Svet pogovorov
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
General >> Šamanizem >> Naši predniki
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=990550354

Message started by herby on 22.05.2001 at 18:52:34

Title: Naši predniki
Post by herby on 22.05.2001 at 18:52:34

Sprašujem po dveh stvareh: modrost in blagostanje...

Naši dedje so živeli v stiku z naravo,meditativno,  počasi brez TV in drugih mind-crappity smacking stvari. Živeli so tako kot si nekateri zdaj prizadevamo živeti, torej ekološko, hrana brez barvil, voda brez pesticidov, zrak brez strupov, dosti gibanja (dela) na svežem zraku, živeli so v skupnosti, imeli so tudi čas zase...

Zakaj torej niso bili takrat vsi po vrsti razsvetljeni in zakaj je vladala taka beda, vsaj po pričevanju slovenskih piscev je bla včasih sama revščina, lakota, depresija in frustracija?


Title: Re: Naši predniki
Post by MP3CE on 22.05.2001 at 20:19:35

Zato ker niso bli free, ker so mel enga idiota nad sabo = državo, kešatorje, pa cerkev in podobne dripce, ki jih je maltretiral... Sam zato, pa zato, ker niso mel ganje... ;D Če pa gledaš Aborigine al pa ameriške indijance, al pa kaka plemena, ki niso bla v western civilizaciji, je blo pa vse cool, pa se nben ded tm nč ne prtožuje... Pa, večina njih je bla tud dost zaplankana, I guess...

Title: Re: Naši predniki
Post by gape on 23.05.2001 at 09:34:44

e to je to, i guess too.

Title: Re: Naši predniki
Post by Andres on 24.05.2001 at 03:32:18

Herby dobro temo si odprl. Včasih je bil res ves življenski tempo počasnješi ampak ravno depresivnost ne verjamem, da je bila kaj večja. Ta čas ki ga živimo zahteva nenehno prilagajenje novim okoliščinam, novim standardom, novim zahtevam,  skratka NOVO ti piše na vsakem vogalu. In kaj je bilo včasih novega. Nova jabolka, nov krompir, nove podkve za konja in desetkrat v življenju novo rojenček.  Iz tako umirjenega, čeravno garaškega tempa življenja ne verjamem, da je bilo depresije več, saj realonost v današnjem svetu prikrivajo "nova" zdravila proti depresiji.

Včasih me obide dolgoletna želja, da bi šel na pošten dopust v Afriko h kakšnemu neciviliziranem plemenu ali v Ameriko živet k Indijancem. Mislim, da bi se ob takšni preizkušnji naučili spoštovati naravo, zemljo, mir, skratka naučili bi se vsega kar nam je v današnjem svetu denarja in luksuza dano preveč.

In za konec Herby. Sem opazil, da si dal na forum "portret". Saj kar v redu tip izgledaš, vendar naj dokončno oceno dajo Veronika, Dejana, S. Vesna, Abremelina in druge dame. Opazil sem tudi planinsko fotko Primoža. Nisem vedel ali gre za Trubarja ali Peterko, vendar nekaj je za gotovo. Gre za forumskovega Primoža. Mislim, da sem imel jaz prvi sliko, nato se je z njo namalal Gape, potem Miro ti in Primož. Dan za dnem nestrpno odpiram forum vendar na sliki "carice" še nisem videl.
Obljubim, da ko bodo sliko dale gor tudi tri ali štiri carice bom jaz zamenjal mojo za nekoliko bolj "naravno".  Saj je MP3CE  govoril o Aboriginih,  kajneda Herby? ;D  ;)

Title: Re: Naši predniki
Post by Dejana on 24.05.2001 at 09:19:23

Jaz bi svojo fotko dala, pa na žalost nimam računalniških pripomočkov za to. Povejte, če to lahko naredi kdo drug zame.

Title: off topic - slike in še malo tega
Post by gape on 24.05.2001 at 09:23:56

jest nardim to bp, slikco upedenam in to; sva se pa glih včeri pogovarjala z mirotom če je to še pametno, saj se preko slikce full lažje odpre kanal do človeka za dobre in slabe misli. jebiga. ampak če se ne bojiš in ne pustiš ti tud črna magija nič ne more.

Title: Re: Naši predniki
Post by Dejana on 24.05.2001 at 09:26:59

Še nekaj - toliko se govori o ekološko pridelani hrani. Po drugi strani pa je okolje samo zelo zastrupljeno - zrak - voda, to pa se potem nalaga v živilih, ki jih pojemo.

Title: Re: Naši predniki
Post by gape on 24.05.2001 at 09:41:18

da gremo nazaj na topic

tko so razmišljali naši predniki : strah in to pred vsem, mi že vemo da strah je samo v nas in da če ga ni v nas ga nihče niti ne more vzbudit v nas. t.j. če imamo v sebi še vedno prisotno vibracijo strahu nam ga lahko nekdo potencira če en pač ne.

mi nismo naši predniki. mi imamo znanje ki ga oni niso imeli. in oni so se borili za to da bomo mi to enkrat imeli.

smo pa eni in isti. danes nas je sicer več, smo pa isti ki smo se borili takrat - naši predniki - živimo danes, z drugim imenom ampak z bolj (upam) razvito zavestjo.

Title: Re: Naši predniki
Post by Marjana on 24.05.2001 at 09:49:01Andres wrote on 24.05.2001 at 03:32:18:
Včasih me obide dolgoletna želja, da bi šel na pošten dopust v Afriko h kakšnemu neciviliziranem plemenu ali v Ameriko živet k Indijancem. Mislim, da bi se ob takšni preizkušnji naučili spoštovati naravo, zemljo, mir, skratka naučili bi se vsega kar nam je v današnjem svetu denarja in luksuza dano preveč.Andres,

Jaz se takoj pridruzim (s svojim bobnom ;) ).

Sem pa vedno imela obcutek, da taksne zelje obsedajo samo zenske, moski (fantje) pa da sanjajo o vesoljskih ladjah, napredku ipd?

Marjana

Title: Re: Naši predniki
Post by Dejana on 24.05.2001 at 10:32:18

Kar se tega tiče mislim, da nas je danes, v dobi hitrega tempa življenja, vse več takih. Čeprav je to lahko samo začasno in predstavlja nekakšen beg od vsakdanjega življenja.

Title: Re: Naši predniki
Post by Andres on 24.05.2001 at 13:07:55

Po eni strani je to beg Damjana po drugi strani pa bolj normalen dopust, tam kjer nimaš ure, nimaš nobene obveze, celo na levo in desno ti ni potrebno pogledat, ko greš čez cesto, saj slednje na takih mestih ni.

Marjana!
Navadno so to res želje žensk in biti pilot je želja moških. Jaz bi kar oboje. Pilot sem si želele biti še kot otrok in še vedno ne izključujem možnosti, da bom šel v kakšno avio šolo ali vsaj na padalski tečaj.

OFF TOPIC

Andres


Title: Re: off topic - slike in še malo tega
Post by Andres on 24.05.2001 at 13:42:46

Gape!

Kdor hoče delat nekomu škodo in zlo s črno magijo bo to storil, četudi ne bo imel slike. Iz tega razloga in pa predvsem zato, ker imam čisto vest, se nikoli nisem skrival pred nikomer. Velika večina tistih ki pridejo semle ima ravno tako čisto vest, predvsem pa to velja za vse, ki se oglašajo najpogosteje. Kaj je zaključek tega. Z eno besedo je zaključek prvi stavek, ki sem ga zapisal. Kdor hoče delat nekomu škodo in zlo s črno magijo bo to storil, četudi ne bo imel slike.
Imamo praznik in sem zato doma. Opazil sem, da vas je ob opoldanskem času resnično več kot zvečer. Šihtarji torej dvigujejo  povprečje. :D


Andresgape wrote on 24.05.2001 at 09:23:56:
jest nardim to bp, slikco upedenam in to; sva se pa glih včeri pogovarjala z mirotom če je to še pametno, saj se preko slikce full lažje odpre kanal do človeka za dobre in slabe misli. jebiga. ampak če se ne bojiš in ne pustiš ti tud črna magija nič ne more.

Title: Re: Na?i predniki
Post by herby on 24.05.2001 at 14:54:07

Andres ne vem kolk si seznanjen s slovensko literaturo, sam kolkr sem jaz bral razna ctiva npr, Boj na poziralniku, Klanec, Deseti brat... sem bil se en teden depresiven.

predniki:
Imeli so tako mentaliteto, da so zenske rodile 15 otrok in jih niso mogli prezivet. Verjetno res je cerkev dost skode nardila. Sej dons mamo pa televizijo.

Title: Re: Naši predniki
Post by Andres on 24.05.2001 at 16:03:06

Ženskam danes je dano neprimerno več možnosti. Šolanje, komunikacije ipd in z tega razloga jim ni več potrebno rojevati po 10 do 15 otrok. Vendar ne smeš pozabiti, da je bilo včasih vseh teh 15 otrok neprimerno bolje vzgojenih.
Danes ker pa imajo kot praviš TV, tudi Internet, druge oblike medijev, demokracijo in vse žive naprave za rolanje jointov, se vsi ti otroci, ki bodo  nekoč moški, ženske, gospodje, gospe, klošarji, prostitutke, managerji, managerke,  in pa tudi predsedniki ter predsednice, zavijajo v depresijo časa hamburgerjrev.

V preteklosti je nastala literatura, ki si jo naštel.  Dve od naštetih knjig sem prebral, toda je od tega že zelo dolgo in tudi ne vem več zakaj se je šlo v teh knjigah.  OK Bodo naši zanamci imeli predstavo  tekmovalno depresivnega časa v letu 2001??
Nikakor ne toliko kot jo imamo mi za pretekli čas. In zakaj ne?? Preprosto zato, ker podobne literature skoraj ni več, saj vsi po vrsti pišejo knjige in delajo filme, ki so profitnega pomena. To pa so le še poredko filmi in knjige, ki kažejo pravo resničnost današnjega časa. Saj vidiš, samo pištole in Vietnam, tu in tam kakšnega aliena, ni pa vidnega pravega življenju, oziroma je vse prikazano plastično.

Potem kot za konec si napisal, da je cerkev dosti škode naredila. Normalno, da jo je in ta je nepopravljiva.  In iz mojega stališča je bila tudi to črna magija, saj so manipulirali z množicami po dolgem in počez, kar tako sebi vprid, za svoj boljši jutri in za še večjo podrejanje večine ljudstva.

AndresTitle: Re: Naši predniki
Post by Dejana on 25.05.2001 at 14:59:14

Res je cerkev kot institucija delala samo sebi v prid. Bistvo vseh naukov je bilo tako ali tako držanje raje v šahu.

Title: Re: Naši predniki
Post by herby on 25.05.2001 at 20:15:17

 Katoliska cerkev je imela pred kratkim nek veliki zbor. (na TV je zgledalo kot nocna mora; kakih sto kardinalov z tistimi vijolcnimi kapcami in sodckastimi postavami :P ) Zanimivo je, da so sklenili da bodo v prihodnje se malo bolj misionarili (kot da tisoc let ni bilo dovolj). V takem trenutku mi je sumljivo pododobno postalo cerkev=korporacije. Na evropskem trgu so v zatonu in se selijo v tretje dezele, na nov trg, prodajat svojo 'resnico'. Seveda na zunaj to gleda zelo usmiljeno: "Glej jih revnim gredo pomagat, bodo sole gradil." samo za kako ceno...
  Kako vezo ima to z nasimi predniki. Veliko.
Kaksno moznost je imel posameznik, ce je zelel drugace razmisljati? Malo. Vse samane(ljudi v stiku, z duhom in naravo), so pospravili med inkvizicijo, carovnice sezgali na grmadi (in vladali dokler ni prisla ganja v evropo). Verjetno pa je ravno bivanje v skupnosti onemogocalo drugacne posameznike, drugacnomislece. Kajti vsako dejanje je bilo hitro oznaceno za dobro oz. slabo, v skladu s tem kaj je zupnik rekel.

Torej zdej ko se je iz evrope umaknila cerkev, bo zavladal raj? Ne:
1)V 1000 letih vladavine cerkve je pustila za seboj usedline v arhetipih, tipih, miselnosti, predsodkih...
2.)Namesto zupnikovega dobro/slabo imamo sedaj ekonomistov dobicek/izguba.

No vsekakor je izguba za naravo.

Title: Re: Naši predniki
Post by gape on 25.05.2001 at 22:18:08

odpusti jim

Title: Re: Naši predniki
Post by herby on 26.05.2001 at 09:04:15

Ne gape ne motis se!
Ravno pred kratkim sem v Auri bral da je naloga rib da odpustijo, jaz pa sem razmisljal sej nikomur nic ne zamerim. Pol mi pa ti s takim vn prides.
Stvar zakomplicira se ortodoksni fotr in pol clovek nc ne ve vec.
Verjetno me caka se nekaj dela.

Title: Re: Naši predniki
Post by gape on 26.05.2001 at 11:24:40

vedno te čaka še neki dela. dokler ne umreš.

ti bom pa še neki povedu, dokler ne boš odpustil in s tem sprejel teh in takih ljudi - ortodoksnih in to - bodo oni obstajli - zate. dokler jih ne bodo sprejeli vsi, bodo oni obstajali. če zaradi drugega ne, pa samo zaradi tistih, ki jih morajo sprejet in jim odpustit. samo zato so v bistvu tudi tam. še vedno.

Svet pogovorov » Powered by YaBB 2.3!
YaBB © 2000-2008. All Rights Reserved.