

Q
Pa zakaj si moram SAMA najprej pomagat, in ŠELE potem mi bo Bog pomagal? Zakaj mi ne bi najprej Bog pomagal, potem pa bi jaz nadgrajevala njegovo pomoč...
Q
ker ti je dal bog svobodno izbiro (voljo) in ti pomaga pri tvojih izbirah ... sicer pa si ti bog - vsaj del njega.
tvoja zgodba je dokaz da 'Sam si pomagaj in bog ti bo pomagal.' velja.

sicer pa odvisnost sploh ni slaba; ona samo je.

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 13.09.2001 at 08:47:57


Le-ona, praviš:

Q
Odgovarjam : NE RABMO DROG!
Q

Se opravičujem na uporabi inf., ki si jih dala:

ampak, ali ti nisi potrebovala 'droge' - t.j. živeti z odvisnikom, da si se dvignila nad 'njo'?

Menim, da ne bi znala tako ceniti življenja, kot praviš, če ne bi spoznala, kaj je to odvisnost?

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 13.09.2001 at 08:50:25

no povej nam (le-ona) kako ne rabimo nič 'slabega'.
kako se tudi brez tega lahko dvignemo na višje stanje zavesti.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 13.09.2001 at 10:15:46

Little star, življenje sem cenila, ga cenim in ga bom cenila tudi v bodoče. Za to, da življenje cenim, resnično nisem potrebovala izkušnje z »drogo«. Ta izkušnja me je le še bolj utrdila in potrdila prepričanje, da je potrebno ceniti življenje, ki ti je dano, kajti življenje ti je podarjeno z določenim namenom. Po mojem osebnem mišljenju nima nihče pravice sebi in drugim na kakršenkoli način kratiti pravice do življenja, kakor tudi nima pravice si ga krajšati (in uporaba drog mehkih in trdih, vsekakor krajša življenje-vsaj tako trdijo strokovnjaki). Najbrž se s tem ne boš strinjala (in ostali tudi ne), ker boš rekla, da je življenje samo tvoje in, da imaš pravico z njim narediti kar hočeš. Bom sprejela to, kajti spoštujem mnenje vsakega posameznika. Jaz pač izražam svoje mnenje in znam prisluhniti tudi drugačnim mnenjem. In, če me kdo prepriča v nasprotno mnenje, znam taistega tudi osvojiti in ga sprejeti.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 13.09.2001 at 10:17:25

Gape praviš naj povem, kako ne potrebujemo nič »slabega« in kako se naj brez tega dvignemo na višje stanje zavesti. Po mojem mnenju mora vsak pri sebi najprej razčistiti, kaj pomeni beseda"«slabo«. Slabo je za enega lahko »dobro«, za drugega pa je lahko »dobro« - »slabo«. Jaz osebno skoraj vsako »slabo« stvar, presvetlim z vseh strani in v tej »slabi« stvari skušam najti dobro  »stvar«, tako kakor tudi v človeku ne iščem slabih lastnosti, pač pa dobre (spet vprašanje, kaj je zame slabo in kaj dobro).

Ne bom rekla, da sem na višjem stanju zavesti (čeprav se mi dozdeva, da včasih sem in to brez uporabe vsakršne droge) –  nekaj pa zagotovo vem, da drog ne bom nikdar uporabljala in želim, da jih drugi tudi ne bi...ampak to je le pobožna želja navadnega smrtnika (mene)....

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 13.09.2001 at 12:09:16

Le-ona! Zaljubljenost je tudi droga. Od vsega smo lahko odvisni. Želela sem ti samo približati razumevanje.

q
Nihče si nima pravice kratit življenja.
q

S tem je tako, da dokler življenja ne vzljubimo dovolj, si ga ponavadi kratimo morda, ampak kdo pravi, da si ga s spoznanji, ki si jih nabiramo ne podaljšujemo ali vsaj PLEMENITIMO.

Da pa drugim nimamo pravice kratiti življenja pa je tako sorazmerno s tem, kakšen odnos imamo do sebe.
Title: Re: ODVISNOST
Post by Magla on 13.09.2001 at 12:18:42

Le-Ona
Q
Po mojem osebnem mišljenju nima nihče pravice sebi in drugim na kakršenkoli način kratiti pravice do življenja, kakor tudi nima pravice si ga krajšati
--------------------------------------------------
- kaj pa svobodna volja...???
- a pa nima pravice ga podaljšati...???

Telo je vse kar imamo in samo nad to gmoto celic imamo vpliv -- to pa je svobodna volja... karkoli že pač posameznik izbere

Namreč, če si ga krajšam z drogam
:o, in če si ga podaljšujem z reikijem in Taijijem  ;D, a je to polj uredu, po tvoje?

Sam sem mnenja, da ti kr mej tako mnenje o drogah... sam ne si pa delat iluzij s stvarmi, ki jih dejansko ne poznaš... vzrok/posledica...

Posledica je le polovica zgodbe o drogah, pa še ta je napihnjena in pride v veljavo ob pretiravanju...

Pa še neki... Men se je kvaliteta lajfa močno dvignila z reikijem taijijem v povezavi z marihuano... niso vse droge iste

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 13.09.2001 at 14:27:32

Magla, sem napisala, da jest tko mislim glede uporabe drog - po svojem osebnem mišljenju. Svobodna volja ja - SEVEDA, a ne na škodo zdravja - sebe moraš imeti najprej rad, da boš lahko imel rad druge! A se maš po tvojem rad, če z uživanjem droge škoduješ lastnemu telesu, da hitreje propada?
Si me vprašal, če je po moje v redu, da si življenje podaljšuješ z reikijem in Taijijem? Magla, JE (po mojem) V REDU, sam brez uporabe droge (mimogrede - kaj drugače ne gre?) Kaj pa tibetanske vaje pomlajevanja? Tu ne rabiš nič drog - je sam telovadba in dihanje - pa tud zlo pomaga! Kaj pa meditacija brez uporabe drog?
Pa spet (po mojem) NI v REDU, če si življenje krajšaš z jemanjem droge - tvoja svobodna volja sicer, ampak zakaj ne usmeriš to svojo svobodno voljo proti jemanju drog? (Pa prosm no ne se slepit, da droge ne škodujejo...sorry no - sem povedala svoje mnenje in če me boš PREPRIČAL drugače, bom sprejela...)


 


Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 13.09.2001 at 14:44:12

Little star

Q
Le-ona! Zaljubljenost je tudi droga. Od vsega smo lahko odvisni. Želela sem ti samo približati razumevanje.
Q

Vem, ampak zaenkrat zaljubljenost še ni na "uradni" listi drog (niti trdih, niti mehkih)...pa tale "tabla" je tud droga (in hehe menim, da sem že v začetni fazi zasvojenosti :))

Title: Re: ODVISNOST
Post by Magla on 13.09.2001 at 14:51:49

Ravno obratno, sam imam mnenje, da vse škoduje...
Celo vodo bi blo dobr prečiščeno piti,
mleko ni primerno (kaj vse delajo kravam),
zrak - fuj hvala bogu da so hribi tko blizu,
droge - jemljejo energijo in prej ali slej bom prenehal... do takrat pa ne mislim trpeti zaradi ene potrebe ki jo imam....

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 13.09.2001 at 14:58:03

...hja Magla to se pa full strinjam, žal tud jest tko menim, da je že vse skor zastrupljen  :(... ampak zdele je tema zasvojenost in veseli me, da si se odloču, da boš prenehal...pa naj to kmal pride nooo...da boš ČISTt nehal trpet (držim pesti zate RES!).

Title: Re: ODVISNOST
Post by klimax on 13.09.2001 at 15:08:37

Mislm da bi mogl narest eno velko distanco med drogam in odvisnostjo, ker je to popolnoma druga zadeva.

1. Droge so substance, pa naj bodo to naravne ali kemicne....vse se med seboj razlikujejo in nimajo nobene druge skupne lastnosti kot to, da spreminjajo stanje zavesti, kar pa zna bit koristno ker lahko svet vidis iz drugacne perspektive in se pri temu veliko naucis. Tisti, ki pravi da ne rabi droge tudi v sebi nima prave zelje po samospoznanju in spoznanju vecje resnice, ter si zatiska oci zaradi vpliva prohibicije in podobnimi izjavami, da mu nic ne manjka brez drog

2. Odvisnost nastane pri cloveku, ko brez ene stvari ne mora zdrzati...to pa nima nobene veze z drogam, ampak je vzrok za odvisnost v cloveku in okolici, v kateri zivi, saj je v danasnjem svetu odvisen od veliko vec stvari kot le droge.
Seveda je droga nevarna zadeva in jo moras vedno spostovati in le zaradi tega nespostovanja prihaja
do odvisnosti od drog, katerega vzrok je neinformiranost ljudi in prohibicija.
In od kje ideja da droge(naravne) skodujejo telesu ?
Nekatere droge(alkohol, nikotin, kofein,...) seveda skodujejo ampak ne vse. Odvisniki od heroina so popolnoma zdravi ko prenehajo z uporabo in ni nobenega znaka skode na telesu...pa ne da bi zdej hvalil to drogo, ker si zelim, da nebi obstajala.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 13.09.2001 at 16:41:19

Q
Odvisniki od heroina so popolnoma zdravi ko prenehajo z uporabo in ni nobenega znaka skode na telesu...pa ne da bi zdej hvalil to drogo, ker si zelim, da nebi obstajala.
Q
Če imajo možnost prenehati...če niso že prej na drugem svetu...(primer iz življenja: deklica 15 let-sošolka hčere-ne živi več na tem svetu...ni imela možnosti prenehati s heroinom - žal...)

Tudi jaz si MOČNO želim, da NE BI obstajala ta droga, sicer bi bila S. in mnogo drugih še z nami na tem svetu!

Title: Re: ODVISNOST
Post by beno on 14.09.2001 at 13:43:25

lepa tema!
lahko povem samo svojo izkušnjo. dosti se govori o tem, da trava ne zasvaja, pa ja. odvisno od človeka.
jaz sem močno odvisn od trave, zavedam pa se, da ja ta "problem" globji ker sem večkrat prenehal pa spet začel. na začetku v rani mladosti, ko smo začeli s tem je blo fajn zdaj pa več ni. trava me naredi pasivnega in lenega tako, da ko se odločim prenehat samo čakam, da kdo pokliče pridi, bomo malo pojužžžnali, pa sem spet not. postal sem tudi precej živčen in asocialen, vse je brez veze, še brati se mi več ne da. samo, da nisem tu.
mislim, da nisem edini. to me zdaj precej jezi pakaj besen sem na sebe ker nočem zbrati dovolj volje in moči in postati neodvisen (od vsega po možnosti). kot da me nekaj drži. pa bo že. poznam ljudi, turiste na horsu ki so to že leta in leta, vsake tolko malo zajahjo konja ampak zgleda da to ne vpliva na kvaliteto življenja (njihovega).
nekateri pa so šli it.
nekateri pa trpijo zaradi tega kar delajo sebi, ker se zavedajo.
vsak pa se odloča sam za sebe in prav je tako.
don huan je rekel: droge ti škodijo, samo da nekateri ne morejo spoznati drugih svetov brez njih.
Castaneda pa je rekel, da ima vsak dovolj moči da se realizira v sebi samo prav jo je treba razporediti.

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 14.09.2001 at 15:28:24

bravo klimax!!!

beno ne se obremenjevat.
sprejmi se.
ko boš dojel, da tak kot si sploh nisi slab, se boš šele lahko začel spreminjati na (še)bolje.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Magla on 14.09.2001 at 16:27:25

Beno a si s "planine 2"

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 15.09.2001 at 09:48:33

Beno, na dobri poti si! Že to, da se zavedaš, da ti trava ne daje tistega, kar bi si ti želel in, da sam priznavaš, da  si zaradi nje živčen in asocialen, je korak naprej, korak do dokončnega spoznanja, da trave NE POTREBUJEŠ! Le tako razmišljaj naprej!
Veš, morda pa le ni trava vse kriva, da si živčen in asocialen. Morda je kriv tudi tvoj način življenja; morda bi moral poiskati drugačno družbo – takšno kjer ne "južnnnajo". Morda si omisliš dekle? (no samo predlagam…) in sprehode v naravo v dvoje? Kaj  praviš na to Beno? :)  
In Beno, zakaj ne postaneš član tega foruma? Bi večkrat katero rekli na to temo in izmenjali mnenja? Potem se ne boš več počutil tako asocialnega...

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 15.09.2001 at 12:34:36

Q
Veš, morda pa le ni trava vse kriva, da si živčen in asocialen.
Q
nikoli ni kriva trava, vedno je kriv uporabnik, pa ni v bistvu sploh kriv, trava samo potencira trenutno razpoloženje in ker je družba ponavadi v good razpoloženju se tega nalezaš, zato rineš tja, zato ti je tam fino. ne zaradi trave ampak zaradi vibracij ki jih sproščamo uporabniki. ona samo omogoča jasnejše videnje stanja v katerem si, pokaže ti kam sploh hočeš it, stran od tu, tja, v spremembo, brez spremembe ni nič.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 15.09.2001 at 14:32:11

Q

...ker je družba ponavadi v good razpoloženju se tega nalezaš, zato rineš tja, zato ti je tam fino...

Q

Priznam, da nimam lastnih izkušenj počutja po kajenju trave, zato ti ne bi oporekala gape, toda glede dobrega razpoloženja, ki ga navajaš, bi pa le rada podala svoje mnenje iz resničnega primera po lastnem videnju: nekoč sem bila na nekem pikniku, med ljudmi, katere večina sem prvič srečala...nekateri so se opijanjali z alkoholom, drugi so poleg pitja alkohola še kadili  travo, tretji smo vse to opazovali in, ker ima vsak pravico početi kas sam želi, nismo tega obsojali, samo nemo smo strmeli... tisti, ki so bili pod vplivom alkohola so bili zelo korajžni nekaj časa, a sčasoma so postali otožni in so jokali...tisti, ki pa so kadili travo, pa so bili negibni,in so ležali kar po tleh ter (vsaj meni se je tako zdelo) spali...niti trohice dobrega razpoloženja ni bilo...nobenega dobrega filinga...o tem smo se potem vsi pogovarjali in skupaj ugotovili, da resnično ni bilo dobro...in v to družbo ne bi več rada šla (preveč me je prizadel pogled na tista negibna in otopela telesa ...na tiste begave, široke in otožne oči brez leska, brez življenja če se lahko tako izrazim), a kljub temu imam sedaj z nekaterimi od teh stike in jih imam rada ter jim vedno ponudim pomoč v stiski... a tako močno si želim, da bi prenehali s tem...in nekateri so že na dobri poti (tudi z mojo pomočjo...).

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 15.09.2001 at 14:58:53

Q
tisti, ki pa so kadili travo, pa so bili negibni,in so ležali kar po tleh ter (vsaj meni se je tako zdelo) spali...niti trohice dobrega razpoloženja ni bilo...nobenega dobrega filinga...
Q
nič ne rečem, včasih so pač doze premočne, včasih ljudej popadajo, sploh če travo mešajo z alkotom, saj alko vleče zavest dol trava pa gor in zato nastane zmeda in se najbolje počutiš sam s sabo, včasih celo z glavo čim nižje ... :) je pa dobr, pomoje je to podoben filing kot pri horsu, ti je bed ampak ti je dobr, telo je bed ampak zavesti je gut, ima mir, čisti vzorce, misli letijo ... včasih do tega efekta pride tudi brez alkota ... s kukiji recimo al pa bengom ... in je dobr ... tebi kot opazovalcu pač ni, to je približno kot bi reku ... hmmmmm ... meditacija ... gledaš kup ljudi ki meditirajo, ti ne, in ti sploh ni jasno kaj jim je; nič ne govorijo, nič se ne smejejo, nič ne počnejo, tudi premikajo se ne, kot da jih ni tam, samo so, ampak njim je fajn, tebi pač ni, tebi je dolgčas, ti bi komunicirala, ti bi na svoj način, v interakciji z njimi čistila vzorce, ampak oni tebe (drugih) ne rabijo oni lahko to delajo sami, ti ne ... in ti je bed ... oni grejo naprej ti ne.
da se vrnem nazaj ...
seveda če bi bila doza prava, če bi se vsi smejali bi ti blo d best, nebi ti bilo sicer jasno zakej se režiš, ampak bi se režala, kot pečen maček in drug dan pač nebi ugotavljali da ni blo d best.
pa še to
to kar si opisala pač ni pohaška scena - rasta da ne rečem - man + word + ganja == god - to je bila scena izkoriščanja trave v zabavo. in to ni to. pohaška scena je omejeno število ljudi ki zvijajo in se POGOVARJAJO, mogoče zraven še kaj spijejo ampak ne pretiravajo ne v ganji niti slučajo pa ne v alkotu, saj poznajo svoje meje, ponavadi. in ponavadi ne kadijo skunka, sploh pa ne takega ki ni nikoli videl sonca.

Q
samo nemo smo strmeli
Q
kako bi ti opisala ta filing ... nemo strmenje ... kot ljubezen (sprejemanje) ali kot ...
da ne boš misnla sm vidu že precejkrat ko je nekdo padu samo zato ker so ga drugi obsojali, sej veš, uaaa poglej kolk je spil še mal pa se bo ulegu ...

Q
postali otožni in so jokali
Q
ne vem kakšen je bil to piknik, če ni bil glih tak za čiščenje vzorcev, za sprejemanje ...

ne si želet ... SPREJEMAJ ... daj jim možnost da se spremenijo ... želja blokira spremembo

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 16.09.2001 at 08:30:58

Q

da ne boš misnla sm vidu že precejkrat ko je nekdo padu samo zato ker so ga drugi obsojali, sej veš, uaaa poglej kolk je spil še mal pa se bo ulegu ...

Q

NIKDAR in NIKOLI nikogar ne obsojam-daleč od tega- le hudo mi je, ko vidim, da se človek uničuje zaradi jemanja prevelikih doz.

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 16.09.2001 at 12:14:40

poglej sej se ne gre samo za obsojanje, pač obsojanje je skrajnost, ne popolna skrajnost je pa skrajnost. gre se bolj za misli ki jih usmerjaš proti nekemo človeku. ali so one (bolj) dobre ali so one (bolj) slabe. in pač posledično ali one delujejo na človeka dobro ali slabo; pozitivno ali negativno. pa nč ne rečem včasih nekdo rabi 'slabo' izkušnjo in smo mu jo dolžni dat, mu pomagat da je ona zelo slaba - pač z nedelovanjem in to - da se bo on neki nauču iz tega in pač če ne bo zadost skrajna se pač ne bo nauču in to naredi slabo misel pač dobro za nekoga, čeprav je v bistvu slaba.
skratka gre se za to kako programiramo (nameravamo) druge okrog sebe. ali jim pošiljamo slabe ali dobre misli. jest sem za to da se v splošnem pošilja dobre misli in če mi je 'hudo' to pač ni dobra misel, je pač slaba, dobra bi bila kaj pa vem ... da mu pošljem angela modrosti ali pa razumevanja, da bo dojel, kaj si dela s prevelikimi dozami, ne pa da mi je 'hudo'.
torej če mi je hudo mu delam slabo, ga v skrajnosti obsojam, ne pa ljubim. mu ne pošiljam ljubezni ampak 'hudo'. mogoče ne znam povedat ampak tko pač mislim. misli pa je težko napisat.

Title: Re: ODVISNOST
Post by matrix on 17.09.2001 at 16:31:08

magla a si ti?

ej kar se tiče drog, če se prijateljica ne strinja in ne ve kaj je, pol naj nas ne prepričuje!

isto kot da bi te prepričval da ne rabiš avta, ti pa maš 100 km do službe!

pa še nekaj kdor nima drugega dela in tuki gor teži drugim kaj je mislil(za obe strani), naj se zamisli nad sabo in naredi nekaj drugega kar bo ljudi potegnilo, da se nebodo valjali v svojih občutkih in bodo videli da se da lepše!

pa da vidmo!

Title: Re: ODVISNOST
Post by MIKE on 17.09.2001 at 18:35:26

Hej Magla in Matrix jest sem bil včasih iz Planine 2,  ;D

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 17.09.2001 at 20:16:42

Matrix men se je pa zdel, da na tem forumih lahko vsak poda svoje mnenje o določeni stvari...in da mnenja izmenjamo, a ni tko...?
Gape kaj pa ti meniš?

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 17.09.2001 at 23:27:33

se strinjam s tabo le-ona ... popolnoma

se pa tudi s tem strinjam (sicer ne vem od kje je zdej to padlo z neba (ne sledim glih 100% forumu v celoti (se učim in to)))
Q
pa še nekaj kdor nima drugega dela in tuki gor teži drugim kaj je mislil(za obe strani),
Q
sicer bolj v tem kontextu da če človek nejasno nekaj napiše ga vprašaš: ti zakaj pa to tko, ne pa: sej je zihr mislu tko ... ni mislu ... mislu je tko kt je napisu ... ne znamo pa vsi tega dešifrirat tko kt je treba - tok kt je on mislu povedat pa mu ni ratal, ker misli je težko tipkat - včasih.

uglavnem to je svobodna dežela, vsak lahko dela kar hoče in tipka kar hoče, če bo pa kdo ratu preveč zoprn ga bomo pa zbenal, pa še ni tak mimo pršu k bi nam do konca pršu --- mamo zmeri še neki za prpomnt tko da ... tipkejte ... po resnici (svoji seveda).

Title: Re: ODVISNOST
Post by beno on 19.09.2001 at 09:17:37

ne vem.
kaj smo še vedno pri odvisnosti?
resnic je tolko kot ljudi. vsak ma svojo. kaj pa je
resnična RESNICA??? in če prepričanja kreirajo življenje?
pri travi je pozitivno ker za razliko od alkota jasneje vidiš kje si, pri alkotu si slep in iste vzorce ponavljaš v nedogled.
trava pa ščasoma dopizdi, vsaj meni je, samo filing
pa še rabim. verjetno rabim več časa za mojo svobodo
zato mislim, da propaganda kot trava ne zasvaja ni ravno RESNICA je pa resnica, da pride pri zlorabi
do problemov. precej jih poznam, ki jih imajo. duh trave pa tudi tobaka je močan. uporaba ja, zloraba pa povzroča težave. torej ne zlorablat droge. nobene!  
aja Magla kaj je to planina 2? mogoče sem od tam pa sploh ne vem  

Title: Re: ODVISNOST
Post by Magla on 19.09.2001 at 16:54:29

Poznam enega Benota, k je glih tko v teh vodah (ganja)(bivši sošolec), pa sem mislu, če si ti tisti... pa nisi - nisi sam, kar se problemov tiče... je pa tko kokr sam vidim, da je pri odvisnosti fora samo, dokler verjameš...
A razložim:
Predvčerajšnem sem se ustrigu na balin, skin al kokr kol že temu rečemo, uglavnem problem prhlaja pa zelo, zelo, zelo super dobrih šamponov, gelov, subrine, voska, briljantine...ni več...
Problem sem rešil pri vzroku... brez muke  ;D,
Zdej sem k tale smajli, ki se smajla, brez drog...
Ja hotu sem povedat, da me je blo strah se ostrič na balin in se nisem...do 17.09.
Odvistnost sploh ni tak bal bal...jest sem dojel da bom večji del življenja odvisen (dokler bom na tej stopnji)...če od druzga ne pol vsaj od takih forumov kot je ta, pa na sestro, prijatelje, UDOBJE, treninge, telo...GET IT...
ne si soditi zaradi odvisnosti, raje jo sprejmi, živi z njo in ko bo čas jo pošlji v pm  (kratica za SVETLOBO) ;D

ČE VERJAMEŠ, da je teško, potem je teško, ČE pa VEŠ, da si živel toliko let brez, pol veš, da lahko še naprej brez...
Predlagam post(samo vodo), in pa za foro poskusi nehat jesti bel cukr, zdej k pomislim, kakšen zegn je mela sestrca, k je bla alergična na cukr...

unknown matrix - dej namigni da boš known
Ja jest sem prov Magla iz plaaaaanine 2 (rjav blok) ;D

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 20.09.2001 at 09:08:31

Moram povedat, Le-ona, to kar si napisala, me je res zadelo. Bom še enkrat citirala:
q
Po mojem osebnem mišljenju nima nihče pravice sebi in drugim na kakršenkoli način kratiti pravice do življenja, kakor tudi nima pravice si ga krajšati
q

Men je naredlo revolucijo. Kot, da sem to zmeraj vedela, ampak se nisem zavedla.

Jaz bi šla še globje z besedami:
Pravzaprav nimaš niti pravice nad svojim življenjem nasploh.

Potem lahko 'umreš'.

In dodajam:
To ne pomeni, da ne skrbiš zase. Nasprotno.


Title: Re: ODVISNOST
Post by MIKE on 24.09.2001 at 23:11:29

Sploh nimaš izbire!

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 25.09.2001 at 12:57:17


Saj se hecaš, ne?

Izbiro maš zmeraj ???

Title: Re: ODVISNOST
Post by Jurka on 25.09.2001 at 16:52:20

Zvezdica, ali lahko to razložiš, da nimaš pravice nad svojim življenjem nasploh. Tole meni osebno preveč diši po učenju katoliške cerkve. Meni že ne bo nihče govoril, da nimam pravice nad svojim življenjem! Mislim, kakorkoli gledam na to, da sem prišla na svet - kot nagrado ali kot kazen - je to v prvi vrsti moje življenje in z njim imam vso pravico razpolagati (tako, a s tem ne ogrožam, prizadanem....drugih življenj, seveda)!

Title: Re: ODVISNOST
Post by MIKE on 25.09.2001 at 17:56:22

Seveda imaš pravico, samo potem si navaden bedak.
Če si odrežeš obe nogi in vpiješ, jest mam pravico nad svojim življenjem. Maš pravico, samo življenje ti bo pokazalo, da ne delaš prav, da se v cilju za nek svoj ego uničuješ. Tko kot se jest uničujem ko kadim, to je moja odločitev, tega se pa ne zavedam še stoprocentno. In vem da sem kar se tiče kajenja bedak, ker si mažem pljuča. Ko pa se bom te svoje hibe zavedel, jest sam osebno, z vsem svojim bitjem, pa bom spregledal to da je to tko, in bom mogoče celo nehal kaditi. Zaenkrat mi pa prav paše, na žalost in moje veselje. Pravico pa ti je sevedal dal Bog, pa ne katoliški, budistični, islamski, rimski, je velika resnica, da sami razpolagamo s svojim življenjem. Kaj pa počnemo z njim, pa je stvar vsakega posameznika, ki tudi posredno na koncu, nosi posledice svojega načina življenja.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Jurka on 25.09.2001 at 19:04:07

Se absolutno strinjam - razen s prvim stavkom.
Mogoče pa komu šele to zavedanje o pravici nad svojim življenjem da tudi pravi občutek odgovornosti. Sploh ne vem, zakaj bi najprej pomislili, da si bom storila kaj slabega, če trdim, da imam pravico, da razpolagam s svojim življenjem! Meni se zdi ravno nasprotno - šele ko se zavem, da jaz odločam o nečem, lahko prav spoznam odgovornost - v vsaki situaciji, vedno znova in znova, ko se je potrebno odločati! Zato pa pravim, da je trditev Zvezdice (kot sem jo jaz razumela, ker je še ni čisto pojasnila) le beg pred odgovornostjo in težo odločitev, ki nas čakajo v življenju. Če in ko je nekaj zapovedano ali prepovedano, je vsako razmišljanje o tem pač odveč.

Title: Re: ODVISNOST
Post by MIKE on 25.09.2001 at 19:55:12

Ecola, Jurka oba sva mislila isto, samo sva se vsak na svoj način odrazla....

Ravno o tej tematiki sem veliko najdu v knjigi Richarda Bacha:Iluzije

Pa večkrat se oglas tuki.

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 26.09.2001 at 09:17:11


No... saj sta že vse povedala... Morda pa je res čas, da se pripišem med katolike ???

Title: Re: ODVISNOST
Post by Zvezdica on 26.09.2001 at 12:07:14


q
Mislim, kakorkoli gledam na to, da sem prišla na svet - kot nagrado ali kot kazen - je to v prvi vrsti moje življenje in z njim imam vso pravico razpolagati (tako, a s tem ne ogrožam, prizadanem....drugih življenj, seveda)!
q

Kako pa veš, kdaj ne ogrožaš, prizadeneš.... drugih življenj, Jurka?

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 27.09.2001 at 11:48:18

da ne:
zatiraš razvoja kateregakoli intelekta
posegaš v svobodno izbiro kogarkoli

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 27.09.2001 at 12:06:46


Ja, saj... Samo, kako pa sploh lahko kdo trdi, da njegova bit, narava komu tega ne stori...

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 27.09.2001 at 12:29:31

čuvaš kaj delaš in tudi (to sploh) kaj misliš.
ker z mislimi danes definiraš delo vanje jutri.

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 27.09.2001 at 12:37:04


Se strinjam, dokler moraš mislit.. Tisti, ki upravlja z mislimi, je ego. Drugač pa so misli, saj vemo - bolj oblački, ki potujejo mimo... Ti si pa ???

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 16.10.2001 at 09:21:32

Q

Drugač pa so misli, saj vemo - bolj oblački, ki potujejo mimo...

Q

Ej LittleStar, kako fino ti je, če tvoje misli kot oblački potujejo mimo! Prm men pa ni tko (pa bi včasih rada to dosegla) - mene pa misli dobesedno okupirajo...in, ko začnem razmišljat o neki stvari, enostavno ne morem nehat. In, ko že mislim, da sem "rešena" določene misli, da je odplavala mimo, se spet pojavi in me dobesedno  obsede in potem razmišljam in razmišljam... In res, prav čuvat moram, kaj začnem misliti, kajti pr men pa deluje to z mislimi tko kot je reku gape, da z mislimi danes definiram delovanje jutri.???
Title: Re: ODVISNOST
Post by matrix on 18.10.2001 at 08:52:30

Obe interpretaciji sta, matematično gledano, identični. Če gledamo na čas kot na dodatno dimenzijo, kar matematična formulacija seveda popolnoma dovoljuje, potem, ker ni več »prej« in »potem«, izgubimo vzročnost, ki je sicer temeljni princip v znanosti. Vzhodni mistiki trdijo, da tako kot pri mističnem izkustvu transcendirajo čas, tako transcendirajo tudi vzročnost.

Fritjof Capra: The Tao of Physics (Tao fizike)
Tretja izdaja, Flamingo, 1992
(Povzetek)

tole je še en dokaz za obliko in funkcijo odvisnoti, ki jo zagovarja tudi A. Govori pa o tem, da se, da na podlagi transcendence časa in vzorčnosti razložit vsa stanja in zakaj v tem stanju vzorce in lahko procese tako hitro urejaš in popravljaš.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Dejana on 19.10.2001 at 12:00:27wrote on 25.09.2001 at 19:04:07:
Se absolutno strinjam - razen s prvim stavkom.
Mogoče pa komu šele to zavedanje o pravici nad svojim življenjem da tudi pravi občutek odgovornosti. Sploh ne vem, zakaj bi najprej pomislili, da si bom storila kaj slabega, če trdim, da imam pravico, da razpolagam s svojim življenjem! Meni se zdi ravno nasprotno - šele ko se zavem, da jaz odločam o nečem, lahko prav spoznam odgovornost - v vsaki situaciji, vedno znova in znova, ko se je potrebno odločati! Zato pa pravim, da je trditev Zvezdice (kot sem jo jaz razumela, ker je še ni čisto pojasnila) le beg pred odgovornostjo in težo odločitev, ki nas čakajo v življenju. Če in ko je nekaj zapovedano ali prepovedano, je vsako razmišljanje o tem pač odveč.


Postajam razpeta med dve mnenji - ali si človek lahko kreira sedanjost (in prihodnost) sam, ali pa je bolj ali manj določena, s tem, da naša dejanja v vsakodnevnem življenju samo naredijo kak ovinek vstran od začrtane poti....? ???

Title: Re: ODVISNOST
Post by herby on 19.10.2001 at 15:28:11

Poglej Dejana, preteklost vpliva na sedanjost (to nam je jasno), kvantna fizika pa je dokazala, da prihodnost tudi vpliva na sedanjost. Nekaj v prihodnosti se zgodi in in recimo jasnovidec to zazna in pove : Zgodilo se bo...   Ampak s tem je ze vplival na sedanjost in jo spremenil in zgodi se lahko nekaj drugega.... Vsak trenutek ima svojo prihodnost tocno doloceno, ampak vsak trenutek na novo doloci prihodnost... to je najtezje povedati z besedami...o casu...se enkrat....prihodnost je dolocena ravno tako kot ta trenutek(ampak ta trenutek lahko spreminjas in s tem prihodnost) in zgodilo se bo za kar se odlocimo. To je jeba to z casom. Tezko je dojet... Ampak zdi se mi da bo vedno lazje ko se bomo premaknili se v visje dimenzije...

Title: Re: ODVISNOST
Post by MIKE on 19.10.2001 at 17:44:13

No, o tej tematiki je bil v sredo film po TV, Teci,Lola teci, kjer je ravno prikazovalo kako se lahko spremeni tok dogodkov, ce se vmes kaj postavi ali ne.

Title: Re: ODVISNOST
Post by ana on 11.01.2002 at 10:18:03


Le-ona wrote on 13.09.2001 at 14:27:32:

Si me vprašal, če je po moje v redu, da si življenje podaljšuješ z reikijem in Taijijem  

tale stvar zgoraj je že malo starejša, najdena naključno  in vprašanje je bilo zastavljeno Magli. Pa ne morem mimo : prvič slišim, da si življenje podaljšuješ z reikijem. Resno sem zaskrbljena, ker meni dolgost življenja ne pomeni nič, veliko mi pa pomeni kakovost tega trenutka. Če si z reikejem bolj zdrav, če lažje premaguješ vsakodnevne težave, je to tudi daljše življenje? Ne vidim povezave. Živiš, kolikor časa je pač potrebno, z reikijem ali brez. Važno je edino to, da si sposoben speljati svojo življenjsko nalogo, zaradi katere si se reinkarniral v to telo. Ima to kaj veze z dolgostjo življenja?

Title: Re: ODVISNOST
Post by MIKE on 11.01.2002 at 10:37:41

Bravo Ana.

To je iluzija, oz. iskanje odrešilne bilke človeka, ki hoče večno živeti na tej zemlji, ki pač ni ustvarjena v namene, da bi človek neskončno živel, ne gre. Telo je telo. Prah si v prah se povrneš. Vse tisto vmes je .... tko kot si napisala.

Title: Re: ODVISNOST
Post by ana on 11.01.2002 at 11:21:34


MIKE wrote on 11.01.2002 at 10:37:41:
To je iluzija, oz. iskanje odrešilne bilke človeka, ki hoče večno živeti....


Vidiš, sama mislim, da je v vseh ljudeh, naj bodo pobožni ali ne, preprosti ali študirani, stari ali mladi, poduhovljenci ali zagreti materialisti, da je v vseh ljudeh prisoten izredno močan občutek, da so večni. Na žalost pa ta občutek nesmrtnosti prenesejo na svoje telo in tekmujejo, kdo bo naredil več za svoje telo, da bo dalj časa živel.
In se pehajo prvo polovico življenja za čim večjim denarjem in si uničujejo zdravje, drugo polovico življenja pa ta denar porabljajo za ohranitev  ali pridobitev zdravja.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 11.01.2002 at 12:08:02

Ana napisala si : "...da je v vseh ljudeh prisoten izredno močan občutek, da so večni..."

Rada bi te vprašala, kako lahko trdiš, da je ta občutek resnično prisoten v VSEH ljudeh? Npr. pri meni tega občutka ni...pa še mnogo jih poznam, ki se še prekleto dobro zavedajo in zavedamo, da smo umrljivi. Človek je že z rojstvom zapisan smrti...to je pač naravno... Vprašanje je le, kako kdo to umrljivost dojema... Sploh pa, če umre naše telo, ali resnično umreš tudi TI? Mar ne ostane za teboj nekaj, kar te dela "nesmrtnega" :)...morda se nadaljuješ v svojih otrocih (geni), morda te delajo nesmrtnega tvoja dela, dejanja itd.  
Sploh pa, ana, me zanima tvoj pogled na reinkarnacijo...

Glede kratkosti življenja oziroma trenutkov uživanja življenja pa se definitivno strinjam s teboj...živeti je potrebno ta trenutek tukaj in zdaj, seveda pa se je potrebno pri tem naslanjati na izkušnje iz preteklosti, da bo jutrišnji dan (če sploh pride) tudi lep.

Aja še to: nič ni narobe po mojem mnenju, če ljudje skrbijo za svoje zdravje, svoje telo in za svoje duševno  počutje in če si tako izboljšujejo kakovost življenja na tem svetu (Magla kar nadaljuj z reiiki-jem ;)).

Pa lepo se imej, draga ana, in uživaj trenutke življenja tukaj in zdaj! Življenje ti je podarjeno, zato ga izkoristi v popolnosti!

Pozdravčk!
Le-ona

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 11.01.2002 at 12:18:16


MIKE wrote on 11.01.2002 at 10:37:41:
Bravo Ana.

To je iluzija, oz. iskanje odrešilne bilke človeka, ki hoče večno živeti na tej zemlji, ki pač ni ustvarjena v namene, da bi človek neskončno živel, ne gre. Telo je telo. Prah si v prah se povrneš. Vse tisto vmes je .... tko kot si napisala.Mike mar ni celotno življenje (na tej zemlji, pa tudi v drugih svetovih) le ena sam iluzija? Kaj praviš na to? :D

P.s.: MIKE evo me, vrnila sem se (ker baje me ni bilo že 100 let). :)

Pozdravčk!
Le-ona

Title: Re: ODVISNOST
Post by herby on 11.01.2002 at 14:05:40

Človek, kot človek z telesom, lahko živi večno.  Z enim telesom seveda. Ki pa seveda ni samo eno saj se vsak dan neki tisoč al pa miljon celic zamenja in tako gre lahko v neskončnost.  Staranje je tako kot vse VZOREC, vidimo druge starati in se še mi postaramo. VIdimo da nam starši zbolijo za rakom in umrejo in se že v mladosti vpiše vzorec: umrl bom za rakom. Vidmo da ima fotr očala in jih še sami dobimo. (seveda jih ne dobimo samo zaradi tega). Vidmo da so stari nagubani, plešasti, neokorni in bebavi in potem takii sami ratamo. To je to. To je starost.

Primer: (Iz knjige Učbenik življenja) Ena punca je mela enga fantiča in sta bila zaljubljena, pol jo je pa fant pustil, punci se zmeša in skozi misli da bo fant vsak hip nazaj prišel, po tridesetih letih je še vedno mlada, ker misli da je minil samo en dan. -> Vse je v glavi, potem šele v genih.

Osebno staranje vidim kot slab softwer(vzorci), ki je poln napak(bolezni) in se v nekaj desetletjih popolnoma sesuje in je treba računalnik formatirat(smrt).
Otroci imajo lepo gladko kožo iskreno srce in gibčno telo: zato ker se še niso pokazali vplivi slabega softwera.

...drugače pa o staranju govori Deepak Chopra

Naša telesa lahko živijo večno...

Title: Re: ODVISNOST
Post by ana on 11.01.2002 at 14:22:52


Le-ona wrote on 11.01.2002 at 12:08:02:
Ana napisala si : "...da je v vseh ljudeh prisoten izredno močan občutek, da so večni..."

Rada bi te vprašala, kako lahko trdiš, da je ta občutek resnično prisoten v VSEH ljudeh

eh, draga moja, nisem rekla, da trdim, ampak sem rekla, da mislim
seveda je treba definitivno skrbeti za svoje telesno, umsko in psihično zdravje, drugače ne moreš polno uživati življenja
strinjam se s herbyjem, da bi tudi s temi telesi lahko živeli večno, a nam pač software nagaja: Se bomo pač prilagodili temu, da zaenkrat lepo propadamo, ker pač učinkov staranja zaradi softa ne moremo izničiti. Po drugi strani pa vem, da obstajajo na svetu ljudje, ki že živijo stoletja. Meni osebno ni do takih izkušenj in mi bo všeč, ko se bom vrnila 'domov' po končanem tuzemskem življenju.
Mogoče se nisem dobro izrazila, ko sem rekla, da ljudje čutijo svojo nesmrtnost. Ljudje se poistovetijo s telesom. Ko rečejo 'jaz', mislijo 'moje telo'.  Zato toliko naredijo za zunanjo lepoto svojega telesa, ker mogoče niti ne vedo, da so sestavljeni še iz kaj drugega, ne samo iz fizičnega telesa.
Ko umreš, tvoja zavest ostane. Si moreš to zamisliti? Zakaj misliš, da nekateri sploh ne vedo, da so umrli, saj se ja vsega zavedajo in vedo, kaj ostali počnejo z njihovimi telesi. Oni so pa mislili, da 'umreti' pomeni zaspati. Tako so jih pač učili.
Imela sem par uvidov v svoja prejšnja življenja, in zame dvoma, ali obstaja reinkarnacija ali ne, enostavno ni.
kenede, smo in še vedno bomo uživali v reikiju?

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 11.01.2002 at 14:50:27

Jaz pa moram povedat, da pa meni je pa totalno DVOM v to, ali so prejšnja življenja ali ne. Ker jaz imam tudi Uvide - in pač tega enostavno ne povezujem s prejšnjimi življenji, ampak s prispodobami oz. ILUZIJO tega življenja. No, to...

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 11.01.2002 at 15:01:19

Ampak, definitivno bom kadila ;D.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Le-ona on 13.01.2002 at 18:25:59

Hja, sam so podražil cigarete (full)  :o, zato premisli še enkrat.. ;).

P.s.: Všeč mi je tvoja "nova podoba", zvezdica  8).

Pozdravčk!
Le-ona

Title: Re: ODVISNOST
Post by ana on 16.01.2002 at 10:04:31


wrote on 11.01.2002 at 14:50:27:
Jaz pa moram povedat, da pa meni je pa totalno DVOM v to, ali so prejšnja življenja ali ne. Ker jaz imam tudi Uvide - in pač tega enostavno ne povezujem s prejšnjimi življenji, ampak s prispodobami oz. ILUZIJO tega življenja. No, to...


ja, sem premišljevala, kako ti naj, Zvezdica razložim svoje izlete v druge svetove, pa sem se odločila, da ne bom razlagala, saj  bi z besedami zelo težko opisala stanja. Lahko bi se zgodilo, da bi izpadlo vse nekako čudno, čeprav ni. Poudarjam, da zavestno ne sprožam takih stanj, niti se nikoli z željami in pričakovanji ne vežem na nič.

Pred leti sem drugovala z eno od sosed (ki se ji lahko samo zahvalim, saj me je ona dobesedno porinila brez moje razumsko izražene želje v reiki). Ženska je imela težave z drugotrojenim otrokom: zdravniki so postavljali vsesorte diagnoze, ki so bile prave ali pa tudi ne, v končni fazi se je zatekla po pomoč k alternativcem. Najprej reiki. Je pa tip ženske, ki se dobesedno nalima na človeka, vendar se hitro začuti zavrženo oz. ne dovolj dobro obravnavano oz. najde napake na ljudeh, ki bi morali biti po njenem brezmadežni. Tako je z reikija prešaltala na eno žensko v LJ, ki je uvajala v Sloveniji nekaj novega in kot posledico tistih delavnic je moja soseda doživljala dobesedno poplavo filmčkov, ki naj bi bili iz prejšnjih življenj. Vse dneve, če je le mogla, je preživela v meditativnem položaju in gledala z zaprtimi očmi filmčke iz prejšnjih življenj. Na žalost sem bila jaz tista, ki ji je potem razlagala, kaj je ona doživela pod okupacijo Napoleona, pa potem takrat, pa potem to življenje, pa potem ono življenje.... Ne me narobe razumet, možno je res, da je soseda padala v pretekla življenja, a kar sem ji takrat hotela dopovedat, je bilo to, da jo otrok potrebuje v realnem življenju in ne v njenem meditativnem položaju. Ona pa je vseskozi gonila: hočem 'videti' in vedeti vse, kaj sem bila včasih itd... No, potem sem na njeno priporočilo obiskala žensko v LJ na eni delavnici še jaz. Soseda je potem vsa vzhičena priletela k meni, pa sem ji povedala po pravici, da me ženska v LJ zelo moti, da ne maram, da se hvali, kako s svojo intuicijo itd prinaša okoli policaje, kako je uporabljala svoj dar za to, da je zlezla skozi faks brez učenja itd, in da k njej ne grem več. No, od takrat me soseda ne pozna več. Kar mi je zelo všeč.

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 16.01.2002 at 10:20:33


:)
Spet lepo. Ne morem si kaj, da te ne bi očudovala.

Jaz sem razmišljala takole: če obstaja reinkarnacija - res dopuščam vse možnosti ... pravzaprav sem pred nekaj leti kar pobrala to 'dejstvo', ker mi je bilo pač všeč, ampak nisem se poglabljala tako. No, če obstaja reinkarnacija, potem je v vrsti življenj možno tudi življenje, v katerem ti enostavno ni namenjeno, da se spomniš prejšnjih življenj ???. Jaz si to predstavljam takole: sem delček te celotne Duše v obliki človeka in ker se tega pač že dolgo zavedam, ne potrebujem vpogledov v prejšnja življenja - morda do takrat, ko bom dovolj 'čista'.  Lahko je to tako..., in dokler ni drugače, ja pač tako. Ne vem... Definitivno pa mene tud kalijo takšni in drugačni 'intuitivci'.

Title: Re: ODVISNOST
Post by ana on 16.01.2002 at 10:25:33

lej, Zvezdica, a prek ene stvari le ne morem, da ne bi povprašala: si kdaj med uvidi doživela, da si podoživljala čustva v svojem srcu ali tam nekje blizu? To je neverjetno, sama se na težka čustva nisem mogla privaditi. Mogoče je izraz podoživljati nepravilen. Zgleda nekako tako kot da duhovno videno  situacijo čustveno preživiš v tem trenutku. V sebi občutiš čustva osebe, ki jo vidiš v duhu.

tudi to je težko razložiti z besedami

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 16.01.2002 at 10:33:28


Definitivno sem in jih še čutim. Najtežje mi je sprejemati dejstvo, da sem celo življenje mislila, da sem to jaz, kar so mi ljudje hoteli pokazat, da so občutki, ki jih imajo ljudje moji, da sem jaz kriva - tega si še danes ne morem odpustit. Temu rečem astralna projekcija, vendar ne znam zavestno upravljat tega.

Title: Re: ODVISNOST
Post by ana on 16.01.2002 at 11:13:32

hja, ne vem, če sva se razumeli: vsiljevanje občutka krivde itd poznam, a pri meni ne pali več. Ne padam več na te finte (ali pa skoraj nič več). Jaz sem jaz, pa fertik maša, če sem drugim všeč, v redu, če jim nisem všeč, tudi v redu. To je njihov problem, ne moj.  
Mislila sem na druge stvari: greš po cesti, srečaš popolnoma neznanega človeka in občutiš v svojem srcu, da je grozotno žalosten zaradi izgube ljubljene osebe. Ampak čustva so tako močna, kot bi res nekaj hudega se mu zgodilo, zraven itak veš, da to niso tvoja lastna čustva, temveč njegova. In nato slučajno zveš, da je temu človeku pred enim tednom umrla mama.

Title: Re: ODVISNOST
Post by LittleStar on 16.01.2002 at 14:07:59


ana wrote on 16.01.2002 at 11:13:32:
hja, ne vem, če sva se razumeli: vsiljevanje občutka krivde itd poznam, a pri meni ne pali več. Ne padam več na te finte (ali pa skoraj nič več). Jaz sem jaz, pa fertik maša, če sem drugim všeč, v redu, če jim nisem všeč, tudi v redu. To je njihov problem, ne moj.  
Mislila sem na druge stvari: greš po cesti, srečaš popolnoma neznanega človeka in občutiš v svojem srcu, da je grozotno žalosten zaradi izgube ljubljene osebe. Ampak čustva so tako močna, kot bi res nekaj hudega se mu zgodilo, zraven itak veš, da to niso tvoja lastna čustva, temveč njegova. In nato slučajno zveš, da je temu človeku pred enim tednom umrla mama.


Ja, saj... mogoče zato, ker si npr. iluzijo krivde že v večini ozavestla, iluzijo žalosti pa še ne... ;) S tem tud sama sebi odgovarjam, da smo torej soodvisni, in da torej res ni nič naključje, dokler je vse slučaj... Torej celo ni potrebno nikomur nič odpuščat, le mogoče dovolj razumet ali/oz. odpret srce.
Title: Re: ODVISNOST
Post by ana on 16.01.2002 at 14:33:08

Q
Ja, saj... mogoče zato, ker si npr. iluzijo krivde že v večini ozavestla, iluzijo žalosti pa še ne...
Q

maybe yes, maybe not
Hvala ti, Zvezdica

Title: Re: ODVISNOST
Post by comp on 06.02.2002 at 22:40:59

Biti odvisen ali biti neodvisen,to zdaj ni več vprašanje ;D

Title: Re: ODVISNOST
Post by gape on 15.03.2014 at 11:29:35

še sm prlimam
:P


šport je passe
rekreacija istotko
zdej je preventiva na sceni
:P

in seveda maditacija na teme kot so:
zakaj sm odvisn od življenja?
zakaj od zraka?
...
zakaj vse kar poznam temelji na odvisnosti?
je to vzrok?
je to namen?
je to cilj?
je to slabo?
je dobro?
...

Title: Re: ODVISNOST
Post by Petra. on 15.03.2014 at 21:36:02

to lahko še ful nafilozofiramo, a veš, ker živimo v svetu dualnosti, če gledaš z višjega stališča, ni nič ne dobro, ne slabo, samo je. ne eno ne drugo ni boljš od druzga.

zato delam čimveč na biti v tem trenutku, ko samo si in vse sodbe odpadejo. ko padem iz trenutka, se začne oglašat ego, ki začne limat na svako stvar, na vsako reč nalepkice, začenš predalčkat, obsojat... in nekak se mi zdi, ko dosežeš, da si res v trenutku, takrat prevlada ljubezen, harmonija... je pa ta svet itak ful paradoksalen, se hitr zgubiš, mind melje skos, po svoje, naloga je, zaštekat svoj notranji glas, tisti, ko si ti res ti, ne ego,... dela ful, distrakcij tud, že ta večni boj za preživetje, haha... pa še mi vsi med sabo, k v bistvu nekak dojameš, da si želimo biti samo srečni, v harmoniji, pa se vseen non stop drkamo med sabo, in spet zgubljamo energijo, k hrčki na kolesu unmu... ampak vsak uvid, vsak trenutek, ko si res eno sam s sabo in vsem kar je, je vreden... ;) z dihanjem se da to ful dosežt, štekam stojčija zmer bl zdaj haha  ;)

Title: Re: ODVISNOST
Post by Robi on 16.03.2014 at 19:45:50


gape wrote on 15.03.2014 at 11:29:35:
še sm prlimam
:P


šport je passe
rekreacija istotko
zdej je preventiva na sceni
:P

in seveda maditacija na teme kot so:
zakaj sm odvisn od življenja?
zakaj od zraka?
...
zakaj vse kar poznam temelji na odvisnosti?
je to vzrok?
je to namen?
je to cilj?
je to slabo?
je dobro?
...

Vse ravno ne temelji na odvisnosti. Brez marsičesa lahko preživimo.
Bistven je odnos do tega, od česar smo odvisni. Saj posamezniki začnejo zlorabljati odvisnosti v svojo korist.
In tako tisto, kar nam predstavlja vir življenja, postane vir trpljenja.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Eva on 16.03.2014 at 21:32:10

be the flow

Title: Re: ODVISNOST
Post by Eva on 16.03.2014 at 21:35:27

wellness

Title: Re: ODVISNOST
Post by Eva on 18.03.2014 at 07:55:18

Thich Nhat Hanh pravi: soodvisnost, sobivanje


Quote:
V budizmu presegamo pojme stvarjenja in uničenja, rojstva in smrti. Prav tako presegamo pojme jaza in nejaza. Videli smo že na primer, da cvetlica ne more "biti" sama po sebi. Cvetlica ne more biti, lahko le sobiva. Vrniti se moramo k Budovemu stavku: "To je, zato, ker je." in se naučiti na stvari gledati z vidika soodvisnosti. V cvetlici lahko vidimo celotno vesolje. Ne samo vesolje, vidimo lahko vse naše prednike in otroke v vsaki celici našega telesa.

Title: Re: ODVISNOST
Post by Petra. on 19.07.2017 at 20:01:44

Best thing I've read in ages ... "Get a rat and put it in a cage and give it two water bottles. One is just water, and one is water laced with either heroin or cocaine. If you do that, the rat will almost always prefer the drugged water and almost always kill itself very quickly, right, within a couple of weeks. So there you go. It’s our theory of addiction.

Bruce comes along in the ’70s and said, “Well, hang on a minute. We’re putting the rat in an empty cage. It’s got nothing to do. Let’s try this a little bit differently.” So Bruce built Rat Park, and Rat Park is like heaven for rats. Everything your rat about town could want, it’s got in Rat Park. It’s got lovely food. It’s got sex. It’s got loads of other rats to be friends with. It’s got loads of colored balls. Everything your rat could want. And they’ve got both the water bottles. They’ve got the drugged water and the normal water. But here’s the fascinating thing. In Rat Park, they don’t like the drugged water. They hardly use any of it. None of them ever overdose. None of them ever use in a way that looks like compulsion or addiction. There’s a really interesting human example I’ll tell you about in a minute, but what Bruce says shows that both the right-wing and left-wing theories of addiction are wrong. So the right-wing theory is it’s a moral failing, you’re a hedonist, you party too hard. The left-wing theory is it takes you over, your brain is hijacked. Bruce says it’s not your morality, it’s not your brain; it’s your cage. Addiction is largely an adaptation to your environment.

We’ve created a society where significant numbers of our fellow citizens cannot bear to be present in their lives without being drugged, right? We’ve created a hyperconsumerist, hyperindividualist, isolated world that is, for a lot of people, much more like that first cage than it is like the bonded, connected cages that we need.

The opposite of addiction is not sobriety. The opposite of addiction is connection. And our whole society, the engine of our society, is geared towards making us connect with things not people. If you are not a good consumer capitalist citizen, if you’re spending your time bonding with the people around you and not buying stuff—in fact, we are trained from a very young age to focus our hopes and our dreams and our ambitions on things we can buy and consume. And drug addiction is really a subset of that."

~ Johann Hari

Svet pogovorov » Powered by YaBB 2.3!
YaBB © 2000-2008. All Rights Reserved.