Svet pogovorov
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl
General >> Samozdravljenje >> Ureditev področja alternativnega zdravljenja
http://www.gape.org/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1013505253

Message started by Boo Ruth on 02.02.2002 at 02:58:21

Title: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Boo Ruth on 02.02.2002 at 02:58:21

A ste slišali danes po radiju, da naj bi razmišljali o ureditvi področja alternativnega zdravljenja? Namreč EU zahteva ureditev. Ali to pomeni, da bi oziroma bo moral vsak zadovoljevati vsem pogojem ,ki jih bo natrosla država (prostori, higiena, ŠOLA???) ali bo to le nova pogruntavščina vlade da si prilije nekaj denarja v proračun?
Razmišljam: "Po drugi strani teoretično denarja v alternativi ne bi smelo biti mnogo, če bi vsi upoštevali zakone narave. "
Pa ne se spet jezit.
LP
Boo Ruth

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by gape on 02.02.2002 at 12:29:40

valjda da hočejo uredit 'področja alternativnega zdravljenja', vsi vemo kolk je kle keša, ki se direktno odžira farmaciji in državi. na koncu nam bodo prepovedali 'alternativno zdravljenje', če ne boš izpolnjeval takih in takih pogojev. dela nekaj podobnega tudi že konaz, ampak ne vem kako bo s tem, zgleda mi precej mutno vse skupi, pa glih zdej k je uno po pročilih k je una zajebala modelu mrzlico al neki s homeopatijo, k model ni šu po tablete u bolnco. tko da  ... denarja je mnogo, ker je sistem tako zastavljen, da so ljudje bolani in eni potem na ta račun dobro živijo, in alternativa jim jemlje keš in to jim ni všeč, zato hočejo regulirati, vzeti srce, še tisto malo kar ga je preostalo v 'alternativi' in namesto njega določiti keš da bo upravljal z 'alternativci'.

malo paranoje ... valjda ne bomo dopustil.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Oldi on 04.02.2002 at 07:42:58

Med alternativci je kup šarlatanov, ki zaradi placeba mnogim sicer pomagajo, vendar je to še vedno prevara. Ne bom pozabil na enega od njih, ki je na lokalni TV razlagal, kako so navadne vtičnice škodljive, šuko pa ne, ker so ozemljene.
Nekdo drug mi je ponujal zaščitne ploščice, ki naj bi izničile škodljiva sevanja. Po nekaj relacijah v smislu "proklete barabe...." mi je priznal, da tudi sam ne verjame v to, denar pač ne smrdi.
Verjamem, da so te ploščice marsikomu koristile, saj placebo na lahkovernih deluje, le dovolj prepričljiv je treba biti.
Podobni so tudi kristalčki, saj celo največji propagatorji trdijo, da delujejo le na tistih, ki verujejo.
Potem so ti še home made kiropraktiki, ki sem ter tja koga zašuštrajo - beri zalomijo.

Jaz trenutno rabim dobrega koropraktika, pa se bojim prepustiti nekomu, ki na veliko vpije, kako je njegova metoda oh in sploh. Ali ne bi bilo fino, če bi bile stvari registrirane - recimo pri kakem evropskem združenju kiropraktikov. V naše zafrustrirane dohtarje ne verjamem, saj svoje grehe ščitijo do onemoglosti, homeopatska zdravnica se pa ni mogla niti zagovarjati, ker bi gotovo vsako njeno izjavo razumeli kot samoobtožbo.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by MIKE on 04.02.2002 at 08:30:27

Oldi preverjeno, je dober kiropraktik na Nazorjevi ulici v Ljubljani.

Ne vem pa ali ima potrdilo od Evrope. Moji ženi je pomagal. Kmalu po porodu ji je zaštekalo hrbtenico, ni mogla nič. Niti zravnati se. Po dveh dneh ko se je bolečina malo  umirila, sem jo zapeljal tja. Po tisti terapiji zaenkrat ni imela nobenih večjih težav.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by MIKE on 04.02.2002 at 08:32:17

Kar se pa tiče ureditve, alternativnega zdravljenja. Pa se bo zakon ali kakršen koli predpis sprejemal tam, kjer blage veze nimajo s kakršnokoli alternativo.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Marjana on 04.02.2002 at 10:02:59

ravnokar slisala:
danes ob 12h bo na valu 202 pogovor z ono zdravnico, Erzenovo

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Oldi on 04.02.2002 at 11:16:48

Meni so priporočili tistega z ameriško diplomo, ordinacijo pa ima na Dolenjski cesti 83. Ali kdo ve kaj slabega o njem??

Mike
Kako obliko kiropraktike izvaja ta na Nazorjevi.
Bojda sta 2 obliki kiropraktike; nasilna s precej tveganja in blaga bolj podobna manualni terapiji oz. masaži. Menda so "nasilni kiropraktiki" že kar nekaj ljudi zašuštrali.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by MIKE on 04.02.2002 at 11:27:25

Veš da ne vem zdele, bom pa vprašal ženo, kak ta njen kiro.

V glavnem je moj odgovor glede šuštranja tak: Šuštarji so povsod... :)

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Oldi on 05.02.2002 at 07:36:07

Ja šuštarji in Šuštarji ;) (mislim na tega obsojenega podkupovanja) so povsod, samo se mi pa zdi do konca blesavo, da mi naše zdravstvo ni znalo svetovati niti tega, da naj imam ob poškodbi hrbtenice v postelji visok vzglavnik.
Zakaj sem potreboval 2 meseca experimentiranja z zračno posteljo in vzglavniki, da sem prišel do spoznanja, kaj je dobro zame, vmes pa šel zaradi napačnih experimentov celo na bolniško. Kaj ko bi koga obsodili še zaradi ignorance pacientov.

Ali je kdo poslušal včeraj na valu 202; me prav zanima kaj je na stvari in zakaj je Erženova postala osebnost tedna.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by MIKE on 05.02.2002 at 08:12:01

Oldi, moja žena ti toplo priporoča tega kiropraktika na Nazorjevi, in ni nasilen. Maš prav so tudi nasilni, mi je povedala, da je njena mama bila pri enemu, ki je hodil po njenem hrbtu polnem bolečin. No ta Japonec na Nazorjevi ima diplomo. Omenila pa mi je tudi nekega Američana na Viču. Ta dva ti lahko svetuje.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Marjana on 05.02.2002 at 09:16:35

Prijatlca mi je pravila o svojih izkusnjah, po lazji prometni nesreci je imela tezave s hrbtenico pa so jo poslali na neko terapijo. Zadeva se ni in ni izboljsala, tako da je koncno prisla do kiropraktika, ki je ugotovil, da so ji zdravniki s terapijo samo skodili, ker se ji je zadeva po vrhu vsega vnela ali nekaj takega in ji bo lahko pomagal sele cez cas, ko se ji bo poleglo...

Glede Erzenove pa ne gre za to da bi jo izbrali za pozitivno osebnost ampak samo za osebnost, ki je najbolj zaznamovala pretekli teden, da bo jasno. Pogovor je bil pa bolj tako-tako, zenska ni hotela kaj dosti govoriti.


Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by gape on 05.02.2002 at 09:17:15

Q
se mi pa zdi do konca blesavo, da mi naše zdravstvo ni znalo svetovati niti tega, da naj imam ob poškodbi hrbtenice v postelji visok vzglavnik.  
Zakaj
Q
ker so bolj zadovoljni da taki prevratniki kot si ti, umrejo al pa so do konca zdenfani, kot pa živi, zdravi in polni energije.

Q
Zakaj sem potreboval 2 meseca experimentiranja z zračno posteljo in vzglavniki, da sem prišel do spoznanja, kaj je dobro zame
Q
da bi končno enkrat ugotovu da so vsi odgovori v tebi in da jih ne rabiš iskat zunaj (pri doktorjih ipd), samo poslušat moraš svoje telo

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by MP3CE on 10.02.2002 at 20:43:47

Ja, upam, da še ne bodo tako kmalu "uredili" tega področja... Če se samo spomnim ministrstva za informatiko  >:(  >:(
grrrr....

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Oldi on 14.02.2002 at 07:52:31

Ali mi lagko kdo opiše postopek terapije pri kiropraktiku.
Ta moj na Dolenjski je svojevrsten patron. Kot sem iz razgovorov s pacienti uspel ugotoviti, je terapija pri vseh enaka, traja pa cca 3 minute. Že drugi dan te začne hvaliti, kako imaš boljšo držo, mehkejšo hrbtenico ....
Cela terapija naj bi zahtevala kakih 15 seans, kar te pride 69 tisočakov. In to za eno uro dela.
Ko sem 2 pacienta spraševal o uspehih, mi je eden potožil, da je po prvih nekaj terapijah (bojda zaradi reakcije na terapijo) še slabše, druga pa je po 12 terapijah bolj ali manj le skomignila z rameni.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by MIKE on 14.02.2002 at 08:30:05

A ti mene nič ne poslušaš bereš, al kaj? Grrr. :)

Še enkrat: Ta na Nazorjevi je Japonec z mednarodno diplomo in greš k njemu po potrebi. Moja žena je bila po porodu, takrat ko ni mogla hoditi enkrat in do zdaj nič več, od tega je dve leti in 2 meseca. Ni tak da bi nase vleku stranke kot ta tvoj dolenček. Cena takratnega "Kiranja" je bla 4.500 SIT. Notri pa je bila ene 15-25 minut.

Sicer pa če se boš pri takih stvareh ukvarjal z matematiko, ti jest naredim enourno kiropraktiko za 3.000 SIT (valda, nimam diplome, približno si predstavljam kaj to je, ampak ude ti lahko fino nalomim).


Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Marjana on 14.02.2002 at 09:22:10

Pa res, tud jaz si ne predstavljam cisto kaj kiropraktik sploh naredi.

Ravno predvcerajsnjim pa sem bla spet pri eni zenski, ki dela 'biomasazo', kot ona temu pravi. Pozna ful enih tehnik in vsakemu posebej naredi tisto kar clovek rabi. Sicer je pa medicinska sestra v pokoju.

Meni je najprej 'nastelala' hrbtenico (ne vem kako drugace povedat ;) ). To zgleda tako, da zgrabi kozo ki pokriva hrbtenico in jo povlece stran od hrbtenice. Ob tem vretenca, ki so bila kaj prestavljena, skocijo nazaj na svoje mesto, kar slisis kako poka. :)

Predstavljam si, da je to nekaj takega kar delajo kiropraktiki. No, samo ona mi je potem naredila se shiatsu po hrbtu in ramenih, pa masazo tock na stopalih itd.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by MIKE on 14.02.2002 at 10:19:26

Včasih ni niti potrebno da vemo kako kaj deluje. A ni dovolj da deluje.

Vemo, kako deluje narava?

Pa že pogled nanjo deluje pomirjujoče, sproščujoče?

In spet Nedelovanje-Delovanje

Prepustimo se in poletimo preko naših vprašajev.

:)))


lp MIKe

P.S. Itak sem pa mal tečen. :))

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Oldi on 14.02.2002 at 11:28:11

Mike
Ko sem prvič vprašal sem bil že naročen pri tem mojem amerikanosu, zato sem pač probal, kako gre in me ni ravno prepričal, zato iščem informacije kako stvar izgleda drugje, predvsem pa ne bi rad čez leto dni bral, kako je nek prevarant zaslužil milijon DEM na naivnosti hrbteničarjev.
Če sem te prav razumel, je bila pri Japoncu le enkrat (enkratna seansa).

Kolega mi je povedal za amerikanosa v Kranju, ki se s tabo ukvarja kakih 10 minut, paciente pa naroča na 15 minut, v paketu pa je 5 terapij za mislim da 19000.

Če poslušam vas tule na forumu, moram:
1 Nehati hoditi k njemu, ker mi nekaj (intuicija) pravi, da je prevarant ali vsaj hoče le na hitro zaslužiti, odnosa do pacientov pa nima.
2 Prepustiti se in ne preveč razmišljati, računati, dvomiti in ugotavljati kako to deluje. Če pri tem ne bo sreče pa ajdi k drugemu, tretjemu ....

Preprosto povedano: Verjamem, da stvar nekaterim zelo pomaga, drugim lajša bolečine, nekateri pa le denar proč vržejo. Rad bi dobil le poštenega Kiropraktika, ki bo odkrit do mene in terapijo prilagajal mojim potrebam, ter se (recimo) pravi čas ustavil ter priznal, da je narava mojih poškodb (ali karkoli pač že) takšna, da mi on ne more pomagati.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by MIKE on 14.02.2002 at 12:06:13

Jap, je res.

Moja žena gre k temu kiropraktiku po potrebi. Ne vem kako naj ti še drugač to povem. Tako kot greš k zobarju. Eto. Približno tako. In predvsem ti svetujem, da greš pod nož čim kasneje.

lp
MIKE

P.S. Tle mi spet kot že mnogokrat pride na misel Mello:"Ko si sit svoje bolezni se jo rešiš"

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Marjana on 14.02.2002 at 13:51:29

Chiropractic treatment linked to stroke:

http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99991914

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by MIKE on 14.02.2002 at 14:06:34

Marjana, kje si dobla tako dober surf? :)

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Oldi on 15.02.2002 at 07:41:58

Beseda da besedo in sodelavec mi je razložil njegove izkušnje z amerikanosom, ki ordinira v Kranju in Ljubljani - v bližini Slona če se ne morim.
Takoj sem prišel na vrsto in njegov tretma je bistveno boljši. Ne počutiš se kot komad na tekočem traku. Čeprav ne zna slovensko, se s tabo pogovarja več kot oni na Dolenjski. Kiropraktični posegi so krepkejši vendar se počutiš varneje, ker jih izvaja pazljiveje.

Posebno je bilo močnejše pokanje v vratu in hrbtu. Na poseg te pripravi z masažo in ogrevanjem mišic, pri obračanju vratu pa je bistveno počasnejš. Skratka istočasno nasilnejši in po občutku varneje.

Meni je predlagal paket 5 obiskov, kar stane 20.000 (4 x 5000, peti je pa gratis).

Skratka kot noč in dan v primerjavi z onim na Dolenjski c.

Predlagam, da zberemo čim več konkretnih izkušenj in informacij (od telefonskih do opisov postopkov in cen), da bi s tem dosegli vsaj malo reda na tem anarhičnem področju. Gape bi lahko uvedel kako novo skupino topicov.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by ana on 15.02.2002 at 08:30:02

mogoče še nasvet za hrbteničarje kot samopomoč:

obstaja knjiga avstrijskega zdravilca Breussa, v bistvu s področja zdravljenja raka, vendar je na koncu tudi omemba kiropraktike. Človek pravi, da se s starostjo diski med hrbteničnimi vretenci enostavno sušijo, sfrknejo, posedejo se (kot suha spužva), od tod tudi izvira veliko bolečin. Pomaga mazanje s šentjanževim oljem: rože šentjanževke namočiš v (kvalitetno!) olivno olje in pacaš kake tri tedne na soncu, da olje dobi rdečo barvo. To olje ima sposobnost, da se skozi kožo vpije v diske, ki pijejo to olje kot spužva vodo in zato nabreknejo.  
Breuss govori tudi o tem, da kiropraktike ne smeš izvajati, če hrbta prej ne pripraviš na to z mazanjem z oljem in masažo.
In to je, zgleda, tisto, kar je doživel tudi Oldi.
Sama imam težave s hrbtenico še iz otroštva in seveda je to stvar , ki se z leti samo slabša. Pa si znam kar krepko sama pomagati. Pri kiropraktiku še nisem bila (to sploh ne pomeni, da mislim, da drugi ne smejo iti, nasprotno, smatram, da bi pomoč kiropraktikov večkrat rabili, pri meni je pač problem denar).
Menda plemena Aboriginov zvečer ob ognju eden drugemu lepo pomagajo s kiropraktičnimi prijemi (iz knjige Imenovali so jo Dvoje src). Kako bi bilo dobrodošlo šele za nas, civilizirance, da bi se proti večeru umirili in naredili eden drugemu kaj dobrega (tudi) na tem področju.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by Miro on 16.02.2002 at 11:28:13


Quote:
A ste slišali danes po radiju, da naj bi razmišljali o ureditvi področja alternativnega zdravljenja? Namreč EU zahteva ureditev. Ali to pomeni, da bi oziroma bo moral vsak zadovoljevati vsem pogojem ,ki jih bo natrosla država (prostori, higiena, ŠOLA???) ali bo to le nova pogruntavščina vlade da si prilije nekaj denarja v proračun?  


Jasno, da bodo poskušali 'urejati' in zraven mastno služiti. Ampak iz tega ne bo nič, ker država kot taka ne more 'urediti' nečesa, kar je izven njenega dosega. Seveda se bo našlo nekaj 'državnih alternativcev', ki se bodo prodali za neko 'licenco'. Za nagrado bodo dobili kakšno oddajo na TV ali kaj podobnega.
Naša naloga je samo, da se tega zavedamo in delujemo po svoje. Lahko prepovejo marsikaj, ne morejo pa prepovedati zavesti.
Sicer pa - to že dalj časa poskušajo, pa še nikomur ni uspelo.
EU naj pa kar zahteva. Več, kot bo zahtevala, več ljudem bo jasno, da je EU navaden pičkin dim.

----------------------------------------
Za tiste s težavami na hrbtenici:

O kiropraktiki ne vem kaj dosti. Dobre tehinke so še refleksoterapija, shiatsu in seveda akupresura ter akupunktura. Tistim, ki ne potrebujejo masaže, pritiskanja in špikanja, da bi zaupali zdravilcu, pa bo pomagal tudi reiki ali pa bioenergija.

Predvsem pa hrbtenici najbolj pomaga razgibavanje, če še ni prišlo do poškodbe. Ampak človek samega sebe do tega tako težko pripravi, a ne? Ravno včeraj sem se pogovarjal z žensko, ki pravi, da si je vse bolečine v hrbtenici odprevila z yogo.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by gape on 16.02.2002 at 11:42:45

kar se hrbtenic raznoraznih tiče; pr nas pravmo da 'si si preveč na hrbet naložu'

ZDEJ PA 'BACK ON TOPIC'

če pa se komu zdi pa naj vse tele poste od hrbteničarjev in kirporaktikov zloži v posebne topice.

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by ana on 14.03.2003 at 11:50:32


gape wrote on 16.02.2002 at 11:42:45:
kar se hrbtenic raznoraznih tiče; pr nas pravmo da 'si si preveč na hrbet naložu'

ZDEJ PA 'BACK ON TOPIC'

če pa se komu zdi pa naj vse tele poste od hrbteničarjev in kirporaktikov zloži v posebne topice.gape, si pozabu na tale post? ;D

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by gape on 14.03.2003 at 12:22:47

itak ... kaj naj?

Title: Re: Ureditev podro?ja alternativnega zdravljenja
Post by am on 16.03.2003 at 16:37:41

Po mojih izkusnjah s kiropraktiki tukaj v Spaniji (s  slovenskimi nimam nobenih izkusenj) je se vsak do sedaj imel svojo tehniko.  Poskusila sem jih kar nekaj in velika vecina so bili bluzatorji.

In ce mi nekdo rece ze na zacetku koliko seans potrebujem... hvala lepa in adijo. Tega se ne da dolociti vnaprej, ker je prisotnih veliko parametrov. No ja, se da dolociti... ce ti je vazno samo to, da cim vec zasluzis. Res pa je, da to lahko pomeni, da hodis nekaj casa dvakrat na teden (odvisno pac od tega, kako si "razstelan" in postopoma zacnes redciti obiske. In popolnoma obicajno je, da te po seansi boli bolj kot pred seanso. Ni pa nujno.  

Zadnji, h kateremu hodim, je studiral v ZDA, Ohio in je se cisto "frisen". (Se) ne povezuje telesa in razuma, kar bi bila idealna kombinacija, vendar na zalost se precej redka med kiropraktiki. Se pa pozna, da obvlada manipulacijo okostja, kar je zelo pomembno (vecina tega ne obvlada).
Prve seanse lahko trajajo tudi po eno uro (ce je recimo res kaj hudo narobe), povprecen cas pa je tam okoli 15 do 20 minut na seanso.

Izkusnje z ostalimi? Npr.  terapevt, ki je imel na enkrat vec "pacientov" (kar je seveda pomenilo da sem bila tam trikrat: prvic, zadnjic in nikoli vec). Sicer je bilo slisati polno samohvale (med vrsticami) in spodbudnih lepih besed, (da se pocutis uf, ta pa res zna). Ampak potem se izkaze da je vse skupaj samo to - polno lepih besed, ostalo pa bluzenje.
V glavnem skozi izkusnje sem prisla do tega, da se pustim voditi temu, kar cutim in ne temu, kar mi zelijo prodati. Ce mi obcutek pravi, da ne, potem je ne in grem dalje. Mogoce je najbolje iti na prvo seanso in potem vidis, kaj cutis. Kar nekomu pomaga se ne pomeni, da drugemu tudi.

lp vsem :)

Title: Re: Ureditev področja alternativnega zdravljenja
Post by gape on 06.04.2014 at 17:01:06

v ponedeljek, 7. aprila 2014 ob 18:00 uri
v pritlični dvorani Stegne 21, Ljubljana.
posvet ob odprti javni razpravi
Pravilnik o spremembi Pravilnika o opredelitvi zdravilskih sistemov in zdravilskih metod ter o postopku evidentiranja, priznavanja in nadzora zdravilskih sistemov in zdravilskih metod, ki se uvajajo v zdravilsko dejavnost.
http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/zdravilci/pravilnik_ZM_.pdf

(pr usem delu k ga majo se grejo s tem zajebavat ... skaziti use čim prej)

Svet pogovorov » Powered by YaBB 2.3!
YaBB © 2000-2008. All Rights Reserved.